Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Selasa, 28 April 2015

Kursus Pengurusan Jenazah

Last week 24 April 2015 aku menyertai kursus pengurusan jenazah di Pusat Islam USM. Sebenarnya dah lama teringin nak join tapi sentiasa konon2 nya tiada masa. Alhamdulillah Allah bagi kelapangan pada hari tersebut untuk join. Kebetulan hasrat hati disokong oleh sahabatku Sham utk sama2 pergi sekali.. maka lebih bersemangatlah.

Kursus tu mulanya nak buat di Dewan Muzakarah tapi disebabkan banyak pernyertaan melimpah ruah maka ditukar ke ruang utama masjid USM. Oklah cuma agak lenguh kaki duduk bersimpuh.. huhu




Permulaan kursus ceramah oleh Ustazah Rohayati, Penolong Pengarah Pusat Islam. Aku baik juga dgn ustazah Rohayati ni. Persoalan yang diajukan awal2 ceramah kita duduk atas dunia utk apa? Yang utama adalah untuk keredhaan Allah dan tentunya kita inginkan kebahagiaan dalam hidup..


Apa itu kematian?

Ingatlah mati sesungguhnya malaikat maut melawat kamu 70 kali sehari semalam 24 jam. Kita selalu kena ingat mati, makruh mengharapkan kematian...

Suka dengar ceramah Ustazah Rohayati sebab banyak isu kekeluargaan yang diketengahkan oleh beliau... penuh nasihat dan memberi kesedaran.

Sessi kedua adalah sessi pengurusan jenazah secara praktikal. So kat bawah ni adalah nota yang aku catat ketika praktikal dijalankan. Nota just utk diriku dan peringatan untuk diriku jua..

Bahan-bahan untuk mandikan jenazah

  1. Air daun rambutan (blend) setengah baldi - utk lembutkan sendiAir kapur barus 1/2 baldi
  2. sabun - Apa jenis sabun mandi ok
  3. putik kapas
  4. sarung tgn
  5. bedak
  6. serbuk cendana - utk mewangikan
  7. minyak atar
  8. tali utk ukur pjg mayat
  9. tiga lapis kain kapan
  10. 5 utas tali yg diambil dr kain kapan
  11. dua helai kain basahan
  12. kain jirusan kapur barus - kain batik lepas utk tutup seluruh badan
  13. tuala 3-4 helai
  14. spasang telekung & serkup (anak tudung)
  15. sehelai baju putih tanpa jahit
  16. cawat

Kaedah Pengukuran kain kapan - hendaklah di ukur dari hujung kaki hingga ke kepala dan tambah 1 hasta.. (siku hingga jari kita)


Kaedah Mandikan Jenazah - Refer video




Adalah disunatkan sunat ambil wuduq dulu.. Niat sahaja aku mngangkat hadas kecil ke atas mayat ini kerana Allah Taala

Then baru mandi wajib - . Niat sahaja aku mngangkat hadas besar ke atas mayat ini kerana Allah Taala - ratakan air sewaktu jirusan..

Then bila selesai - jirus air kapur barus, bnykkan dibhg perut

Then sikat rambut, sanggul, bedak dllg... then pakaikan cawat
















Proses kapan
1. Balut seluruh badan jenazah dgn kapas
2. Pakaikan baju yg disediakan
3. Kepala perlu dibalut juga dgn kapas
4. Pakaikan anak tudung, telekung dan kain
5. Perkemaskan ikatan
6. Bawah dagu letak kapas

*ini semua dilakukan diatas tmpt mandi.


Alhamdulillah.. selesai program ni dapatlah manafaat kepada diriku. Semoga aku mampu melakukannya untuk ahli keluargaku. Perlu pergi lagi untuk sentiasa refresh ilmu ni. Aku berhajat... kalau suamiku pergi dahulu.. aku nak jadi org yang memandikannya.. begitulah sebaliknya.. boleh ke encik suami? Harap2 boleh lah...



Aku dan Sham... happy sebab kami dapat join juga... Aku blogkan ni sebenarnya sebagai nota dan juga untuk aku rujuk kemudian hari.. juga apa2 yang aku blogkan adalah untuk kenangan dan memori.. buat diriku dan juga keluargaku.. mungkin disaat aku sudah tiada di dunia ini... Semoga Allah berikan hidayah kepada kita dan jadikan kita hambaNYA yang beriman... Amin..




~mel

Alhamdulillah..




Pasir Salak Eco Green Resort

Hari Jumaat 18 April 2015, kami bergerak ke Pasir Salak Green Eco Resort di Kg Gajah Perak untuk tidur semalaman bagi menghadiri majlis pernikahan adik iparku. Perancangan kami adalah tidur semalaman di situ then mudahlah kami nak ke rumah pengantin pada paginya dan tidak tergesa2 untuk sampai di sana jam 10 pagi. Aku book Pasir Salak Resort ni dari Booking.com. Biasanya mana2 aku pergi mmg kat booking.com tempat aku cari hotel/resort dan setakat ni tiada apa2 masalah. Rate resort ini untuk satu chalet 2 bilik adalah RM150. So aku book 2 chalet untuk kami duduki.


Perjalanan ke Kg Gajah, keluar exit Behrang tetiba selisih dgn kereta adik ipar aku.

