Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Selasa, 31 Disember 2013

Weekend yg penat..

Post ni sebenarnya awal-awal dah upload gambar.. tapi penat campur tak berkesempatan nak menulis apa2.. Last weekend memang kami kepenatan..  Since Krismas (Rabu) aku cuti hinggalah hari Ahad memang full of activities & travelling. Time Krismas tu tak de la apa sgt pun tapi sebab weekend sebelumnya aku & hubby ke KK untuk jaga exam dan balik hari Isnin.. Selasa pulak kerja.. hari Rabu tu aku amik peluang kemas rumah, basuh baju.. beli baranag rumah dllg... Hari Khamis pulak hubby kerja, aku walaupun cuti terpaksa ke sana sini jugak sebab ada banyak urusan yg perlu diselesaikan.. Khamis tu sebaik sahaja hubby balik kerja, kami gerak balik Gombak. Disebabkan hubby puasa dan bakal buka puasa dlm perjalanan, aku dgn rajinnya dah membuat karipap dlm 10 ketul je gitu.. huhu.. penat gak tau! So memang buka puasa dlm kereta sambil berbekalkan karipap & teh o sebotol...

Actually tujuan sebenarnya nak ke Kemaman utk majlis pernikahan dan perkahwinan belah perempuan anak sedara aku (lelaki) yang sulung. Mula2 hubby ajak terus ke Kemaman hari Jumaat dari Penang.. tapi last2 kami tukar utk balik Gombak.. at least bolehlah jugak jenguk mak abah di sana..
Air teh o Gombak

Hari  Jumaat pagi kami pun gerak ke kemaman.. Majlis nikahnya sepatutnya pkl 4, jadi kami pun xdelah rush sgt nak ke sana... Rupa2nya bila sampai sana dlm pkl 2.30ptg, kakak aku cakap nikahnya dah dipercepatkan pukul 3... haa apa lagi.. terkecoh2 la pasal kami dah la belum makan.. kakak aku pesan jgn makan diperjalanan sebab dia order nasi arab special utk makan tghari..

Anyway.. kecoh2 pun kami sempat makan then ke Masjid Geliga untuk majlis akad nikah...




Anak sedara aku Hafeez dan pasangannya Rosalida selepas akad nikah

Aku dan adik aku si CikJan

Gabungan kedua-dua family... kakak aku yg sulung & suami  di belah kiri pengantin


After selesai majlis kakak aku bagi kunci Homestay... homestay dia punya sendiri seperti di bawah.. homestay ni baru first time aku tgk pun sebab aku pun dah berzaman tak gi Kemaman rumah kakak aku ni.. selalunya jumpa dia bila balik kampung jer.. Homestay ni ala-ala hotel sebenarnya.. sgt cantik.. bersih.. mmg kelas gitu.. promote sikit tapi mmg puashatila kalau nginap kat sini.. (tak tipu punya)

Homestay kakak aku .. abaikan mende warna merah tu.. payung burger Deen Burger Bakar yang juga bisness kakak & abg ipar aku 

 Bilik tempat aku dan hubby menginap... ada 6 bilik semuanya dalam homestay ni.. Kalau nak tgk lagi tentang homestay ni tgk kat fb page dia


Keesokan paginya (Sabtu) hubby cakap kawan dia ajak pi makan roti payang... aku ingat mende la roti payang ni.. bila aku whatsapp kat kakak aku ckp kami nak gi breakfast roti payang.. baru la aku tau yg roti payang tu sebenarnya roti 'tempayan' dlm slang ganu... tapi bila pi makan memang best.. roti tempayan dgn gulai kambing... perghh... rasa nak makan lagi.. hehe..

 Bersama kawan hubby & family


Balik2 bfast siap2 kami nak ke kenduri belah perempuan.. layan je la gambar sebab tak leh nak tulis panjang2 incik hubby dah balik dari surau pulak.. hahah..

 
Situasi menunggu pengantin yg pi basuh kereta.. ada ke patut..

Incik hubby kekenyangan bersama abang iparnya..

Kami bersama pengantin... eryna xmo amik gambo...

Lepas kenduri terus balik KL... esok paginya (Ahad) terus balik penang....

Alahai penatnya.. layan Baskin Robbins kat hentian hiway...

~mel

Isnin, 30 Disember 2013

Tenang...

