Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Jumaat, 30 Julai 2010

22nd days..


22nd days.., originally uploaded by melati.a.

Biasanya pagi2 lepas mandikan baby, settlekan diri sendiri + bfast, aku akan baring2 rehatkan diri kejab. baby eryna skrg ni dah agak pandai, bila aku baring tepi dia, makin dekat dia dtg.. dari dok kat tgh2 katil.. makin ke tepi.. makin ke tepi.. silap2 tinggal sket jer space aku nak baring.. Biasanya klu siang2 ni time aku sorang2 kt umah mmg aku nyusukan atas katil jer utk mngelakkan aku kna bgn duduk bnyk2 kali... tapi klu hubby ada kat umah, bila eryna dah tido dia akan angkat letak kt baby cot, klu jaga dia akan angkat bwk ke katil.

Bila berdua2an dgn eryna kt umah jwbnyer sentiasa atas katil jela.. tulis blog pun sambil baring...

~mel
tunggu gerombolan adik beradik dtg dari seluruh msia hari ni.. penuhla rumah.

Khamis, 29 Julai 2010

Banci..


Banci.., originally uploaded by melati.a.

Ok kita lupakan pasal klinik, sakit, demam dan sebagainya.. mari sama2 berbanci-bancian.. Ok baby eryna.. dah jd rakyat malaysia kan.. so tahun ni boleh join banci penduduk.. :D

~mel
nk hilangkan tensen baru lepas jumpa doktor yg entah apa2.. hari tu time baby eryna kuning dia beria2 suh gi GH dgn alasan kuning tinggi.. bila gi jumpa pakar kanak2, pakar kata ok. Hari ni aku gi klinik nk check whether aku demam ke tak, dah sah tak demam, pastu dia tetap suh gi masuk wad GH sbb dia kata hematoma aku besar. Aku ckp, doc pakar kata klu demam @ sakit jer aku perlu masuk wad.. dah sah aku sihat hari ni.. grrrr.....

Rabu, 28 Julai 2010

Hematoma..


Hematoma.., originally uploaded by melati.a.

Selasa lepas aku ke GH Penang utk checkups lps bersalin. Sewaktu doktor yg memeriksa aku check perut, muka dia agak pelik. Dia ukur kedudukan uterus dan dpti masih agak tinggi.. lepas tu dia ckp perutku di bhg bawah lebam.. Tetiba aku tingat nurse yg dtg ke rumah beberapa hari sblm tu ckp uterus aku masih agak tinggi (nurse tu pelik gak) tp dia ckp xpe mungkin lmbt sket turun/kecut.

Doktor yg check aku gtau kt another senior doc, and senior doc tu trus suh gi scan. Bila scan, tgk dlm uterus kosong, meaning that xde ape2 dlm uterus, saiz pun ok.. tapi bila check lg.. di luar uterus ada darah beku.. the senior doc trus arahkn doc lg sorang pggil doc pakar.. bila doc pakar dtg, dia tnya aku xrasa sakit ke? aku ckp, mmg rasa sakit tp xdela sakit teruk, lgpun aku ingat yg sakit tu sbb caeser. Doc tu pegang tngn aku dan bandingkan dgn tgn derang, tgk mata aku.. dia tanya aku xdemam? aku ckp tak..

Then, doc tu ckp, xpela.. nmpk cam still ok sbb aku xdemam.. so doc bg aku antibiotics & ckp aku kena dtg blk in one week utk scan semula.. That one week was yesterday.. masa scan, doc yg scan suh another doc amik besar darah beku tu.. by then baru aku tau darah beku tu nmnya Hematoma.. Lepas scan doc tu trus suh aku baring coz dia nk tnya pndpt doc lain.. sambil tu ada 2 org doc tggu sama ngn aku.. sorang laki, sorang pompuan..

