Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Rabu, 25 Februari 2009

Guru oo..guru..

Puisi di bawah aku ambil dari facebook one of students.. actually.. walaupun bidang aku lebih kepada internet teknologi tetapi oleh sebab aku bertanggungjawab mendidik bakal-bakal guru semakin hari aku makin mendalami bidang dan tugas guru itu sendiri. teringat aku pada minggu lepas aku pergi untuk menyelia pelajar2 di sekolah menengah di sekitar kulim yg sedang menjalani latihan mengajar.. aku ambil masa sehari suntuk untuk ke 4 buah sekolah.. dari 7pg..sampai 8mlm baru aku sampai rumah.. Sekolah-sekolah tu memang agak pedalaman.. aku sebagai seorang yang tidak pernah menjadi guru sekolah memang merasakan suasana sekolah agak asing sebenarnya.. tapi oleh sebab aku melatih pelajar aku untuk menjadi guru, jadi aku sebolehnya cuba adapt dengan suasana sekolah...

Cuma ada satu yg aku tak boleh lupa.. di salah sebuah sekolah.. oleh sebab itu lawatan aku untuk kali pertama, aku pada mulanya berjumpa dengan Pengetua sekolah & guru pembimbing students yang aku selia.. bila time guru pembimbing tu, the first thing yg guru pembimbing tu cakap kat aku, "Dr. boleh tak Dr. pesan kat guru2 pelatih Dr. supaya memakai pakaian yang bersesuaian untuk ke sekolah & bersukan sebab mereka di sini sebagai GURU, bukan pelajar.. terutama semasa sukan ada yg pakai baju ketat, lengan pendek sampai nak nampak ketiak tp bertudung dsbgnya". Masa tu aku merasa agak malu jugak, tapi terpaksa berlagak profesional dan memohon maaf bg pihak pelajar2 aku.

Bila aku jumpa student2 aku selepas tu.. mmg aku terus menegur mereka.. dan salah satu yg aku cakap pada mereka.. "di universiti semmgnya u all students, tp apabila u all di sekolah u all bukan student lagi pada pandangan org lain.. u all adalah GURU. Di mata semua org guru adalah contoh kepada setiap tingkahlaku.. positif @ negatif.. Guru adalah pemimpin..kalau di sekolah tidak menunjukkan tingkahlaku yg baik kepada anak didiknya.. siapa lagi.. bla..bla..bla.."

Huhu.. actually mcm aku memandai jer cakap.. but still itu apa yg aku believe, sebab itu since aku mengadi seorang yg mendidikn bakal guru, aku cuba utk mempraktikkan apa yg terbaik.. walaupun aku tahu.. akus endiri pun entah apa2...huhu..



Hayatilah... puisi karya Usman Awang ini... guru..oo..guru..

BERBURU ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepalang ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi


Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yand ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan di akhir hayat


Usman Awang
1979

Jumaat, 20 Februari 2009

The Climb...

First of all thanks to Nina for this song.. lagu ni really inspiritional..

Aku rasa mcm pening skrg ni.. aku rasa dalam kerjaya aku, aku sememangnya berada di puncak.. whether i want to go on and be somebody.. this is the right time. Peluang ada banyak di hadapanku.. tapi entahlah.. dalam hidup ini bukan hanya itu yg penting dalam hidupku.. Aku dah lama berusaha ke arah ini.. aku sbnrnya dah mencapai apa yg aku inginkan dalam kerjaya ku.. tapi bukan itu saja yg aku inginkan dalam hidupku.. Pernah seseorg berkata padaku.. aku patutnya sekarang hanya tumpukan pada kerjaya.. tak perlu fikirkan apa2 lagi.. hmm.. aku bukan tidak bersyukur..