Pagi ni aku bangun pagi dengan keadaan yg tak berapa nak sihat.. semalam seharian macam cerry berry.. mungkin jugak kepenatan yang melampau..jadi malas betul nak bangun... since last week aku sebenarnya berhajat nak ke Pusat Sejahtera USM aka Pusat Kesihatan USM..actually dah lama nak pi tapi asyik tertunda2 aje dgn kerja2 yg banyak.. Aku sebenarnya biasanya buat checkups kesihatan di KK Bukit Jambul since selepas bersalinkan Eryna mmg checkups kat situ.. dulu cuci perut pun kat situ.. so segala masalah kesihatan semua gi sana sebab rekod ada kat sana.. Entah macam mana 2-3 bulan lepas bila aku pi sana doktor tu macam perli aku jer.. (aku yg terasa ni).. Dia cakap awak orang USM buat apa checkup dan ambil ubat kat sini.. pergi Pusat Sejahtera USM, kat sana lagi bagus, banyak pakar, ubat pun bagus..bla bla bla.. aku dalam hati cakap..eh.. doktor ni halau aku ke... last2 aku tekadkan hati.. lepas ni xmo dah pi KKBJ tu.. huhu..merajuk la konon..

dpt kalender kuda dari farmasi USM

So disebabkan aku tak sihat pagi tadi plus bekalan ubatan aku pun dah hampir habis... aku pun kuatkan semangat ke Pusat Sejahtera USM.. kalau dah rutin pi klinik memang nak pi klinik tu perlukan kekuatan tau.. dlm hati aku imajin.. hah.. agak2 student tak ramai hari ni sebab minggu ni study week, so student mesti ramai balik kampung..

Sampai2 kat sana.. mmg tgk tak ramai sgt orang.. oklah tu..rutin biasa bila dah dapat no kena check tekanan darah... wahhh terkejut den bila misi (lelaki) cakap tekanan darah agak tinggi.. aku cakap.. ehh.. sy selalunya tekanan darah mmg rendah.. so misi tu cakap.. relaks jab.. 5 minit.. bila check semula.. alhamdulillah.. normal.. Sambil menunggu nak jumpa doktor dalam keadaan beraircond.. aku terfikir.. awatlah aku tak dtg sini awal2.. huhu..kat KKBJ tu punyalah panas.. kat Pusat Sejahtera USM punyala selesa.. misi pun baik2 semuanya.. huhu..

Bila aku dah masuk jumpa doktor.. aku pun ceritalah masalah aku yg tak berapa sihat bagai.. then aku ceritalah yg doktor KKBJ suh aku checkup kat USM aje.. huhu dgn sedih... bila aku dah abis cerita.. best jer doktor tu bagi nasihat kat aku.. tak marah2 macam kat KKBJ.. xde jeling2.. huhu.. sgt profesional.. yg paling best dia cakap.. walaupun aku sedang makan ubat.. dia mau aku aim for pengurangan ubat hingga sampai tak makan ubat langsung.. dia siap pesan.. jgn lupa doa pada Alah semoga Allah beri kesembuhan kepada setiap penyakit yg dihidapi... waa... nak meleleh airmata aku.. huhu.. tapi bagi aku ini first time dapat doktor yang begitu prihatin.. macam2 petua, nasihat dan kaedah yang suruh aku try.. try supplement dan macam2.. before this kat KKBJ mmg tak dela nasihat macam tu...

Di samping supplement.. ada juga dia suruh aku try kaedah2 alternatif.. herbs.. dllg... siap suruh cari ayat utk dicuba bersama kaedah alternatif... dia cakap kat aku jgn terlalu rely dgn ubat.. cuba kaedah lain yg mungkin boleh membantu... 

After session dgn doktor tu aku rasa sgt relieve... pergi amik ubat.. dan terus ke farmasi USM sebelah farmasi ubat utk beli supplement cadangan doktor tu.. magnesium & chosium.. dah jumpa ternampak jenis2 green tea.. ada kawan aku yg body dia sgt cantik suruh aku minum teh hijau utk kempiskan perut.. dah lama dia pesan.. aku dok lupa jer.. hehe... jadi tadi jumpa aku beli utk minum di ofis je laa.. Time nak bayar kat kaunter farmasi tu ada Al-Mathurat harga 1.90 jer.. teringat time dok asrama dulu.. Al-Mathurat sentiasa menemani aku.. wirid.. zikir yg aku hafal pun kebanyakan dari Al-Mathurat.. so ingat nak buat Al-Mathurat ni peneman masa kerja.. sambil2 boring kerja boleh hafal wirid sikit2 yg dah lupa... insyaallah...