Kedua2 org doc ni dok argue antara satu sama lain.. yg lelaki ckp aku patut msk wad balik & disurgery lg utk buang hematoma tu.. yg pompuan ckp xperlu coz masa scan tu menunjukkan hematoma tu reduce in size, tak makin membesar.. Masa tu aku mmg agak takut.. takkanla nk operate lg.. luka hari tu pun belum baik sgt lagi..

Bila doc dtg dia suh aku tunggu kat luar kejab.. aku pun gi kat hubby yg tgh dukung baby eryna, nk cerita kt dia pun aku terketar2.. dlm hati aku risau.. klu aku masuk wad, camne dgn baby?? camne nk nyusu?? hmmm.. Tetiba dua org doc dtg kt tmpt kitorg duduk.. doc tu ckp, sbb hematoma tu tak mmbesar + aku xdemam + xsakit sgt.. aku dibenarkan balik.. tapi klu aku demam.. @ sakit wajib terus ke hospital.. masa tu lega & syukur sgt...kami pun balik ke rumah..

Hari ni hari ke 20 baby eryna.. ptg td.. seorang nurse china dtg utk timbang baby.. alhamdulillah berat baby naik 2.4kg. Bila nurse tu suh aku baring & pegang aku.. dia rasa perut aku.. ehh.. dia xckp, u demam ke? Aku ckp tahlah.. aku xrasa mcm demam.. cuma aku mmg rasa agak sejuk sket & masa hubby nk gi kerja after lunch aku minta hubby selimutkan aku sbb aku rasa sejuk time baring nyusukan eryna.. Nurse tu amik temperature aku dan sah aku mmg demam.. Dia pegang tgn aku dan ckp mmg tgn aku agak panas.. Dia suruh aku terus gi GH masuk wad.. hmmm.. aku mmg xsanggup.. bila dia tgk aku reluctant nk ke GH hari ni, dia ckp, ok.. esok aku mesti pergi Klinik Kesihatan Bukit Jambul utk check dgn doctor sana.. Wajib dia ckp. Aku ckp ok, aku akan sure pergi.. Berulang kali dia tnya, taknak gi GH ke hari ni.. hmmm..

Aku bukan tak nak, tp aku tak boleh imajin nak tinggalkan eryna, mcm mana eryna nk nyusu.. camne hubby nak survive.. mcm2 bermain kt kepala aku ni.. risau sbnrnya.. kdg2 yourself is not important compare to your love ones...

Aku doa2 agar mlm ni kebah demam aku, esok gi klinik xdemam dah.. Frankly speaking aku xleh imajin klu aku kena masuk wad.. :(

Ya Allah.. permudahkanlah urusan kami.. sesungguhnya Engkau xakan memberi ujian yg tidak termampu utk kami tanggung..

Kawan2 doakan diriku lekas sembuh yer.. Doa kalian menguatkan semangatku..

Dear hubby, tq for all your support, your strength is the only thing i have...

~mel
*Gambar eryna tgh menyusu sambil mommy amik gmbr & menulis... cepat besar yer syg..

Khamis, 22 Julai 2010

14th day..


Entry ni aku tulis time aku tgh baring sambil mengeringkan tempat jahitan caeser selepas mandi. Semlm ada nanah sket kt tmpt caeser tu, hrp xde ape2 lah.. baby eryna tgh syok tido. Tadi lepas aku mandikan dia, aku biarkan dia atas katil tanpa baju dan bukak tingkap & langsir luas2 utk kurang2 kan kuning.. smlm result SB eryna 200, still tinggi and nak kena refer ke GH esok, patutnya hari ni tp aku mintak esok coz mmg baby ada appoinment kt GH esok... Harap2 hari ni kurang bnyklah kuning baby.. Lepas dah jemur tu baby dah penat & ngantuk, lepas nyusu terus jer zzz dgn amannya..

