Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Ahad, 21 Disember 2008

After Midnight...

Kepala amat sakit hari ni.. tapi tahan2 jer la.. sejuk betul hari ni. tak macam musim panas.. dengan badan yg rasa tak berapa best.. nyorok je bawah selimut.. kejab2 tidur.. sambil dengar lagu.. tetiba terdengar balik lagu si Yuna ni... Actually dah lama ada lagu ni.. tapi tak berkesempatan nak upload.. kalau tgk kaver album ni penyanyinya bertudung.. Indon rasanyer.. but nevermindlah.. sape pun dia tp lagu2 dia semua best dan suara dia pun ada klass.. lagu After Midnight ni pun quite nice.. lagu dan liriknyer.. dengarla bila2 free..


After Midnight ~ Yuna
After midnight I shall kidnap you from the world
And I'll keep you in my room
Hush now my love and hold my hand
After midnight I shall take you to a place
Where no one else should know of
Hush now my love and hold my hand

You are exactly where you supposed to be
And if they come for you
They would have to find me

Stay
Keep me awake
Keep me amazed
Only for today
Keep me dazed
My love is yours only

After midnight
I shall stay awake
And if you chose to close your eyes now
Hush now my love
I'll watch you sleep

You are exactly where you supposed to be
And if they come for you
They would have to find me

Stay
Keep me awake
Keep me amazed
Only for today
Keep me dazed
My love is yours only

Stay
Keep me awake
Keep me amazed
Only for today
Keep me dazed
My love is yours only

Bole amik lagu ni kat sini..



mel~
tgh rasa kepala cam nak tercabut.. adehh..

Sabtu, 20 Disember 2008

Restoran Afghan


"Jom Makan!"

Ini adalah restoran afghan yang agak baru jugaklah kat sini. Rupa restoran ni.. hihi.. cam tu la.. simple jer.. Hari ni first time aku diperkenalkan dengan restoran ni.. Walaupun simple.. restoran ni (halal tau..) ada specialnya.. hehe.. ke'special' annya adalah.. restoran ni tak ada menu. Haa.. ada tak restoran lain xde menu.. aku pun xtau.. tapi mmg unik..

Kalau nak beli makanan kat restoran ni.. masuk kat kaunter dia.. just cakap.. nak order makanan utk berapa org makan, nak makan kat situ atau take away. Maksudnyer.. kalau nak beli makan utk duorg, bawak balik.. cakap ler kat tokey kedai tu.. "Tokeyyy.. for two person.. takeaway!"..
Pastu tokey kedai tu pun akan berlari ke dapur dan memasak.. kita pun tunggu je laa.. tak tau dia masak ape.. berserah je la pada takdir.. huhu.. 

Setelah selesai masak.. tokey kedai akan keluar dengan menu pilihannya hari tersebut. Macam hari ni, aku dapat makan nasi ala ala beriani gitu.. sedap.. dengan daging bakar + ayam pun mcm bakar.. dan sayur salad.. lauk & nasinya mmg best.. dan yg pentingnya..banyak giler.. jenuh aku nak abiskan..kira kalau order satu tu boleh makan utk dua org sebenarnya. 

So, kalau esok aku gi kedai tu.. tak taula ape yg akan dimasak oleh tokey kedai tu. Tapi yg harunyer.. esok tak taula restoran tu bukak ke idak..huhu.. Ikut suka tokey kedai tu la.. kalau ade adelah..bolehlah makan.. kalau xde balik tgn kosong jer la.. huhu..

Special giler kedai ni.. walaupun cengggitu.. puas hatila aku makan td.. errkkk.. Alhamdulillah..




Mel~
boss musti sukala makan masakan afghan nie... 

Khamis, 18 Disember 2008

I'm yours..

Sebenarnya kat msia tak pernah dengar lagu ni atau mungkin pernah tapi tak perasan.. tapi kalau drive kat nz ni hari2 radio stesen dia menyiarkan lagu ni.. lelama jadi sedap pulak dengar lagu ni.. kalau dengar lagu ni kat tepi pantai sure best punya.. :)
~penyanyi lagu ni Jason Mraz..


Well you done done me and you bet I felt it
I tried to be chill but you're so hot that I melted
I fell right through the cracks
Now I'm trying to get back
Before the cool done run out
I'll be giving it my bestest
And nothing's going to stop me but divine intervention
I reckon it's again my turn to win some or learn some

I won't hesitate no more, no more
It cannot wait, I'm yours

Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you're free
Look into your heart and you'll find love love love love
Listen to the music of the moment people dance and sing
We're just one big family
And It's our God-forsaken right to be loved love loved love loved

So I won't hesitate no more, no more 
It cannot wait I'm sure
There's no need to complicate 
Our time is short
This is our fate, I'm yours

Scooch on over closer dear
And i will nibble your ear

I've been spending way too long checking my tongue in the mirror
And bending over backwards just to try to see it clearer
But my breath fogged up the glass
And so I drew a new face and laughed
I guess what I'm be saying is there ain't no better reason
To rid yourself of vanity and just go with the seasons
It's what we aim to do
Our name is our virtue

But I won't hesitate no more, no more 
It cannot wait I'm yours

Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you're free
Look into your heart and you'll find that the sky is yours
Please don't, please don't, please don't
There's no need to complicate
Cause our time is short
This oh this this is out fate, I'm yours!

kalau nak dengar lagu ni amik kat sini..


mel~
This is our fate... i'm yours.. and always yours..


Rabu, 17 Disember 2008

hari ini..

Mata sebenarnya dah mengantuk.. tapi nak jugak menulis kat sini.. Pagi tadi was my graduation day.. bangun2 pagi agak frust sebab tengok2 hujan renyai2.. pihak uni cakap kalau hujan cancel berarak dari art centre ke town hall.. dlm pukul 7.30pg akan announce di radio stesyen tempatan..

bukak2 radio.. hmm.. cancel berarak.. graduan diminta terus pergi ke town hall.. frust betul aku.. anyway sebab rasa tak puas hati.. pergi jugak ke art centre.. adalah org tp tak ramai.. pergi kat tempat ambil regalia (jubah).. org kat situ komfemkan.. tak de perarakan.. so aku terus pergi ke town hall.. sampai2 kat town hall org dah ramai.. lepak2 kejab kat bawah then kena naik atas ke tempat berkumpulnya semua graduan.. 

Masa dapat info pasal konvo aku dpt sekeping kad yg wajib dibawak time berkumpul..  kat situ tulis kedudukan aku.. Blok A, Row 1, No. 1. Aku assumekan sebab surname aku start dari A, so mmg aku akan jadi first one naik ke pentas. Tetiba bila tgh beratur aku perasan minah dan mamat sebelah aku semua jubahnya lain kaler... kaler cekelat dalam 10 org.. lpeas tu yg lain semua kaler kuning.. Tetiba minah kat sebelah aku tanya.. are you getting a PhD? Aku pun cakap.. yes.. Then dia cakap.. oo.. that's why you are wearing a different type of trenchet (topi) & different colour of regalia.. aku mmg dah pasan aku sorang yg pakai jubah kaler merah hati. Tapi aku cam rasa tak nak berapa percaya yg aku sorang je yg akan naik ke pentas amik phd utk sessi pagi tadi.. 

Bila berarak ke dewan.. mmg sah aku sorang.. dan rasa mcm semua org tgk aku.. sebab aku beratur no 1 dan aku sorang Melayu...  lepas tu grup aku tu kena ikut beratur utk tradisi maori "Karanga".. aku kat belakang tukang baca mentera dan bila masuk everybody semua berdiri sebab kumpulan aku yg last sekali masuk.. ish.. mmg rasa weird.. tak tau mcm mana perasaan nk dihuraikan masa tu. Bila dah duduk.. tengok buku graduation.. mmg tgk under phd nama aku sorang.. nama pertama... then rasa amat sebak.. minah sebelah aku grad master dok kepoh tanya itu ini.. aku plak macam diawang-awangan.. bila nak beratur naik ke pentas... tak tau macam mana nak cakap.. gembira..sedih.. terharu.. yang paling rasa bangga.. Dean of Postgraduate Studies bangun hanya utk memanggil namaku seorang sahaja.. what a feeling.. aku rasa bangga dan terharu.. kerana aku satu2nya anak Melayu pagi dlm sessi pagi td.. dan aku mendpt ijazah tertinggi dan org2 yg berbangsa lain terutama mat/minah salleh menunjukkan kekaguman terhadap kejayaan aku.. Alhamdulillah.. 

Dan selepas keluar dari dewan pun.. rasa macam jadi perhatian.. ucapan tahniah dari mat salleh tah mana2 berpusu2.. dan siap ada yg tanya.. "u r the first one on stage right? u must be very proud.. congratulations!" Mungkin aku lain dari yg lain.. sbb tu mudah derang nak ingat.. tapi aku rasa ini satu inspirasi.. kita sebenarnya boleh jadi lebih dari org lain.. selalu  org kata melayu ni lemah.. tapi sebenarnya tidak kan? 

Aku rasa aku dah buktikan dan aku dapat rasakan mat2 dan minah2 saleh td envy my achievement.. perjalanan aku mmg sukar.. tp it was worth it..  Apa2 pun aku berdoa.. moga2 apa yg aku perolehi ini tidak menjadikan aku insan yg sombong & lupa dari mana asalku.. Insyaallah.. 



mel~
pjg lg nak citer tp that's all for now..
menyesal x drag si dia dtg sama2 hari tu.. asyik terbayang jer dia ada bersama...


Selasa, 16 Disember 2008

esok...

i should have been sleeping by now. I am having an early day tomorrow... my graduation day.. kalau di malaysia lebih dikenali sebagai majlis konvokesyen, tp di sini orang akan tanya.. are you going to graduate tomorrow? 

yupp.. i'm going to graduate tomorrow.. for the highest award that most people would like to have..  kalau ikutkan kad graduation yg aku dpt.. aku akan menjadi org pertama naik ke pentas esok.. setelah berarak di sepanjang jalan besar menuju ke Town Hall.. buat masa ini aku sedang cubaa mengimajinasi situasi hari esok.. tapi tak mampu nak membayangkannya..

dalam membayangkan keadaa esok. sebenarnya aku tak rasa apa-apa.. gembira? entahlah? sedih? aku rasa tak patut untuk aku bersedih.. jadi aku hanya biarkan diriku dalam keadaan diam..  ya.. esok adalah kemuncaknya.. aku sudah berjaya.. siapa yg tak ingin kejayaan ini.. tapi kejayaan ini hasil dari sebuah pengorbanan yg tiada tolok bandingnya.. dalam perjalanan ke penghujung ini, terlalu banyak dugaan dan kepedihan yg terpaksa aku lalui... terlalu banyak kehilangan... 

Namun aku bersyukur.. dalam keperitan perjalanan ini Allah telah mengurniakan padaku yang terbaik.. Alhamdulillah.. Aku mengakhiri perjalanan ini lebih mudah dari yang aku sangkakan.. ramai yg bertanyakan padaku.. apa yg telah aku lakukan hinggakan dipenghujung perjalanan ku untuk mendapatkan ijazah kedoktoran ini teramat mudah.. viva ku tak sampai 45minit.. berbanding org lain yg biasanya 3-4 jam dihentam oleh pemeriksa.. aku boleh tersenyum dlm bilik viva, pemeriksa2 thesisku tiada bangkangan dengan kajianku ..  thesis ku hanya ada pembetulan kecil yg aku hanya siapkan dlm masa setengah hari... sedangkan org lain terpaksa mengambil cuti berminggu2 utk menyiapkan pembetulan thesis..  Jawapanku pada org2 yg bertanya hanyalah.. itulah rezeki dari Allah buatku.. KurniaNYA yg amat berharga...

Esok.. ianya akan berada di dalam genggaman.. aku hanya mampu bersyukur.. 
Ya Allah.. Alhamdulillah... 




mel~
kalau boleh aku mahu dirimu bersamaku di sini..  kalau lah boleh...
~biar berjauhan namamu tetap kusebutkan..


*tgh2 tulis blog kena sound plak.. nape xtido lg.. esok nak kena bangun pagi... :P*

  

Isnin, 15 Disember 2008

laparlah..

Bangun2 dari tidur tadi rasa lapar sgt.. tak keruan dibuatnyer.. since kat nz ni mmg selalunya makan sekali jer sehari (makan beratlah.. makan ringan2 bnyk kali.. huhu). Aku makan nasi (lauk dalca kambing + sambal sotong) pukul 5.30ptg cenggitu.. so pas tu nk tunggu maghrib aku tertidur... zzz... bgn2 maghrib memang rasa perut lapar gilo.. nak makan ape ekk..

