Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Ahad, 23 November 2008

pre-pindah..

Today aku start mengemas2 utk pindah ke rumah sewa baru next week. Actually aku cam rasa barang aku tak dela banyak.. lgpun rumah ni fully furnished.. tp bila aku tengok2 balik macam banyak la pulak. Kunci rumah baru sebenarnya belum dpt lg.. insyaallah by next wednesday akan dapat.. lepas tu aku terpksa pulun beli barang rumah.. jenuh jugak.. sebab rumah totally kosong. aku kalau ikutkan tak berapa berkenan rumah tu, tapi disebabkan aku dah desperate nak pindah before aku gi nz.. aku balik dr nz sampai sini dalam 26 dis.. mmg kalau aku xamik rumah ni.. rasa cam xsempat aku nak pindah lepas balik dari nz tu... so by hook or by crook aku kena pindah jugak next week... dah ler tetiba weekend depat pusat pengajian aku buat seminar peperiksaan jumaat sabtu ahad.. tensen aku... so aku kena pindah weekdays...adehh..adeh.. tp harap segalanya berjalan lancar...

Rumah yg aku duk skrg ni... hmm.. malam ni rasa sentimental lak.. banyak rasanya nostalgia di rumah ni.. Memula aku balik dan dtg ke penang.. inilah rumahnya.. masa aku masuk hanya ada brg2 usm.. katil, peti ais, settee dllg... dulu hanya jadi tempat persinggahan sementara dan akhirnya aku ambil keputusan utk menetap di sini. Frankly speaking,aku tak pernah berhasrat nak menetap di penang ni.. aku rasa ini bukan tempat aku.. tapi.. mungkin dah rezeki aku di sini.. alhamdulillah sejak dtg sini aku rasa murah rezeki yang dikurniakan Allah pada aku. Aku bersyukur sangat...

Dari rezeki.. mmg alhamdulillah.. tapi hidup aku sememangnya ada pasang surut... dan pada suatu ketika aku mmg hilang arah.. rasa life ni tak ada makna langsung.. dan pada masa itu.. aku mmg rasa xingin balik ke rumah.. aku lebih sanggup duduk di pejabat sampai 12 malam dari pulang ke rumah ini kerana jika aku pulang aku rasa aku akan jadi gila... setiap apa yg ada di rumah ini ada makna tersendiri... Aku sayang rumah ini sebenarnya... dari segala segi.. ada harapan yg tersirat disebalik adanya aku di sini.. ada rindu yg menyebabkan aku terlontar di sini..

Huhu. maleh lak nak jiwang2 sgt.. anyway.. aku sure aku akan sedih meninggalkan rumah ni... rumah baru xdela jauh sgt dari usm.. tp rumah ni still the best sbb 2-3 minit aku dah boleh smpi ke opis.. cuma yg paling tak best sbb wujudnya neighbour aku yg xberhemah tu... kalau tak mungkin aku fikir dua tiga kali utk berpindah...


Ape2 pun.. wish me luck in my new home.. walaupun xberapa best.. nak buat camne kan.. itu je rezeki aku buat masa ni... ada rezeki nnt aku beli je la rumah... ewah2... kengkonon... insyaallah..



mel~
malam ni rasa rindu sgt..

Sabtu, 22 November 2008

cerita..

Adehh.. mmg tersgt busy sampai xter update blog walaupun dlm kepala ni ada macam2 nak tulis..

so.. buat summary je la..

1. berperang dengan lipan..
~ masa tu tgh nak masak nasi goreng utk mkn mlm.. angkat je chopping board kat tepi dinding dapur.. muncul lipan besar.. berlingkau.. aku ni kalau lipas ke..katak ke.. bole lagi kawal perasaan.. kalau tikus ke..lipan ke.. ulau ke.. berdegup2 la jantung.. gi masuk bilik kat pc nak mintak tolong kaedah pemusnahan.. tgk2 ada pertnyaan.. makan ape malam ni?.. huhu.. dlm ati ku cakap.. kalau aku tak musnahkan lipas tu, tak makan ler aku malam nie... bila aku tanya apa aku nak buat.. dia cakap.. katok!.. errr.. besau lipan tu.. takut aku.. pastu dia cakap lg.. katok jer!.. aku pun gi dapur.. cabut batang kepada penyapu.. dan start kerja mengatok.. adeh.. bila katok sebelah.. sebelah lg putus.. laju jer lari.. adeh... tryla katok ekor lg sebelah tu.. akhirnyer berjaya.. haaaa... legaaa.... dapatla aku masak nasi goreng kampung utk makan malam mlm tu... huhu..

errr... adakah katok sama dengan ketuk?? hancur lipan kat bawah ni kena katok!! (sori gambo xclear..huhu)