Diketika ini aku cuma inginkan satu saja lagi.. dan yang itulah terlaluu sukar dicapai.. kadang2 terasa ingin mengundur.. membiarkan ianya berlalu.. tapi hatiku tidak mahu melepaskannya.. kalau hayati lirik lagu kat bawah ni.. itulah yg aku rasa.. kadang2 semangatku goyah.. kadang2 aku rasa mcm sesat taktahu ke mana arahku.. kadang2 aku keliru.. dan kdg2 a voice inside my head saying you'll never reach it.. Aku takut sebenarnya.. terlalu takut.. tapi aku cuba beranikan diri sebab hanya itu matlamatku sekarang..matlamat hidupku...

Ya Allah... sebenarnya aku sekarang ni really struggling.. to keep my faith in the journey.. to keep believing that everything will be alright.. this is a really big climb.. aku sentiasa berdoa semoga Allah sentiasa bersama2 dgnku.. kdg2 hanya satu ayat ringkas dari seseorg sudah mampu untuk membuat diriku bersemangat utk menempuhi segalanya..



Miley Cyrus ~ The climb..
I can almost see it.
That dream I'm dreamin
But there's a voice inside my head saying you'll never reach it.
Every step I'm taking.
Every move I make feels
Lost with no direction.
My faith is shakin.
But I gotta keep tryin.
Gotta keep my head held high.

There's always gonna be another mountain.
I'm always gonna wanna make it move.
Always gonna be an uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose.
Ain't about how fast I get there.
Ain't about what's waitin on the other side.
It's the climb.

The struggles I'm facing.
The chances I'm taking.
Sometimes might knock me down but
No I'm not breaking.
I may not know it but these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah.
Just gotta keep going.
And I gotta be strong.
Just keep pushing on 'cause,


There's always gonna be another mountain.
I'm always gonna wanna make it move.
Always gonna be an uphill battle
But Sometimes I'm gonna have to lose.
Ain't about how fast I get there.
Ain't about what's waitin on the other side.
It's the climb.

Yeah-yeah

There's always gonna be another mountain.
I'm always gonna wanna make it move.
Always gonna be an uphill battle
Sometimes you're gonna have to lose.
Ain't about how fast I get there.
Ain't about what's waitin on the other side.
It's the climb.

Yeah-yeah-yea

Keep on moving,
Keep climbing,
Keep the faith,
Baby.

It’s all about,
It’s all about the climb.
Keep your faith,
Keep your faith.

Whoa, O Whoa.

nak dgr lagu ni kat sini..



~mel
sambil menaip blog.. sambil menjeling urat ditgn yg semakin hari semakin timbul... hingga di atas lengan skrg sudah kelihatan.. aku dah takut nak pergi timbang berat badan sbb aku mmg pasti aku semakin turun setiap hari.. tiba2 terasa.. entahlah.. mungkinkah aku tak lama di sini...

Isnin, 16 Februari 2009

Tak mungkin kerana sayang..


Setiba di persimpangan,
Langkah kita tak lagi sehaluan
Bermula di saat itu
Tidak senada irama dan lagu

Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti

Kau telah jauh, jauh dariku
Tiada ruang di hati buatmu
Namun harusku akui
Ada ketika di minda kau menjelma kembali

Sekali segala ada
Ada rindu yang datang tiba2
Tak mungkin kerana sayang
Cuma terganggu oleh perasaan

Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti

~Alyah ~tak mungkin kerana sayang...


Mungkinkah kerana terlalu sayang kita kadang2 sanggup mengharungi apa saja.. bahkan kdg2 sanggup menerima dan menelan segala kepahitan.. ada yag sanggup terima segala penghinaan.. sanggup dicerca.. sanggup dikata apa saja.. hanya kerana ingin menumpang kasih seseorang.. tp mungkinkah sampai satu ketika..bila harga diri itu telah jauh disisihkan.. dia mungkin melangkah pergi.. mungkinkah ini..hanya kerana sayang...