Aku harap esok xde ape2 lah kat GH. Dgn condition aku yg xberapa ok lg ni, hrp2 semuanya berjln lancar.. Frankly speaking dlm keadaan camni support dari kawan2 bnyk mmbantu & tlg bg kekuatan pd diri aku.. Walaupun ada sorang dua yg kdg2 tu bertanggapan negatif dgn apa yg aku buat tp aku berdoa semoga Allah berikan kekuatan pd diriku dan suamiku.. Mungkin aku ni berpantang dgn agak longgar.. mana yg aku boleh/mampu ikut aku ikut, kalau xboleh aku nk buat mcm mana.. Ttg mkn mmg sedikit sbnyk aku ikut.. aku cuba.. lgpun bnyk yg aku pelajari dr arwah mak sewaktu kakakku bersalin anak pertama.. so itulah yg jd panduan aku..

Yang lain mcm xleh ngadap komputer la.. xleh mmbaca.. mmg aku xmampu ikut.. sbbnya..aku ni sendirian dgn bby kat rumah.. kdg2 mmg rasa stress.. rasa penat.. & mcm2 rasa.. dan aku rasa hubby ku pun mcm tu.. pergi kerja, tgh2 kerja blk hntr kami ke klinik @ GH, pastu kerja lg.. balik.. so kdg2 bila aku rasa stress aku tak sampai hati nk bebankan hubby aku lg dgn mngadu aku letih ke.. penat ke.. sakit je... sian gak kat dia... so endup aku update blog ke, twitter ke, fb ke.. utk lupakan stress aku.. tp kdg2 org pndang serong pulak.. (ni sbnrnya menambahkan stress gak ni).. ada yg ingat aku ngadap fb 24jam.. haisshhh.. gilo ke ape.. bnyk yg perlu aku uruskan.. masak sendiri, uruskan baby sendiri, dllg.. takkan la aku 24jam ngadap fb...

Siapa yg tak nak berehat.. bersenang lenang, naknyer dlm keadaan sakit cam ni.. aku ni klu boleh mmg harapkan ada 14 kaki tgn extra utk tolong aku dln keadaan skrg.. tp apa nak buat..mmg aku xde extra kaki tgn.. kaki tgn yg ada ni je la yg mampu tlg aku..:

Anyway.. hari ni hari ke empatbelas baby eryna.. cepatlah besar cikit yer sayang.. senang sikit mommy nk mandikan.. dan xdela baju gedeboh sgt2... baby jgn kuning2 lg tau.. risau mommy & papa..

Dan.. doakan diriku juga.. semoga tabah & sabar di dlm menjalani ujian dan dugaan dariNya.. kdg2 menitis jua airmata.. tp kutahan2 kan jua...

~mel





Sent from my iPhone

Ahad, 18 Julai 2010

Caeserean...


Caeserean..., originally uploaded by melati.a.

Just nak share pengalaman di caeser tempohari.. the exprience was not a pleasant one, and sampai hari ni kesakitannya masih menular dalam badanku.. Ada org kata derang prefer bersalin caeser coz tak rasa sakit utk bersalin, cuma sakit selepas.. tp utk org yg emergency caeser mmg sakit sebelum dan selepas which is lg sengsara. Ada org ckp brsalin biasa lg ok.. entahlah.. up to individu punya perception..

Back to my experience melahirkan Eryna Zulaikha, baby yg aku nanti2.. Hari Khamis aku masuk wad, tak sakit & xde tanda apa2, just atas nasihat doktor aku perlu masuk wad sbb ada complication. Hubby temankan aku di wad sementara doktor jlnkan test + gitu gini.. Mula2 aku masuk wad kelas 1 bilik 2 org, then after a few hours nurse pindahkn aku ke wad kelas 1 bilik seorg mengikut kelayakan aku. Nurse siap gtau yg hubby boleh temankan aku semasa tggl di situ, bilik lain xleh.