2. Induksi Khusus..
~ Aku terpaksa hadir kursus induksi khusus universiti.. mujur dpt exemption utk induksi umum.. 2 hari dalam dewan kursus tu mmg mati kutu.. kejab browse twitter dlm pda.. kejab tgk fb.. since tukar digi ni tak dpt lg configure nak check email ada2aje dari pda.. gmail dapat dah.. sambil2 kursus (aku & salmiza ~ dok blakang sekali).. berborak pun ade. Mana taknyer..yg dok satu meja kat blakang ni semuanya geng satu kelas bahasa melayu maju.. huhu.. jd mmg dah kenal satu semester.. jd nak ilangkan mengantuk masing2 buat lawak bodo kat blakang.. nak nyer time ceramah bahagian sukan.. boring betul.. ada ke patut peceramah tu mintak sorang2 perkenal diri dan ceritakan pengalaman bersukan masing2... jenuh.. dlm dewan ada more than 70 org.. ape lagi.. we all kat blakang buat ceramah lain..+ sessi amik gmbr.. itu belum masuk yg buat aktiviti berjalan kaki balik ke opis secara senyap2.. tp aku tak laa.. stay sampai abis.. :P

3. Kampus sejahtera..
~Time induksi first sesion cerita pasal kampus sejahtera.. kat usm ni kalau beli makanan xde guna polistrin, sume guna eco freindly package.. atau kertas bungkus makanan.. beli minuman xde straw.. beli nasi bungkus pegang sendiri je bekas nasi tu xde plastik (kalau bole bwk bekas sendiri).. tingat lak aku last week aku nak tapau nasi campur kat cafe bakti.. bila nak tapau tgk xde bekas @ kertas bungkus nasi.. aku pun gi kat kaunter tnya.. kak.. ada kertas bungkus x? kakak cafe tu cari kat dlm kaunter dia..adala sehelai yg dah berlipat2 dtg dari mana tah..terus bg kat aku.. dia cakap.. ni je yg ada dik.. aku pandang dia& cakap takkan nak guna yg ni.. tah bersih tah idak.. tetiba aku terpandang eco-friendly package kat tepi kedai dia tu..aku tanya la..yg tu tak boleh ke? bole ke dia cakap.. itu utk kegunaan kitorang jer.. time tu aku dah bengkek.. aku ckp.. xpelah sy xmo beli.. pastu aku sound dia.. kak.. layan lecturer cenggini ke? Dia pandang aku dgn terbeliak bijik mata dan tanya.. awak lecturer ke? Aku selamba kuarkan kad staf tunjuk kat dia.. dia pandang aku sambil cakap.. err... xpe xpe bole guna eco friendly package tu.. aku terus blah!

Actually aku geram.. semua nak kampus sejahtera utk kesejahteraan alam sekitar.. tapi sejahtera kah kampus ni kalau ada diskriminasi dari segi atitude? sejahtera ke tu? kalau muka kita cam student terus dianggap low class anggota masyarakat kampus sejahtera.. patut ke? patutnya tak kira siapa.. layanan mesti serupa.. kata nak jadi KAMPUS SEJAHTERA.. musti sejahtera semuanya!

Dan sebab kampus sejahteralah aku diserang lipan kat umah mlm tu.. kat area umah aku ni mmg berjenis2 haiwan @ serangga bole dijumpai... nyamuk pun banyak! biawak sentiasa tersenyum menanti di depan pintu!...



mel~
ape2 pun.. i love usm.. :)

Rabu, 19 November 2008

Don't takes things for granted..

Lama tak berkesempatan nak update blog.. tersangatlah busynyer.. ingatkan time study dulu je yang terpaksa tidur pukul 2-3 pg..rupa-rupanya skrg pun sama... Actually aku rasa sepatutnya tak de la sampai aku tak tidur malam disebabkan kerja-kerja tu, tapi sebab arahan yang diberi tak jelas.. dah last minit baru faham.. apalagi semuanya jadi last minit.

Sebenarnya kadang-kadang tu bagi kita sesuatu kerja tu macam agak remeh..senang nak buat.. tapi bg org lain perkara tu amat susah.  itu yg menjadikan kerja tertangguh.. especially bila berkaitan dgn internet, aku selalu ingat ada perkara yg amat mudah dan macam semua org akan tau.. tp sebenarnya.. ada gak org tak tau...so yg penting don't takes thing for granted..

