Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Jumaat, 13 Februari 2009

nasi lemak..


nasi lemak, originally uploaded by melati.a.

Semalam aku agak sibuk.. pagi2 before aku gi opis aku beli bfast di kafe dlm usm. Aku dah lama tingin nak makan nasi lemak daun pisang tp xjumpa2. Setau aku mmg kat usm kat situ jer yg ada nasi lemak bungkus daun pisang... tap cepat habis. Time aku tiba kat kafe tu 8.30pg.. tengok2 dah xde. Ternampak ada org kat depan aku org yg terakhir dpt nasi lemak tu... frust pulak. End up aku beli mihun horlick ais.

Lepas aku habis kelas dlm pkl 1 aku rasa letih, malas nk turun cari mkn. Pastu rasa kenyang mkn mihun time bfast.. so aku decide malas nak gi memana. So aku lepak opis, buat kerja sambil2 makan biskut dgn minum teh o.. dalam pkl 3 aku tingat... belum sempat nak gi kia service utk betulkan aircon.. so aku decide nak pergi. sampai2 kat kia bila derang check keta, derang ckp xleh buat hari tu sbb amik masa... so.. aku pun ckp esokla.. (hari ni lah tu). Masa nak beredar dari kia service tu aku terasa lapar.. terfikir nak makan ape.. nasi sure xde dah time dekat2 kol 4 tu...

So aku terfikir kat belakang kompleks bkt jambul ada gerai jual goreng pisang, ada laksa dllg.. so sku terus ke situ. Sampai2 kat situ, tgk2 ade nasi lemak bungkus. Aku tanya mamat2 yg jual tu.. berapa satu.. derang ckp singgit kak. Aku tanya lagi.. ada label T & B. Derang ckp.. T=telur, B-ikan bilis. So aku decide nak amik yg telur. Aku beli satu bungkus + goreng pisang singgit.

Sampai2 opis aku pun terus bukak nasi lemak tu. Alangkah terkejutnya aku bila tengok telur kat dlm nasi lemak tu.. SEBIJIK! tak pernah lg aku jumpa nasi lemak singgit telur sebijik!. selalunya suku jer telur tu. Ini SEBIJIK!. Aku amat impress sekali. Nasi lemak yg jual di kafe usm tu pun singgit, kalau ade ikan cuma sebesar jari kelingking.. pastu just sambal. Pastu rasa biasa jer.. xdela best sgt. Tapi bila aku rasa nasi lemak ni.. aku puas hati. Sedap.. cukup lemak.. tapi tak taula may be aku lapar ke..sebab makan nasi lemak kol 4 lebih ptg. Tapi still impress sebab telurnya SEBIJIK.

Dan aku juga rasa impress dgn dua budak muda yg menjual kat gerai tu.. ak respek la..dari segi bisness mmg bagus.. location dah bagus.. adab pun ok. Bila aku bertanya.. jawapannya sopan dgn bahasa utara. Aku sebenanrnya skrg a bit cautious bila beli kat gerai2 ni.. sebab kekdg tgk cam org malaysia, bila dah bercakap.. alamak..org seberang. keyakinan aku agak kurang bila membeli di gerai org seberang. Tapi bila gerai tu penjualnya cakap utara pekat.. aku mmg lega. Macam budak2 jual nasi lemak tu.. aku at least rasa bangga sebab derang cari rezeki yg halal dgn cara begitu. Tak de la melepak2 tak tentu pasal.. Yang tu buat aku respek pada mereka.

Dan nampak menjual tu ikhlas sebab nasi lemak tu rasa mmg cam nasi lemak.. dan telur SEBIJIK!.Goreng pisang pun not bad.. rasa goreng pisang la..

So, syabas pada anak2 muda itu..


~mel
tabik!

2 ulasan: