Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Khamis, 28 Januari 2010

Introducing iPad.

Saja jer hntr mende ni... cam best jer.. sejak guna iPhone mmg rasa best.. so bila iPad ni keluar rasa teruja ingin mencuba... bila la ada peluang nak beli ni.. :P

iPad. Our most advanced technology in a magical and revolutionary device at an unbelievable price.
Learn more
iPad
Some features and applications are not available in all areas. Application availability and pricing are subject to change.
This device has not yet been authorized as required by the rules of the Federal Communications Commission. This device is not, and may not be, offered for sale or lease, or sold or leased, until authorization is obtained.
If you prefer not to receive commercial email from Apple, or if you've changed your email address, please click here.



--
~mel
Sent from George Town, Malaysia

Selasa, 26 Januari 2010

Tasik Harapan..

Smlm after work aku tak rasa penat sgt..so aku ajak hubby berjalan2 di Tasik Harapan USM. Tasik ni terletak dlm kampus USM. Dulu masa aku duduk di unit transit aman damai selalu gak aku lepak dekat tepi tasik ni tp hanya berdekatan dgn rumah aku la..Just once aku pernah pusing satu tasik.. tasiknya tak besar tp dlm tasik dipenuhi ikan2 dan biawak2 besar... smlm mmg aku dah prepare siap2 roti expired utk bg mkn ikan.. bila baling roti mmg berkerumun ikan rebut2 nk mkn.. smpai timbul kepala ikan..

mmg unik tasik ni.. walaupun bnyk biawak xde la lg kisah biawak mkn org... hehe..

Tasik Harapan

Tasik Harapan..

Tasik Harapan

Anyway.. jemputla jalan2 tasik harapan kalau dtg usm..:)

~mel

Notis..


Notis.., originally uploaded by melati.a.

Nak tampal kat pintu ofis.. Geram kat salesman punya pasal.. Keh3..

Jumaat, 22 Januari 2010

botol..

Salah satu tempat yg kami lawati di Thailand adalah Bottle Temple. Tempatnya agak jauh dan aku tak perasan sgt suasana dlm perjalanan ke sana sebab aku zZzZ. Maklumla hari dan malam sebelumnya aktiviti dari pagi sampai larut mlm... mmg penat kemain.. Sebenarnya tak de apa2 sgt kat bottle temple ni just keunikan interface atau fasad bangunan ni yg diperbuat dari botol2 terpakai.. berwarna coklat dan hijau. Botol2 tersebut disimen ke dinding bangunan sama ada interior atau exterior. Mmg unik. Time kami pergi tu mmg kami masuk menjejalah keseluruh temple tu luar dah dalam.. sbb tak de org. Sami2 derang pun xde.

Anyway rasanya kalau setakat nak gi saja2 mmg agak kurang di rekemenkan.. kalau berrombongan macam we all hari tu ok sket sebab tempatnya agak terpencil dlm kebun kelapa sawit.. pastu anjing2 berkeliaran dan suasananya agak menakutkan.. Maklumlah kawasan temple.. seriau lah jugak.. Tapi binaannya mengkagumkan walaupun nun diceruk entah mana2...

exterior hadapan


Binaan tangga..aiseh sori tak rotate dulu gambo..huhu

dalam temple.. sunyi jer..

susunan botol yg ditanam/disimen kat dinding








ewah2.. nak ade jugak muka ni.. :P



~mel
need air...

Khamis, 21 Januari 2010

My Einstein


My Einstein, originally uploaded by melati.a.

Keh3... Menakutkan x muka ni... Birthday boy tomorrow.. :P

Selasa, 19 Januari 2010

hobi..