Haa.. don't takes things for granted... smlm aku gi Tesco, cam biasa utk beli brg2 dapur.. lauk, sayur dll.. antara barang yg aku beli adalah cokelat, aiskrim, sausage.. huhu.. nak cerita pasal cokelat.. aku ni kan hantu cokelat.. so aku beli satu balang cokelat.. yg dlm dia ada bar kecik2.. cokelat cashew.. tujuan aku beli satu balang tu sbb aku nak letak kat opis.. so sambil2 wat keje bolehla aku makan..  Entah macam mana bila aku bukak tutup balang cokelat tadi kat opis.. tengok2 kertas yg menutupi atas balang tu dah terkoyak rabak... hmm.. maksudnye adalah org dah bukak balang tu kat Tesco.. koyak lertas tu dan amik cokelat dlm balang tu b4 aku beli.. maknanyer cokelat yg aku beli tu tak cukup laaa.... waa.. tensen betul...  dah ler sedap giler cokelat tu.. satu hari ni non-stop aku mengunyap cokelat sambil wat keje...  Anyway.. salah aku jugak.. takes things for granted.. x check before beli.. patutnyer aku bukak dulu penutup balang tu b4 aku beli kan... haaa.. lain kali ingat.. don't takes things for granted.. ok?




sedap colekat ni... sila lah beli.. :P




mel~
ape maksud don't takes things for granted dlm BM ekkk..??

Isnin, 10 November 2008

makcik mariah...

I'm actually a fan of Mariah Carey's songs for ages. So bila terjumpa album Mariah Carey ~ The Ballad 2008 mmg sangat2 ingin untuk download, walaupun compilation lagu2 lama, dan dah ade pun lagunyer dlm collection.  Anyway.. mujur hari ni dapat download album ni kat opis.. 


Sekarang ni i have problems downloading lagu sebab kat rumah guna celcom interent yg really2 membazir duit aku. I paid RM98 sebulan but nak connect ke internet terhegeh2..  kalau berjaya download satu album lagu tu kira bole masuk Guiness Book of Record la.. Aku dah siap report kat celcom careline tapi menunggu derang jawab email pun terhegeh2 sama macam celcom internet jugak! Tak sabar nak pindah rumah baru nak masuk streamyx.. celcom ni ada beberapa bulan lg kontrak.. nnt la aku fikir cemana nak get rid of this celcom.. 


Dan aku dah bertukar fon line dari Celcom ke Digi ~ atas nasihat boss personal.. dan sekarang aku rasa amat bahagia menggunakan Digi.. Mekasih boss.. sebab ajak tukar ke Digi.. hihi..lagipun mmg fon lien aku under nama dia.. Yeyyy..skrg aku bole mms.. time guna celcom tu problem tah ape2 tah... dan sebab celcom internet really menyakitkan..skrg mmg menyampah betul dgn celcom.. tgk iklan celcom pun tak lalu...


Internet kat opis pulak.. banyak sgt kena blocked..tensen aku ~ mediafire blocked, rapidshare blocked, youtube blocked, flickr pun kena blocked... tensen.. tensen..  so kalau xdapat nak download lagu kat opis & kat umah terpaksala mintak boss personal (bukan PA tau!) tolong downloadkan pastu transfer file2 kat aku... huhu.. ape nak buat... mekasih sekali lg ekk, boss..


okla..  best lagu2 dlm album makcik mariah ni.. bg org yg minat la..  syahdu2 ~ ballads.. compilation..  layan jer la... 


I still believe - Mariah Carey
No, oh No.... Yeah, Yeah ... oh..
You look in my eyes and I get emotional inside
I know it’s crazy, but you still can touch my heart
And after all this time you think that I wouldn’t feel the same
But time melts into nothing, and nothing's changed

I still believe
Someday you and me
Will find ourselves
In love again

I had a dream
Someday you and me
Will find ourselves
In love again

Each day of my life, I’m filled with all the joy I could find
You know that I,I'm not the desperate type
If there’s one spark of hope left in my grasp, I'm holding it with both
hands
It’s worth the risk of burning, to have a second chance

No, no, no, no, no, no, I need you, baby
I still believe that we can be together, no…
If we believe that true love never has to end
Then we must know that we will love again, Mmm..

I still believe
Someday you and me
Will find ourselves
In love again (Oh, baby, yeah)

I had a dream
You and me
Will find ourselves
In love again

I still believe (Ooh, baby, I do)
Someday you and me (Just give me one more try)
In love again

I had a dream (I miss your love)
Someday you and me
Will find ourselves
In love again

I still believe
Someday you and me(will find ourselves in love...)


Enjoy!!


Ahad, 9 November 2008

Rumah..

In my mind sekarang ni asyik dok fikir tentang list barang rumah... yesterday i went to see a house in Lucky Garden, a flat i assume.. nak kata apartmen macam x lawa macam apartmen.. huhu.. tapi in a secluded area, ada guard house and palang guard tu tutup at 12 am.. (tulis kat situ la..). Aku dah setuju nak rent rumah tu.. rumah tu under renovation skrg ni, dah nak siap, hopefully aku dpt pindah by 15 hb nie..