 Al-Mathurat & green tea


Okla sebenarnya kepala pening2 lalat sambil buat SKT ni.. tu yg tetiba rasa nak berblog pulak!

~mel

Rabu, 25 Disember 2013

Damiral's Grill Restaurant & Coffee

Ok first time nak review restoran.. hehe.. agaknya ada dah kot tapi maklumlah blog ni lebih kpd cerita2 peribadi, kdg2 update.. kdg2 idak.. so xingatlah ada ke idak review restoran..

Hari Isnin aritu sekembali dari Sabah malamnya incik suami @fullfilth ajak pi makan di bandar Perda. Kami ni sbnrnya jarang kluar mlm.. jarang mkn mlm di luar.. selalunya mkn mlm luar bila aku ada kelas sampai mlm.. lepas kelas trus cari makan.

Kat Bandar Perda incik suami ajak ke Damiral's Grill Restaurant & Coffe... western food restoran yang lama dah kami teringin nak pergi sebab nampak mcm best restoran tu.. Masuk2 restoran best la jugak, environment ala2 bar/pub.. gelap dgn lampu2 suram...utk aku oklah tapi aku sebenarnya lebih prefer restoran yang terang supaya senang aku nak tengok makanan time makan... ni suram2 jer.. huhu.. tapi kalau orang nak dating ke (tapi dah kawen lah yer).. honeymoon ke.. this is the place yang you all can feel quite romantik... environmentnya menyokong suasana romantik...

Bila waiter datang, kami pun order.. for Eryna french fries je la.. kalau dgn french fries mmg eryna suka sangat...  incik suami order Grilled Lamb Shank.. dan aku order Salmon Oregonato.. bersama juice tembikai dan nenas. Eryna seperti biasa nak air kosong jer.. huhu..

 Sementara menunggu order (which takes around 1/2 jam) tetiba muncullah nachos dan sauce utk kami makan... ini macam jajan utk menunggu... eryna of cozlah suka sangat.. aku pun sama.. nyam nyam nyam... Ini tidak di cas dlm bil yer kawan2.. hehe.. (betul ke incik hubby?? ). Then sampai lah fries eryna.. sedap fries dia.. aku dan eryna suka... :D


Ini pulak Grilled Lam Shank incik suami.. sambil dia makan aku pun  mintak la pau sikit.. emmm.. taste really nice.. incik suami pun tak pandang kiri kanan lah makan... huhu tak romantik langsung.. lagipun eryna jadi minah jimnastik dok panjat kerusi... eeeii geram betul...

Ini pulak Salmon Oreganoto.. presentation baik.. rasanya pun sedap.. cuma bagi aku macam terlama sikit diorg grill jadi permukaan salmon tu jadi agak keras.. bila makan ni teringat pulak makan ikan grilled di kaki bukit di Romania tengah tahun hari tu...  sos dia jugak best.. sayur pun best...

Yang paling best tentang restoran ni adalah tandasnya.. hahaha... tengah makan eryna nak membuang air jadi cepat2 ke tandasnya.. aku sebenarnya tak suka pi tandas restoran sebab selalunya... uwekkkk!! Tapi tandas restoran ni aku bagi A++ sangat bersih, wangi dan selesa. So kalau tandas ok tu harap2 kitchen dia pun oklah yer...

Ok.. total yang kami makan semalam adalah RM70++ . Agak gulp jugakla tapi berbaloi.. kalau sekali sekala untuk bersama keluarga apa salahnya.. tapi kalau hari2 jawabnya cepatlah kita pening2 lalat yer kawan2... huhu...

Ok itu saja.. entri ini khas untuk Julia Mahir kawan/adik di USM Kejuruteraan yang mula2nya kawan twitter, kemudian sekarang dah jadi kawan...

Ahad, 24 November 2013

Team Building...


This weekend kami diarahkan ber 'team building' di Harvard Suasana Hotel, Bedong, Kedah. Tempat ni adalah sebuah tempat terpencil.. tak de apa2 pun kecuali estate dan golf club. Mengikut kata org tempat ni adalah sebuah tempat yang dah lama didirikan,  almost 50 years. 