Allah tak pernah berlaku kejam terhadap hambanya...kan.. apa yag dikurniakanya adalah di dalam kemampuan kita sbg hamba utk mengharunginya... begitulah hidup ini.. tiada yang abadi...


~ mel ~tak mungkin kerana syg.. hnya kadang kala aku terkenang...


Jumaat, 13 Februari 2009

nasi lemak..


nasi lemak, originally uploaded by melati.a.

Semalam aku agak sibuk.. pagi2 before aku gi opis aku beli bfast di kafe dlm usm. Aku dah lama tingin nak makan nasi lemak daun pisang tp xjumpa2. Setau aku mmg kat usm kat situ jer yg ada nasi lemak bungkus daun pisang... tap cepat habis. Time aku tiba kat kafe tu 8.30pg.. tengok2 dah xde. Ternampak ada org kat depan aku org yg terakhir dpt nasi lemak tu... frust pulak. End up aku beli mihun horlick ais.

Lepas aku habis kelas dlm pkl 1 aku rasa letih, malas nk turun cari mkn. Pastu rasa kenyang mkn mihun time bfast.. so aku decide malas nak gi memana. So aku lepak opis, buat kerja sambil2 makan biskut dgn minum teh o.. dalam pkl 3 aku tingat... belum sempat nak gi kia service utk betulkan aircon.. so aku decide nak pergi. sampai2 kat kia bila derang check keta, derang ckp xleh buat hari tu sbb amik masa... so.. aku pun ckp esokla.. (hari ni lah tu). Masa nak beredar dari kia service tu aku terasa lapar.. terfikir nak makan ape.. nasi sure xde dah time dekat2 kol 4 tu...

So aku terfikir kat belakang kompleks bkt jambul ada gerai jual goreng pisang, ada laksa dllg.. so sku terus ke situ. Sampai2 kat situ, tgk2 ade nasi lemak bungkus. Aku tanya mamat2 yg jual tu.. berapa satu.. derang ckp singgit kak. Aku tanya lagi.. ada label T & B. Derang ckp.. T=telur, B-ikan bilis. So aku decide nak amik yg telur. Aku beli satu bungkus + goreng pisang singgit.

Sampai2 opis aku pun terus bukak nasi lemak tu. Alangkah terkejutnya aku bila tengok telur kat dlm nasi lemak tu.. SEBIJIK! tak pernah lg aku jumpa nasi lemak singgit telur sebijik!. selalunya suku jer telur tu. Ini SEBIJIK!. Aku amat impress sekali. Nasi lemak yg jual di kafe usm tu pun singgit, kalau ade ikan cuma sebesar jari kelingking.. pastu just sambal. Pastu rasa biasa jer.. xdela best sgt. Tapi bila aku rasa nasi lemak ni.. aku puas hati. Sedap.. cukup lemak.. tapi tak taula may be aku lapar ke..sebab makan nasi lemak kol 4 lebih ptg. Tapi still impress sebab telurnya SEBIJIK.

Dan aku juga rasa impress dgn dua budak muda yg menjual kat gerai tu.. ak respek la..dari segi bisness mmg bagus.. location dah bagus.. adab pun ok. Bila aku bertanya.. jawapannya sopan dgn bahasa utara. Aku sebenanrnya skrg a bit cautious bila beli kat gerai2 ni.. sebab kekdg tgk cam org malaysia, bila dah bercakap.. alamak..org seberang. keyakinan aku agak kurang bila membeli di gerai org seberang. Tapi bila gerai tu penjualnya cakap utara pekat.. aku mmg lega. Macam budak2 jual nasi lemak tu.. aku at least rasa bangga sebab derang cari rezeki yg halal dgn cara begitu. Tak de la melepak2 tak tentu pasal.. Yang tu buat aku respek pada mereka.

Dan nampak menjual tu ikhlas sebab nasi lemak tu rasa mmg cam nasi lemak.. dan telur SEBIJIK!.Goreng pisang pun not bad.. rasa goreng pisang la..