Aku dah boring sebenarnya dok kat kuarters skrg ni.. satu pasal neighbour kesayangan aku ni haa.. lately aku rasa amat terganggu sgt.. coz aku selalu balik dgn keadaan really penat & dia & anak dia always pissed me off. Ada sekali tercabut butang blouse aku.. aku nak bukak pintu rumah tetiba anak dia lari kat aku tarik baju aku sekuat2 hati sebab nak ajak aku masuk rumah dia. He is very strong! Aku just cakap kat budak.. later ok, I'm very tired.. tapi budak tu tarik aku sekuat2 hati.. yang mak dia tersengih2 macam kerang busuk.. aku masa tu dh abis boring, aku tarik baju aku.. apa lagi.. dia tarik aku tarik.. tercabutla butang... eeeiii.. last2 aku sound mak dia, please i'm very tired.. please take care of your son. Cepat2 dia tarik anak dia, aku masuk rumah tutup pintu.. sekarang ni aku langsung dah malas nak senyum ke ape ke kat dia.. aku dah masuk tahap menyampah giler...


Oleh kerana kuarter k'jaan ni kan fully furnished.. jadi nak masuk rumah baru kenala aku beli brg, at least yg basic.. katil, peti ais, lemari, rak2.. dllg.. Adehh.. banyak gak tu..tak pe la kan yg penting selesa.. as long as ada tempat nak berteduh & harap2 jiran tak de la macam jiran aku skrg.. pas tu nak masuk Astrooo..kecuali kalau kat rumah baru tu on reception tv..xyah la utk sementara waktu.. kalau kat umah skrg.. tv3 jer leh tengok.. itupun ada bnyi tambahan + gambar mmg.. perghhh.. sgt cantik... huhu... kawan aku kat bawah cakap.. untung gak ko dpt tv3.. aku lak dpt tv1 jer, black & white pulak tu.. hahaha.. tiap kali aku gi umah dia sure rasa macam zaman dulu2 tgk tv hitam putih...


mel~
spring cleaning + cari kotak.

Jumaat, 7 November 2008

Kurus

Tengahari td setelah aku tertidur di meja ofis aku.. aku balik tidur kat rumah atas katil lagi best! So aku pun tinggalkan ofis.. sesampai aku di tangga tingkat bawah sekali (ofis aku tingkat 2).. aku terserempak dengan satu familiar face... eh.. kak adida. Kami sama2 belajar kat NZ dulu, and masa kat new zeland mmg rajin pergi rumah dia makan2 dan kalau aku buat makan2 kat umah aku pun dia rajin dtg. Ofis dia satu building dgn ofis aku, cuma dia lecturer kat management school. Actually dia balik ke malaysia tahun lepas tanpa habiskan PhD dia.. ada problem, dan aku tak berani tanya sama ada dia sambung ke idak kat sini.. i think the issue is very sensitif..

Bila aku nampak dia, aku pun tegur dia. Dia pandang aku dengan muka horror... Ya Allah, Is this you?? what happen to you?? I know you are here, but i don't expect u to be like this! Horror betul muka dia. Aku pun sengih je laa.. Dia ni memang kalau mengatakan sesuatu penuh expression dan mmg selalunyer ckp omputih 24jam. Dia tanya dengan matanya yg bulat.. You are so thin.. i did not recognize u mula2 td.. i thought student undergrad mana2 entah tegur i! Hihi.. aku terus gelak.. eh.. kak takkan ler nampak sy mcm student undergrad.. baru 22 thn tu.. jauh bebenor.. dia ckp.. hey.. betullah i cakap.. tapi tak pe.. baguskan org ingat u ni student.. Then dia ulang lagi.. kenapa kurus sgt.. this is not u.. pastu dia membebel2.. aku dengar jela.. tak tau camne nak respond... tpi bebelan dia mmg menakutkan aku jugak... apa nak buat.. aku pun tak tau camne nak berisi balik.. aku rasa aku makan ok jer sejak akhir2 ni... cuma may be demam 2-3 hari ni selera kurang + muka aku cam cengkung sikit...


Errr... betul ke aku kurus sgt ni.. ada cam hantu jerangkung tak?


Lama gak aku borak dgn dia... dekat setengah jam berdiri kat tangga bangunan ofis tu. Sampaikan ada lecturer dept. aku lalu.. tetiba cam pelik nampak aku borak dg kakak itu.. and tanya.. korang kenal ke? and kak adida jawab.. apa tak kenalnya.. sgt baik.. sgt kenal.. dan dia ni pandai masak tau.. dan dia pandai buat nasi dagang! hahaha.. yg tu aku nak gelak.. siap cakap tu.. dah berzaman aku tak buat nasi dagang.. dia still ingat.. lagipun husband dia org trengganu, so mmg selalu cari aku kalau ngidam nak makan nasi dagang time kat nz dulu laa...


Sekarang ni.. di bumi malaysia ni... aku pun tgh teringin nak makan nasi dagang.. nak suruh aku masak sendiri... errr.. sorilah.. kukus tak de kat umah.. (alasan)...



mel~
up n down

Semilir..