So aku decide nak buat cekodok.. aku ni satu problemnyer.. kalau cekodok plain jer mmg kurang sikit.. so aku buatlah cekodok yg xberapa plain.. iaitu.. tepung secukup nak buat, bawang, udang kering, garam dan sedikit serbuk kunyit. Yang penting nak bg ada rasa udang kering dan bwg tu tp aku tak suka lah pulak ada bwg2 berselirat dlm cekodok tu.. so caranyer aku blend bwg + udang kering smpai hancur tiada serat2.. campur dgn tepung, air dan sume2 lah secukupnya... kacau bg sebati.. then goreng..

Bila dah masak.. angkat.. makan dengan sos.. sedappp..

dan ketika post ini ditulis aku sedang makan cekodok segera aku dg sos.. perut pun dah berterima kasih.. kepada sesape yg nak cuba resepi di atas.. cubalah.. sure puas hati.. terutama ketika perut sgt2 lapar.. sedap xsedap pun belasah jer..

:)

mel~
bestnya tido.. sedapnya makan
x sabar nak balik msia sbnrnya...

Terjumpa..

Hari ni boring2 sambil mengemas yang tak habis2 layan album Amuk.. tetiba terdengar lagu kat bawah ni yg dah lama tak dengar... hmm.. teringat liriknya memang best jugak.. so terfikir nak masukkan kat blog lagu & liriknya.. so cam biasa menggoogle la liriknya.. adehh.. mesti cam ni.. bila google jer mesti boss punya blog yg keluar dulu.. :P (kalau ada emo org jelir lidah kan best kat blogger ni). So terjumpalah lirik dan mp3 nya kat sini.. hehe.. inilah selalu yg terjadi bila menggoogle sesuatu.. balik2 ke blog ni jugak...


Anyway.. just to let u know.. you have given me the breath to keep me alive.. thanks.. penuh makna betul lirik lagu ni..



Amuk - (Gelora Maya) 2 Juta
Berikanlah aku nafas
Dapatku menyambung nyawa
Moga ku ungkap semula masa
Masa nan lalu mengajar aku...
sederhana

Biarlah aku mencoba
Dapatku mengenal rupa
Masa ku melangkah mula masa
Dapatlah aku
Hidup.. hidup semula

Semalam sembunyi yg dulu
Kelmarin menanti hari ini
Setiap malam, menanti siang
Terlindung mentari, Gerhana sang bulan
Warna suram maya, gelora maya

Terlihat sembunyi yg dulu
Menangis menanti hari ini
Setiap masa menunggu waktu
Bersinar mentari, Bercahaya rembulan
Warna pilu maya, terlihat wajah

Kesan cinta lalu, menangis diri ini
Sesal aku meniti hidup
Berilah ku nyawa, masa merawat luka
Kembali ke arah bermula.


mel~
thanks.

Isnin, 8 Disember 2008

Azharina ~ Rawan


best lagu dan lirik lagu nie...
thanks to naini@ada2aje.. b4 this tak pernah dengar lagu ni..


download lagu ni kat sini~


mel~

Ahad, 7 Disember 2008

Sense of belonging..

Aku bertolak dari Penang jam 6.40ptg Rabu dan sampai di NZ dlm pkl 1 tghari khamis waktu tempatan (pg waktu malaysia). Transit di KL dlm 2 jam ebih.. sempat gak call si dia kejab from KLIA.. which is melegakan aku sbb aku mmg harap dpt call dia b4 gi NZ walaupun dia dah call aku pg2 buta sebelumnya.. Di sepanjang perjalanan aku dari KL ke NZ (naik Malaysian Airlines) aku tidur jer... headfon pun x aku keluarkan dari sarung plastik.. aku mmg sgt2 letih dengan aktiviti yg tak henti-henti dari pre-pindah tempohari.. Tapi biasala..tido atas flight mmg asyik terjaga2.. mujurla aku duduk sorang sbb tak ramai org atas flight.. so agak selesa jugakla..

Actually aku dah lama tak naik MAS ke NZ.. aku lebih prefer Singapore Airlines.. however bila aku naik MAS kali ni mmg terasa banyak berbeza.. dgn tambang yg lebih mahal dari biasa sebab musim panas (RM5500++).. service yg diberikan mmg agak kurang. Seingat aku dulu2 kalau naik MAS..mlm2 tu ada steward/es akan jalan2 offer air ke.. kacang ke.. cookies ke.. skrg ni nak air gi cari sendiri.. pastu derang mmg xdela cam dulu ramah mesra.. pastu suasana dlm flight pun xse best singapore airlines (i'm comparing now).. frankly speaking mmg spore airlines jauh lebih bagus servicenyer.. tapi tak taula.. coz dah beberapa bulan gak tak naik spore airlines.. huhu.. entah2 sama jer dgn MAS..

Anyway.. sampai2 di NZ aku mmg tido.. tido dan tido.. i don't know how many hours tp aku rasa tak larat sgt nak bgn.. makan pun tak lalu.. After aku dah rasa puas tido..barulah aku keluar merayau melihat situasi kat sini after berbulan2 aku tinggalkan.. hmm.. terus-terang.. aku rasa lain sgt.. Aku mmg suka NZ.. environment sgt indah.. tenang.. dll.. sepanjang 5 tahun aku menetap di sini aku mmg rasa this is the place that i want to be.. tapi kali ni bila aku kembali setelah begitu lama di malaysia.. tiba-tiba aku rasa tiada perasaan sense of belonging kat sini.. Dgn status aku bertaraf penduduk tetap NZ.. aku pernah berhajat utk menetap di sini selama2nya..

Tapi.. since aku balik ke Malaysia.. dan bila aku kembali ke sini beberapa hari lepas.. aku dah tak rasa sense of belonging kat sini.. semuanya rasa dull.. rasa tak bermakna.. Perasaan sense of belonging aku tiada lg di sini.. Bila aku fikir2kan balik perasaan sense of belonging tu bukan sebenarnya di mana aku berada.. tapi di mana hati aku berada. Yes.. my heart is not here.. walau bagaimana indahnya di sini... tapi kalau hatiku tiada di sini, tak ada maknanya.. i don't belong here anymore.. hatiku ada di sana.. bersama dia...


lagi 2 minggu lebih kat sini.. hmmm...



mel~
wish that he is here with me...

Jumaat, 5 Disember 2008

Bengkel..

Huh.. tensen sungguh.. tetiba sedang dok planning nak pindah.. dapat memo kena pergi Bengkel Peperiksaan di Paradise Sandy Beach -28/28/30 nov.. Aku ingat bole la hujung minggu aku berkemas-kemas barang after pindah dan sebelum berangkat ke nz.. Aku siap gi jumpa secretary boss tanya prosedur kalau xdpt pergi.. jawapan dia.. u org baru, u mesti pergi.. So, what else.. aku tersenyap dan terpaksa la pergi...

Hari Jumaat tu.. check-in hotel pukul 2.30ptg hingga 5.00ptg. Pagi2 Jumaat urusan pindah rumah still belum selesai... boss nak balik kl pukul 1.30 tghari, brg ada yg belum settle, nak cari hos pjg utk washing machine dllg. Tergesa2 jugak pg tu.. Pagi tu kami bfast kat restoran Subaidah dalam USM.. boss makan nasi kandar utk bekal smpi ptg.. aku makan tosei feveret aku.. huhu..

After hantar boss balik.. aku singgah ofis kejab.. cari dokumen ape2 yg patut utk gi bengkel exam.. pastu balik umah usm.. pack baju utk bermlm di hotel. Then aku gi umah baru kejab hntr ape2 yg patut.. tgk2 dah dekat pukul 5. Adehh..aku dah lambat. Cepat2la aku bertolak ke hotel tu.. mujur tak sesat.. mmg xpernah pergi hotel tu.. haru betul.. smpi2 kat depan hotel nak park kereta tgk sign "car park full".. pakcik jaga carpark tu siap sound. "dik, parking dlm semua penuh dak org usm.. 40 org dtg dgn 40 bijik keta!" Ler.. abis takkan nak berkongsi kereta plak.. Pakcik tu ckp kat aku.. ada parking jauh sikit sebelah Dalat School yg terletak sebelah hotel tu.. parking tu cam padang.. Aku pandang muka pakcik tu dan cakap.. pakcik jauh tu.. nak angkut beg lagi... pakcik tu sound aku lak.. alaa.. bukannya jauh sgt pun.. tak kuar peluh pun jalan dari parking kereta tu.. So, aku malas nak argue.. aku pun pergi la ke kawasan padang tu.. horror jer aku nak park kereta kat situ.. tp tak de choice.

Hampeh sungguh.. dah ler beg aku berat.. dgn bwk sport shoes utk Tarian Poco-poco.. huhu.. rupanyer jauh parking tu dari hotel.. panas terik lak tu.. hitam aku kejab.. :P. Sampai2 kat lobby check-in - tgk roommate lom check-in lg.. dah agak dah sure aku terlepas sesi pengenalan 5.30.. Tapi aku gi jugak jenguk kat tmpt wat sesi pengenalan tu.. kat dewan tu tinggal berapa kerat je umat manusia.. tp makanan ada banyak.. huhu.. so aku gi makan je la...:) anyway bukan aku jer yg lambat...yg sampai awal ke situ mmg sikit jer.. dan lepas2 tu aku dah tau semua kat depatment aku jenis tak ikut time..huhu.. kalau aku gi awal pun xde maknanyer tercongok2 sorang2... ade ke patut cam tu..

Anyway bengkel exam ni sebenarnya utk memurnikan soalan peperiksaan bg department aku.. which p&c la nak citer lam blog.. tapi banyak la yg aku belajar secara generalnya.. iaitu:

i. Aku ni cam lalang kat dept. aku..mentang2 aku sorang jer org IT, derang main campak aku mana2 course jer.. jd utk bengkel ni aku diletakkan dlm kumpulan orang sains.. manalah aku faham soklan exam derang.. so aku dengan bangganya meng offer diri menjadi jurutaip di komputer, membuat segala urusan komputer & akhirnya menjadi tukang tunjuk kat skrin komputer bila ahli kumpulan mempresent..huhu..

ii. Aku belajar jadi berani.. yess..! Selama ni aku takut sikit sbnrnyer nak bersuara kat dept aku..maklumla aku org baru.. yg senior2 bertaraf Professor + Prof Madya ramai.. tp kali ni mmg aku sah start bersuara menyatakan ketidak puas hatian aku... so.. it end up aku selalu angkat tangan menyatakan pendapat.. which makes me feel good... huhu..

iii. Org lama2 kalau kenal dgn lebih dekat mmg bagus.. dpt tolong aku.. mcm room mate aku.. selama ni aku segan + tak berapa kenal.. maklumla ofis dia kat bangunan lain.. jumpa bila ada meeting jer.. tp dia pengerusi rancangan pra-sekolah.. huuu.. mmg xde kena mengena ngan aku.. Tapi since dia jd room mate sehari aku kat hotel tu.. mana2 dia ajak aku pergi.. dan bila aku bersuara menyataka ketidak puashatian aku kpd apa2 perkara, dia akan bgn sokong.. huhu.. dan after bengkel ada satu projek yg aku dan dia terlibat.. dia siap sms aku time nak buat kerje.. dan aku siap di opis dia buat keje sama2 dgn dia.. dan mcm2 dia ajar aku.. psl keje & psl berkerja.. which is good...

iv. menepati masa... yg ni aku rasa aku belajar perkara yg tak bagus... Punctuality mmg tak de.. contohnya aktiviti tarian poco-poco.. dlm schedule kol 6.45 pg.. aku dgn semangatnyer dah tercongok kat beach 6.45pg.. yg aku lihat 3 org pensyarah lama kat situ.. bila aku tanya.. mana organiser... derang ckp.. kita berpoco2 4 org jer la.. organiser mmg lom dtg... hampehh sungguh.. ada ke patut.. patutnya organiser dah siap awal2 b4 6.45pg tu.. ni kol 7 pun lom dtg.. kol 8 dah nak bfast..830 bengkel.. bila ke masanyer nak mandi, siap sume... tensen jer...

v. Staff sokongan - aku tak faham kenapa derang dtg sekali.. yg berbengkelnyer kami ni haa... derang dok bersaja2 kat blakang.. gi lunch cepat.. lepak2 kat beach.. sedangkan kitorg ni mandi pun macam ribut.. last2 baru aku tau.. bengkel ni just sampingan utk annual dinner sebenarnya..
kalau xbuat bengkel exaam ni xdpt ler budget utk stay kat hotel utk annual dinner... adehh.. ada ke patut..

Apa2 pun pindah sudah... bengkel pun sudah .. aku sampai hari ni rasa letih.. letih sgt..



mel~
ada cadangan nak wat bengkel lg.. aduss...

Pindah..




