Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Ahad, 28 Mac 2010

Sepetang di Queensbay..


Sepetang di Queensbay.., originally uploaded by melati.a.

Cepatnya rasa weekend ni berlalu.. Esok dah kerja.. Anyway walaupun
tak sempat rasanya nak buat apa2 sgt, rasanya me & hubby sempatla
berehat2 sikit compare to the two previous weekend.. Masing2 kerja..
This week walaupun aku on duty dihostel mujurlah xde kes2 yg berat sgt
just simple2 kerja yg boleh diselesaikan dlm masa 1/2 jam..

Anyway.. Have a nice week next week friends.. Aku dh apply cuti hari
Jumaat & Isnin next week.. Jumaat ada checkups kat hospital.. Isnin tu
sj2 amik cuti.. Cuti ada bnyk so belasah je la.. Mana tau hubby nk blk
kg ke.. Huhu.. Kita ikut jer..

~mel

Adat..

Aku terjumpa pulak notes ni yg aku tulis time aku gi K4N bulan 12 yg
lepas. Terlupa pulak nak blog kan.. Aku tulis pasal adat pepatih yg
bgku agak pelik la jugak walaupun ramai sedara mara gak belah2 NS..

Ceritanya:
Aku tgh dgr ttg adat pepatih yg dilaksanakan di Kg Lakai.. Asas adat
pepatih - errr.. Laju sgt ketua adat ni ckp.. Yg aku dgr ada raja,
luak, anak buah.. (kena blk tnya hubby utk komfem)

Kalau nk pinang ppuan kena ada cincin risik.. Pastu 2 cincin
bertunang.. 2 tau.. Bukan sebentuk.. Ppuan mungkir janji kena byr 400
tp yg lelaki xyah byr denda.. Perghhh.. Sian ppuan.. Huhu.. Pastu tu
kena kawen dgn org seperlaungan.. Maksudnya satu daerah.. Xleh kawen
dgn daerah lain.. Aisehh.. Mujur dh kawen.. Huhu.. Kalau ikut adat
pepatih xleh kawen ni.. Luar daerah..

Harta.. Turun pd anak ppuan.. Waaa.. Best kalau jd anak ppuan NS ni..

P/s info baru.. Klu nk pinang org ppuan NS ni, at least kena start dgn
adat pepatih selama sekurang2nya 1/2 jam.. Jenuh...

~mel
Best gak tau adat pepatih ni..


Sent from my iPhone

Rabu, 24 Mac 2010

Marble kek...



Hari ni aku gi kerja just utk breakfast.. huhu.. entah macam mana tetiba rasa tak sedap badan.. so aku minta hubby hantar aku balik rumah.. then aku zzz... Sedar2 dah tengahari.. terfikir pulak kesian kat hubby kena makan sorang2 hari ni.. so aku jerang nasi..masak ala kadar & sms dia cakap balik ler makan tapi aku masak sempoi2 je tghari ni.. Actually badan mmg tak berapa ok lg tghari tadi..

Lepas hubby gi kerja semula, aku pun baring2 tetiba tingat nak makan.. sekarang ni teringin nak makan macam2.. Nak keluar ke kedai alahai.. mmg tak larat rasanya nak drive.. so terfikir nak masak ape haaa.. badan pun still rasa tak berapa best.. Fikir2 rasanya cam ada bahan utk wat marble kek...So aku pun bangun dan startla buat marble kek yg sangat simple ni.. Aku sebenarnya tak tau siapa yg akan makan marble kek ni nanti.. tapi tak pela.. masak je laa.. kalau x abis kang aku pass je la kat student2 keliling aku ni... mesti derang suka.. :P

Ini ler marble kek yg aku buat tadi.. hihi.. dlm keadaan kepala tgh agak weng juga...

Telur + Majerin + Gula (Pukul marjerin + gula dulu baru masuk telur sebijik2)
Kacau sampai sebati..

Gitu2 la... masukkan tepung naik sendiri..

Asingkan dua bahagian.. satu masukkan serbuk coklat...