Lagu rock kapak dari kumpulan Panji.. layan je la boring2 ni.. xde kena mengena dengan sesape yg tgh tensen @ sengaja2 tensen.


Panji - Semilir
Bisikan semilir memoriku
Menghimpit resah menambah duka
Kenagan indah bersamamu kasih
Kian bertakhta dilubuk hati

Engkau bertamu dihujung mimpi
Mengheret aku kelembah durja
Kau pergi kala ku tak punya apa
Jauh kutersisih tanpamu

Mana mungkinku merayu
Insan yang seindahmu
Kau dikayangan kumusafir hina yang merintih
Bagai layang-layang kuterbiar sepi
Hangatnya mentari membakarku
Langit jadi saksi
Cinta derita sengsara sepi
Cinta tiada kesudahannya

Mana mungkinku merayu
Insan yang seindahmu
Kau dikayangan kumusafir hina yang merintih
Bagai layang-layang kuterbiar sepi
Hangatnya mentari membakarku
Langit jadi saksi
Cinta derita sengsara sepi
Cinta tiada kesudahannya


download lagu ni kat sini:

mel~

Blank...

Tak tau nak letak tajuk ape hari ni.. kenapa aku menulis di blog? Sbb aku rasa aku sebenarnya tiada tempat untuk meluahkan rasa hatiku.. aku takut jika aku meluahkan pada seseorg akhirnya aku dipandang semacam.. dianggap macam2.. which akan menjadikan aku mcm keadaan sekarang ni.. stress.. rasa tah ape2.. sakit kepala.. i wish i'm invisible!!

Pagi ni aku bangun dlm keadaan yg aku pun tak tahu macam mana nak describe. Dah lama aku tak rasa macam ni.. since dua tiga bulan lepas waktu aku down sgt2 kot.. aku macam tak rasa nak bangun.. dan badan aku mcm suruh aku jgn bgn. Tapi aku ada janji yg perlu aku tunaikan.. jadi aku terpaksa bangun jugak.. bila aku bangun.. melangkah dua tiga tapak dari katil.. tiba2 kaki kanan aku krem.. dari otot betis hingga ke tapak kaki.. aku terjelepuk duduk atas lantai.. sedang try nak hilangkan krem kaki kanan.. tetiba tapak kaki kiri lak krem.. aku panik.. sakit.. lama nak hilang kan kedua2nya.. aku tak pernah jd macam ni.. mmg aku biasa krem.. tp dua2 kaki sekali gus?? Mmg sakit.. bila dah clear. aku bgn gi mandi.. nk mandi pun xde semangat..


Hari ni aku capai aje ape yg boleh aku pakai.. seluar smlm.. baju yg xyah gosok..tudung pun pakai yg smlm.. lantaklah.. aku tak kisah.. xde sape pun nak tgk aku.. dan aku pun xnak jumpa sape2 dlm keadaan mcm ni.. Dah start kereta.. nak tekan minyak.. kaki aku krem lg.. teringat pesan doktor... "don't put yourself dlm keadaan stress.. it will effect yr blood circulation.. effectnya u akan rasa immediately"... at that point aku tersedar.. aku kena try jgn stress.. sbb aku tak nak sakit lg..

Sampai di ofis.. aku settlekan apa2 yg patut.. then aku just menung. Badan aku menggigil.. Sedikit sebanyak aku lost.. aku tak tahu apa nak buat.. Tiba2 kakakku telefon.. ajak book tiket untuk bercuti di Beijing tahun depan.. aku just ckp pada kakak aku.. suka hati dialah.. aku xde minat utk plan ape2.. dan aku tak tahu ape aku nak buat.. Lost betul..


Tiba2 teringat seorang rakan sekerja bg no fon tuan rumah yg nak sewakan rumah.. aku pun call org tu.. insyaallah aku akan dpt rumah tu.. aku lega walaupun aku rasa hidup aku masih kucar kacir.


Kepala aku sakit.. aku tak tau bila aku nak merasa hidup yg tenang.. skrg ni aku just rasa nak duduk di ofis ni.. duduk & menung.. aku sebenarnya blank.. sekali sekala menitis juga air mata ku...


mel~
no description..

Khamis, 6 November 2008

this is my life..

my day started very well today. i've been happy enough all day.. bukanlah happy apa pun.. just aku rasa agak tenang.. walaupun aku belum rasa sihat from my demam. when i got exempted from the 3 weeks kursus, i was really happy. Before that aku mcm risau dan keluh kesah sbb kerana kursus tu aku tak akan dpt blk ke klang for weeks.. and then aku akan terus berangkat ke nz after that. Mungkin org tak faham knp aku selalu balik.. abis duit kat minyak.. tol.. dllg.. itu belum masuk penat + keadaan aku sendiri bukannya ok sgt... dua minggu sekali aku pasti balik..