Mula2 masing2 macam reluctant nak pergi.. boring la.. itu la ini la.. dan aku pun sama jugak sebab dah beberapa minggu aku tak de weekend... huhu..anyway bila dah pergi memang kami really enjoy it.. aku & hubby kan satu fakulti, so kami berdua terpaksalah bersama2 hadir team building ni.. hehe..

Eryna pun ikut jugak.. happy je dia.. sepanjang di sana langsung tak de masalah budak sorang ni.. really good girl senang papa dan mummy mengikuti aktiviti yang diaturkan dalam team building tu..

 
Kami di hari pertama (Sabtu) team building... first time encik suami pakai baju pink.. baju rasmi yg dibekalkan utk first day warna pink.. so nak tak nak kenalah pakai kan.. hehe.. Eryna pun pakai baju pink jugak!


Acara pertama adalah sukaneka. It was fun!. Dah lama tak bersukaneka so macam2 gaya dan ragam.. yg hadir dari fakulti semuanya bukannya yg muda2.. yg umo bawah 30 tahun adalah sorang dua kot.. itupun semuanya staf2 sokongan.. kalau academician yang dah pencen punkena bersukaneka jugak!!

Staf2 sokongan sedang menikmati makanan pagi di tengah padang bola.. yg berkumpul kat belakang tu adalah ketua2 kumpulan yang diberi arahan tugasan seterusnya.. setiap kali game ketua kumpulan bertukar, so everybody terpaksa jadi ketua walaupun sekali.




Ok yang ni muka aku dan Prof Fatimah setelah kami selesai meniup tepung utk mendapatkan coklat... rasa nak muntah makan tepung.. huhu.. muka masing2 pun kelakar giler dipenuhi tepung... hehe..

Yang  ni aktiviti sebelah petang "The Running Man".. ini kumpulan aku yg semuanya dah berusia belaka.. ahli kumpulan 8 org dari 8 orang 5 yg senior... Aku terpaksalah jaga Prof Fatimah dan Prof Lim yang dah nak pencen dan yang letih berjalan dari satu tempat ke satu tempat ke satu tempat... naik bukit jaga Prof fatimah.. turun bukit jaga Prof Lim.. siap Prof Lim cakap aku layan dia macam mak aku... huhu.. tapi xpe dari 8 kumpulan acara ni kami dapat no 2..



Yang ni time dinner.. tema bunga2 bling2.. aku belasah je apa yang ada dan hubby kat belakang tu aku bagi pakai baju dia yg beli time dinner kat jaring entah tahun bila..

Yang ni aktiviti last, sharp shooting. Hubby dapat tempat no 1 dari 70 orang yg hadir.. Hebat! Congrats hubby... hehe.. at least aku pun ok jugak.. tembakan ada yg mengena... :P



Youtube ni aku cilok en Hubby punya (sowiiii :P).. hehe.. dia amik gambar aku tgh main terompah.. which was good sebab nampak aku dan PM Dr. Ong sangat laju dan penuh semangat berlumba memotong orang lain... :D



Lastly.. although mula2 kami rasa terpaksa.. last2 kami akui it was fun.. dah lama tak rasa seronok dan enjoy macam... by the way masa dinner kami dpat 3 cabutan bertuah... dapat set pinggan, kettle elektrik dan steam iron... oklah tu.. tapi sebenarnya xtau nak buat apa dgn mende2 tu.. just simpan jela.. :D. Kumpulan kami iaitu kumpulan 3 dapat no. 3 dari lapan kumpulan... walaupun ramai senior tapi kira hebat jugakla... congrats kumpulan hubby yg dapat no. 7.. hahaha..








~mel
dah start sakit kaki dah ni.. esok agak2 nak pi kerja ke idak :P


Isnin, 4 November 2013

Hijrah...


Melihat tudung2 yg cantik ini seperti rasa kasihan.. rasa berat utk meninggalkannya.. tapi rasa hati telah tekad utk berubah.. berhijrah ke arah yg lebih sempurna.. Ada antara tudung2 ini yg baru sekali dua dipakai.. konon nak tunggu majlis2 tertentu... tapi mati takkan menunggu kita kan? Jadi perlu tekadkan hati utk berubah.. Semoga Allah terus mberi kekuatan.. sebulan ini telah melalui proses sedikit demi sedikit.. Sokongan dr incik suami bnyk membantu utk lebih kuat..