Pastu tuang sikit2 secara bertingkat.. ini kaedah yg arwah mak ajar supaya selang seli dia cantik.. tak taula camne org lain buat...

Jeng2.. semua dah masuk dlm acuan... apalagi.. masukkan dlm oven.. bakar...

Dah masak ni.. jab lagi hubby balik.. boleh ngap... sedap makan panas2 ni...



~mel..

EARTH HOUR @ USM.


EARTH HOUR @ USM

Sabtu, 27 Mac 2010, 9-10 Malam

(lewat 30 minit untuk memberi laluan solat Isya').


p/s hubby dah xsabar2 tunggu Earth Hour ni..huhu..:P

~mel

jom...jom...

Isnin, 22 Mac 2010

Gotong Royong..

Semalam pagi2 dah menapak turun tangga bangunan rumah untuk berjalan kaki ke Taman Rekreasi Universiti yg nak dirasmikan.. Arahan suh turun 7.30pg.. So tepat jam 7.30pg aku dah menenggek kat tepi jalan untuk naik ke atas Taman Rekreasi yg letaknya kat atas bukit Kompleks RST. Bila tengok tangga naik ke atas tu cam seriau gak.. tapi naik je la kan.. Sampai2 kat atas tengok semua muka yg tak dikenali.. adehh.. tak best sungguh... Tetiba nampak muka Gee.. kawan aku dari HBP yg sama2 study di NZ dulu tapi unversiti yg berlainan... Mmg agak rapat dgn dia.. so lega rasanya.. dia pun lega la kot sebab ada member... keh3..

Taman Rekreasi Universiti tu khabarnya lebih utk kegunaan Pesila nak camping2.. di kawasan hutan simpan USM yg masih ada 22 ekar kot.. Aku pun sebenarnya tak de la semangat nak gotong royong.. huhu.. datang nak tunjuk muka jer utk perasmian.. So sarung tangan pun aku tak amik.. (tapi breakfast aku pau jugak..huhu pasal lapar kan)... So aku jadi gurugambar je la.. amik gambar mana2 yg patut.. huhu..


Gotong Royong
Mentari pun masih malu2 nak keluar.. apa lagi aku.. masih malu-malu nak kuar rumah.. kalau sambung tido kan best.. Ni kat jalan nak naik ke Taman Rekreasi Universiti..

Gotong Royong
Kira aku salah seorang yg terawal la naik kat atas bukit tu.. kosong lagi org belum sampai... walaupun aku ingat aku dah lambat..

Gotong Royong
Alatan2 yg disediakan... buat aku takut jer.. :P

Gotong Royong
Layout kawasan TRU yg di design oleh HBP..

Gotong Royong
Kelakar betul... penggali pun ada ikat reben.. jenuh aku nak imagin camne org tu nak menggali tanam pokok dengan reben terikat kat penggali tu.. huhu


Gotong Royong
Pro Canselor lepas tanam pokok dan menyiramnya pulak... Cool la dia ni..

Gotong Royong
Student2 yg dtg nak bergotong royong... tak pela kan derang pun dah ramai.. kalau aku tolong wat menyibuk dan meramai jer kan kan..

Anyway.. pukul 9 lebih aku dah melangkah kaki turun dari bukit tu.. time nak turun tu siap pakcik2 yg jaga kat tepi tangga tu cakap.. turun baik2 yer.. tangga tu curam sangat kang tergelincir pulak.. bahaya.. muka pakcik tu cam horror jer.. alamak obvious sgt dah ke perut aku ni... cam dlm hati pakcik tu kata.. dah tau awak tu cam tu nak gak panjat bukit tinggi2 ni.. huhu.. Apa nak buat.. demi menunjukkan muka kan?



~mel
xde mood nak kerja hari ni...

Ahad, 21 Mac 2010

Jalan-jalan....