Masa kt bilik 2 org tu ada sorang doc dtg, terangkan itu ini dan membuatkan aku & hubby terkejut dan upset. Bila dh pindah ke bilik sorang tu serombongan doc dtg, & hubby tanya mcm2 kt derang, and at last decision being made for caeserean section early friday morning.

Pendekkan cerita mlm tu puasa start pukul 12mlm. Awal2 nurse dah kejutkan utk mandi, drip dah start during the nite. But the nurse told me kalau ada emergency, my one will be postphone. Dalam pkl 8 camtu nurse dtg, siap2 kan aku, hubby @fullfilth pun dah standby. Masa nurse tolak ke dewan bedah.. hubby ikut, bila sampai satu corner nurse ckp kt hubby tunggu kt kerusi, xleh masuk. Aku cam terkejut, at least aku nk salam hubby dulu.. minta maaf dulu.. yg hubby sempat buat just lambai tgn.. & aku pandang gitu jer.. Masa tu perasaan bercampur baur.. Nak nangis pun ada.. takut mmg takut.. Tapi mmg rasa frust sgt sbb tak dpt cium tgn hubby b4 masuk dewan bedah.. dlm hati ckp.. ishh.. kalau lah jd apa2 tak sempat aku nak minta maaf pada suamiku. :(

Bila masuk dewan bedah yg sgtlah sejuknya aku menggigil2.. bila doc bius buka baju & nk inject ubat bius kt tulang belakang, aku mmg rasa ngeri sgt.. aku mmg tak suka tang dibius ni.. masa tu doc letak bantal kt depan aku suh peluk.. sakit gakla but sebenarnya ketakutan tu melebihi segalanya..

Bila dah bius terus rasa kaki kebas.. tapi dlm hatiku mcm2 fikir.. mcmmana la kalau bius lom function doc dh belah perut aku dllg.. masa tu fikiran fikir mcm2..Lepas tu terus tak rasa apa2.. aku pejamkan mata.. dlm hati rasa sgt takut.. tak boleh bygkan takutnya masa tu.. sbb kita dlm keadaan sedar.. dah la tu lampu bulat besar kt atas tu boleh nmpk reflection apa yg sdg dilakukan. Lagi aku seram.. so aku terus tutup mata.. dlm hati aku mengucap bnyk2.. apa saja ayat yg terfikir aku baca.. alhamdulillah masa tu aku dpt mengingat ayat2 dgn jelas.. masa tu terfikir jugak, syukur kerana Allah masih terangkan hatiku dlm keadaan aku ketakutan. Aku juga berdoa.. moga semuanya selamat dan aku masih berkesempatan bersua dgn suamiku dan insan2 yg aku syg. Juga aku berdoa moga babyku lahir dgn sempurna..

Tiba-tiba terasa bhg perut sebelah kiri ditekan2.. eh.. boleh rasa lak, tak lama lepas tu kedengaran suara baby menangis.. tak henti2.. Ya Allah.. babyku dah keluar.. aku hayati tangisan baby dgn penuh kesyukuran. Last2 aku ditepuk.. aku buka mata, seseorang menunjukkan baby ku yg sedang menangis.. dgn tag warna pink ada nama aku.. dan diapers dibuka.. aku dpt tgk.. Ya Allah.. doaku dimakbulkan.. baby girl.. aku bersyukur.. Bila org tu bawa baby pergi, aku tgk kt reflection yg prosedur mcm dah hampir selesai.. nmpk doktor2 tgh dok bersih2kan bhg badan & perut, walaupun aku tak rasa apa2 pun..