Masa duduk kat resot tu terlupa pulak nak ambil gambar interior dalam chalet, but overall condition dia ok.. aircond yg sangat sejuk hingga aku krem berkali2.. last2 tutup aircond terus..Chalet tiada peti ais, disediakan air minuman kecil2 sebanyak 4 botol dan juga including bfast di mana dia tak check pun bilangan kami yang pi bfast... :P

Aliff & Eryna bergambar depan chalet

Mak, Along, Naeem, me & Eryna.. comel2 belaka..

Entah bila mamat ni selfie guna fon aku... sempat tu..

Tak pernah jumpa tunas pokok kelapa budak Aliff ni... pelik!

Muaz dah ready nak gi nikah... ehhh!

Flower girl dgn hantaran :P

Along & Naeem...

Kami di tepi kolam.. ada kolam mandi di resort ni.. budak2 dok merayu nak mandi tapi xsempat daa

Cantik juga resort ni... tepi Sg Perak dan bagus utk family off for quick vacation. Harga pun ok.. satu chalet tu boleh muat satu family..

Kami dan Naeem..

Pandangan dari luar resort waktu nak berangkat ke rumah pengantin... Overall oklah resort ni.. tak delah eksklusif macam hotel tapi kalau nak percutian budjet with family.. it is recommended...

~mel

Sabtu, 4 April 2015

AGM Hadhanah

Hari ini adalah Mesyuarat Agong Tahunan  Kelab Kebajikan Ibubapa & Penjaga, Hadhanah Pusat Islam kali ke-9. Aku sebagai Timb. Pengerusi KKiBP tahun 2013/2015, merangkap Pengerusi juga (pengerusi tidak aktif - menghilangkan diri) mempengerusikan mesyuarat tersebut. Alhamdulillah semua berjalan lancar. 


Selepas aku bg ucapan, ada tazkirah dr Ustazah Rohayati dari Pusat Islam. Walaupun tazkirahnya ringkas tapi banyak perkara yg mudah tapi kita selalu abaikan dan ambil mudah dalam hidup kita berkeluarga. Sedikit sebanyak ringkasan dari tazkirah tersebut:

1. Suami perlu sentiasa tunjukkan kasih sayang kpd isteri dan isteri perlu sentiasa memanjakan suami. 
2. Suami perlu beri perhatian kpd isteri dan isteri perlu ambil berat kpd suami. Contoh suami perlu bantu isteri dlm kerja2 rumah (cth masukkan kain dlm washing machine, basuh kain, sidai kain dllg) perihatin kpd kesihatan/kelemahan/keperluan isteri). Manakala si isteri pula perlu sambut suami ketika pulang, cth ambil brg dr tgn suami ketika sampai pintu rumah dllg. 
3. Hubungan baik antara ibubapa menjamin kemesraan keluarga dan menjadi contoh anak2.
4. Ibu bapa perlu menjalinkan silaturrahim yg baik dgn pengasuh. Jgn sombong dgn pengasuh kerana hubungan yg baik akan menjamin pendidikan anak2 berlaku dgn baik juga.
5. Sayangi dan layani ibubapa mentua sbgmana kita mnyayangi ibubapa kita sendiri.

Ada bnyk lagi isi penting tp xsempat nak tulis bnyk2 sbb segan kang dia ingat aku main telefon sebelah dia. Sambil beri tazkirah. ditepuk2 nya belakang aku yg duduk di sebelahnya.. sejuk hati. 

Alkisah, masa Ustazah Rohayati sampai, waktu aku dan Kak Yam, Penyelia Hadhanah tunggu di pintu masuk Hadhanah, Ustazah ckp kat aku, alamak brooch dia yg pin dileher jatuh dan hilang. So dia terpaksa pegang tudung dileher. Bila smpi dlm dewan, aku pun buka henbeg dan hulurkan brooch simpanan aku. Terkejut dia.. dia ckp alhamdulillah.. klu tak susah dia nk bg tazkirah smbil pegang tudung. Then dia ckp nnt dia pulangkan, aku ckp takyahlah pulangkan. Aku mmg sentiasa bawak spare brooch utk kejadian2 yg tidak diingini seperti ini.. :)

Anyway waktu pemilihan AJK baru, aku diminta utk meneruskan tugas sbg Pengerusi, di mana pihak Hadhanah ckp susah nak cari Pengerusi Kelab yg komited. Walaupun dulu aku hanya memangku Pengerusi tp kesemua aktiviti berjln lancar. Bnyk juga aktiviti yg dpt dijalankan spjg 2 thn ini termasuklah bengkel kpd pengasuh2. Walaubagaimanapun aku terpaksa menolak pencalonan pengerusi memandangkan Eryna sudah tidak lg tinggal di Hadhanah. Aku rasa lebih baik AJK terdiri daripada ibubapa yg anaknya ada di situ.. Aku sekarang ni dah mcm org luar pulak. Walaupun ramai yg memujuk tp aku rasa biarlah org yg ada anak yg menerajui kelab. Insyaallah aku boleh bantu sekiranya mereka perlukan sokongan. Aku katakan pd mereka, kalau Eryna masih di Hadhanah, aku akan sukarela utk jadi pengerusi, tak perlu dicalonkan pun tak pe.. hahaha.. mcm tak malu je kan.

Anyway.. semoga urusan Hadhanah dipermudahkan. Syg sebenarnya pd Hadhanah.. 


Menyampaikan personal cenderahati utk setiap kakak2 pengasuh Hadhanah. Gelang kristal yg kubeli di Kota Kinabalu :)


~mel