Sejak akhir2 ni aku & hubby rajin pulak berjalan-jalan... Rasa macam tak lekat kat rumah pulak.. Tiap2 weekend ada je agenda.. Tapi this two weeks kami kerja.. last week aku berbengkel.. this week hubby lak yang berbengkel.. Anyway malam tadi aku terpaksa balik rumah coz pagi tadi aku kena gi gotong royong di USM seawal 7.30 pg.. so tk dapatlah aku temankan dia di Hotel City Bayview Penang malam tadi.. tapi tenghari aku terpaksa gi pick-up dia di hotel coz aku bawak balik kereta..

So after pick hubby up.. kami gi jalan2 kat tepi Padang Kota Lama.. Kata hubby last dia gi situ time rombongan masa dia darjah 6.. huhu.. Anyway aku lak mmg tak ingat bila last aku gi situ.. Bagi aku menarik gak tempatnyer... so..inilah gambar yg sempat aku ambil waktu kat padang kota lama tu...

Padang Kota Lama


Padang Kota Lama

Fort Cornwallis


Kota Cornwallis

Kota Cornwallis


Padang Kota Lama


Kota Cornwallis

~mel
tingin nak gi pasar malam feringghi..kata org banyak mende2 best kat situ...

Kenangan...


Kenangan..., originally uploaded by melati.a.

Siang tadi aku terima sms dari my sister melalui no telefon arwah mak
yg diguna olehnya.. Aku sengaja tak edit contact detail bg no
tersebut.. So bila aku dpt sms.. Pengirimnya masih tertera 'mak'.. Aku
takkan tukar.. Ada sentimental value kt situ.. Apa yg aku sgt suka ttg
iphone ni adalah aku tak perlu delete sebarang msge yg ada dlm fon..
Jd aku boleh simpan semua msge yg aku nak..

Entah mcm mana bila dpt sms dr my sister smlm aku kembali melihat
'history' sms aku dan arwah mak.. Ada rasa sayu melanda.. Kehilangan
arwah mak tak mungkin dpt diganti.. Dgn membaca sms2 aku dgnnya
sedikit sebanyak mengubat rindu dihati..

Sabtu, 20 Mac 2010

Unik..


Unik.., originally uploaded by melati.a.

Unik pulak bangunan ni.. Rasa cam kat Spain pulak.. Lokasinya kat
belakang Citi Bayview Hotel, Penang.. Kat belakang ni bnyk betul bar..
Ish.. Ish.. Entah2 mlm2 ramai org mabuk kat sini..

Khamis, 18 Mac 2010

poskad...

Hubby suh join prosscrossing ni.. tukar2 poskad dgn org seluruh dunia... dah lama aku hantar ni.. baru semalam diterima.. esok gi town kena beli poskad lagi la....


Postcrossing.com Postcrossing Home

From:

melati, MalaysiaUsername: melati
Country: Malaysia Malaysia
Sent on: 20 Jan, 2010

To:

Shalimar_Fox,  RussiaUsername: Shalimar_Fox
Country: Russia Russia
Received on: 17 Mar, 2010


 
Distance: 7,834 km (4,868 miles)
Travel time: 56 days


MY-33450


~mel

Selasa, 16 Mac 2010

postphone...


POSTPONEMENT OF SEJAHTERA TEAM EXHIBITION on 22nd March at Eureka Complex.

We sent out an announcement yesterday about the Sejahtera Team exhibition, but would like to announce that the exhibition has had to be postponed due to unavoidable circumstances. We will be having it at a later date, at which point we will send out the announcement again.


keh3.. hape daa...

Geram pun ade pasal dah buat kerja..

Suka pun ade sebab tak de la susah2 nak buat something dalam masa yg terdekat..
Hubby dah tolong designkan 'bunting'... phamplet project aku dah hampir siap.. xpelah.. boleh buat slow2 nanti.. khabarnyer nak buat bulan 6 pulak.. suka hati ko la belalang.. kekdang bosan jugak dengan kerja2 yg entah apa-apa cam ni.. dulu webpage.. bila nak suruh org buat main suruh jer.. nak serta merta.. last2.. tak jadi.. yang ni pun sama.. mujur tak sempat gi print lagi semua2 tu..

Ish2..