So, syabas pada anak2 muda itu..


~mel
tabik!

Isnin, 9 Februari 2009

Lucky..

Saja je layan lagu nie.. best jugak.. I’m lucky I’m in love with my best friend.. mmg betulkan.. sbnrnya kita sayang kat seseorang yg juga teman baik kita.. teman yg sentiasa ada
diwaktu susah dan senang.. dan selalu menegur bila kita buat kesilapan.. (err.. dlm ertikata lain garang kot.. huhu).. apa2pun i'm lucky to have u...


Jason Mraz Lyrics (featuring Colbie Caillat) - Lucky

Do you hear me,
I’m talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I’m trying


Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard


I’m lucky I’m in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh

They don’t know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I’ll wait for you I promise you, I will

I’m lucky I’m in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Lucky we’re in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday


And so I’m sailing through the sea
To an island where we’ll meet
You’ll hear the music fill the air
I’ll put a flower in your hair


Though the breezes through trees
Move so pretty you’re all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

I’m lucky I’m in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I’m lucky we’re in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh
Ooooh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh


Nak dengar lagu ni boleh amik kat sini


~mel~lucky

Ahad, 8 Februari 2009

kapal...

karpal or kapal.. yg sedang terumbang ambing.. (buat sementara waktu aku jadi penulis blog politik la pulak...huhu). sedikit sebanyak dalam pada aku duduk bersendirian melayan perasaan ni.. aku secara terpaksa mengikuti kemelut politik negara kita.. yup.. terpaksa.. sebab kat rumah aku tak de Astro.. so setiap kali aku dok nak menyuap makanan utk makan malam aku terpaksa mengadap berita tv3 mendengar macam-macam hal tentang situasi politik yg bg aku agak huru hara kat malaysia sekarang ni..

tadi si karpal singh lak keluar di tv3. semalam si ezam.. esok tak taulah pulak sape yg akan muncul... jeng..jeng..jeng.. aku rasa entah apa-apa sebab nampak sangat tv malaysia ni tak fleksibel. aku sebenarnya teringin jugak nak tengok.. kot2 satu hari nanti malaysia bertukar kerajaan.. manalah tau tetiba Tuan Guru Nik Aziz jadi PM.. apalah akan berlaku pada tv3 tu.. cuba bygkan macam mana derang tiba-tiba nak terbalikkan muka derang.. agaknyer mungkin akan meletup tv3 tu.. huhu.. anyway tu la kan.. mungkin derang xfikir pembangkang akan berpeluang menerajui malaysia..but who knows kan..

apa-apapun mmglah kan.. kalau selalunya kita mmg bandingkan tv3 dengan sesuatu yg xberapa bagus pun.. huhu.. contohnya: kalau ada org yg suka mengumpat2 org atau dok suka citer pasal org.. biasanyer kan kita akan cakap.. alaa.. dia tu kan tv3.. (kira dah establish la tv3 ni suka cakap mende yg xbetul.. hehe..)


anyway bagi aku lah kan.. ramai anak muda sekarang dah terdedah dgn situasi negara luar, dah tengok macam mana demokrasi di negara lain tu berjalan.. so rasanya bila tengok tv3 tu mmg akan rasa.. what the heck are they talking about.. balik2 politik malaysia yg mcm hampeh.. bnyk lg benda berfaedah yg boleh di war warkan.. tapi tu lah kan.. bila fikir2 balik tentang org yg kita pilih semasa pilihanraya hari tu.. sedihkan bila pendirian mereka tak tetap.. bagaimana mereka nak jadi pemimpin negara kalau diri sendiri tak terpimpin.. hala tuju politik diri sendiri pun boleh bertukar2 sekelip mata.. bagaimana nak membela nasib anak bangsa.. ??


hmm ... malaysia.. malaysia.. macam mana lah nasib anak bangsa kita suatu hari nanti.. tiba-tiba teringat pulak time aku belajar seni silat gayung time sekolah dulu.. untuk membakar semangat selalunya kami menyanyikan lagu "Anak Kecil Main Api.." . Mmg akan rasa smngt untuk berjuang..