One of my hobi is menjahit... suka jahit baju.. suka jahit mcm2.. cuma skrg ni sbb one of my sewing machine jahitannya xberapa cantik dah..mungkin sbb tergolek sana sini masa dlm kapal dr nz ke msia dulu2.. so jahit tak bersemangat pulak nak menjahit baju.. lagipun tak de masa sgt nak menjahit.. busy dengan kerja memanjang.. anyway mungkin kalau ada mesin jahit baru jadi rajin semula kot.. :D

anyway.. dah lama beli baju pink ni.. kain dia cam kain songket dan bajunya plain pink.. mmg time aku beli baju tu aku berhajat nak jahit manik kat baju tu.. tp xsempat2 nak beli manik... so tak berjahitla.. hari sabtu hari tu.. sambil2 nak menunggu kedai hardware bukak utk beli drill hubby ,
sempatlah gi Kamdar Kompleks Bukit Jambul.. so dptlah beli manik sikit2.. jadi balik2 rumah mmg terus semangat nak jahit manik kat baju tu.. jahit..jahit dan jahit... tapi jahit yg simple jer la.. sbb kat Kamdar tak bnyk choice manik dia.. rindu betul kat kedai2 jahit kecik2 kat kampung yg ada jual berjenis2 manik dan boleh pilih banyak2 tapi harga murah..

anyway..gambar kat bawah ni masa tgh jahit manik tu.. skrg dah siap dua2 belah tangan dan dekat kaki baju.. oleh sebab banyak lg lebih manik & labucci.. ingat nak jahit kat leher baju.. walaupun kalau pakai tudung bukan nampak pun..

Bukan apa.. hanya utk kepuasan diri sendiri.. sekadar hobi & untuk cantikkan baju.. dari buat mende tak berfaedah kan..



Jahit manik

~mel
nak order manik online..huhu

Isnin, 18 Januari 2010

Suasana..


Suasana.., originally uploaded by melati.a.

Penyokong2 usmfc menonton perlawanan usmfc lwn felda united.. Mlm ni
dr tmpt penonton berharga RM5.. Lestari.. Huhu.. Beratapkan awan..
Berbangkukan rumput..

Ahad, 17 Januari 2010

Remembering...

Pagi Ahad ni sedang dok lepak & bermalasan sama2 dgn hubby kat atas katil sambil2 membrowse internet bersama2, tiba2 aku teringat ada satu peristiwa yg pernah berlaku dulu2 kala.. Masa tu kitorg gaduh kot.. pastu ada something yg aku pos kat blog multiply aku.. dan aku teringat komen hubby pada entry tu... Yg kt bawah ni aku copy paste dr blog tu..

"no problem syg ... satu masa nnt kita akan gelak sama2 di tempat yg sama, pc yang sama bila baca balik posting ni ... insyaAllah ..."

Alhamdulillah.. kata2nya itu telah menjadi kenyataan.. suatu masa nnt itu adalah waktu ini.. walaupun xde lah pulak kami baca blk posting tu.. tp apa yg dikatakan itu jadi aktiviti bersama... kadang2 rebut mouse sama2.. xtaulah ada org lain suami isteri cam ni.. huhu..

Selamat Berhujung Minggu Kawan2...

Gambar hiasan jer.. waktu kami kt umah mak angkat di Perak.. huhu


~mel

Sabtu, 16 Januari 2010

Pokok & ikan..


Pokok & ikan.., originally uploaded by melati.a.

Salah satu projek kat rumah skrg ni adalah bercucuk tanam.. Aku mmg
minat pokok hiasan keladi.. Dulu guna gel tapi xberapa pandai
kaedahnya.. mati keladiku.. Tapi kali ni try kt pokok kecik baru hidup
lama.. Dah tau pasal ape dulu mati pokoknya..

Anyway pokok keladi besar ni konon2 hari tu aku masukkn dlm air utk
bersihkan akar sebelum diletakkan gel. Mmg akar pokok ni wajib bersih
tanpa ada saki baki tanah kalau nk ganti dengan gel.. Waktu buat tu
kemalasan menjelma, jd aku fikir biarlah cik keladi ni dlm air dulu &
akar tu aku bersihkan later2 lah..entah mcm mana satu hari tu aku &
hubby ke kulim.. Tetiba ternampak satu kedai ikan kat lunas just
before simpang ke hiway BKE.. Hubby ckp.. Jom sggh.. Aku ckp ok jer
coz mmg ada niat & gtau hubby nk bela ikan kt umah..

Tgk punya tgk.. Last2 xbeli apa2 melainkan seekor ikan pelaga berharga
2 inggit. Hubby siap tnya tokey kedai.. Ada mknn ikan tu x? Org tu ckp
xde.. Alahai.. Sampai kt umah aku tnya hubby.. Err.. Mana nk letak
ikan ni.. Dia ckp sementara waktu letak dlm balang pokok keladi aku tu
la.. Balang tu pulak aku letakkn kt atas rak batu dlm bilik air.. So
bermulalah hidup baru ikan pelaga di dlm balang pokok keladi ku..