Lepas semua selesai, aku dipindahkan ke High Dependency Unit utk observation. Masa kt situ aku masih mamai tp bila nmpk muka hubby terus rasa lega.. aku tnya dia.. dah tgk baby? Dia ckp belum.. Tak lama lepas tu baru baby dtg.. keciknya baby ku.. baru 2.3kg.. Bila doc baby dtg check.. dua org sahkn jntg baby berdegup tak stabil, baby perlu buat ECG kt wad baby.. dipendekkan cerita, baby perlu tinggal di wad baby.. :( Tak sempat aku nk tgk baby betul2 lg.. :(

Bila aku dah balik ke bilik aku semula mlm tu, aku rasa sakit sgt. Kebetulan hubby balik umah kejab coz family hubby baru smpi dari Gombak. Aku sms hubby ckp cepatla dtg balik, aku tak tahan sakit.. tiga jenis ubat diberi pd aku dari jenis mkn hinggalah ke yg dimasukkan ikut belakang &"@?*% tp xmampu hilangkan rasa sakit. Bila gerombolan doktor dtg.. aku ckp doc.. aku tak tahan sakit.. tp derang ckp nnt bila ubat yg masuk ikut belakang tu dh meresap akan kurang sakit..

Tapi bila hubby sampai sakitnya masih sgt terasa.. Dia letak 2 kerusi tepi katil aku utk dia baring dan bila aku rasa sakit aku pegang tgn dia kuat2.. spjg mlm mcm tu.. mmg sakit sgt2.. xboleh tidur lngsg.. Dah pagi baru agak lega.. Bila nurse dtg pagi tu aku ckp.. aku kesakitan spjg mlm.. nurse tu ckp.. hmm.. mmg org yg macam aku akan mengalami kesakitan yg amat sgt berbanding org lain.. sbb apa tak perlulah aku tulis.. but barulah aku faham knp aku sakit sgt..

Pagi tu aku kuatkan smgt coz aku xdpt lg tgk baby aku dgn jelas.. so awal2 pg tiub kencing dah dibuka utk membolehkan aku naik ke wad baby melihat baby kesyganku dgn menaiki kerusi roda.. Walaupun sakit masih sgt terasa.. bila terpandang wajah baby.. hilang segala sakit yg kualami...

Itulah kan org selalu ckp.. walau mcm mana sakit sekalipun.. seorang ibu tu sanggup mengulanginya walau berapa kali sekali pun.. sbb anak itu adalah anugerah yg amat berharga dlm sebuah kehidupan berkeluarga.. Ibu sanggup berkorban apa saja utk anaknya.. walau apa yg terjadi..

Ya Allah.. aku amat bersyukur dgn kurniaanMu pada kami.. Alhamdulillah..

~mel
kesakitan masih terasa.. but it is worth it.. TQ hubby for all your support..

p/s hehe.. lenguh gak tgn menaip entry ni sambil baring, sampai nak abislah bateri iPhone ku dan hubby ku bertanya... tak abis2 lg ke mommy?? xkuar lg entry ni :P (sambil dia ngadap PC)

Timbang...


Timbang..., originally uploaded by melati.a.

Hari ni usia baby Eryna Zulaikha genap 10 hari. Nurse pagi2 dah dtg utk check & timbang. Haiyya.. berat lahir Eryna 2.3kg.. hari ke 10.. 2.2kg.. turunla pulak. Tapi nurse kata tak pe..baby baru lahir mmg macam tu.. sebab dah membuang dllg.. Baru senang skit hati.. Esok kena pergi klinik Kesihatan Bukit Jambul untuk ambil darah Eryna utk check tahap jaundice lagi.. Harap2 ok.. Aku mmg xsanggup nak bawak Eryna dlm lab amik darah tu.. kang Eryna tak nangis, aku pulak yg meleleh..

Hari Selasa aku pulak kena ke GH utk aku punya checkups. Hari Jumaat Eryna kena ke wad baby GH pulak utk further checkups.. hmm.. actually penat gak dlm pantang + operate kena berulang ke hospital.. tapi nk wat camne kan.. hope everything will turn out all good later on..

Gambar kt atas gambar Eryna time tgh timbang tadi. Time tu hubby xde coz gi Pasar Seberang Jaya cari ikan haruan. Alhamdulillah jumpa.. Bila hubby tgk gambar ni dia pelik.. ehhh.. Eryna dok dlm buai sape pulak ni.. huhu...

