Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Rabu, 28 Julai 2010

Hematoma..


Hematoma.., originally uploaded by melati.a.

Selasa lepas aku ke GH Penang utk checkups lps bersalin. Sewaktu doktor yg memeriksa aku check perut, muka dia agak pelik. Dia ukur kedudukan uterus dan dpti masih agak tinggi.. lepas tu dia ckp perutku di bhg bawah lebam.. Tetiba aku tingat nurse yg dtg ke rumah beberapa hari sblm tu ckp uterus aku masih agak tinggi (nurse tu pelik gak) tp dia ckp xpe mungkin lmbt sket turun/kecut.

Doktor yg check aku gtau kt another senior doc, and senior doc tu trus suh gi scan. Bila scan, tgk dlm uterus kosong, meaning that xde ape2 dlm uterus, saiz pun ok.. tapi bila check lg.. di luar uterus ada darah beku.. the senior doc trus arahkn doc lg sorang pggil doc pakar.. bila doc pakar dtg, dia tnya aku xrasa sakit ke? aku ckp, mmg rasa sakit tp xdela sakit teruk, lgpun aku ingat yg sakit tu sbb caeser. Doc tu pegang tngn aku dan bandingkan dgn tgn derang, tgk mata aku.. dia tanya aku xdemam? aku ckp tak..

Then, doc tu ckp, xpela.. nmpk cam still ok sbb aku xdemam.. so doc bg aku antibiotics & ckp aku kena dtg blk in one week utk scan semula.. That one week was yesterday.. masa scan, doc yg scan suh another doc amik besar darah beku tu.. by then baru aku tau darah beku tu nmnya Hematoma.. Lepas scan doc tu trus suh aku baring coz dia nk tnya pndpt doc lain.. sambil tu ada 2 org doc tggu sama ngn aku.. sorang laki, sorang pompuan..

Kedua2 org doc ni dok argue antara satu sama lain.. yg lelaki ckp aku patut msk wad balik & disurgery lg utk buang hematoma tu.. yg pompuan ckp xperlu coz masa scan tu menunjukkan hematoma tu reduce in size, tak makin membesar.. Masa tu aku mmg agak takut.. takkanla nk operate lg.. luka hari tu pun belum baik sgt lagi..

Bila doc dtg dia suh aku tunggu kat luar kejab.. aku pun gi kat hubby yg tgh dukung baby eryna, nk cerita kt dia pun aku terketar2.. dlm hati aku risau.. klu aku masuk wad, camne dgn baby?? camne nk nyusu?? hmmm.. Tetiba dua org doc dtg kt tmpt kitorg duduk.. doc tu ckp, sbb hematoma tu tak mmbesar + aku xdemam + xsakit sgt.. aku dibenarkan balik.. tapi klu aku demam.. @ sakit wajib terus ke hospital.. masa tu lega & syukur sgt...kami pun balik ke rumah..

Hari ni hari ke 20 baby eryna.. ptg td.. seorang nurse china dtg utk timbang baby.. alhamdulillah berat baby naik 2.4kg. Bila nurse tu suh aku baring & pegang aku.. dia rasa perut aku.. ehh.. dia xckp, u demam ke? Aku ckp tahlah.. aku xrasa mcm demam.. cuma aku mmg rasa agak sejuk sket & masa hubby nk gi kerja after lunch aku minta hubby selimutkan aku sbb aku rasa sejuk time baring nyusukan eryna.. Nurse tu amik temperature aku dan sah aku mmg demam.. Dia pegang tgn aku dan ckp mmg tgn aku agak panas.. Dia suruh aku terus gi GH masuk wad.. hmmm.. aku mmg xsanggup.. bila dia tgk aku reluctant nk ke GH hari ni, dia ckp, ok.. esok aku mesti pergi Klinik Kesihatan Bukit Jambul utk check dgn doctor sana.. Wajib dia ckp. Aku ckp ok, aku akan sure pergi.. Berulang kali dia tnya, taknak gi GH ke hari ni.. hmmm..

Aku bukan tak nak, tp aku tak boleh imajin nak tinggalkan eryna, mcm mana eryna nk nyusu.. camne hubby nak survive.. mcm2 bermain kt kepala aku ni.. risau sbnrnya.. kdg2 yourself is not important compare to your love ones...