~Anak kecil main api.. terbakar hatinya yg sepi..
Airmata darah bercampur keringat.. bumi dipijak milik org..




~mel
jgn kerana berebut kuasa bumi melayu ini tergadai.

penang..

i love being back in penang.. after more than 1 week break that i took the week before

why i love being back in penang? becoz i have a place where i call home

what is home? my simple 3 bedrooms apartment/flat at bayan lepas..

why i call it home? becoz.. the place where i feel a sense of belonging..

however..

everytime i come back here.. i feel so lonely..

i feel totally alone.. sometimes when i'm here especially during the weekend.. i do not speak to anybody at all..

do i have friends in here? yes.. i have, but they are just friends from work.. and recalling friends from work.. meaning they are professionals-highly professional peoples, most of them are high class people with high class taste.. wearing branded thingy-magic.. which are really different from me.. i am just a simple person.. i wear pasar malam RM10 selipar everywhere.. sometimes i do buy something expensive.. like my RM465 carlo rino handbag.. but after that aku menyesal tak sudah.. what a waste sbb aku bukan jenis yg suka tukar2 henbag.. So..susah aku nak really get along dgn my work colleagues.. sikit2 boleh la..


hmm.. aku bukan tak nak berkawan tp aku sebenarnya tak suka sgt nak pergi rumah orang. aku prefer duduk di rumah sendiri.. kalau ada jemputan tu lainlah.. tapi kalau setakat nak jalan2 tanpa tujuan.. mmg aku takkan pergi.. kalau berjalan ke shopping kompleks tu.. mmg aku tak keberatan.. sorang2 pun tak pe... huhu..


anyway.. this is my life... buat masa ni memang agak tidak teratur.. aku baru nak sesuaikan diri dengan kerja baru ku.. dengan pelajar2 ku... dengan kehidupan di penang.. dengan kehidupan di malaysia.. dan banyak perkara yg terpaksa aku hadapi dalam perjalanan ini.. aku cuba sedaya upaya ku utk tidak bergantung dengan sesiapa.. aku cuba menghadapi kesunyian ini.. because i know this is my life now.. jalan yg aku pilih utk diriku..


hmmm... malam ini aku rasa amat lonely.. tapi nak buat macam mana.. letih mengadap pc nanti aku tidur... esok pagi aku bangun.. mengadap pc lagi.. hari ni.. dengan siapa aku bercakap yer? oh.. dengan seseorang dalam lift time nak naik ke rumah tadi... utk ucapkan terima kasih sbb tekan kan no. 4 time dlm lift td...


mel
~learning and accepting my fate..

Jumaat, 6 Februari 2009

antara sedar atau tidak..

Aku tak berapa sihat since beberapa hari lepas.. so when isu kerajaan perak melanda aku tak berapa ambil tahu sgt.. sebab aku just layan sakit aku. Hari ni time aku nak makan malam.. tv3 tgh berita menayangkan MB baru angkat sumpah.. lepas tu berita jd cam rusuhan tu.. aku tetiba cam terkedu.. dan aku terfikir.. kenapa ini harus terjadi..

aku tak suka politik.. but aku ada definite pandangan tentang politik malaysia dan apa yg kita sbg rakyat malaysia perlu buat perubahan. aku hidup bergelumang dalam politik since aku kecil dan aku rasa politik menyebabkan ibu bapa yg terlalu ekstrim mengabaikan anak-anak.. tak kira apa jua latar belakang politik mereka. dalam aku membesar.. mmg aku tak suka.. parti pembangkang ataupun kerajaan sebab kedua2 nya itu membuatkan hidup aku sebagai seorang anak terabai. but as time goes by.. aku develop my sense of kesedaran ttg politik malaysia.. aku nilai sendiri.. dan aku rasa skrg ni aku ada pendirian yg mantap to whom i chose to give my believed to.