Aduss.. last two weeks were really hectic.. tido tak berapa cukup.. rehat mcm tak ada je.. apa lagi nak update blog. Email pun check yg mana perlu jer.. memang rasa macam tak cukup masa..

Aku sebenarnya plan nak pindah hujung minggu lepas sabtu & ahad 30-31nov. Namun begitu plan bertukar sebab boss personal cuti hari jumaat & sabtu dan ambik cuti rabu & khamis utk dtg penang tolong aku pindah. so, pada hari rabu ptg dia pun sampai dari kl. Mujur tuan rumah baru bagi kunci pada hari selasa malam.. so plan utk pindah hari khmis mmg tetap berjalan. Hari Rabu sesampainya dia di Penang.. terus kami gi makan (masing2 lapor.. )aku mmg sengaja xmakan tunggu dia dtg dan dia tak makan sbb bas hnya benti isi minyak jer... So kitorg makan nasi kandar pelita kat area sg. dua.. time tu hujan lebat.. bila nak gi kat kereta pun hujan amsih terlalu lebat.. hinggakan boss pun dapat belajar dari observe org.. teknik keluar dari kereta menggunakan payung diwaktu hujan lebat... hehe...

Lepas makan kami pergi cari kedai perabot & elektrik.. maklumlaa.. rumah tu mmg kosong... mmg xde langsung basic neccesities..

So, kitorg gi kat Seng Heng (dlm hujan lebat tu).. pasal tu je kedai elektrik terdekat yg aku tau.. sampai sana terus tengok washing machine + peti ais.. dah berapa bulan aku dok basuh kain guna tangan jer sebab xmo beli washing machine xautomatik. Rumah usm tu xde extension utk autowashing machine. So, kat situ kitorg beli washing machine, peti ais + kipas angin berdiri utk bilik. Dah beli mende2 tu yg akan dihantar esok harinya.. kami kononnya pusing2 nak cari kedai perabut.. pergi satu kedai tu.. dahla layan mcm nak tak nak.. agaknyer cina tu ingat kitorg ni muka tak berduit kot.. huhu.. poyo jer.. dah la tu perabutnyer hnya boleh dihantar dlm masa 2 minggu.. abis aku nak tido atas ape malam esoknyer... Tak jadila nak beli ape2 kat situ..

Dah pusing2 cari kedai perabut lain tp xjumpa.. jalan pun jem pulak org balik keje.. so keje cari perabut tunda ke keesokan harinya...

Hari khamis..banyak keje nak buat tp cari perabut yg utama. Aku browse internet beberapa hari sebelumya cari courts mammoth.. mcm tau je tempatnyer.. so kitorg gi ler cari.. tak jumpa2 sampai ke tgh bandaraya penang.. last2 aku sms shikin (kawan se course boss time kat um).. mujur shikin xtido.. huhu.. shikin pun bagi nama satu kedai kat depan umah dia kat gelugor.. kitorang pun pergila.. pergi kedai tu quite puas hati laa.. so belila satu set perabut bilik, rak dapur & meja makan.. Then cari tikar getah pulak... huhu.. sian kat boss sbb pinjam selipar jepun aku yg menyakitkan kakinyer bila berjalan... sori yer boss.. selipar tu 2.99 je harga nyer.. :P

Lepas tu projek pindah brg dijalankan dua trip kereta. Aktiviti pasang tikar getah.. dan baru aku tahu, dia adalah seorang teliti sgt2.. pengukur yg tepat.. dan sgt rajin (bodek sbnrnyer ni.. huhu). Tapi mmg penat sesungguhnya penat sbb semuanya perlu diselesaikan dlm masa sehari.. bukan ape.. tetiba dua tiga hari b4 pindah aku dpt memo hari jumaat sabtu ahad perlu pergi bengkel peperiksaan kat paradise sandy beach hotel, penang... huh! mujur dah tukar plan pindah khamis.. kalau x.. sure kelam kabut teruk..

Dalam keletihan seharian berpindah randah.. malam tu sempat lg kami gi mkn malam dgn shikin di Bayan Bay. Kalau nak tengok ape kami makan mlm tu .. tengok kat sini.. best!. mekasih shikin.. susah2 jer belanja kitorg. hihi.. :P



psst.. meja makan & peti ais baru... gambar ikhsan boss


Apa2 pun nak ucap terimakasih yg tak terhingga buatmu yg kini jauh dimata diwaktu ini... tapi sentiasa dekat dihati... really appreaciate segala2nya...



mel~
syukur...

Ahad, 23 November 2008

pre-pindah..

Today aku start mengemas2 utk pindah ke rumah sewa baru next week. Actually aku cam rasa barang aku tak dela banyak.. lgpun rumah ni fully furnished.. tp bila aku tengok2 balik macam banyak la pulak. Kunci rumah baru sebenarnya belum dpt lg.. insyaallah by next wednesday akan dapat.. lepas tu aku terpksa pulun beli barang rumah.. jenuh jugak.. sebab rumah totally kosong. aku kalau ikutkan tak berapa berkenan rumah tu, tapi disebabkan aku dah desperate nak pindah before aku gi nz.. aku balik dr nz sampai sini dalam 26 dis.. mmg kalau aku xamik rumah ni.. rasa cam xsempat aku nak pindah lepas balik dari nz tu... so by hook or by crook aku kena pindah jugak next week... dah ler tetiba weekend depat pusat pengajian aku buat seminar peperiksaan jumaat sabtu ahad.. tensen aku... so aku kena pindah weekdays...adehh..adeh.. tp harap segalanya berjalan lancar...

Rumah yg aku duk skrg ni... hmm.. malam ni rasa sentimental lak.. banyak rasanya nostalgia di rumah ni.. Memula aku balik dan dtg ke penang.. inilah rumahnya.. masa aku masuk hanya ada brg2 usm.. katil, peti ais, settee dllg... dulu hanya jadi tempat persinggahan sementara dan akhirnya aku ambil keputusan utk menetap di sini. Frankly speaking,aku tak pernah berhasrat nak menetap di penang ni.. aku rasa ini bukan tempat aku.. tapi.. mungkin dah rezeki aku di sini.. alhamdulillah sejak dtg sini aku rasa murah rezeki yang dikurniakan Allah pada aku. Aku bersyukur sangat...

Dari rezeki.. mmg alhamdulillah.. tapi hidup aku sememangnya ada pasang surut... dan pada suatu ketika aku mmg hilang arah.. rasa life ni tak ada makna langsung.. dan pada masa itu.. aku mmg rasa xingin balik ke rumah.. aku lebih sanggup duduk di pejabat sampai 12 malam dari pulang ke rumah ini kerana jika aku pulang aku rasa aku akan jadi gila... setiap apa yg ada di rumah ini ada makna tersendiri... Aku sayang rumah ini sebenarnya... dari segala segi.. ada harapan yg tersirat disebalik adanya aku di sini.. ada rindu yg menyebabkan aku terlontar di sini..

Huhu. maleh lak nak jiwang2 sgt.. anyway.. aku sure aku akan sedih meninggalkan rumah ni... rumah baru xdela jauh sgt dari usm.. tp rumah ni still the best sbb 2-3 minit aku dah boleh smpi ke opis.. cuma yg paling tak best sbb wujudnya neighbour aku yg xberhemah tu... kalau tak mungkin aku fikir dua tiga kali utk berpindah...


Ape2 pun.. wish me luck in my new home.. walaupun xberapa best.. nak buat camne kan.. itu je rezeki aku buat masa ni... ada rezeki nnt aku beli je la rumah... ewah2... kengkonon... insyaallah..



mel~
malam ni rasa rindu sgt..

Sabtu, 22 November 2008

cerita..

Adehh.. mmg tersgt busy sampai xter update blog walaupun dlm kepala ni ada macam2 nak tulis..

so.. buat summary je la..

1. berperang dengan lipan..
~ masa tu tgh nak masak nasi goreng utk mkn mlm.. angkat je chopping board kat tepi dinding dapur.. muncul lipan besar.. berlingkau.. aku ni kalau lipas ke..katak ke.. bole lagi kawal perasaan.. kalau tikus ke..lipan ke.. ulau ke.. berdegup2 la jantung.. gi masuk bilik kat pc nak mintak tolong kaedah pemusnahan.. tgk2 ada pertnyaan.. makan ape malam ni?.. huhu.. dlm ati ku cakap.. kalau aku tak musnahkan lipas tu, tak makan ler aku malam nie... bila aku tanya apa aku nak buat.. dia cakap.. katok!.. errr.. besau lipan tu.. takut aku.. pastu dia cakap lg.. katok jer!.. aku pun gi dapur.. cabut batang kepada penyapu.. dan start kerja mengatok.. adeh.. bila katok sebelah.. sebelah lg putus.. laju jer lari.. adeh... tryla katok ekor lg sebelah tu.. akhirnyer berjaya.. haaaa... legaaa.... dapatla aku masak nasi goreng kampung utk makan malam mlm tu... huhu..

errr... adakah katok sama dengan ketuk?? hancur lipan kat bawah ni kena katok!! (sori gambo xclear..huhu)



2. Induksi Khusus..
~ Aku terpaksa hadir kursus induksi khusus universiti.. mujur dpt exemption utk induksi umum.. 2 hari dalam dewan kursus tu mmg mati kutu.. kejab browse twitter dlm pda.. kejab tgk fb.. since tukar digi ni tak dpt lg configure nak check email ada2aje dari pda.. gmail dapat dah.. sambil2 kursus (aku & salmiza ~ dok blakang sekali).. berborak pun ade. Mana taknyer..yg dok satu meja kat blakang ni semuanya geng satu kelas bahasa melayu maju.. huhu.. jd mmg dah kenal satu semester.. jd nak ilangkan mengantuk masing2 buat lawak bodo kat blakang.. nak nyer time ceramah bahagian sukan.. boring betul.. ada ke patut peceramah tu mintak sorang2 perkenal diri dan ceritakan pengalaman bersukan masing2... jenuh.. dlm dewan ada more than 70 org.. ape lagi.. we all kat blakang buat ceramah lain..+ sessi amik gmbr.. itu belum masuk yg buat aktiviti berjalan kaki balik ke opis secara senyap2.. tp aku tak laa.. stay sampai abis.. :P

3. Kampus sejahtera..
~Time induksi first sesion cerita pasal kampus sejahtera.. kat usm ni kalau beli makanan xde guna polistrin, sume guna eco freindly package.. atau kertas bungkus makanan.. beli minuman xde straw.. beli nasi bungkus pegang sendiri je bekas nasi tu xde plastik (kalau bole bwk bekas sendiri).. tingat lak aku last week aku nak tapau nasi campur kat cafe bakti.. bila nak tapau tgk xde bekas @ kertas bungkus nasi.. aku pun gi kat kaunter tnya.. kak.. ada kertas bungkus x? kakak cafe tu cari kat dlm kaunter dia..adala sehelai yg dah berlipat2 dtg dari mana tah..terus bg kat aku.. dia cakap.. ni je yg ada dik.. aku pandang dia& cakap takkan nak guna yg ni.. tah bersih tah idak.. tetiba aku terpandang eco-friendly package kat tepi kedai dia tu..aku tanya la..yg tu tak boleh ke? bole ke dia cakap.. itu utk kegunaan kitorang jer.. time tu aku dah bengkek.. aku ckp.. xpelah sy xmo beli.. pastu aku sound dia.. kak.. layan lecturer cenggini ke? Dia pandang aku dgn terbeliak bijik mata dan tanya.. awak lecturer ke? Aku selamba kuarkan kad staf tunjuk kat dia.. dia pandang aku sambil cakap.. err... xpe xpe bole guna eco friendly package tu.. aku terus blah!

Actually aku geram.. semua nak kampus sejahtera utk kesejahteraan alam sekitar.. tapi sejahtera kah kampus ni kalau ada diskriminasi dari segi atitude? sejahtera ke tu? kalau muka kita cam student terus dianggap low class anggota masyarakat kampus sejahtera.. patut ke? patutnya tak kira siapa.. layanan mesti serupa.. kata nak jadi KAMPUS SEJAHTERA.. musti sejahtera semuanya!

Dan sebab kampus sejahteralah aku diserang lipan kat umah mlm tu.. kat area umah aku ni mmg berjenis2 haiwan @ serangga bole dijumpai... nyamuk pun banyak! biawak sentiasa tersenyum menanti di depan pintu!...



mel~
ape2 pun.. i love usm.. :)

Rabu, 19 November 2008

Don't takes things for granted..

Lama tak berkesempatan nak update blog.. tersangatlah busynyer.. ingatkan time study dulu je yang terpaksa tidur pukul 2-3 pg..rupa-rupanya skrg pun sama... Actually aku rasa sepatutnya tak de la sampai aku tak tidur malam disebabkan kerja-kerja tu, tapi sebab arahan yang diberi tak jelas.. dah last minit baru faham.. apalagi semuanya jadi last minit.