~mel
hari ni baby Eryna 'cruttttttt' kat baju mommy masa mommy baru nak start mandikan dia.. uishhh.. abis baju mommy.. huhu...

Isnin, 12 Julai 2010

Thank you all..


Thank you all.., originally uploaded by melati.a.

Since kelahiran baby pagi Jumaat lepas, tak putus2 ucapan tahniah dari saudara mara & kawan2.. Kelahiran baby kami yg hanya seberat 2.3kg tu tiba2 menyedarkan aku dan hubby @fullfilth bahawasanya kami punya ramai kawan2 tak kira yg kami kenal di alam maya @ bukan alam maya yg sentiasa berada di sisi kami.. Malahan ramai antara kwn yg kami pd mulanya kenal hnya di alam maya kini menjadi the best friends yg tiada tolok bandingnya.. cthnya kawan2 di @ada2aje. Kawan2 sekolah, twitter dllg juga mmg amazingly membuatkan kami berdua sgt teruja dan rasa terharu.. Saudara rapat mmg xdpt dinyatakan betapa concernnya masing2.. mujur jer telefon guna line.. klu tak mesti abis kredit nk bls sms & reply call :P

Anyway, mohon maaf kalau xsemua wish & ucapan + prayers dpt kami balas + ucapkan terima kasih. Dengan keadaan kami yg kelam kabut + kalut + baby ada problem pd awalnya, mmg xsempat nk respon kpd semua.. Maaf yer.. Siang tadi time berborak dgn hubby, dia pun ckp tak sangka betul.. dan selalunya klu weekend terutamanya di FB mmg kurang org, tp tetiba kali ni nmpk ramainya kawan2 yg mengikuti perkembangan thru FB.

Anyway.. it is such a pleasure for us dgn all the wish yg diberikan.. Thank you very much utk semua.. Semoga kehidupan kalian sentiasa dalam limpah dan rahmat Allah selalu.. insyaallah..

~mel

Ahad, 11 Julai 2010

our baby..


our baby.., originally uploaded by melati.a.

Alhamdulillah.. syukur sgt2 apabila diberitahu yg baby boleh discharge dari wad baby & dok dgn aku di wad maternity.. klu x nk tidur mlm pun xberapa boleh coz tingatkan baby dok kt tempat lain.. walaupun aku sure mlm ni aku tak leh tidur lena gaks.. huhu.. tapi yg penting baby ada bersama2 aku..

Nama baby... tunggu pengisytiharan dari penyimpan mohor besar raja2.. iaitu papa baby la.. :P

Sabtu, 10 Julai 2010

Seorang papa..


Seorang papa.., originally uploaded by melati.a.

Seorang papa yg tentunya sgt letih.. berulang alik dari rumah ke hospital.. makan nasi bungkus.. alhamdulillah.. mujurlah duduk bilik ni hubby boleh tunggu sebab bilik seorang.. kalau bilik2 lain mmg tak boleh..

Semalam mlm pertama selepas operation, hubby temankan aku yg kesakitan. Walaupun berbiji dah telan pain killer, mmg rasa amat sakit. So mmg every setengah jam aku kejutkan dia dan jadikan mangsa utk menahan sakit.. Alhamdulillah hari ni dah ok sket, aku dah boleh bgn & berjalan.. terpaksa kuatkan smgt utk bangun utk melawat baby yg sementara waktu berada di wad baby..klu aku xleh bgn mmg xdptla pergi tgk babyku yg comel...

Babyku agak kecil berbanding dgn baby lain, hanya 2.3kg. Kalau tgk kt wad baby tu, mmg nmpk kiut miut je la.. ikut rupa sape xdapat dipastikan.. tapi dari segi kulit mmg anak papa.. :P.

~mel
yess!! it's a girl!!