kenapa?? aku rasa aku tak punya life kat sini.. aku tak punya sesiapa.. kawan? they have their own life dan kbnykkannya kwn sekerja... hanya ditempat kerja. selepas itu.. habis.. bila diingat2,, aku memang rasa sunyi.. i have a good job.. impian ramai org.. alhamdulillah.. even di tempat kerja aku punya peluang yg lebih bnyk dari org lain.. kebetulan aku tiba di sini disaat mereka amat memerlukan khidmatku. jadi dari segi kerja aku tidak ada masalah.. aku enjoy kerja aku walaupun kadang2 membebankan.. tapi that's all i have. tapi kat sini i have no one.. no one at all.. aku tak rasa ada sense of belonging here.. walaupun kalau balik klang tu pun bukan best sgt.. tp aku ada org2 yg sygkan aku kat sana.. org2 yg akan gembira bila aku balik.. itu dah cukup menghilangkan letih dan penat aku..

kat sini kalau hari minggu.. aku akan termenung.. tempat lawatan aku selalu.. giant & qbmall.. tesco mmg xyah ceritalah.. itu je la kot.. nak ke tempat lain.. mmg aku langsung xde hati.. sunshine aku xsuka pergi sebab parking susah.. kdg2 teringin pg2 minggu nak bangun awal ke pasar bayan baru tgk ape ada kat sana.. tp bila mengenangkan aku seorang.. mmg terus xjadi.. baik jela aku beli bekalan makanan kat tesco.. ikan seekor, ayam seketul, daging sepotong... itupun jenuh nak perabiskan...


Malam ini aku sebenarnya rasa amat sunyi. Bila seseorg menyatakan mcm sesuatu yg aneh aku selalu balik.. hmm.. aku dah tak terkata. Mmg aneh.. mmg aneh.. tapi hidupku ini tiada yg aneh lagi.. rasanya kalau aku terkulai layu di dlm perjalanan ini juga, bukan sesuatu yg aneh. Tiba-tiba malam ini aku rasa sayu.. tiba-tiba aku tersedar.. aku seperti tak punya siapa2.. yang ada hanya aku.. aku selalu mengingatkan diriku.. aku perlu kuat menghadapi segala dugaan Allah yg hadir dalam diriku.. tp terkadang goyah juga peganganku... seperti malam ini... malam ini membangkitkan rindu yg tidak kesampaian.. dan aku hnya menahan sendu....


Ya Allah.. aku sebenarnya tidak mahu menangis malam ini.. aku tak mahu.. tp.. itu saja yg aku ada..


mel~
terasa diri seperti pengemis...

La la la la..

tgh layan lagu nie.. xde la best sgt.. tp okla.. huhu.. sbnrnyer terdgr lagu ni 2-3 hari lepas time bawak kereta.. memula ingatkan ajai duet dgn erra fazira.. rupa2nya marsha.. suara marsha tu ada iras2 erra lak..

Sayang - Ajai & Marsha

La la… ku sayang kamu…
la la memang ku cinta…
la la la la…..

Ku taruh hati ku
pada bicara tentang cinta
kau mungkin pun tahu
kata hati mu

Aku cuba menghalang
tapi ku tak terdaya kasih
namun sayang yang hadir
membawa sinar

Lena aku didalam pelukanmu
ku tak pernah rasa cintamu sebegini
bisakah terus begini
pertahankan cintaku

Kata hati jangan lepaskan cinta
kerna kita seharuslah hidup bersama
biar badai datang melanda
cinta tak akan goyang

Rasa akan tentukan
kesetian hati ini
kita terus bergini
hingga akhirnya… ohh…

Memangku cinta
ku sayang kamu

Aku cinta
ku sayang padamu..


download lagu ni kat sini::

Interview..

Sebenarnya mcm aku tulis dlm entry before this.. aku nak cerita pengalaman tentang meng'interview' orang.. bukan pengalaman gi interview.. huhu..

Hari isnin lepas.. 3/11, aku telah dijemput oleh satu badan kerajaan di mana, insyaallah bulan januari depan aku akan dilantik secara rasminya menjadi personal consultant bagi salah satu projek badan tersebut. Projek tersebut membuka ruang pekerjaan utk 9 org IT facilitator yg akan ditempatkan di sekitar penang & perak. Oleh kerana aku skrg ni lebih kurang dh jadi mcm sebhgn dari ahli projek tersebut, mereka perlukan aku utk bersama2 utk interview IT facilitator tersebut. Actually b4 this mmg aku xde experience interview org.. pergi interview pun boleh dikira dgn jari.. huhu..

Masa aku sampai kat pejabat tenaga kerja butterworth, aku gabra jugak... huhu.. macam aku lak nak kena interview. Tapi bila tengok wakil grup projek tu dua org yg aku kenal dan biasa berhubung, aku jadi relaks la.. derang pun cool aje walaupun one of them is the deputy director utk badan tersebut. Before that derang dah cakap kat aku.. dalam interview tersebut aku kena tackle bhg teknikal ttg IT, derang akan tackle general punya bhg. Aku pun cakap okeyla.. huhu..