Sebenarnya kadang-kadang tu bagi kita sesuatu kerja tu macam agak remeh..senang nak buat.. tapi bg org lain perkara tu amat susah.  itu yg menjadikan kerja tertangguh.. especially bila berkaitan dgn internet, aku selalu ingat ada perkara yg amat mudah dan macam semua org akan tau.. tp sebenarnya.. ada gak org tak tau...so yg penting don't takes thing for granted..

Haa.. don't takes things for granted... smlm aku gi Tesco, cam biasa utk beli brg2 dapur.. lauk, sayur dll.. antara barang yg aku beli adalah cokelat, aiskrim, sausage.. huhu.. nak cerita pasal cokelat.. aku ni kan hantu cokelat.. so aku beli satu balang cokelat.. yg dlm dia ada bar kecik2.. cokelat cashew.. tujuan aku beli satu balang tu sbb aku nak letak kat opis.. so sambil2 wat keje bolehla aku makan..  Entah macam mana bila aku bukak tutup balang cokelat tadi kat opis.. tengok2 kertas yg menutupi atas balang tu dah terkoyak rabak... hmm.. maksudnye adalah org dah bukak balang tu kat Tesco.. koyak lertas tu dan amik cokelat dlm balang tu b4 aku beli.. maknanyer cokelat yg aku beli tu tak cukup laaa.... waa.. tensen betul...  dah ler sedap giler cokelat tu.. satu hari ni non-stop aku mengunyap cokelat sambil wat keje...  Anyway.. salah aku jugak.. takes things for granted.. x check before beli.. patutnyer aku bukak dulu penutup balang tu b4 aku beli kan... haaa.. lain kali ingat.. don't takes things for granted.. ok?




sedap colekat ni... sila lah beli.. :P




mel~
ape maksud don't takes things for granted dlm BM ekkk..??

Isnin, 10 November 2008

makcik mariah...

I'm actually a fan of Mariah Carey's songs for ages. So bila terjumpa album Mariah Carey ~ The Ballad 2008 mmg sangat2 ingin untuk download, walaupun compilation lagu2 lama, dan dah ade pun lagunyer dlm collection.  Anyway.. mujur hari ni dapat download album ni kat opis.. 


Sekarang ni i have problems downloading lagu sebab kat rumah guna celcom interent yg really2 membazir duit aku. I paid RM98 sebulan but nak connect ke internet terhegeh2..  kalau berjaya download satu album lagu tu kira bole masuk Guiness Book of Record la.. Aku dah siap report kat celcom careline tapi menunggu derang jawab email pun terhegeh2 sama macam celcom internet jugak! Tak sabar nak pindah rumah baru nak masuk streamyx.. celcom ni ada beberapa bulan lg kontrak.. nnt la aku fikir cemana nak get rid of this celcom.. 


Dan aku dah bertukar fon line dari Celcom ke Digi ~ atas nasihat boss personal.. dan sekarang aku rasa amat bahagia menggunakan Digi.. Mekasih boss.. sebab ajak tukar ke Digi.. hihi..lagipun mmg fon lien aku under nama dia.. Yeyyy..skrg aku bole mms.. time guna celcom tu problem tah ape2 tah... dan sebab celcom internet really menyakitkan..skrg mmg menyampah betul dgn celcom.. tgk iklan celcom pun tak lalu...


Internet kat opis pulak.. banyak sgt kena blocked..tensen aku ~ mediafire blocked, rapidshare blocked, youtube blocked, flickr pun kena blocked... tensen.. tensen..  so kalau xdapat nak download lagu kat opis & kat umah terpaksala mintak boss personal (bukan PA tau!) tolong downloadkan pastu transfer file2 kat aku... huhu.. ape nak buat... mekasih sekali lg ekk, boss..


okla..  best lagu2 dlm album makcik mariah ni.. bg org yg minat la..  syahdu2 ~ ballads.. compilation..  layan jer la... 


I still believe - Mariah Carey
No, oh No.... Yeah, Yeah ... oh..
You look in my eyes and I get emotional inside
I know it’s crazy, but you still can touch my heart
And after all this time you think that I wouldn’t feel the same
But time melts into nothing, and nothing's changed

I still believe
Someday you and me
Will find ourselves
In love again

I had a dream
Someday you and me
Will find ourselves
In love again

Each day of my life, I’m filled with all the joy I could find
You know that I,I'm not the desperate type
If there’s one spark of hope left in my grasp, I'm holding it with both
hands
It’s worth the risk of burning, to have a second chance

No, no, no, no, no, no, I need you, baby
I still believe that we can be together, no…
If we believe that true love never has to end
Then we must know that we will love again, Mmm..

I still believe
Someday you and me
Will find ourselves
In love again (Oh, baby, yeah)

I had a dream
You and me
Will find ourselves
In love again

I still believe (Ooh, baby, I do)
Someday you and me (Just give me one more try)
In love again

I had a dream (I miss your love)
Someday you and me
Will find ourselves
In love again

I still believe
Someday you and me(will find ourselves in love...)


Enjoy!!


Ahad, 9 November 2008

Rumah..

In my mind sekarang ni asyik dok fikir tentang list barang rumah... yesterday i went to see a house in Lucky Garden, a flat i assume.. nak kata apartmen macam x lawa macam apartmen.. huhu.. tapi in a secluded area, ada guard house and palang guard tu tutup at 12 am.. (tulis kat situ la..). Aku dah setuju nak rent rumah tu.. rumah tu under renovation skrg ni, dah nak siap, hopefully aku dpt pindah by 15 hb nie..

Aku dah boring sebenarnya dok kat kuarters skrg ni.. satu pasal neighbour kesayangan aku ni haa.. lately aku rasa amat terganggu sgt.. coz aku selalu balik dgn keadaan really penat & dia & anak dia always pissed me off. Ada sekali tercabut butang blouse aku.. aku nak bukak pintu rumah tetiba anak dia lari kat aku tarik baju aku sekuat2 hati sebab nak ajak aku masuk rumah dia. He is very strong! Aku just cakap kat budak.. later ok, I'm very tired.. tapi budak tu tarik aku sekuat2 hati.. yang mak dia tersengih2 macam kerang busuk.. aku masa tu dh abis boring, aku tarik baju aku.. apa lagi.. dia tarik aku tarik.. tercabutla butang... eeeiii.. last2 aku sound mak dia, please i'm very tired.. please take care of your son. Cepat2 dia tarik anak dia, aku masuk rumah tutup pintu.. sekarang ni aku langsung dah malas nak senyum ke ape ke kat dia.. aku dah masuk tahap menyampah giler...


Oleh kerana kuarter k'jaan ni kan fully furnished.. jadi nak masuk rumah baru kenala aku beli brg, at least yg basic.. katil, peti ais, lemari, rak2.. dllg.. Adehh.. banyak gak tu..tak pe la kan yg penting selesa.. as long as ada tempat nak berteduh & harap2 jiran tak de la macam jiran aku skrg.. pas tu nak masuk Astrooo..kecuali kalau kat rumah baru tu on reception tv..xyah la utk sementara waktu.. kalau kat umah skrg.. tv3 jer leh tengok.. itupun ada bnyi tambahan + gambar mmg.. perghhh.. sgt cantik... huhu... kawan aku kat bawah cakap.. untung gak ko dpt tv3.. aku lak dpt tv1 jer, black & white pulak tu.. hahaha.. tiap kali aku gi umah dia sure rasa macam zaman dulu2 tgk tv hitam putih...


mel~
spring cleaning + cari kotak.

Jumaat, 7 November 2008

Kurus

Tengahari td setelah aku tertidur di meja ofis aku.. aku balik tidur kat rumah atas katil lagi best! So aku pun tinggalkan ofis.. sesampai aku di tangga tingkat bawah sekali (ofis aku tingkat 2).. aku terserempak dengan satu familiar face... eh.. kak adida. Kami sama2 belajar kat NZ dulu, and masa kat new zeland mmg rajin pergi rumah dia makan2 dan kalau aku buat makan2 kat umah aku pun dia rajin dtg. Ofis dia satu building dgn ofis aku, cuma dia lecturer kat management school. Actually dia balik ke malaysia tahun lepas tanpa habiskan PhD dia.. ada problem, dan aku tak berani tanya sama ada dia sambung ke idak kat sini.. i think the issue is very sensitif..

Bila aku nampak dia, aku pun tegur dia. Dia pandang aku dengan muka horror... Ya Allah, Is this you?? what happen to you?? I know you are here, but i don't expect u to be like this! Horror betul muka dia. Aku pun sengih je laa.. Dia ni memang kalau mengatakan sesuatu penuh expression dan mmg selalunyer ckp omputih 24jam. Dia tanya dengan matanya yg bulat.. You are so thin.. i did not recognize u mula2 td.. i thought student undergrad mana2 entah tegur i! Hihi.. aku terus gelak.. eh.. kak takkan ler nampak sy mcm student undergrad.. baru 22 thn tu.. jauh bebenor.. dia ckp.. hey.. betullah i cakap.. tapi tak pe.. baguskan org ingat u ni student.. Then dia ulang lagi.. kenapa kurus sgt.. this is not u.. pastu dia membebel2.. aku dengar jela.. tak tau camne nak respond... tpi bebelan dia mmg menakutkan aku jugak... apa nak buat.. aku pun tak tau camne nak berisi balik.. aku rasa aku makan ok jer sejak akhir2 ni... cuma may be demam 2-3 hari ni selera kurang + muka aku cam cengkung sikit...


Errr... betul ke aku kurus sgt ni.. ada cam hantu jerangkung tak?


Lama gak aku borak dgn dia... dekat setengah jam berdiri kat tangga bangunan ofis tu. Sampaikan ada lecturer dept. aku lalu.. tetiba cam pelik nampak aku borak dg kakak itu.. and tanya.. korang kenal ke? and kak adida jawab.. apa tak kenalnya.. sgt baik.. sgt kenal.. dan dia ni pandai masak tau.. dan dia pandai buat nasi dagang! hahaha.. yg tu aku nak gelak.. siap cakap tu.. dah berzaman aku tak buat nasi dagang.. dia still ingat.. lagipun husband dia org trengganu, so mmg selalu cari aku kalau ngidam nak makan nasi dagang time kat nz dulu laa...


Sekarang ni.. di bumi malaysia ni... aku pun tgh teringin nak makan nasi dagang.. nak suruh aku masak sendiri... errr.. sorilah.. kukus tak de kat umah.. (alasan)...



mel~
up n down

Semilir..

Lagu rock kapak dari kumpulan Panji.. layan je la boring2 ni.. xde kena mengena dengan sesape yg tgh tensen @ sengaja2 tensen.


Panji - Semilir
Bisikan semilir memoriku
Menghimpit resah menambah duka
Kenagan indah bersamamu kasih
Kian bertakhta dilubuk hati

Engkau bertamu dihujung mimpi
Mengheret aku kelembah durja
Kau pergi kala ku tak punya apa
Jauh kutersisih tanpamu

Mana mungkinku merayu
Insan yang seindahmu
Kau dikayangan kumusafir hina yang merintih
Bagai layang-layang kuterbiar sepi
Hangatnya mentari membakarku
Langit jadi saksi
Cinta derita sengsara sepi
Cinta tiada kesudahannya

Mana mungkinku merayu
Insan yang seindahmu
Kau dikayangan kumusafir hina yang merintih
Bagai layang-layang kuterbiar sepi
Hangatnya mentari membakarku
Langit jadi saksi
Cinta derita sengsara sepi
Cinta tiada kesudahannya


download lagu ni kat sini:

mel~

Blank...

Tak tau nak letak tajuk ape hari ni.. kenapa aku menulis di blog? Sbb aku rasa aku sebenarnya tiada tempat untuk meluahkan rasa hatiku.. aku takut jika aku meluahkan pada seseorg akhirnya aku dipandang semacam.. dianggap macam2.. which akan menjadikan aku mcm keadaan sekarang ni.. stress.. rasa tah ape2.. sakit kepala.. i wish i'm invisible!!

Pagi ni aku bangun dlm keadaan yg aku pun tak tahu macam mana nak describe. Dah lama aku tak rasa macam ni.. since dua tiga bulan lepas waktu aku down sgt2 kot.. aku macam tak rasa nak bangun.. dan badan aku mcm suruh aku jgn bgn. Tapi aku ada janji yg perlu aku tunaikan.. jadi aku terpaksa bangun jugak.. bila aku bangun.. melangkah dua tiga tapak dari katil.. tiba2 kaki kanan aku krem.. dari otot betis hingga ke tapak kaki.. aku terjelepuk duduk atas lantai.. sedang try nak hilangkan krem kaki kanan.. tetiba tapak kaki kiri lak krem.. aku panik.. sakit.. lama nak hilang kan kedua2nya.. aku tak pernah jd macam ni.. mmg aku biasa krem.. tp dua2 kaki sekali gus?? Mmg sakit.. bila dah clear. aku bgn gi mandi.. nk mandi pun xde semangat..