Aku doa2 agar mlm ni kebah demam aku, esok gi klinik xdemam dah.. Frankly speaking aku xleh imajin klu aku kena masuk wad.. :(

Ya Allah.. permudahkanlah urusan kami.. sesungguhnya Engkau xakan memberi ujian yg tidak termampu utk kami tanggung..

Kawan2 doakan diriku lekas sembuh yer.. Doa kalian menguatkan semangatku..

Dear hubby, tq for all your support, your strength is the only thing i have...

~mel
*Gambar eryna tgh menyusu sambil mommy amik gmbr & menulis... cepat besar yer syg..

10 ulasan:

  1. kak mel,
    hope everything is fine yer.. get well soon. u must b tough for eryna :)

    xoxo

    BalasPadam
  2. mel, harap semuanya selamat ya.. kena jaga diri sendiri juge supaya leh jaga baby.. cepat sembuh ya.. kalau kena tahan wad (harap² tak), pump susu untuk bby.. bagi bile suam²... cari puting yg sama cam mama punya (kalau bby saya nak yg kaler kuning tuh).. semoga dipermudahkan segalanya.. Amin...

    BalasPadam
  3. Nurse baru call, suh gi klinik sat lg huhu

    BalasPadam
  4. rosa_aniza@yahoo.com14 September 2011 1:02 PG

    salam kak.bole sy tau pe kisah seterusnye pengalaman akak ade hematoma selepas czer bersalin? em..:( huhu sebenrnye sy pn br lepas czer bersalin 1/9..ade komplikasi hematoma kt bhgn operation sampai a keseluruhan bwh perut..sblm jahitan dibuka aritu bhgn bwh perut jg benkak, lebam warna purple nak hitam..kwsn paha tepi n bhgn dalam uas gak kwsn yg lebam..kaki sy bengkak..skrg jahitan da bukak skit n kene dressing hari2..sgt sedih..cite kita hampir sama kak..harap sgt dpt bersembang dgn akak..nak minta pandangan n nasihat..sy sedih sgt skrg...risau takut kene masuk wad utk jahit smula...cmne baby nak menyusu nnti..kalo room in pn mesti nurse xkn terlayan nak angkat letak anak kita tiap2 kali nk mnyusu..lg pula baby sy xsampai pn lg umur 20 ari..skrg mnyusu kejap2 je..tp kerap..xkira masa..sedih sgt bile piki org lain czer mesti dah semuh bole jaga anak baik2..sy skrg nak bgn dr tmpt baring pn terpaksa mengiring n bgn slow2 pegang katil n minta org angkat..kene plak tahan sakit dressng tiap2 ari...harap dpt sembang ngan akak (sori kalo silap ye..sb xtau umur)...terima kasih..

    BalasPadam
  5. Dear Rosa_aniza,
    Basically rosa boleh baca posting akak pada hujung bulan julai dan ogos.FYI selepas seminggu lebih kurang, akak demam teruk, darah keluar dari tempat caeser dan masuk semula ke wad GH Penang. Tempat caeser dibuka semula dan darah dikeluarkan dari situ (ditekan supaya darah keluar). Kemudian tempat caeser tu dibiarkan terbuka sampai tertutup sendiri. Akak warded more than 2 minggu.. masa keluar tu pun luka diperut masih belum sembuh tp sebab dan berminggu di hospital insist on nak keluar jugak. Masa keluar tu darah still mengalir dari perut dan everyday terpaksa ke Klinik Kesihatan utk cuci luka dan buat dressing + husband juga buatkan di rumah sbb perlu buat dua kali. Akak sambung cuti lagi sebulan after habis cuti bersalin sebab tak sembuh sepenuhnya. Hematoma pulak still ada sampai sekarang ni tp telah pun jadi kecil.. perut dah lembut sikit tp sesekali rasa ngilu/sakit tp doktor cakap ambil masa utk hilangkan hematoma tu.