anyway.. berbalik kepada negeri Perak.. aku rasa sedih.. mmg sedih.. bila tengok apa yg terjadi. Aku sedih sebab kita sebagai rakyat tak diberi peluang untuk berkata apa2. aku tak sedih Nizar dah tak jadi MB.. aku tak sedih PKR tak dapat memerintah lg.. aku tak sedih kehadiran MB baru.. yg aku sedih kenapa rakyat jadi mangsa dlm pergolakan politik ni. Kalau dulu rakyat yg pilih YBs yg tukar parti tu.. skrg rakyat harus diberi peluang utk menunjukkan sama ada mereka memilih YBs tersebut sebagai individu ataupu mereka memilih YBs resebut kerana partinya. Barulah adil kepada rakyat.. then keputusan sama ada siapa atau parti apa memerintah perak adalah ditangan rakyat, bukan ditangan sultan atau ditangan parti2 politik.

kalau rakyat tak diberi peluang itu.. apalah maknanya demokrasi?? sekarang ini pergolakan politik dan perebutan kuasa ini menyebabkan rakyat makin menderita. Sudahlah keadaan ekonomi tak menentu.. peluang pekerjaan terhad.. banyak perkara lain yg perlu org2 politik ni fikir selain dari nak mengekalkan dan berebut kuasa.. fikirkan generasi yang akan datang.. ke mana arah mereka..

Hmmm...sedih betul.. dan kita sebagai rakyat fikirlah.. jgn kerana dah dilimpahi kesenangan atau takut sekiranya ada perubahan sesuatu yg buruk akan terjadi.. kita biarkan hak kita sbg rakyat ditindas.. semuanya ditangan kita.. tanpa kita siapalah mereka.. siapalah Pak Lah.. siapalah Najib.. siapalah Anwar.. siapalah Nizar.. kita penentunya.. so let us think wisely.. the wise thing is.. patut ada piliharanya semula di Perak.. supaya rakyat boleh bersuara siapa yg mereka prefer utk memerintah Perak... fikir2 kan lah.. antara sedar atau tidak..kita jd mangsa...



mel
~sekali sekala bercakap pasal hak kita...

Selasa, 3 Februari 2009

Fragile...

malam tadi kena tegur... sebab perkataan yg memungkin kan orang salah faham... okey.. okey.. oranglain tolong jgn lekas salah faham.. dan for me.. jgn sangka words yg aku rasa aku faham maksudnya macam tu.. org lain akan faham macam aku jugak.. ok.. let me citer sikit pasal pengalaman aku mula2 menjejakkan kaki ke UK.

aku ni mmg jenis yg amat sensitif. time aku nak ke UK.. first time nak hidup sorang2.. aku mmg sendirian naik flight. totally alone. time tu ok la.. walaupun masa tinggalkan family tu aku mmg agak sedih.. tapi on the way on the flight aku menikmati perjalanan tersebut dgn tanpa masalah. Sampai di Heathrow.. aku terpaksa amik connecting flight ke Manchester and then train ke university aku di sebuah bandar yg agak terpencil lah jugak. Time nak ke connecting flight.. terjumpa dgn sorang pegawai mas.. dia tanya aku nak gi mana. aku ckp nak ke manchester nak amik connecting flight.. so.. dia ckp..meh la join dia sbb dia tgh bawak student2 JPA/Mara yg ada connecting flight.

So.. end up aku join ramai student lain.. and kebetulan ada sorang mamat ni pun nak ke manchester.. so berdualah kami ke manchester satu flight. sampai ke manchester mamat ni dah ada member tunggu.. so aku cakap okla..aku nak cari train ke tmpt yg aku nak gi tu (walaupun aku x pernah smpi ke sana). Masa aku kat airport (msia).. time dgn family aku yg hantar.. my mum menyatakan kebimbangan sbb aku sorang2.. but my dad said.. alah..buat ape nak risau.. dia merayau kat KL tak pernah pun sesat.. that was my dad confidence on me..