Sempena Maal Hijrah kali ini.. hasrat dihati berhijrah sepenuhnya.. InsyaAllah.. Amin...

Salam Maal Hijrah 1435 buat semua..


~mel
p/s Ada sesiapa nk beli? 6 helai RM100... 



Sabtu, 2 November 2013

Insaf...

Sejak kebelakangan ini bnyk peristiwa yg sedikit sebanyak menginsafkan diriku.. Hari Selasa hari tu, sedang aku sibuk diaudit utk PPG.. rupanya salah org pelajar ku, seorg guru di SK Pokok Sena meninggal dunia akibat kanser paru2 .. dalam usia 39 thn arwah meninggalkan suami dan 4 org anak perempuan berusia 6 hingga 15 tahun.. Dalam kesibukan tak sempat menziarahi keluarga arwah hinggalah pagi tadi aku, hubby & eryna bersama2 dgn ofis mate Fadzilah sekeluarga, serta 3 org guru ppg telah berpeluang menziarahi keluarga arwah...

Sedih tak terkata, kami disambut ansk2 arwah, suaminya bekerja.. anak sulung arwah berusia 15 tahun melayan kami dgn ramah.. Terserlah ketabahan anak itu bercerita ttg tatkala ibunya di diagnose kanser hinggala ke akhir hayat arwah.. Pertanyaan2 kami dijawab dgn penuh sabar.. dgn perasaan hormat dan nampak penuh tanggungjawab seorg kakak walaupun baru lepas pmr..

Satu yg aku kagum.. walaupun tanpa ayah di rumah.. anak2 perempuan arwah yg berumur 9, 12 dan 15 tahun itu lengkap bertudung menerima kdtgan kami.. rasa insaf terasa didikan ibubapa mereka sgt baik kpd anak2 ini.. 

Sebelum balik cepat2 kakak nya meminta adik2 bersalam dgn kami.. serius aku cuba dgn bersungguh2 menahan airmata dari gugur.. keinsafan muncul.. ya allah sedih dihatiku tidak terkira.. moga arwah di tempatkan dalam kalangan hambaNya yg soleh dan anak2 arwah dalam lindungaNya sentiasa.. Al-Fatihah...

~mel

Isnin, 28 Oktober 2013

9964 vs 9994


Actually Hyundai i10 ni dah sampai last week dan berkali-kali dah guna.. tapi disebabkan kesibukan yang melampau batas, tak sempat aku nak blogkan.. Dua tiga menjak ni sibuknya tuhan saja yang tau.. tak sabar nak tunggu cuti sabatikal Februari tahun depan.. Kenapa perlu 2 kereta sedangkan kami kerja sama2 satu USM, satu Pusat Pengajian? Sebabnya kadang2 susah juga bila aku kena outstation, ada meeting di luar USM atau di luar Pulau Pinang.. atau pergi Latihan Mengajar di sekolah2.. atau aku gi buat research kat sekolah2 yang jauh... sama ada aku drive sendiri dan hubby merempit ke tempat kerja.. atau hubby hantar.. atau.. dia kena terus temankan aku... atau aku kena naik flight pastu teksi ke sana sini..

So setelah kejadian adik aku accident tempohari naik motor.. aku mcm phobia pulak kalau incik hubby nak merempit di Jambatan Pulau Pinang.. so so so... berjaya lah mendapatkan sebijik kereta i10 untuk backup.. lagipun minyak & gula naik.. so naik kereta kecik jer la gi kerja.. jimat minyak..huhu..

Tapi frust sebab tak dapat plat 9994.. beria aku ke JPJ sorang2 utk beli nombor.. aku dah pakar membeli no plat kereta ssendiri, tak yah guna ejen.. hehe.. tapi no 9994 dah ditender... so terpaksalah amik 9964.. nak tunggu plat PLH keluar tak sangguplah pulak.. lagi PLG ni sinonim dgn kod kursus2 yang di offer di Pusat Pengajian aku... hihi... so nak juga plat PLG..

Anyway... hopefully ada dua kereta ni memudahkan lagilah perjalanan hidup kami.. insyaallah..


~mel

Sabtu, 28 September 2013

Ya Allah...