Hari ni aku capai aje ape yg boleh aku pakai.. seluar smlm.. baju yg xyah gosok..tudung pun pakai yg smlm.. lantaklah.. aku tak kisah.. xde sape pun nak tgk aku.. dan aku pun xnak jumpa sape2 dlm keadaan mcm ni.. Dah start kereta.. nak tekan minyak.. kaki aku krem lg.. teringat pesan doktor... "don't put yourself dlm keadaan stress.. it will effect yr blood circulation.. effectnya u akan rasa immediately"... at that point aku tersedar.. aku kena try jgn stress.. sbb aku tak nak sakit lg..

Sampai di ofis.. aku settlekan apa2 yg patut.. then aku just menung. Badan aku menggigil.. Sedikit sebanyak aku lost.. aku tak tahu apa nak buat.. Tiba2 kakakku telefon.. ajak book tiket untuk bercuti di Beijing tahun depan.. aku just ckp pada kakak aku.. suka hati dialah.. aku xde minat utk plan ape2.. dan aku tak tahu ape aku nak buat.. Lost betul..


Tiba2 teringat seorang rakan sekerja bg no fon tuan rumah yg nak sewakan rumah.. aku pun call org tu.. insyaallah aku akan dpt rumah tu.. aku lega walaupun aku rasa hidup aku masih kucar kacir.


Kepala aku sakit.. aku tak tau bila aku nak merasa hidup yg tenang.. skrg ni aku just rasa nak duduk di ofis ni.. duduk & menung.. aku sebenarnya blank.. sekali sekala menitis juga air mata ku...


mel~
no description..

Khamis, 6 November 2008

this is my life..

my day started very well today. i've been happy enough all day.. bukanlah happy apa pun.. just aku rasa agak tenang.. walaupun aku belum rasa sihat from my demam. when i got exempted from the 3 weeks kursus, i was really happy. Before that aku mcm risau dan keluh kesah sbb kerana kursus tu aku tak akan dpt blk ke klang for weeks.. and then aku akan terus berangkat ke nz after that. Mungkin org tak faham knp aku selalu balik.. abis duit kat minyak.. tol.. dllg.. itu belum masuk penat + keadaan aku sendiri bukannya ok sgt... dua minggu sekali aku pasti balik..

kenapa?? aku rasa aku tak punya life kat sini.. aku tak punya sesiapa.. kawan? they have their own life dan kbnykkannya kwn sekerja... hanya ditempat kerja. selepas itu.. habis.. bila diingat2,, aku memang rasa sunyi.. i have a good job.. impian ramai org.. alhamdulillah.. even di tempat kerja aku punya peluang yg lebih bnyk dari org lain.. kebetulan aku tiba di sini disaat mereka amat memerlukan khidmatku. jadi dari segi kerja aku tidak ada masalah.. aku enjoy kerja aku walaupun kadang2 membebankan.. tapi that's all i have. tapi kat sini i have no one.. no one at all.. aku tak rasa ada sense of belonging here.. walaupun kalau balik klang tu pun bukan best sgt.. tp aku ada org2 yg sygkan aku kat sana.. org2 yg akan gembira bila aku balik.. itu dah cukup menghilangkan letih dan penat aku..

kat sini kalau hari minggu.. aku akan termenung.. tempat lawatan aku selalu.. giant & qbmall.. tesco mmg xyah ceritalah.. itu je la kot.. nak ke tempat lain.. mmg aku langsung xde hati.. sunshine aku xsuka pergi sebab parking susah.. kdg2 teringin pg2 minggu nak bangun awal ke pasar bayan baru tgk ape ada kat sana.. tp bila mengenangkan aku seorang.. mmg terus xjadi.. baik jela aku beli bekalan makanan kat tesco.. ikan seekor, ayam seketul, daging sepotong... itupun jenuh nak perabiskan...


Malam ini aku sebenarnya rasa amat sunyi. Bila seseorg menyatakan mcm sesuatu yg aneh aku selalu balik.. hmm.. aku dah tak terkata. Mmg aneh.. mmg aneh.. tapi hidupku ini tiada yg aneh lagi.. rasanya kalau aku terkulai layu di dlm perjalanan ini juga, bukan sesuatu yg aneh. Tiba-tiba malam ini aku rasa sayu.. tiba-tiba aku tersedar.. aku seperti tak punya siapa2.. yang ada hanya aku.. aku selalu mengingatkan diriku.. aku perlu kuat menghadapi segala dugaan Allah yg hadir dalam diriku.. tp terkadang goyah juga peganganku... seperti malam ini... malam ini membangkitkan rindu yg tidak kesampaian.. dan aku hnya menahan sendu....


Ya Allah.. aku sebenarnya tidak mahu menangis malam ini.. aku tak mahu.. tp.. itu saja yg aku ada..


mel~
terasa diri seperti pengemis...

La la la la..

tgh layan lagu nie.. xde la best sgt.. tp okla.. huhu.. sbnrnyer terdgr lagu ni 2-3 hari lepas time bawak kereta.. memula ingatkan ajai duet dgn erra fazira.. rupa2nya marsha.. suara marsha tu ada iras2 erra lak..

Sayang - Ajai & Marsha

La la… ku sayang kamu…
la la memang ku cinta…
la la la la…..

Ku taruh hati ku
pada bicara tentang cinta
kau mungkin pun tahu
kata hati mu

Aku cuba menghalang
tapi ku tak terdaya kasih
namun sayang yang hadir
membawa sinar

Lena aku didalam pelukanmu
ku tak pernah rasa cintamu sebegini
bisakah terus begini
pertahankan cintaku

Kata hati jangan lepaskan cinta
kerna kita seharuslah hidup bersama
biar badai datang melanda
cinta tak akan goyang

Rasa akan tentukan
kesetian hati ini
kita terus bergini
hingga akhirnya… ohh…

Memangku cinta
ku sayang kamu

Aku cinta
ku sayang padamu..


download lagu ni kat sini::

Interview..

Sebenarnya mcm aku tulis dlm entry before this.. aku nak cerita pengalaman tentang meng'interview' orang.. bukan pengalaman gi interview.. huhu..

Hari isnin lepas.. 3/11, aku telah dijemput oleh satu badan kerajaan di mana, insyaallah bulan januari depan aku akan dilantik secara rasminya menjadi personal consultant bagi salah satu projek badan tersebut. Projek tersebut membuka ruang pekerjaan utk 9 org IT facilitator yg akan ditempatkan di sekitar penang & perak. Oleh kerana aku skrg ni lebih kurang dh jadi mcm sebhgn dari ahli projek tersebut, mereka perlukan aku utk bersama2 utk interview IT facilitator tersebut. Actually b4 this mmg aku xde experience interview org.. pergi interview pun boleh dikira dgn jari.. huhu..

Masa aku sampai kat pejabat tenaga kerja butterworth, aku gabra jugak... huhu.. macam aku lak nak kena interview. Tapi bila tengok wakil grup projek tu dua org yg aku kenal dan biasa berhubung, aku jadi relaks la.. derang pun cool aje walaupun one of them is the deputy director utk badan tersebut. Before that derang dah cakap kat aku.. dalam interview tersebut aku kena tackle bhg teknikal ttg IT, derang akan tackle general punya bhg. Aku pun cakap okeyla.. huhu..

Okla.. actually bnyk pengalaman yg aku dapat dari menginterview org ni.. hari tu aku interview 27 org dan dari 27 tu 9 terpilih... dan ni mmg xde guna org dalam.. sebab aku yg memilih dgn persetujuan dua org peng-interviewer lain tu.

Bila jadi interviewer sebenarnya bg aku la.. kita akan terus dapat kenalpasti org yg menepati ciri2 yg kita kehendaki utk kerja tersebut. Jadi kiranya korang nak gi interview.. aku rasa yg kat bawah ni perlu ada kat nkorang...

  • Yakin - aku rasa ni paling penting... jawapan yg diterima tu sebenarnya amat memberi kesan pada interviewer. Sekiranya interviewer tanya u all satu soalan, contohnya.. anda tahu tak guna software adobe flash? Anda boleh jawab saya pernah guna tapi dah lama tak guna. Tapi u all perlu yakinkan interviewer bahawa anda boleh menggunakannya sekiranya diperlukan, dan anda yakin mampu menguasainya dengan mudah walaupun dah lama xguna. Keyakinan anda sudah cukup utk meyakinkan interviewer. Jangan jawab.. saya ada guna dulu-dulu, kalau perlu saya akan cuba belajar semula. Perkataan cuba akan menggagalkan anda. Anda mesti cakap, saya yakin saya boleh buat.
  • Appearance @ keterampilan - sebenarnya bagi aku ni tak berapa penting.. tapi dititikberatkan dengan berhemah. Jangan over sgt.. sgt selebet sgt. Cukuplah secara sederhana. Actually top listed dlm pemilihan interview hari tu.. no. 1.. seorang lelaki berbadan besar.. mmg kalau tengok dari appearance yg terkebawah. Tapi sebab dia yakin.. idea bernas.. dia tetap di atas walaupun yg hadir lepas2 dia cun2 & hansem2 belaka. So, kalau anda kurus sgt ke.. gemuk sgt ke.. pendek ke.. tinggi ke.. xpenting.. yg penting balik ke no. 1.. YAKIN!
  • Kelulusan - Memang perlu mengikut kriteria kerja. Tapi ada juga exemption. Kalau ada pengalaman dan sanggup belajar, serta menyatakan dengan yakin sanggup belajar.. insyaallah.. macam top list dlm interview tu.. dia cuma ada diploma.. appearance kurang.. tp.. keyakinan dia still buat dia no. 1.
  • Fleksible - yang ni penting jugak... anda yang di interview.. perlu fleksible.. jgn demand.. org tak suka.. yg penting tunjukkan ke'fleksibili'an anda, jgn takut2 untuk menyatakan anda mmg fleksible.. jgn mengada2 mintak itu ini.. dan jika nak negotiate ape2.. nyatakan secara berhemah. Apa2 pun yakinkan pihak berkenaan yg anda mcam pembaris plastik yang boleh di lentur sana sini.. tapi still menghasilkan garis lurus.
  • Jangan terlalu banyak cakap & jangan terlalu kurang cakap.. kalau terlalu banyak cakap interviewer akan boring, kalau tak bercakap dan tunggu soalan pun interviewer akan anggap u all tak minat... so, bila soalan ditanya, jawablah utk memuaskan hati interviewer, jgn satu soalan dijawab satu jawapan.. jawapan perlu ada huraian.. perlu ada support.. tp jgn lebih2.. yg penting menunjukkan kan anda pasti dengan jawapan anda. Yakin dgn jawapan bukan meleret2 dan jgn cuba utk kelentong interviwer... hhuhu..
  • hmm.. ape lagi ekk... yg penting yakinlaa... jgn nampak sgt gabra.. jgn over reacting..

Basically rasanya keyakinan tu amat penting.. jgn terlalu agresif masa interview.. dan jgn terlalu slow masa interview.. dua2 akan membawa impact negatif..

Actually masa dok interview tu mmg ada juga rasa kasihan.. ada yg dah lama grad.. tp kerja entah apa2.. but still tak boleh nak ambil bekerja utk projek ni sbb tak memenuhi kriteria di atas.. Sebenarnya apa2 pun mmg bergantung kepada yg dtg interview tu..

So.. sape2 yg nak gi interview.. yakinlah pada diri anda sendiri.. dan yang lain2 mcm kelulusan, appearance hanyalah sbg bantuan untuk mendapat kerja tersebut..



mel~~
rasanya nak bg keje kat hampir sume.. tp ada jugak rasa cam xnak bg keje langsung.. :P

Lega...

Sepatutnya aku kena menghadiri kursus dari hari ni sampai 21hb.. aku tak berapa sihat dah 2hari dah.. tp sebab kursus ni wajib pagi2 kol 8 aku dah ke tempat kursus.. Sampai kat tempat kursus dgn member satu geng, sign kedatangan kitorang pun duduk.. tempat kursus tu dah la x selesa.. mcm dewan makan.. dan ada lebih kurang 60 org kat situ.. kira satu meja panjang ada 5 org.. pastu mcm berhimpit2 pulak..

