Rabu, 28 November 2018

Macam2 #rezeki saya dapat hari ini. Saya sebenarnya agak keberatan untuk hadir simposium dan mesyuarat pada hari ini kerana melihatkan jadual saya yg agak pack yg saya dah setuju dari awal. Simposium di UMP ni tiba2 muncul dan sebagai ahli majlis E-Pembelajaran IPTA saya perlu hadir juga. Pengerusi MEIPTA pula menghubungi saya minta tlg juga utk hadir sebab mereka dah sediakan slot utk saya hadir. Disebabkan kesibukan, slide utk present sy hanya sempat siapkan 20 minit sebelum present. #Alhamdulillah Allah bg kelancaran dan idea semasa present. Selepas present, dikerumuni oleh ‘peminat’.. bukanlah peminat sgt tapi org2 yg ingin tahu lebih lanjut tentang topik yg saya bicarakan. Seorang pensyarah hadir dan berkata.. dia kagum betul dgn presentation saya.. dgn slide yg ada satu point tapi elaborationnya pjg. Ada 10 org presenter sebenarnya tadi. Saya org kedua last. Bila sesi berakhir ada pertanyaan dari peserta simposium.. dan tiada kaitan pun dgn topik saya dan ditujukan kpd Pengerusi MEIPTA. Ada 2 soalan.. dan tetiba Pengerusi meipta berbisik kpd saya.. boleh tak tolong jawab ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚. Saya tanya knp saya? Dia cakap dia rasa saya seorg je yg boleh jawab ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚. Mujurlah saya mmg boleh jawab dan yg bertanya berpuas hari dgn jawapan saya.. Fuhh selamat!! Sesi petang - meeting. Fungsi meipta adalah sebagai satu badan yg mengurus dan mempelopori elearning dan MOOCs malaysia. Saya rasa teruja sebab bila berbincang ramai ahli kaitkan perbincangan dgn talk saya pada paginya.. which saya rasa.. Ya Allah.. impactful nya talk saya walaupun dengan kekurangan masa utk menyiapkan presentation. Syukur.. terima kasih Allah atas ilmu yg diberikan padaku.. Semoga dipermudahkan perjalananku seterusnya.. InsyaAllah


Bersama pemenang Anugerah Pengajaran Kategori Applied Science tahun ni PM Dr Wan Zuhainis.. #AAN12. Saya #AAN10.


Khamis, 22 November 2018

New Story From Me

Saya mengenali Dr Rahimah seawal saya bertugas di USM. Masa tu saya bertugas sbg felo di Desasiswa Saujana manakala beliau Penggawa Fajar Harapan. Kemudian setelah tak jadi felo selalu bertemu di event2 usm. Cuma ketika saya bg training di pusat pengajian beliau, kami bnyk berkomunikasi. Ketika itu beliau bnyk bertanya, dan cuba buat rakaman video utk portal elearn@usm. Beliau di diagnose kanser tahap 4 hanya 2 bulan lepas selepas kembalinya dari mengerjakan haji. Dua bulan yg pantas.. tiba2,dpt tahu beliau dah kritikal. Sedikit sebanyak rasa sebak dan airmata bagai tak mampu ditahan mengalir. Namun syukur.. penderitaan arwah tak lama. Mengingati nasib arwah, terbayang nasib sendiri.. Bagaimana akhirnya hidup kita tidaklah dpt diketahui. Cuma mampu berdoa.. moga Allah permudahkan urusan kita semua dlm perjalanan ke negara abadi suatu ketika nanti.. ๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“ #blog ~Bersediakah kita untuk kembali kepadaNya?Saya mengenali Dr Rahimah seawal saya bertugas di USM. Masa tu saya bertugas sbg felo di Desasiswa Saujana manakala beliau Penggawa Fajar Harapan. Kemudian setelah tak jadi felo selalu bertemu di event2 usm. Cuma ketika saya bg training di pusat pengajian beliau, kami bnyk berkomunikasi. Ketika itu beliau bnyk bertanya, dan cuba buat rakaman video utk portal elearn@usm. Beliau di diagnose kanser tahap 4 hanya 2 bulan lepas selepas kembalinya dari mengerjakan haji. Dua bulan yg pantas.. tiba2,dpt tahu beliau dah kritikal. Sedikit sebanyak rasa sebak dan airmata bagai tak mampu ditahan mengalir. Namun syukur.. penderitaan arwah tak lama. Mengingati nasib arwah, terbayang nasib sendiri.. Bagaimana akhirnya hidup kita tidaklah dpt diketahui. Cuma mampu berdoa.. moga Allah permudahkan urusan kita semua dlm perjalanan ke negara abadi suatu ketika nanti.. ๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“ ~Bersediakah kita untuk kembali kepadaNya?