Khamis, 8 Julai 2010

dari GH Penang..


dari GH Penang.., originally uploaded by melati.a.

I was admitted to GH Penang pagi tadi bcoz of some complication, dari pg hubby tunggu & ptg ni dia dh blk. Pagi td aku dok kt kelas satu bilik 2 org, baru kejab td dpt pindah ke bilik sorang2.. alhamdulillah bila dok bilik sorang2 ni lebih privacy dan hubby pun dibenarkan menunggu (boleh tidur kat sini) which is good..

Gambar ni aku amik dr tingkap bilik aku.. luckily aku dh prepare utk saat2 kecemasan kot2 masuk wad.. so dh siap2 beli novel utk baca time bosan kt hospital. Macam last time aku warded, mmg aku tak sakit externally, skrg ni pun sakit pun xrasa.. just masuk wad coz internal problem..

Dan ptg ni aku rasa agak sensitif.. sgt sensitif.. perbualan dgn puan doktor td smmgnya buat aku sgt sedih.. tapi kdg2 dlm hidup ini kita xpunya pilihan.. apa pun dugaan harus ditempuhi walau kdgkala sukar utk diterima.. :'(

Time sorang2 ni mulalah layan hati gundah gulana.. hmmm..

Apa2 pun doakan moga diriku & babyku selamat & sihat.. tq Mr Hubby for your unconditional support.. xsabar nak balik rumah utk memperagakan beg & purse Guess ku yg baru.. huhu..& utk ibu mentuaku yg dah sah xbaca blog ni.. harap tak risau sgt.. insyaallah kami survive kat sini..

Dan.. hari esok 9/7.. genaplah setahun pemergian arwah mak.. sedih & pilu menyelubungi hati.. Semoga mak bahagia di sana..

~mel
ayooo tangkap leleh jer ni.. cemana nk buat ni??

Rabu, 7 Julai 2010

Surprise Shopping...

Awal2 hari ni aku dah gitau kat hubby yg aku nak gi Queensbay Mall hari ni. Tujuan aku coz aku nak beli beberapa barang keperluan aku yg lebih mudah dicari kat Jusco & aku nak beli buku di Borders. Dari pagi mmg tak ke mana2.. dok umah jer.. kemas rumah, masak dllg. Dah ptg dlm pkl 5 baru hubby tanya, nk gi tak? Aku set aje walaupun masa tu baru nak terlelap. Tapi smngt nak berjalan tu tetap ada..

Sampai kat Jusco, aku terus menuju ke tempat pompuan coz aku nak beli benda2 kecik2 dan secret2.. huhu.. Hubby mmg boringla kalau ikut aku ke tmpt cam tu.. sebab lama memilih.. masa aku nk bayar dia ckp dia nak tunggu kat luar. Oleh sebab ramai gak org beratur, lama gak la nak tunggu turn aku. Bila aku kuar dari Jusco, bepusing2 aku cari manalah hubby ku ini.. Tetiba nampak dia kuar dari kedai Guess bertentangan dgn Jusco tu. Dia cakap ada handbeg cantik2. Terus je dia ajak aku masuk.. huhu.. aku cam tak caya jer.. Tgk2 ada sale dlm tu..

Sambil2 tinjau handbeg yg mmg cantik2 tu,, (smbil telan airliur).. tgk2 ada sale. Aku belek2 purse pasal purse Guess aku pun dah agak kusam & uzur. Bila tnya salesman dlm tu tgk2 harga cam ok. Pastu salesman tu siap tunjuk dari jauh matching handbag. Aku cam tergoda dgn purse tu.. tp xberani sgt nak beria..huhu.. takut gak coz kdg tu hubby mmg klu xbg cepat2 jer dia sound.. huhu.. Tetiba dia cakap.. ok gak purse tu.. aku cam xberapa nak caya jer apa yg aku dgr.. dia ckp cantik yg aku suka tu & suh check ok tak.. Lepas tu dia siap ajak lak tgk kat hangbeg yg matching dgn purse tu.. Tgk2 harga.. boleh tahan.. Handbeg tu mmg menarik perhatian aku gak.. so aku tanya dia.. boleh ke kalau beli purse & handbeg sekali... dia ckp.. ok.. dua2 cantik..