In manchester airport time dah collect my luggage and dlm proses nak cari train.. terjumpa dgn dua org melayu.. tnya aku mana nak pergi.. aku cakap aku nak ke Preston. Org tu buat muka pelik and cakap.. ish kat tempat tu xde melayu tau.. time tu goyang sikit hati aku.. then terjumpa dengan sorang kakak ni.. dia nak gi lancaster uni utk wat master dan tunggu org jemput. Aku ckp kat dia aku nak gi cari train and terus gi cari uni aku sendiri. Kakak tu cam terkejut aku nak gi sorang.. tetiba org yg nak jemput dia tu dtg.. husband & wife.. kakak tu gi citer kat yg jemput dia tu.. yg aku nak ke tempat tu sorang.. naik train.. bila aku sebut nama tmpt tu org tu cakap.. nak gi sorang??? aku cakap a ah.. aku yg dah mula goyang bila org yg mula2 ckp xde melayu.. lg bertambah horror bila hubby dia ckp setau dia ada satu keluarga melayu kat situ.. itu pun tah ada lg ke x.. time tu aku dah terus gabra giler.. terbayang aku dok sorang2 tanpa org melayu sorang pun.. err... tetiba meleleh airmata aku depan derang..

Husband & wife tu terus cakap.. dah.. tak yah gi preston dulu.. dah ler xpernah gi..nak gi sorang2.. accomodation pun aku x arrange before hand.. so, derang ckp.. ikut derang gi lancaster sbb hari pun dah ptg masa tu.. esok derang akan hntr aku ke preston.. Husband kakak tu pun ckp.. u are very fragile and u should not go there alone..

So dlm kefahaman fikiran aku dari dulu sampai sekarang.. fragile yg menggambarkan diri aku adalah aku seorang yg sensitif & hati aku mudah tersentuh.. mudah meleleh.. but then bila somebody told me yesterday yg there's a different meaning of fragile.. aku baru tersedar.. alamak.. aku just buat conclusion the meaning of word fragile thru my own understanding.. tp org lain mungkin fikir lain.. hmm... complicated jugak kan..

Okla.. nak abiskan citer kat atas.. last2 aku ikut derang ke lancaster.. pendekkan cerita.. sampai kat lancaster entah macam mana nak jadi cerita fragile lagi.. bila cerita2 dlm kereta otw tu lancaster tu.. my bro. in law ada mak usu & pak usu dok wat phd kat lancaster.. bila aku describe rupa derang.. lerrr.. kakak tu cakap.. kereta yg aku tgh naik tu derang pinjam dari mak usu & pak usu my bro in law. apa lagi bila sampai lancaster, derang terus call mak usu & pak usu.. terus derang dtg malam tu jugak (aku mmg biasa dgn derang).. siap kena marah lg sbb tk gitau nak dtg. bila mak usu sampai dan peluk aku.. cam biasa minah leleh ni terus meleleh jer.. haha.. itulah fragile nyer aku.. dan bila dah jumpa derang.. masalah aku nak gi preston tu terus selesailah.. ade sedara semua derang tolong uruskan laa... huhu..


End-up..kat preston tu ade melayu.. tp mmg xramai.. xsampai 10 org la.. kat fac aku mmg sah aku sorang.. sbb student melayu lain wat accounting dan engineering. Dan kawan baik aku masa tu pun bukan org melayu.. kawan dgn minah saleh jer... nama dia Tracy.. jenis pakai baju serba hitam.. tindik hidung & pusat.. rambut blonde.. but she was the best friend ever..


tetiba rasa nak cari tracy semula... apa agaknyer dah jadi ngan minah tu...



university aku dulu........



~mel
i'm so fragile... until now...