Sesungguhnya tak mampu dilafazkan dgn kata2 ujian dan dugaan yg dilalui minggu ini.. Ahad lepas Eryna bgn pagi dgn demam dan bintik2 di badan.. setelah kami ke klinik doktor sahkan eryna kena chicken-pox..mula2 kena ok lagi.. bila seluruh badan dah kena dan bintik2 air pecah.. rengekan anak kami ini  sgt menyedihkan.  tak tau apa aku nak buat utk bantu eryna hilangkan gatal dan sakit. 3 hari aku on and off kerja, khamis jumaat giliran hubby pulak EL.. kebetulan pg khamis aku ada proposal defense di centre lain di usm. sampai2 ofis, belum sempat nk ke centre tu, aku dpt tahu adikku teibat dgn kemlngan.. agak teruk. Gagahkan diri ke proposal defense.. mujurlah chairperson faham dan bg peluang aku habiskan bhg aku dulu dan proposal selesai dgn pantas.. tanya hubby dia agree nk terus ke Putrajaya.. mujur chicken pox eryna dah kering sikit.. so kami terus gerak jer...



Di Hospital Putrajaya keadaan adikku sgt menyedihkan.. Seluruh badan patah di sana sini.. kedua2 bahu. tgn kiri patah, tulang selangka patah, tulang rusuk patah 3.. kaki kiri patah, tulang pinggul patah.. ya allah.. xdpt ku bayangkan tayar kereta berhenti di atas dada dia waktu kemalangan tu...

Sayu hati ku melihatkan adikku...adikku parah dlm kemalangan jlnraya hari khamis pg tu dlm perjlnan ke tempat kerja.. dia naik motor dan terjatuh akibat ada minyak di atas jln.. dah kereta blakang xsempat brek dan melanggar beliau....Sebaik shj keluar dari icu dlm pkl 7 mlm khamis.. dia minta utk solat.. hanya dgn kepala dan separuh tgn kanan yg mampu bergerak beliau solat dgn pergerakan mata & jari telunjuk kanan. Seluruh badannya yg lain patah teruk... Terharu kami. Berapa ramai dlm kalangan kita yg tringat utk solat dlm keadaan sakit? kdg2 demam sikit pun dah rasa xmampu dan berat nak solat.. 
Dlm usianya yg baru mencapai 30 thn beliau mnjadi pngerusi surau Presint 8, Putrajaya. Beliaulah orgnya yg mngepalai setiap aktiviti tahlil kluarga kami, di kubur arwah ayah dan bonda kami atau di mana2 shj beliau menjadi imam. 

Mlm dia dibedah di hospital putrajaya. Sepatutnya ikut queue hospital dia hnya boleh dibedah jumaat minggu depan.. tp kami dpt potong queue dgn mnggunakan perkhidmatan private hospital di mana dgn byrn 8-10k operation boleh dibuat segera. Kerana tak mahu menunggu kami decide utk guna perkhidmatan peivate.

Selepas operation mlm tadi, kami dpt masuk icu sekejab.. tak dpt nk kulafazkan dgn kata2 perasaan ini.. Walaupun pernafasan dia dah nampak stabil dan bila ku panggil namanya dia membuka matanya dan cuba response.. tapi.. dia sgt lemah.. dia ckp yg dia pening... 

Sedihnya aku disaat ini... Namun aku tahu tidak Allah berikan dugaan pada insan yg tidak mampu menanggungnya... Ya Allah, Berikanlah kesembuhan utk adikku untuk beliau terus menjadi hambaMu yg terus berbakti kpd Ummah ke arah jalanMu yg sebenar.. Amin Ya Rabbalalamin..


Apa2 pun hidup ini hanya pinjaman semata2.. akhirnya kita akan kembali jua kepadaNya.. Semoga Allah berikan ketabahan pada kami utk menghadapi ujian dan dugaan kehidupan ini...


~mel
Putrajaya...