    Anyway,hope that rosa akan segera sihat, hematoma tak melarat jadi infection, take care, jgn bergerak banyak... kalau demam cepat2 lah ke hospital.. masa akak demam tu akak rasa sgt sukar bernafas.. sesak nafas.. kalau lambat gi hospital tak tau la apa jadi.. sampai sekarang ni, walaupun eryna dan 1 tahun 2 bulan.. still perut rasa sakit dan perit.. so hope rosa tidak akan mengalami pengalaman yg sama ya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam kak,

      Saya kebetulan mmg cari pengalaman org kena hematoma nie. Saya pn mengalami masalah hematoma nie. After 3,4 hari deliver baby (ceaser) darah keluar dari tempat jahitan...mmg byk...br sehari kuar ospital dah masuk ospital balik...doc kata daah tu darah beku kat lapisan kulit n lemak..bukan dr dalam...then 3,4 hari jahitan dibuka utk keluarkan darah beku tuh, lepas tuh baru dijahit semula. Tapi after jahit pn hematoma still ade kat bahagian kanan perut..kdg2 rasa bisa....bekali2 refer ngan doc. Tapi doc kata hematoma akan reduce dan doc cover ngan antibiotic..last week saya pi ospital utk bukak jahit...tanya doc lg...sbb kdg2 time nk gerak...bahagian hematoma tu mmg agak sakit lg2 time bangun tdo...tp doc kata hematoma mmg xde ubat..akan reduce slowly...saya nk tanya pendapat akak...mmg bahagian hematoma tu akan rase sakit2 ke bila kita nak gerak...bape lama akan reduce? so far bahagian perut saya yg dijahit semula xde darah dh keluar....n dh kering...cuma lebam bahagian kanan perut nie saya risau..

      Padam
    2. Salam kak,

      Saya nk tanya akak psl hematoma nie, sy pn mengalami pendarahan kat bahagian ceaser. Doc kata tu darah beku..dan telah pn dikeluarkan dan dijahit semula. Tapi hematoma still ada kat bahagian kanan perut n sedikit sekitar ceaser. But yg tu doc kata akan reduce slowly. Cuma yg saya x tahan kdg2 rase sakit..terutama bile bangun dr tdo. Last week saya refer doc semula tp doc kata yg sama akan reduce cuma dia cover ngan antibiotic...sbb dia kata so far tempat jahitan saya dh kering dan xde masalah...and doc tanya gak sy ade demam x?..so far saya rasa mcm xde demam...sy nk tanya akak..bape lama hematoma akak reduce and akak rase sakit2 x bahagian hematoma tu..n panas x?...saya risau sbb dah 2 kali jahit nie...huhu...kalau boleh xnak dh jahit lagi..huhu...nsib jumpa blog akak...

      Padam
    3. Dear Rohamia,

      Skrg dah berapa lama bersalin? Mengikut pengalaman akak mmg hematoma ni ambil masa utk hilang... setahun masih ada lagi.. boleh rasa keras di bahagian tu.. dan bahagian tempat hematoma tu mmg lebam dan akan ada sampai ianya hilang.. sakit dia kadang2 sampai sekarang pun akak rasa sakit kdg2 tu tp semakin ok rasanya.. baby akak pun dah 1 tahun 8 bulan, kdg2 tu kat tmpt hematoma tu rasa ngilu.. so kalau masih baru lagi mmg lambatlah utk ianya ok..Rohamia kena bersabar.. mmg kita akan risau & takut sebab sakit dia tu bukan kat tempat caeser tapi kat dlm perut. MMg doc bg antibiotik dan lepas antibiotik habis doc akan bagi jematoma tu reduce sendiri sikit demi sikit.. jgn risau lama kelamaan lebam tu akan hilang dengan sendirinya (mengikut pengalaman akak).

      Anyway, good luck and take care!

      Padam
    4. salam kak,

      dh 36 hari...sakit tu kdg2 berbisa...bila baring lama nk bangun tu rase bisa...n rasela ade bengkak kat bahagian yg doc kata hematoma tuh...mmg mcm tu ye kak....sy nie risau...bile tanya doc...dia ckp camtu jela....antibiotic doc dh x bagi...dia bg dlm 2 minggu je...pastu dtg lg dia xde bg...dia kata akan surut slowly...so far bahagian jahitan saya x rase dh sakit...cuma kdg2 nilu skit...tp cuma bahagian bengkak hematoma tuh...merisaukan saya...TQ kak atas advice...tp saya plan nanti nk check kat ospital swasta...just check jela...huhu

      Padam
  6. bila baca pengalaman mel rasa risau plak nak ngandung lagi..takut kalau kes mcm nie terjadi.sbb next pun kena ceaser gak

    BalasPadam