wahh.. apalagi... hati terus berbunga2.. bukan senang nk dpt greenlight.. huhu.. So.. hasilnya.. dptlah beli handbeg & purse Guess tadi.. yahooo... best giler.. :)

Actually hubby mmg suka jenama Guess kot.... aku agaklah.. dulu dia pun hadiahkan handbeg + purse Guess jugak.. :)

Anyway... tima kasih yer..




shopping at guess


guess

~mel
i love u soo much my dear hubby..

Selasa, 6 Julai 2010

sedih laa..

Hari ni aku agak sensitif.. bukan agak2 lagi.. mmg sikit2 airmata berlinang.. why? entahlah.. just mungkin sebab semakin hari semakin sarat + waktu2 begini mmg bnyk berfikir.. Dah 2 hari aku bercuti.. sengaja aku ambil cuti sbb cuti aku mmg tak luak lg.. dah ambil cuti ni pun still tinggal 31 hari xberusik.. tak lama lg nk cuti 2 bulan pulak.. so baikla aku amik cuti.. Esok pulak Penang cuti.. so, hubby akan ade sama2 kt umah..

Malam ni asyik nk meleleh jer airmata aku.. tak taula kenapa.. terkenangkan org2 yg aku syg yg telah sgt jauh dari aku.. teringat juga.. diwaktu ini tahun lepas aku baru pulang dari Spain.. dan diwaktu itu kali terakhir aku brsua arwah mak.. teringat hubby jemput aku di airport, hntr aku ke klang.. sempat aku bersama arwah mak buat kali terakhir.. teringat bila aku ingin pulang ke penang, arwah mak seperti tak benarkan aku balik tapi pd masa tu dia sudah tak mampu berkata apa2 lagi.. hmmm..

Banyak yg aku teringat mlm ini.. org selalu kata org pregnant ni mmg sensitif.. entahlah.. cuma kdg2 kehilangan insan2 yg kita syg bnyk memberi kesan pd kita.. Sedihlaa... Mujurlah hubby pun xbnyk tanya mlm ni bila aku asyik meleleh jer.. :P

Tapi apa2 pun.. walau ke mana kita pergi.. di mana kedudukan kita.. just remember.. siapalah kita tanpa kehadiran seorang ibu.. dan kesakitan & kepayahan seorg ibu sejak wujudnya kita sebagai seketul darah sememangnya tiada tolok bandingnya.. hargailah mereka selagi hayat dikandung badan..


~mel

penjaga pondok..


penjaga pondok.., originally uploaded by melati.a.

Siapakah jejaka ini.. yg menjaga pondok di hadapan rumahku.. boleh berkenalan??

karipap..

Semalam entah macam mana tetiba tingin nak makan karipap. Since aku dah jadi pemastautin kat Malaysia ni mmg aku tak pernah lagi masak karipap. Maklumla selalunya kalau nak makan apa2 pergi jer cari kat kedai. Memula smlm ingat nak masak curu udang tp fikir2 dah selalu sgt masak cucur udang, so buat karipap laa.. tapi yg kelakarnya kat umah aku ni penggelek pun tarak.. So bila aku dah uli doh.. aku guna cawan je la utk jadi penggelek.. huhu.. Rupa karipap tu xde la jadi lawa sangat.. tapi alhamdulillah habis licin dimakan.. at least tak sia2 lah aku pecahkan rekod yang dah dua tahun lebih tak buat/masak karipap tu..



~mel
sebab cuti minggu ni dok asyik fikir nak masak jer... huhu.. gemuk la cam ni..