Ahad, 22 September 2013

Trip to Bandung

Last week 15/9 aku ke Bandung utk present paper di IMETC 2013. Biasanya kalau aku ke luar negara aku ditemani oleh incik suami tapi kali ni bila aku ajak dia ke bandung dia cakap malas la.. haha...sebab tempat perempuan shopping dia cakap... so aku tanya dia.. boleh aku ajak my sister Cik Jan tak? Dia cakap.. ok! So aku pun ajak ler my sister... bila dia minta kebenaran suaminya.. dapat gree light plak tu.. so dalam masa sebulan preparation kami pun berangkatlah berdua naik Air Asia ke Bandung. Ok... aku xde masa banyak nak berblog.. so here are the pics perjalanan kami 4 malam di Kota bandung...

 
di LCCT, Kuala Lumpur... bersemangat mak dara 2 org ni nak ke Bandung.. mula2 aku dah book flight dari Penang ke KL hari Ahad 15/9 tu... tetiba hubby cakap nak hantar sambil2 balik KL... So aku dgn suka hatinya dapatlah dihantar ke LCCT... hihi.. tiket Penang-KL sedekah je la kat Tony fernandez.. makin jadi millionnaire la dia...

Kami sampai di Bandung lebih kurang pukul 10 malam...  terus checkin Golden Flower Hotel, Jl. Asia-Afrika. Hotel tu mmg quite nice.. utk 4 hari tu aku bayar RM535.. iaitu lebih sejuta rupiah... haha.. tak ingat berapa exact amount... masuk2 bilik kami terus jer la zzz.... bandar bandung pun masa tu nampak suram.. kedai semua dah tutup...

DAY 1
IMETC 2013 & PASAR BARU

First thing first, so pagi2 aku terus menghadiri Convention IMETC 2013 tu.. dengar keynote speaker sejam & beberapa housekeeping, After dah tau bile kena present, aku pun naik atas ajak my sister pi jalan2 la.. apa lagi.. Lokasi Golden Flower Hotel mmg sangat bagus sebab hanya walking distance to Pasar Baru iaitu pasar bandung yg sangat fames... ala-ala pasar siti khadijah gitu... tapi pasar baru ni ada 12 tingkat mengikut kata penjual kat sana okey.. mmg gila kalau nak jalan... kami jalan sampai tingkat 6 aje.. dah tak larat..

      
Suasana di Pasar Baru... barang2 mmg jauh lebih murah dari Msia.. kalau nak beli kena tawar half of the price tau!!
Kain2 telekung dan kain sulam mmg mengagumkan terutama harganya... so terpaksalah sambar kan.. beli juga telekung utk eryna.. siap sejadah warna purple di atas, harga kurang RM30.. 

Setelah letih berjalan dan berbungkus2 barang dibeli, kami balik hotel hantar barang and then terus pi cari makan di kota Bandung. Jumpa beca, tanya mana tempat makan yg best, dia bawak kami ke restoran Ibu Imas... ok.. restorennya mmg unik dan harganya sangat berpatutan..

 
Atas beca di kota bandung... kereta mmg kena hati2 dengan beca2 ni sbb mereka sangat berani lintas jalan.. kami yg dalam beca sgt kecut peruttttt...!



Kat bawah ni restoram Ibu Imas.. makanannya memang jauh berbeza.. yg paling best kami order belut goreng... hahaha.. seperti gambar di bawah... ayamnya kecik2 dan belutnya panjang2... Ambal terung kecik2 tu mmg sangat sedap...
    
 posing depan restoran Ibu Imas.. Beca yg kami naiki tu tunggu kami sampai abis makan.. baik pakcik tu, dia cakap tak perlu bayar utk dia tunggu tp sebab kami kesian kat pakcik tu, kami sedekah 20ribu rupiah sebab tunggu kami makan...


DAY 2
IMETC 2013 & TOKO 3

Seawal 8.50 pagi aku terus ke Convention.. schedulenya aku present pukul 10.10pagi... org pertama setelah keynote presentation... alhamdulillah my presentation berjalan lancar.. Tu haa kat bawah tu dapat sijil penghargaan after presentation..Aku duduk di convention sampai pukul 12.30tghari... then aku cakap kat organiser yg aku nak naik atas ajak my sister makan... they all cakap tak perlu bawak my sister makan luar coz ada participant yg dah balik.. so my sister pun makan for free di hotel tu.. hehe.. alhamdulillah.. rezeki... After lunch kami lihat hujan renyai2.. tp hati semangat nak ke luar.. sebabnya... hubby kirim beli LEVI'S original? Hokeh! Mana mau cari.. setelah puas bertanya di merata2 tempat.. akhirnya tau lah tempatnya iaitu di TOKO 3... so kami ambil teksi ke Toko 3.. kerana suamiku tersayang... Harga Levisnya mmg boleh tahan... hampir separuh harga di Malaysia.. so aku rembat sehelai utk incik suami dan sehelai utk aku sendiri.. hehe..