Dah duduk tu.. pegawai bahagian latihan pun bglah pengenalan kursus.. tetiba telefon member aku si salmiza berbunyi.. pastu aku dok dgr apa dia ckp.. mcm ada org meninggal jer.. bila letak tefon aku tanya aa.. sape meninggal, dia cakap nenek dia meninggal... mcm mana ni.. mcam mana nak kuar kursus wajib nie.. aku cakap dia relaks.. jab lg mamat kat depan tu abis ckp gi la gitau dia yg kena balik kampung.. tengah mamat tu dok bercakap kat depan, tetiba dia cakap pasal pengecualian kursus.. aku pun dgr dengan khusyuknya.. manalah tau nasib aku baik kot2 boleh dpt exemption..huhu.. tetiba satu ayat dari mamat kat depan tu terus membuatkan aku pandang muka salmiza.. salmiza pandang muka aku... yeyyyy... kitorg sepatutnya exempted dari sebahagian besar dari kursus nie....

Aku cakap kat salmiza.. elok sgt.. aku dah ler xberapa sihat lg.. dan xlarat betul nak attend kursus ni.. dah ler kursus selama 12 hari.. Bila mamat tu abis je cakap dlm pkl 9, aku dan salmiza pun ape lg.. cepat2 pergi ekjar mamat tu.. org lain dlm dewan kursus tu mcm pandang kitorg semacam.. apehal lak minah dua org ni.. bila kitorg terangkan situasi kitorang pd mamat bhg latihan tu.. mamat tu cakap.. ok.. you berdua layak dpt exemption kecuali utk kursus khusus pd 20 & 21/11.. yg tu wajib dtg.. tapi biasala nak dpt exemption tu mesti ada surat2 yg berkenaan.. setelah berjanji akan hantar dokumen2 yg diperlukan secepat mungkin.. kitorang pun keluar dengan leganya... yess!! dari 12 hari kena pergi 2 hari jer... terasa amat lega sekali...

Anyway, takziah utk salmiza di atas pemergian nenek tersayang.. skrg ni dia dalam perjalanan balik ke perak.. hmm.. td sempat juga kami bercerita pasal diri kami berdua.. ada banyak persamaan dan kebetulan antara kitorg.. dari segi kerja kat usm ni (lantikan sama, gaji sama, dllg).. dan dari hal peribadi.. may be that's why kitorg mmg agak baik berdua.. lagipun sama2 baru kat sini.. opis pun selang sebilik je.. tapinyer yg kelakarnyer kitorang jarang2 boleh jumpa.. masing2 sibuk, dia bahagian sains (biologi) & aku bhg IT.. so bidang berbeza..jd kerja pun berbeza.. anyway.. take care yer salmiza...


Dah lega xyah gi kursus ni.. mulalah kepala tu ada macam2 plan utk meraikan kebebasan dari berkursus... huhu..


mel~~
nak balik klanggg.... nak balik klanggg... :P

Isnin, 3 November 2008

hectic week..



last week until today was really busy. blog pun naik sarang labah-labah. bila fikir2 balik mmg xboleh nak imajin my life last week.. yg paling kritikal sbb i'd got lots of marking to do and then key in the marks.. sampai bersila kat lantai opis... huhu... dlm pada bnyk keje marking tu mcm2 pulak keje sampingan yg dapat.. + kena outstation yg kebanyakannyer menyeberang jembatan p.pinang ke tempat yg aku tak biasa.

Alhamdulillah... walaupun kerja skrg terpaksa banyak keluar travel dan aku tak biasa dengan negeri pulau pinang ni.. berjaya jugak aku sampai ke destinasi yg aku nak pergi dgn jayanya. Bangga gakla.. selalunya b4 pergi aku akan google maps dulu tmpt tu.. kiranya oklah google maps tu.. mmg sentiasa membantu aku.. walaupun maps yg aku tgk kat google tu aku simpan kat kepala jer.. maleh nak print.. so masa mencari tu mmg aku totally based on my imagination.


okla.. lain kali la tulis lg.. penat betul.. bnyk betul aktiviti last week.. sampai hari ni.. i've got new experience today.. menginterbiu org.. nnt la aku citer how it felt to be an interviewer instead of an interviewee.. rasa cam boleh wat panduan camne gi interbiu utk berjaya.. considering pemikiran seorg tukang interbiu... later.. later.. mlm ni tak larat.. penat.. makan pun tak selera .. yg aku mau sekarang,... tidoooo... tp dr td try xdpt jugak nak tidoo.. adehh..



mel~
collapse already

Rabu, 29 Oktober 2008

pakcik oo pakcik...

This morning i kena pergi visit computer facilities kat 2 buah sekolah utk upgrading. Oleh kerana sekolah tu seberang jambatan p.pinang dan aku tak biasa dgn area tu, so aku decide singgah kat bakery tepi tesco utk beli roti ke.. puff ke... + air utk breakfast. Aku fikir kalau jambatan jem.. then aku boleh bfast sambil2 mengharungi jem tu... Sampai kat bakery tu aku beli: 1 Danish Sausage, 1 Banana Muffin + 1 Curry Tuna. Saja aku beli bnyk sebab aku fikir kot2 aku tak makan kat mana2 nanti.. yang tu jela aku makan.

Masa aku tengah nak dalam kereta kat parking depan tesco tu.. tetiba kat depan kereta aku belah kiri sikit aku seorang pakcik... aku agak dalam umur 60++ kot.. pakai kemeja lusuh warna biru + seluar slack hitam. Bila aku terpandang kat dia, dan dia pandang aku dia menunjukkan tangan dia mcm nak makan. Macam aku perasan sambil tu dia cakap.. ada makanan tak? Aku masa tu macam terkejut.. so automatik kepala aku menggeleng. So pakcik tu pun pusing terus nak beredar pergi tempat lain..

Entah macam mana aku tetiba jer rasa kesian.. hmm.. pagi2 dah mengemis makanan pakcik ni.. teringatkan aku ada beli makanan tadi.. aku pun capai plastik bakeri tu capai curry tuna tu dan kuar dari kereta & jerit... "pakcik... pakcik.. " Pakcik tu menoleh dan aku cepat2 pergi kat dia.. aku tanya tadi pakcik tnya ada makanan ke.. sambil aku hulurkan curry tuna ala-ala karipap tu.. pakcik tu pun amik apa yg aku hulurkan.. cakap terima kasih.. bila dia pusing tu mmg terbaulah bau badan dia yg amat menusuk ke hidung.. hmm... terfikir lak kat kepala aku.. mana agaknyer dia tidur mlm tadi..

Dlm perjalanan teringat lagi kat pakcik tu.. hmm.. kesian sebab dlm umur yang macam tu terpaksa mengemis hanya utk makan.. entah berumah entah tidak.. patutnya dalam umur macam tu lah waktu nak ke masjid.. beramal ibadah.. layan cucu.. hidup dengan tenang. Tapi tulah kan.. bukan semua org berpeluang hidup aman damai setelah bersusah payah waktu muda.. terfikir jugak.. xde anak ke pakcik tu.. ish.. macam2 aku fikir.. teringat pulak kat my mom yg jauh lebih senang hidupnya.. pencen tak terusik pun setiap bulan.. yang anak2 bagi pun tak terguna agaknya.. dgn income lain.. sewa rumah lagi.. tapi kan.. bukankah dalam usia senja sebegitu itulah yg patut kita semua kecapi.. tak perlu risau apa2 lg tentang bagaimana utk hidup.. tapi hanya risau bagaimana utk kita menemuiNYA dgn tenang...


Hmm... tp bila mengenangkan org yg telah berumur.. tapi masih terpaksa membanting tulang.. macam makcik2 yg jual kuih tepi jalan.. pakcik2 bawak bas. .. dan paling haru macam pakcik yg mintak makanan kat aku pagi tadi.. insaf sungguh rasanyer.. moga2 Allah tidak menarik rezeki yg dikurniakan pada kita... insyaallah..

mel~~
insaf rasa...

Patri...

Lagu ini selalu dengar kat radio time drive tapi tak tau lagu ape.. puas cari, nak rikues kat ada2aje pun tak tau tajuk, sape yg nyanyi.. anyway last2 berjaya jugak dpt lagu ni.. actually suka lagu ni sebab bila dengar liriknya mmg ada makna dan khas utk sesapelah kan... harap hayati lirik lagu ni... dan lagunya sekali sebab best.. huhu..


Jinbara - Patri (lirik & mp3)
Andai hati ini sang kecapi,
perasaan jadi talinya,
engkau memetik jari jemari,
berlagu irama duka dan lara.

Andai tubuh ini boneka,
nalurinya benang sutera,
engkau dalang mengawalnya,
ke timur ke utara kemana jua,
aku hanya menuruti,
mengikut apa saja hukuman,

andai diri ini taman tasik,
sang kirana pula jiwa raganya,
engkau menjaring dengan senyuman,
dan mengurungkannya dari segala,
namun diri ini insani,
pasti ada kemahuannya..

kerna aku terpanah arjuna,
sedikitpun tidakku menyesali...oo,
aku rela ditawanan,
aku rela terpatri cinta suci,
aku rela ditawanan,
aku rela terpatri cinta suci....ooo..oo

download lagu ni kat sini ::


mel~~
aku rela ditawanan...



Selasa, 28 Oktober 2008

Exam...

Tadi aku ada exam di Pusat Bahasa.. exam BM peringkat Maju.. actually aku terpaksa amik kelas ni atas beberapa sebab yang tak dpt dielakkan... & BM aku mmg tahap kritikal teruk.. huhu... Aku memang selalu ponteng kelas tu.. dan aku rasa aku betul2 belajar dalam kelas tu pada hari terakhir kelas pada minggu lepas.. itu pun sebab kelas tu review soalan tahun lepas.. kesimpulan dari exam tu... ada dua bahagian.. satu bertulis dan satu lisan.. yang bertulis tu ade 3 bhg.. terjemahan, tatabahasa & karangan.. aku rasa bhg terjemahan & tatabahasa tu agak konfiden jugak sbb malam td xtido (:P) study.. tapi tang karangan tu mmg aku rasa out betul... idea tak de.. bahasa berterabur.. tah ape2 tah... Anyway.. aku doa lulus pun okla.. aku tak sanggup betul kalau kena repeat kelas tu... sengsara dibuatnya...


After exam pagi, aku dan sorang kawan aku satu department yg sama2 kena paksa amik paper ni gi cafe utk lunch. Sebenarnya mmg aku xselera nak makan tp dok fikir nak oral exam ptg.. so kitorang pun pergila lunch. Oleh kerana xnak makan nasi, kitorang order mi bandung kat salah satu gerai kat kafe tu.. sambil tunggu tukang masak masak.. kitorg dok kat depan kaunter tu.. tetiba makcik kat kaunter tu sound.. eh.. lalu sikit pergi sana org nak amik barang.. Aku pandang kawan aku (salmiza nama dia).. salmiza pandang aku.. dlm hati aku cakap.. melampau makcik ni.. selamba je sound kitorg yg xbersalah ni.. Pas tukang masak dh siap.. kitorg pun capai sudu sambil nak bayar.. aku sambil tu tercari2 manalah tisu.. tak nampak.. so aku tanya aa kat makcik tu... "makcik.. ada tisu tak?".. makcik tu pandang muka aku.. buat tak tau jer.. salmiza pandang muka aku lg.. kitorg pun blah...


Sampai tempat duduk...order air (kendondong asam - feveret aku skrg ni).. pastu salmiza terus bersuara... eeii..geramnya kat makcik td.. buat kita macam ape jer.. agaknyer dia ingat kita student kot.. aku pun cakap.. tulaa.. teruk betul.. mcm kitaorg tah ape2 jer dia layan.. Salmiza pun tanya aku.. agaknyer rupa kita ni mcm tak layak lg jadi lecturer agaknyer.. dan tak gaya tak nampak mcm lecturer.. macam kerani2 gitu.. huhu.. Aku pun cakap... alaa.. Salmiza. ko tgkla opismate kita.. dlm department ada 60 lebih lecturer.. semuanya senior2 belaka.. kitorg jer yg nampak agak jelita.. huhu.. :P Tu sebabnyer org selalu ingat kita ni golongan pekerja pejabat.. huhu.. lagipun kitorg tak pakai spek tebal.. mmg xde karektor akademician laa... Tapi tu laa kan.. takut2 jugak derang tgk muka kitorg mcm tak cukup pandai jer nak ngajor org... huhu...