Okla.. actually bnyk pengalaman yg aku dapat dari menginterview org ni.. hari tu aku interview 27 org dan dari 27 tu 9 terpilih... dan ni mmg xde guna org dalam.. sebab aku yg memilih dgn persetujuan dua org peng-interviewer lain tu.

Bila jadi interviewer sebenarnya bg aku la.. kita akan terus dapat kenalpasti org yg menepati ciri2 yg kita kehendaki utk kerja tersebut. Jadi kiranya korang nak gi interview.. aku rasa yg kat bawah ni perlu ada kat nkorang...

  • Yakin - aku rasa ni paling penting... jawapan yg diterima tu sebenarnya amat memberi kesan pada interviewer. Sekiranya interviewer tanya u all satu soalan, contohnya.. anda tahu tak guna software adobe flash? Anda boleh jawab saya pernah guna tapi dah lama tak guna. Tapi u all perlu yakinkan interviewer bahawa anda boleh menggunakannya sekiranya diperlukan, dan anda yakin mampu menguasainya dengan mudah walaupun dah lama xguna. Keyakinan anda sudah cukup utk meyakinkan interviewer. Jangan jawab.. saya ada guna dulu-dulu, kalau perlu saya akan cuba belajar semula. Perkataan cuba akan menggagalkan anda. Anda mesti cakap, saya yakin saya boleh buat.
  • Appearance @ keterampilan - sebenarnya bagi aku ni tak berapa penting.. tapi dititikberatkan dengan berhemah. Jangan over sgt.. sgt selebet sgt. Cukuplah secara sederhana. Actually top listed dlm pemilihan interview hari tu.. no. 1.. seorang lelaki berbadan besar.. mmg kalau tengok dari appearance yg terkebawah. Tapi sebab dia yakin.. idea bernas.. dia tetap di atas walaupun yg hadir lepas2 dia cun2 & hansem2 belaka. So, kalau anda kurus sgt ke.. gemuk sgt ke.. pendek ke.. tinggi ke.. xpenting.. yg penting balik ke no. 1.. YAKIN!
  • Kelulusan - Memang perlu mengikut kriteria kerja. Tapi ada juga exemption. Kalau ada pengalaman dan sanggup belajar, serta menyatakan dengan yakin sanggup belajar.. insyaallah.. macam top list dlm interview tu.. dia cuma ada diploma.. appearance kurang.. tp.. keyakinan dia still buat dia no. 1.
  • Fleksible - yang ni penting jugak... anda yang di interview.. perlu fleksible.. jgn demand.. org tak suka.. yg penting tunjukkan ke'fleksibili'an anda, jgn takut2 untuk menyatakan anda mmg fleksible.. jgn mengada2 mintak itu ini.. dan jika nak negotiate ape2.. nyatakan secara berhemah. Apa2 pun yakinkan pihak berkenaan yg anda mcam pembaris plastik yang boleh di lentur sana sini.. tapi still menghasilkan garis lurus.
  • Jangan terlalu banyak cakap & jangan terlalu kurang cakap.. kalau terlalu banyak cakap interviewer akan boring, kalau tak bercakap dan tunggu soalan pun interviewer akan anggap u all tak minat... so, bila soalan ditanya, jawablah utk memuaskan hati interviewer, jgn satu soalan dijawab satu jawapan.. jawapan perlu ada huraian.. perlu ada support.. tp jgn lebih2.. yg penting menunjukkan kan anda pasti dengan jawapan anda. Yakin dgn jawapan bukan meleret2 dan jgn cuba utk kelentong interviwer... hhuhu..
  • hmm.. ape lagi ekk... yg penting yakinlaa... jgn nampak sgt gabra.. jgn over reacting..

Basically rasanya keyakinan tu amat penting.. jgn terlalu agresif masa interview.. dan jgn terlalu slow masa interview.. dua2 akan membawa impact negatif..

Actually masa dok interview tu mmg ada juga rasa kasihan.. ada yg dah lama grad.. tp kerja entah apa2.. but still tak boleh nak ambil bekerja utk projek ni sbb tak memenuhi kriteria di atas.. Sebenarnya apa2 pun mmg bergantung kepada yg dtg interview tu..

So.. sape2 yg nak gi interview.. yakinlah pada diri anda sendiri.. dan yang lain2 mcm kelulusan, appearance hanyalah sbg bantuan untuk mendapat kerja tersebut..



mel~~
rasanya nak bg keje kat hampir sume.. tp ada jugak rasa cam xnak bg keje langsung.. :P

Lega...