   
Kat atas tu la kedai Levis.. aku sempat jugak rembat dua helai T-shirt Hard Rock Cafe original utk mamat2 rock kat rumah...huhu

Malam kedua ada anual meeting Persatuan teknologi Pendidikan Malaysia.. so aku joinlah.. pagi2 tu mmg ada diberitahu esoknya ada dianjurkan trip ke beberapa tempat di Bandung.. hehe.. sukalah aku & my sister..


 DAY 3
TANGKUBAN PERAHU, RUMAH STRAWBERRY, KG. DAUN & DAGO
Penganjur sediakan sebuah van besar dan 2 bijik Anaza utk trip ke Tangkuban Perahu, Rumah Strawberry dan Kg Daun... The trip was good and fun.. Enjoy je la the pics.. Cuma satu je la aku rasa bila pergi tempat2 tu.. terlalu ramai penjual yg macam memaksa kita beli barang... sungguh merimaskan sebenarnya... syukurlah kat malaysia xde cam tu.. huhu





 TANGKUBAN PERAHU
Sebenarnya hajat hati aku nak ke kawah Putih sebab khabarnya kawah Putih lagi cantik dari tangkuban perahu... tapi dah org bawak ke sini aku iktu je la.. kalau organiser tak bawak mmg aku dah berniat nak mencari sendiri transport ke kawah Putih.. Tangkuban perahu ni adalah lembah gunung berapi yg masih aktif.. baru2 ni kabarnya ditutup sebulan sebab ada tanda2 lava aktif..  nama tangkubah perahu tu adalah disebabkan rupa bukit sebelahnya yang macam perahu terbalik... alaa.. macam kat langkawi tu ada tasik dayang bunting disebabkan oleh rupa bukit macam org bunting... 

 
  me & my sister at tangkuban Perahu

 

 
 
Sampaikan dah dalam van pun dikejar penjual jalanan yg menjual macam2 barang souvenir... mmg sangat2 rimas dibuatnya..



 RUMAH STRAWBERRY
Dari tangkuban Perahu kami dibawa strawberry picking di Rumah Strawberry. Walaupun dah banyak kali strawberry picking tp aku mengada2 jugaklah kutip2 strawberry tu... dapatlah bawak balik strawberry fresh ke malaysia.. hehe..



 
 
 me, Dr. Rosnaini & Prof. Dr. Ana Donaldson

 KG. DAUN
Mula2 ingatkan apa kg Daun ni... rupa2nya tempat makan di bawah panorama alam semula jadi.. memang sgt mengasyikkan makan di sini. Makanannya pulak pelik2...
 


 

Dari Kg. Daun kami balik hotel... oleh sebab baru pkl 2.30 gitu dan kenderaan yg disewa masih ada.. kami diberi pilihan nak pergi ke mana2 tmpt yg kami nak.. sebab ada 3 kereta kan.. so ada dua org minah ni ajak kitorg pi Dago naik Avanza (Avanza tu ada driver lah yer - bukan kami drive)..  So kami berempat ke Dago utk ke Factory outlet Store.. Sebelum sampai ke Factory outlet, driver berhenti di Kartika Sari.. Kartika Sari ni macam bakery dan sangat fames dgn pelbagai jenis brownies..  So terpaksalah aku shopping kan.. utk merasa.. :P. bagi aku factory outlet tu tak de lah menarik sgt.. tp sempatlah aku grab baju eryna sehelai dua..huhu

 


 
On the way kluar dari kartika Sari ada pulak mamat silver ni kat luar parking... hehe..



 DAY 4
BALIKKK!!!
Time to go home.. baru perasan airport bandung ni sangatlah kecik... fight pkl 10 pg.. pukul 9 baru imigresen nak bukak.. huhu.. anyway we had a good time in bandung.. tq hubby bagi kebenaran berjalan dgn my sister..  Lepas ni ke mana pulak yer?? Mungkinkah  Jaipur, India?? Wait n see... :-)


~mel
kawan2 bgtau diorg sempat usik hubby dalam meeting.. ooo.. gi Paris ikut.. gi Bandung xmo ikut.. hahaha.. betul ke incik hubby? :P