Pas makan we all balik opis kejab.. and then menapak gi pusat bahasa lg tu oral exam.. yang ni memang aku rasa entah apa2 je.. tawakkal jer la.. aku rasa kelam kabut sangat sbb aku biasa cakap campur2..bila kena cakap 100% BM.. mmg aku fail betul bila cakap melayu 100%.. haha..padan muka.. buat lagi.. tak tau la aku kalau pas lulus BM maju ni, kena observe time mengajar dgn menggunakan BM... huhu.. tunggang terbalik aku nanti dibuatnya...



anyway.. thanks kat f yg dari smlm dok teman aku.. suh study.. jgn tido.. wish me luck seribu kali.. dan mcm2 la... dari jiwa aku kacau jd xkacau dah.... mekasih sgt2...



mel~
bahasa jiwa bangsa... err... ye ke..

Isnin, 27 Oktober 2008

Pulang..

Jab lagi aku nak balik penang.. tak taulah lagi bila nak balik klang ni.. after this schedule aku mmg agak tight.. kena gi kursus 3 minggu.. kena bg seminar on weekends.. mmg susahla nak balik lg... Hari ni actually aku macam malas nak balik tp disebabkan esok aku ada exam.. terpaksa jugak aku balik. Ingat mlm td aku nak study..tp fikiran tak tenteram.. langsung xjadi study.. kesian kat buku yg aku bawak balik tu..

Malam td aku x tido... xboleh tido.. salah aku jugak sbb risau terlebih.. tp aku rasa it was more than that.. x mampu aku nak huraikan.. sampai pg ni aku rasa sedih.. kejab2 menitik air mata.. dan aku rasa aku akan begini dalam perjalanan nanti.. xpelah.. harap-harap ianya akan buat aku tak ngantuk time drive nanti.. aku try tak nak sedih2..tp biasalah kan.. anyway..doakan perjalanan aku selamat..

hari sabtu lepas f ada tegur kenapa tayar sebelah kanan & sport rim kereta aku bercalar teruk dan tayar terkoyak sikit.. masa tu aku puas nak ingat bila lak jadinya.. last2 aku ingat balik.. masa tu aku tengah really tensen.. mmg malam tu aku tak tido.. walaupun fatin ada call dari jepun masa tu utk calmkan aku.. still aku tak ok.. sampai ke pagi aku tak ok.. seingat aku pagi tu aku nak pergi kerja.. aku singgah kat cafe berdekatan.. sampai kat satu selekoh tu aku mcm terkhayal.. aku terbabas dan kereta terlanggar divider belah kanan.. masa tu tak de org kat area tu.. lepas tu baru aku cam tersedar dan aku terus undur kereta & beredar dari situ. Dalam keadaan macam tu aku tak terfikir pun nak check apa jd dgn tayar belah kanan depan yg menghentak divider tu. Bila f tunjuk keadaan tu mmg aku tak ingat... skrg ni baru ingat balik...


kalau ikutkan aku mmg tak konfiden nak balik hari ni.. tp tawakkal aje la.. panjang umur kita jumpa di my next entry..



mel~~
jgn memandu dlm keadaan tertekan...

Isnin, 20 Oktober 2008

i love my students...

Hari hujan lebat.. jam dah menunjukkan 4.50ptg.. nak tak nak aku kena redah jugak hujan tu.. kalau tak nanti aku lambat masuk kelas.. aku ada kelas ganti pukul 5-7ptg. Dah lah hari ni aku bawak laptop aku ke ofis sebab aku nak siapkan pembentangan utk meeting pagi esok.. so aku boleh prepare terus dlm laptop aku jer.. Nak buat macam mana..hujan pun hujan laa.. harap selamat laptop dlm beg.. malas dah aku nak naik ofis semula lepas kelas.. redah jer laa...

Kira kuyup jugaklah aku nak smpi ke kereta.. mujur hari ni tak pakai baju kurung jadi xdela nmpk baju mlekap2 kat badan sgt.. sesampainya aku kat level bawah kompleks dewan kuliah & tutorial ternampaklah seorg pelajar aku... Musa nama dia.. dia nampak aku terus tanya.. kelas kat mana.. aku pun cakap kat tempat biasa laa.. tingkat dua.. so aku pun terus je naik.. sampai kat kelas kat atas.. tgk2 kelas kosong.. aku pun jalan jela terus kot student2 aku guna kelas lain.. smpi ke hujung tak de org pun dlm semua kelas.. aku pun pergi je la ke kelas aku balik.. si Musa tu pulak dtg kat aku cakap.. tak nampak pun org lain... aku ckp hujan kot.. may be derang lambat.. tetiba nampak lg dua org pelajar lelaki.. si Musa cakap kat aku.. yg dua org tu housemate dia.. So aku pun masuk dlm kelas.. tunggu kat dlm la.. letih aku berdiri.. ketiga2 student tu masuk jugak dok kat belah belakang kelas..

Sambil dok boring tu aku pun on talkanout kat pda aku.. ckp ler kat siapa lagi kan... huhu.. betapa tensen aku sbb 3 org jer student aku yang dtg... dia pun cakap.. masa dia study dulu.. ujan2 pun dia gi kelas.. xde ponteng kelas.. (huhu.. aku tambah ni)dan dia sarankan aku bagi markah sikit kat bebudak tu... huhu.. tapi diakan seorang yg berhemah.. pemandu berhemah.. agaknyer time kat 'u' dulu pun sure berhemah.. huhu..

Sambil2 tu student yg tiga org ni sempat gak interbiu aku.. tanya aku lecturer baru ke.. study mana dllg.. amboi bestnyer derang jd interbiuer ... Bila dah tgk jam 5.25 aku pun cakap kat derang... balik je la.. sebenarnya aku pun dah malas nak tunggu.. perut aku mmg dah lapar sebab malas nk gi lunch tadi... Aku ckp kt student 3 org ni aku bg bonus mark sbb derang dtg hari ni.. so kitorg pun balikla... huh.. kalau aku tau.. tak ku redah hujan lebat td... grrrrr....


Aku ni tgh pening ni.. bila la aku nak ganti lg kelas ni... tensen. tensen,... ada lg 3 group x present sedangkan kelas lain dah habis presen semua...aduss.. minggu depan dah study week... pas tu derang dah exam... huh! tensen betul aku dgn bebudak ni... silap2 aku terpaksa suruh 3-3 grup tu present kat dlm opis aku je la.. grrrr... Baru la aku tau perangai student 'u' kat msia... masa aku undergrad dulu.. omputih aku tgk jarang yg ponteng kelas... msia..msia...



mel~
i really..really love my students.. apa aku nak buat dgn derang ni.. nak denda ape laa...

Sabtu, 18 Oktober 2008

I love my neighbour...

Actually i was planning to have an early night malam ni. After makan malam tadi rasa penat sgt.. siang tadi aku ke ofis buat kerja.. kepala pun rasa berat jer malam ni.. so mmg ingat nak rehat dan tidur jer.. Tengah aku dok layan kepala dan badan yg penat dan nak tertidur.. tiba-tiba terdengar gelak yang kuat dan tak agak-agak dan suara berborak kuat yang macam halilintar.. adehh.. terus aku yg mamai tadi jadi segar balik. Sambil gelak-gelak dan borak-borak tu terdengar pulak loceng kaki berlari-lari dan berjalan-jalan.. Adoi la.. tensen giler aku. Aku ni memang jenis kalau tido akan mudah terjaga kecuali kalau aku dah terlalu lena & penat & berdengkur(???).. huhu.. mungkin la kot aku tak terjaga..

Ni haa.. nak cerita pasal jiran aku.. sekarang ni pun tengah bising2 tak jadi aku nak tidur.. habis gelak ketawa entah apa pulak yg dibuat.. sekarang tengah bunyi macam mengikis sesuatu.. Sebelum cerita pasal jiran.. meh aku cerita pasal rumah aku.. rumah yang aku dah kawan2 aku panggil kondominium kami ni ada tiga tingkat.. kuarters transit gomen.. jadi org2 yg duduk kat rumah ni kira tak lama laa.. pastu cari rumah lain yg permanent.. namanya pun transit kan.. rumah sementara. Satu level ada 4 bijik.. dua ada 2 bilik & dua ada 1 bilik. Rumah aku 1 bilik tu la.. Di depan rumah aku pun rumah satu bilik.. penghuninya adalah satu keluarga suami isteri dan seorang anak yang berasal dari India... memang betul2 india.. tak reti cakap melayu.. hubby dia aku rasa macam tengah buat sabbatical kat sini.. sbb pernah dengar org panggil dia sbg Dr. (nama aku xpasti.. huhu.. ). isteri dia boleh berbahasa Inggeris walaupun susah jugak nak faham..

Yang menjadi kemusykilan aku.. (sorrylah kalau ada member2 india baca posting ni).. derang ni dtg ke malaysia tak belajar ke tatacara hidup org malaysia. pelik betul aku.. perangai derang walaupun suaminya educated.. tapi sebijik macam yg kita tengok kat filem tamil... kecoh.. bising.. tak hormat org.. memang teruk betul. Bukak jer mata terus bising.. agaknyer kalau aku boleh faham bahasa tamil.. sure cerita2 derang sume aku tau.. dan anak derang (umur dlm 2 tahun) mmg nauzubillah.. mmg nakal & bising & tak terkawal. Memang pantang betul aku bukak pintu.. terus masuk lepas amik aje apa2 yg dia nak.. pastu mak dia sengih2.. panggil anak tp xde la marah ke ape.. Itu belum masuk terbalik ampai kain aku kat depan rumah.. selipar jepun aku hilang entah ke mana.. berlari2 dan menjerit sesama laki bini... Dan derang ni mmg alim.. tak tinggal gi temple.. kira waraklah.. bila tang dia smayang kat umah (beratib kot..) .. jadi menakutkan.. kuat.. mendayu2.. ish.. mmg ada sikit sebanyak naik bulu roma.. Seramm..

Lagi satu.. derang ni xde kereta.. tk tau la kot kat india ada kereta ke tidak.. tapinya.. yg aku geramnya.. gini.. wife dia ni selalu menyuap anak dia makan kat bawah.. aku selalu park kereta betul2 depan tangga rumah.. so dia selalu la duduk kat tepi longkang bawah rumah kitorg ni.. Sambil bg anak dia makan.. dia akan biarkan anak2 dia main kat kereta2 yg diparking depan rumah ni.. ade ke patut.. dia boleh biarkan anak dia main2 hentak batu kat kereta aku.. member aku pun kena... aduhai.. kereta kitorang kereta baru tau... bila cakap kat si wife nyer tu.. "it's just a little bit".. hampess sungguh.. sampai bercalar kereta a little bit ape nyer.. agaknyer mmg tak pernah ada kereta kot dan tak tau nilai kereta.. Mmg tak boleh tahan betul...

Kalau pagi2 aku keluar nak gi kerja.. kalau anak dia dah bangun.. dengar jer aku bukak pintu.. dia pun kejar.. ikut aku turun tangga.. bila aku picit remote kereta.. dia berlari pergi kat kereta aku nak bukak pintu sebelah penumpang... huhu.. nak ikut aku daaa... hahaha.. siap nangis lagi.. aduss.. tapi maknyer entah ke mana.. puasla pulak aku naik atas balik cari mak dia sbb anak dia nak ikut aku.. grrr.... ish kalau nak ikut bengang mmg bengang sgt dgn derang.. belum lagi bila aku bukak langsir dapur bila time nak masak.. wife dia asyik terjenguk2 mengintai aku sambil sengih2... huhu.. tensen betul aku.. xde privacy langsung... kalau aku menyapu sampah keluar rumah mesti aku buat macam ribut dan bukak pintu just ngam2 jer sampah boleh kuar rumah.. huhu.. bukak pintu pun mcm pencuri.. slow2 takut dia dengar aku bukak pintu...

Kalau nak citer satu persatu perangai jiran aku ni.. mmg jenuh.. tapi tulah kan.. rasa pelik sebab derang cam tak perasan ke.. cuma derang jer yg penuh aksi tinggal kat kondomunium kitorg ni.. yg paling bising.. paling kecoh.. paling macam2 laa... org lain semua senyap sunyi xde hal punya (yg lain sume melayu & satu keluarga arab). Bukan aku sorang yg bengang dgn derang.. kawan2 aku pun.. lupa lak.. kat bawah rumah ada paip.. patutnyer boleh la nak wat basuh kereta ke.. ape ke.. dah kena tutup pasal dia buat guna mandi anak dia kat bawah dan abis corridor jadi banjir hari2.. last2 org maintenance tutup sbb tak larat banjir.. ish.. menyusahkan org betul..


Ngomelan hari ini... dah tak larat berjiran dgn derang ni... nak pindah.. nak pindah.. tgh cari rumah.. sape2 ada rumah kosong tolong gitau... huhu..


I really love my neighbour... adessss...



mel~
lupa plak.. hubby dia gi kerja pakai baju kemeja yg cam lipat letak bwh bantal.. slack.. + selipar gi pasar... pas tu kat dahi ada calit putih cam ceti... huhu.. mujur tak bawak payung hitam jer.. (sori ngumpat plak)

Jumaat, 17 Oktober 2008

Sinar Mentari Pagi..