Sepatutnya aku kena menghadiri kursus dari hari ni sampai 21hb.. aku tak berapa sihat dah 2hari dah.. tp sebab kursus ni wajib pagi2 kol 8 aku dah ke tempat kursus.. Sampai kat tempat kursus dgn member satu geng, sign kedatangan kitorang pun duduk.. tempat kursus tu dah la x selesa.. mcm dewan makan.. dan ada lebih kurang 60 org kat situ.. kira satu meja panjang ada 5 org.. pastu mcm berhimpit2 pulak..

Dah duduk tu.. pegawai bahagian latihan pun bglah pengenalan kursus.. tetiba telefon member aku si salmiza berbunyi.. pastu aku dok dgr apa dia ckp.. mcm ada org meninggal jer.. bila letak tefon aku tanya aa.. sape meninggal, dia cakap nenek dia meninggal... mcm mana ni.. mcam mana nak kuar kursus wajib nie.. aku cakap dia relaks.. jab lg mamat kat depan tu abis ckp gi la gitau dia yg kena balik kampung.. tengah mamat tu dok bercakap kat depan, tetiba dia cakap pasal pengecualian kursus.. aku pun dgr dengan khusyuknya.. manalah tau nasib aku baik kot2 boleh dpt exemption..huhu.. tetiba satu ayat dari mamat kat depan tu terus membuatkan aku pandang muka salmiza.. salmiza pandang muka aku... yeyyyy... kitorg sepatutnya exempted dari sebahagian besar dari kursus nie....

Aku cakap kat salmiza.. elok sgt.. aku dah ler xberapa sihat lg.. dan xlarat betul nak attend kursus ni.. dah ler kursus selama 12 hari.. Bila mamat tu abis je cakap dlm pkl 9, aku dan salmiza pun ape lg.. cepat2 pergi ekjar mamat tu.. org lain dlm dewan kursus tu mcm pandang kitorg semacam.. apehal lak minah dua org ni.. bila kitorg terangkan situasi kitorang pd mamat bhg latihan tu.. mamat tu cakap.. ok.. you berdua layak dpt exemption kecuali utk kursus khusus pd 20 & 21/11.. yg tu wajib dtg.. tapi biasala nak dpt exemption tu mesti ada surat2 yg berkenaan.. setelah berjanji akan hantar dokumen2 yg diperlukan secepat mungkin.. kitorang pun keluar dengan leganya... yess!! dari 12 hari kena pergi 2 hari jer... terasa amat lega sekali...

Anyway, takziah utk salmiza di atas pemergian nenek tersayang.. skrg ni dia dalam perjalanan balik ke perak.. hmm.. td sempat juga kami bercerita pasal diri kami berdua.. ada banyak persamaan dan kebetulan antara kitorg.. dari segi kerja kat usm ni (lantikan sama, gaji sama, dllg).. dan dari hal peribadi.. may be that's why kitorg mmg agak baik berdua.. lagipun sama2 baru kat sini.. opis pun selang sebilik je.. tapinyer yg kelakarnyer kitorang jarang2 boleh jumpa.. masing2 sibuk, dia bahagian sains (biologi) & aku bhg IT.. so bidang berbeza..jd kerja pun berbeza.. anyway.. take care yer salmiza...


Dah lega xyah gi kursus ni.. mulalah kepala tu ada macam2 plan utk meraikan kebebasan dari berkursus... huhu..


mel~~
nak balik klanggg.... nak balik klanggg... :P

Isnin, 3 November 2008

hectic week..



last week until today was really busy. blog pun naik sarang labah-labah. bila fikir2 balik mmg xboleh nak imajin my life last week.. yg paling kritikal sbb i'd got lots of marking to do and then key in the marks.. sampai bersila kat lantai opis... huhu... dlm pada bnyk keje marking tu mcm2 pulak keje sampingan yg dapat.. + kena outstation yg kebanyakannyer menyeberang jembatan p.pinang ke tempat yg aku tak biasa.

Alhamdulillah... walaupun kerja skrg terpaksa banyak keluar travel dan aku tak biasa dengan negeri pulau pinang ni.. berjaya jugak aku sampai ke destinasi yg aku nak pergi dgn jayanya. Bangga gakla.. selalunya b4 pergi aku akan google maps dulu tmpt tu.. kiranya oklah google maps tu.. mmg sentiasa membantu aku.. walaupun maps yg aku tgk kat google tu aku simpan kat kepala jer.. maleh nak print.. so masa mencari tu mmg aku totally based on my imagination.


okla.. lain kali la tulis lg.. penat betul.. bnyk betul aktiviti last week.. sampai hari ni.. i've got new experience today.. menginterbiu org.. nnt la aku citer how it felt to be an interviewer instead of an interviewee.. rasa cam boleh wat panduan camne gi interbiu utk berjaya.. considering pemikiran seorg tukang interbiu... later.. later.. mlm ni tak larat.. penat.. makan pun tak selera .. yg aku mau sekarang,... tidoooo... tp dr td try xdpt jugak nak tidoo.. adehh..



mel~
collapse already