Ahad, 14 Mac 2010

Salam Ahad..


Salam Ahad.., originally uploaded by melati.a.

Selamat Pagi Ahad & Have a good shopping day..

Sabtu, 13 Mac 2010

Kiriman khas..

Sedang aku berbengkel di Hydro Hotel Penang... sambil2 mengecheck email...tiba-tiba terpandang satu email dari hubbyku...
ehh.. dia nak suruh masak ke ni..

 
 

Sent to you by Faizal via Google Reader:

 
 


TPW_3768This is a hearty, delicious, make-you-feel-good soup that's equally suited for a weeknight meal or a casual supper with friends. Bite-sized meatballs, made extra delicious with freshly grated Parmesan and minced garlic, are added to a flavorful broth that's stock (pun intended) full of vegetables. Serve it with a big loaf of crusty Italian bread and plenty of extra Parmesan and the world will immediately feel like a warmer, kinder, gentler place.

I love that quality in a soup.

 
 
TPW_3548The Cast of Characters – Meatballs Edition.

 
 
TPW_3550Ground beef. Not too lean, but not too fatty.

 
 
TPW_3551Fresh parsley. And yes, this is the curly stuff. It's all I have in my neck of the woods this time of year, and it works just fine.

 
 
TPW_3555Egg.

 
 
TPW_3554Garlic. Look—it's sprouting. IT WANTS TO LIVE!

 
 
TPW_3558Freshly grated Parmesan. Makes the meatballs extra scrumptious.

 
 
TPW_3553Salt and pepper…

 
 
TPW_3552Ground oregano.

 
 
TPW_3556And lemon juice!

 
 
TPW_3559Throw all the meatball ingredients into a mixing bowl.

 
 
TPW_3561Mix it all together. Now, normal people with no hangups might be inclined to execute this step with their bare (clean, please) hands. But I don't like meat under my fingernails. Call me crazy.

 
 
TPW_3564Now chill this mixture for 30 minutes to combine all the flavors. Glorious things will happen.

 
 
TPW_3586After 30 minutes, roll them into relatively small balls; it'll make about 24 or so. And you can make the meatballs ahead of time and store them, covered with plastic wrap, in the fridge until you need 'em.

Or you can just keep moving forward from this point, which is the road I have chosen to take.

 
 
TPW_3570The Cast of Characters – Soup Edition.

 
 
TPW_3582Beef stock. If you use storebought, go for the lower sodium stuff. Leaves more wriggle room.

Or is it wiggle room? I always get that confused.

That and 87,674,000 other things.

 
 
TPW_3577Tomato paste.

 
 
TPW_3573A little more salt.

 
 
TPW_3580Onion…

 
 
TPW_3578Carrots and celery…

 
 
TPW_3579Potato.

 
 
TPW_3572And cabbage.

 
 
TPW_3576Then you need to grab some cheesecloth and make a bouquet garni—or, quite simply, a little bundle of herbs tied with a little twine. In this herb bundle, we'll use parsley…

 
 
TPW_3575Peppercorns…

 
 
TPW_3574And bay leaves.

 
 
TPW_3594Cut a square of a couple of layers of cheesecloth, and place the herbs in the middle.

*Now pretend I'm showing a photo of me gathering and tying the little herb bundle*

*Now pretend I'm organized and on top of things*

*Now pretend I'm petite and tan*

*Thank you for your cooperation.*

 
 
TPW_3605Next, chop up the onions…

 
 
TPW_3588The carrots…

 
 
TPW_3587The celery…

 
 
TPW_3604The potatoes. Leave the peel on!

 
 
TPW_3591And the cabbage.

I was chasing daylight here. A little dark. Sorry.

 
 
TPW_3598Heat a heavy pot over medium-low heat and add 3 tablespoons olive oil. When it's hot, throw in half the meatballs.

 
 
TPW_3603Gently turn as they brown. You don't want to cook them through; just get them a little brown on the outside. Total cooking time: 2 minutes for each batch, tops.

 
 
TPW_3629Repeat with the rest of the meatballs, then put 'em all on a plate.