Sunshine through trees, originally uploaded by Erroba.

Wahai mentari bersinarlah menerangi kehidupanku dan hari-hari yang akan datang...

Rabu, 15 Oktober 2008

Letih..

Today memang hari yg meletihkan.. sgt letih.. tp macam biasa letih2 pun kena harungi juga kan.. Kadang-kadang rasa macam nak take a break.. kalaulah life ni boleh direhat2kan kejab... kan senang.. kalau rasa nak hidup.. hidup pastu break kejab.. pengsan kejab ke.. macam dalam moovie omputih masuk dalam ais ke.. atau cubicle ape2 lepas tu set bila nak bangun.. bebilalah.. tahun depan ke.. 1000 tahun lagi ke.. pastu bila bangun still young and healthy.. kalau yg lelaki masih gagah perkasa & yg perempuan masih cun dan menggoda.. huhu.. tapi tulah kan.. masa sekolah2 dulu malas belajar kalau tak dah jadi saintis boleh cipta benda2 cenggitu... boleh jugak ajak member2 join travel to the future.... 


Sejak dua menjak ni terlalu banyak perkara yang berlaku yang menyebabkan aku jadi agak "mentally unbalanced" (tiru perkataan boss). Kalau difikir-fikirkan aku sebenarnya tak tau nak go on kalau terus-terusan mcm ni... but then, hidup ni ada up and down.. mula-mula aku mmg tensen dan still tensen dan rasa mcm tak taula nak cakap.. nak marah pun ade.. nak hantukkan kepala kat mana2 pun ade.. nak pakai purdah & berjubah hitam pun ade... hmm.. 


Tapi sejak akhir-akhir ini walau dugaan tu masih hadir dan sentiasa dtg tanpa diduga..  aku rasa ada sedikit kekuatan. Walau bila memula didatangkan dgn sesuatu aku akan terkejut, akan tensen.. jantung aku pun agaknya  start jadi unstable.. mulalah rasa sesak nafas.. tapi then bila aku tarik nafas panjang-panjang.. cuba buang jauh2 segala yg negatif-negatif.. aku rasa lega.. That was what happened today.. memula aku sgt tensen, but then bila aku fikir2 balik menensionkan diri aku sendiri adalah useless, bnyk mende penting lain yg worth sakitkan kepala dari layan tensen yg saja nak dihempukkan kat kepala aku... so aku end up menyanyi sorang2.. hahaha.. lantakla india kat depan rumah aku cakap aku gila melalak.. yg penting aku dapat meluahkan bakatku yg terpendam... hahaha... gilo!


Mari kita fikir.. kenapa ujian & dugaan ini dtg..  mungkin itulah cara Allah nak bg kita develop kita punya kekuatan diri.. keyakinan diri.. dan perasaan percaya pada diri kita & pada org lain.. Sebab itu aku berdoa... semoga Allah teguhkan hatiku.. dan hati org yg aku sayang.. life is not easy tapi dengan keyakinan we will make it to the end.. walau apa jua yg hadir.. 



mel~~
i'm okay.. i'm okay and i wanna be okay throughout the journey of life..




Isnin, 13 Oktober 2008

I can't sleep..

Today was a tiring day.. Supposed malam ni aku patutnya tidur lena.. mana taknya hari sabtu aku keluar, siang tadi aku gi beraya lagi... aku rasa kalau ikutkan mesti kalau tidur tak gerak-gerak punya.. tapi entahlah.. aku masih cenggini.. tidur kejab jaga.. kejab lena...

Tadi lepas terjaga tadi.. aku gi dapur cari kuih raya.. capai sekeping kuih raya, tengok atas meja ada sebotol besar 100plus.. buka peti ais cari ais tuang 100plus.. aku sebenarnya tak berapa suka 100plus sebelum ni tapi entah macam mana sejak akhir-akhir ni mmg aku bnyak minum 100plus.. air tu sebenarnya amat tak bagus utk aku.. tapi itulah yg tak tulah kadang-kadang yg dicari..

Kenapa aku tak boleh tidur.. hmm.. entahlah.. macam-macam dalam fikiran aku.. aku jadi bingung dan tertanya-tanya kadang2 tu.. banyak betul dugaan in life which kadang2 kita rasa macam kita dah tak sanggup nak hadapi tapi terpaksa juga kita hadapi.. Dan kadang-kadang tu rasa mcm nak give-up... hmm.. kadang-kadang tertanya-tanya ada tak orang lain yg dugaannya lebih berat dari ini...

Siang tadi aku juga tak pasti....

Ahhhh..aku sepatutnya tidur sekarang ni.. i've got a long day tomorrow.. tapi aku masih tertanya-tanya.. adakah esok masih ada... dan adakah aku tidak bermimpi...



mel~
berikan aku kekuatan

Rabu, 8 Oktober 2008

Layang-layang terputus talinya...

Lagu untuk diriku..
Akulah layang-layang yang terputus talinya....
mencari sinar entah bila akan bersua... :'(
Dan derita sentiasa ada di mana-mana...
dengarlah lagu ini...


Alleycats - Layang-layang Terputus Talinya
Berarak mendung kelabu
Mengekori langkahku
Sepanjang kehidupan
Penuh dugaan
Namun aku tetap aku

Kucuba dan terus mencuba
Mencapai suria
Walau membakar jiwa
Walau aku dihina
Namun aku tetap aku

Derita oh derita
Engkau di mana-mana
Walaupun jauh aku berlari
Mahupun berdiam diri
Namun indah mimpi dari realiti
Hidupku tanpa arah
Bagaikan layang-layang
Terputus talinya

Tapi pasti suatu hari nanti
Sinar suriakan menjelma
(moga-moga.. itulah harapanku..)


download lagu ni kat sini::


mel~
i'm not okay..

Selasa, 7 Oktober 2008

I Stay in Love - Mariah Carey

Mariah Carey is one of my fav. singer since... tah bila tah...  walaupun dia seksi yang amat..
layan je la lagu ni.. dan layan lirik dia sekali yer... 
I stay in love..


Baby, I stay in love with you

Dying inside cause I can't stand it
Make up break up can't take this madness
We don't even really know why all I know is baby I
Try and try so hard to keep our love alive
If you dont' know me at this point then I highly doubt you ever will
I really need you to give me that unconditional love I used to feel
It's a mistake if we just erase it
From our hearts and minds I know

We said let it go but I kept on hangin' on
Inside I know it's over you're really gone
It's killing me cause there ain't nothing that I can do
Baby I stay in love with you
And I keep on telling myself that you'll come back around
And I try to front like 'Oh well' each time you let me down
See I can't get over you now, no matter what I do
Baby baby, I stay in love with you

It cuts so deep it hurts down to my soul
My friends tell me I ain't the same no more
We still need each other
When we stumble and fall how
we gon' act like what we had
Ain't nothing at all now
Hey, what I wanna do is ride shotgun next to you
With the top down like we used to
Hit the block proud in the SU
We both know our heart is breakin'
Can we learn from our mistakes
I can't last one moment alone, although I know


We said let go but I kept on hangin' on
Inside I know it's over you're really gone
It's killing me cause there ain't nothing that I can do
Baby baby, I stay in love with you
And I keep on telling myself that you'll come back around
And I try to front like "Oh well" each time you let me down
See I can't get over you now no matter what I do
Baby baby, I stay in love with you


We said let go but I kept on hangin' on
Inside I know it's over you're really gone
It's killing me cause there ain't nothing that I can do
Baby baby, I stay in love with you
And I keep on telling myself that you'll come back around
And I try to front like "Oh well" each time you let me down
See I can't get over you now no matter what I do
Baby baby, I stay in love with you

We said let go but I kept on hangin' on
Inside I know it's over you're really gone
It's killing me cause there ain't nothing that I can do
Baby baby, I stay in love with you
And I keep on telling myself that you'll come back around
And I try to front like "Oh well" each time you let me down
See I can't get over you now no matter what I do



Ahad, 5 Oktober 2008

Test...

sorry...

Test...

testing lg..

Idola..

Petang tadi ada sedara call dan cakap mereka on the way utk datang ke rumah berhari raya. So disebabkan waktu dah nak dekat tghari my sister told me she was going to K4 utk beli something utk masak. Restoran "Ziela" yg jadi "dapur" rumah ni masih tutup utk hari raya. So terpaksalah memasak apa2 utk tetamu.

Time my sister nak keluar, aku pun lepak depan pintu. Tetiba kakak aku tanya.. eh..ni kasut siapa? Aku cakap..kasut aku pakai raya pertama.. sesuai dgn baju.. huhu.. Then anak sedara aku yg sedang meningkat remaja terus cakap.. lawanyerrrr... Aku cakap biasala.. sambil mataku meleret kat kaki anak sedara ku... eh..aku cakap...macam kenal jer kasut tu.... kakak aku terus cakap.. haaa... dia mmg suka kt kasut tu, dah bnyk kali try dah... (my another kasut).. Aku cakap pakaila..huuuuu... kebetulan saiz kaki anak sedara ku lebih kurang aku..

Mendgr aku suruh anak sedara ku pakai kasut tu.. kakak aku cakap... xpayahlah... kalau nak tahu skrg ni aku dah jadi idola anak sedara aku... apa aku pakai.. baju ke.. seluarke.. kasut ke.. semua dia gitau kat mak dia... lawa... actually semua lah dia suka... adusss ada peminat rupanyer aku ni...huhuhu.. . aku jadi gabra... akulah idola anak sedara aku... waaaa.....


mel~~
dah turun 10kg++ in a few months.. gilo!

Di pusara ayahanda..

Sayu hatiku sewaktu menjejakkan kaki di tanah perkuburan itu. Tanah perkuburan yang agak kecil di sebuah kampung yg agak terpencil. Disitulah tempatnya bersemadinya arwah ayahku yang disayangi. Sudah sekian lama aku tidak menziarahi perkuburan itu.. sudah terlalu lama. Dihari kedua hari raya aku dan adik beradikku yg lain tiba di tanah perkuburan itu lebih kurang jam 4ptg. Ibu ku jua ada bersama. Terus terang ibuku seperti tidak berminat untuk ke sana tp setelah kami mendesak akhirnya ibuku mengikut sahaja.

Hmm.. sampai dikubur suasana agak hening. Kami adik beradik mencabut2 rumput di keliling pusara.. dan akhirnya abg iparku meminta my brother utk membaca doa utk arwah. Kebetulan pusara ibu saudara ku iaitu kakak kepada arwah ayah berada di sebelah, jadi dptlah doa dibaca utk kedua mereka sekali gus. Bila bacaan fatihah dimulakan iikuti dgn surah an nas dllg... airmata ku mula menitis. Apa yg mula2 ku fikirkan adalah bertuah sungguh ayahku.. kerana dibacakan doa oleh anak lelaki sendiri.. dgn bacaan yang cukup syarat tajwid dllg.. ya.. bacaannya mmg sempurna.. sesungguhnya sayu hatiku di samping bersyukur.. arwah ayah ada anak yang sedemikian.. moga sejuk rohnya di sana.. untungnya isteri kepada seorang suami yang mampu menjadi imam ketika sembahyang dengan sempurna... mampu membacakan doa utk ahli keluarga... mampu membaca surah yassin dgn lancar dan sempurna... untungnyaa.. tp aku bersyukur sekurang2nya ahli keluarga ku sedemikian...

Dalam mendengar bacaan doa utk arwah ayah.. aku makin lama makin sedih.. kulihat kakakku juga teresak2.. tak dapat nak aku tahan airmataku.. kami rindukan arwah ayah..

Tapi lain pula dgn ibuku.. yang menjadikan aku amat sayu.. sedang doa dibacakan.. ibu ku mundar mandir.. ke sini sana.. sambil berkata-kata sendirian.. lenguh kaki.. nak cari tempat yg selesa.. dllg. Sedangkan kami rasa amat selesa dgn sekadar mencangkung di tepi pusara ayah. malah tidak terasa lenguh sekalipun walaupun panjang doanya. Sebaik sahaja doa selesai.. sesaat demikian ibu terus berkata "jom!". Kami adik beradik saling berpandangan.. airmata pun masih menitis... ibu..ibu.. kenapa jadi begini...

Walaupun ibu banyak menyalahkan ayah dlm banyak hal.. tp arwah ayah adalah ayah kami.. dan dia telah pergi... sedih kami bila ini terjadi..

Menziarahi pusara arwah ayah benar-benar menimbulkan rasa sayu dan rindu padanya... Semoga arwah ayah ditempatkan dikalangan org2 yang beriman.. AMIN...

mel~~
rindu...