 
 
TPW_3606Now pour the stock into the pot with all the yummy, juicy bits.

 
 
TPW_3607

 
 
TPW_3608Add a little bit of salt. (Go easy; you can always add a little more later.)

 
 
TPW_3613Add the tomato paste, too, and stir it around to combine.

 
 
TPW_3615Then drop in the herb bundle.

 
 
TPW_3616

 
 
TPW_3620Now, bring the sucker to a boil.

Then reduce the heat to low and simmer for 30 minutes. The flavors from the herb bundle will seep into the brothy mixture and very, very special things will go on.

 
 
TPW_3635After 30 minutes, dump in the onions, carrots, celery, and potatoes.

 
 
TPW_3639Stir in the veggies, then continue to simmer for 15 minutes.

 
 
TPW_3642Even without the meatballs, this is tres, tres yum.

How do you make the little Frenchie sign above vowels in Frenchie words? I missed the day of school where they taught those keystrokes.

 
 
TPW_3671Finally, throw in the cabbage…

 
 
TPW_3672And the meat-a-balls!

 
 
TPW_3681Quickly bring this to a boil, then reduce heat and cook for a short time—8 to 10 minutes at the most. You don't want the meat-a-balls to become too dry.

 
 
TPW_3724And that's EET! I can't tell you how wonderful this smells. So aromatic, so heavenly…

So, so wonderful.

 
 
TPW_3736Serve it in a pretty bowl, and make sure everyone gets his fair share of the veggies and the meat-a-balls.

 
 
TPW_3755And the final nail in the coffin: sprinkle on plenty of Parmesan cheese. Oh, yum.

 
 
TPW_3764You just can't know. You can't know till you experience it.

 
 
TPW_3768Experience it! You'll absolutely love it.

And don't forget the crusty bread.

Enjoy! Here's the printable recipe:

 

Italian Meatball Soup

3"x5" Cards   |   4"x6" Cards   |   Full Page   |   Print  

Prep Time: 30 Minutes Cook Time: 45 Minutes Difficulty: Easy Servings: 8
Ingredients
  • Meatballs:
  • ¾ pounds Ground Beef
  • ½ cups Freshly Grated Parmesan Cheese
  • 3 Tablespoons Fresh Parsley, Minced
  • 1 whole Egg
  • 2 cloves Garlic
  • ½ teaspoons Salt
  • ½ teaspoons Black Pepper
  • ¼ teaspoons Ground Oregano
  • 2 teaspoons Lemon Juice
  • SOUP
  • 3 Tablespoons Olive Oil
  • 7 cups Low Sodium Beef Stock
  • 2 cups Water
  • ½ teaspoons Salt
  • 2 Tablespoons Tomato Paste
  • ¾ cups Onion, Chopped
  • ¾ cups Carrots, Chopped
  • ¾ cups Celery, Chopped
  • 1 cup Russet Potato, Chopped (do Not Peel)
  • ½ pounds Cabbage Chopped
  • Grated Parmesan Cheese To Serve
  • TIED IN A CHEESECLOTH BUNDLE
  • 4 Tablespoons Fresh Parsley, Minced
  • 2 whole Bay Leaves
  • 1 teaspoon Peppercorns
Preparation Instructions

To make meatballs, combine all meatball ingredients and mix well. Shape into small balls and chill for 30 minutes.

Gather 4 tablespoons parsley, bay leaves, and peppercorns in a cheesecloth bundle. Tie to secure.

After chilling, heat olive oil over medium-low heat in a heavy pot. Briefly brown meatballs, then remove to a plate. To pot, add beef stock, water, salt, tomato paste, and herb bag. Bring to a boil, then simmer 30 minutes.

Add onion, carrots, celery, and potatoes. Simmer 15 more minutes. Remove herb bag.

Add cabbage and meatballs. Bring to a boil, then simmer 8 to 10 minutes.

Serve with plenty of freshly grated Parmesan cheese sprinkled over the top.

 


 
 

Things you can do from here:

 
 



--
~mel