Yang bestnya bila aku tanya hubby.. Bang.. Ikan ni tak makan ke? Dah
lama beli berminggu2 tak pernah aku tgk hubby beri ikan tu mkn..
Jawapan hubby adalah.. Ikan tu makan dari pokok keladi aku tu..
Nampaknya setakat ni pokok keladi tu akan ditemankan ikan pelaga laa..
Nak bubuh gel kang mati terkangkang la pulak si pelaga..

Huhu.. Anyway.. Pelaga ni cantik plak aku rasa. Warnanya kebiruan..

Hidup baru..

Hidup baru..

Dah mencecah dua bulan aku hidup di satu kehidupan yg berlainan dari
sebelumnya.. Sebelum ini semua perkara bnyk yg aku lakukan sendiri..
Penang sememangnya satu tmpt yg amat asing bgku.. Aku tak punya ramai
kwn selain rakan2 sekerja.. Hidup aku sebelum ini hnya berkisar pd
diriku sendiri dan kerjayaku.. Teringat aku sewaktu hampir
menjelangnya hari itu.. Sedikit sebanyak terlintas dibenak fikiranku..
Perlukah aku lalui semua ini.. Hidup aku sudah hampir lengkap, aku ada
kerjaya yg ok.. Aku mampu utk hidup sendiri.. Aku mampu terbang bebas
semahunya.. Perlukah aku mengikat diriku dgn sebuah ikatan yg
mengikatku hingga akhir nanti?? Aku boleh melakukan apa saja
semahuku.. Perlukah aku melakukan semua ini??

Tapi walau mungkin aku bebas ketika itu.. Tapi ada satu kekosongan di
sudut kehidupanku.. Kekosongan yg tak mampu aku isi dengan segala
kebebasan yg ada di muka bumi ini.. Aku akur.. Hidupku tak sempurna
tanpa teman pengiring kehidupan.. Hidupku tidak sempurna tanpa tgnnya
mengenggam tanganku yg tergapai2 mencari kepastian.. Aku akur.. Aku
tak mampu hidup sendiri.. Ku terima hadirnya dalam hidupku dengan
lapang dada dan penuh syukur..

Teringatku pertama kali hari pertama kami kembali ke rumah kami..
Bersama2 kami menunaikan solat maghrib berjemaah bersama2.. Hampir
mengalir airmataku bila terdengar dia mengimamkan solat kami.. Ya
Allah.. Syukurnya aku.. Terasa lunak & merdu suaranya di telingaku..
Bacaannys bagiku amat sempurna.. Selesai solat ku cium tgnnya.. Sempat
dia bertanya.. Ok tak bacaan dan imamnya.. Dlm hatiku berkata..
Suamiku, aku hnya mampu bersyukur.. Inilah yg kucita2 kan selama ini...

Dua bulan ini menyaksikan aku dan dirinya bergelumang dgn kehidupan
baru.. Teringatku pada satu komen di facebook ku beberapa minggu
lalu.. Lebih kurang kata2 insan itu.. Alaa baru2 kawen mmg la.. Aku
hnya mampu tergelak.. Salah kata2nya itu.. Penyesuaian antara dua
insan itu bukan mudah.. Bukan kerana masih baru bermaksud semuanya
indah.. Terguris terluka itu juga dugaan di alam baru ini.. Malah
mungkin lebih hebat disaat menerima kekurangan dan mengenal diri
masing2 yg selama ini mungkin tak terduga..

Apa2 pun walau ini dunia baru.. Dunia ini adalah pilihan terbaik
buatku.. Itulah yg aku dambakan selama ini.. Dan insyaallah dialah yg
terbaik buatku..

Semoga Hidup kami dikurniakan mawaddah warahmah.. Keluarga yg bahagia
dan dirahmati Allah..


~mel

Sent from my iPhone

Khamis, 14 Januari 2010

Biarkan....

Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu...Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu... Biarkan berlalu...




Bila bersemadi warna cinta
Pudarlah segalanya
Tiada mentari lagi
Yang mengiringi perjalanan

Mestikah bersedih
Pada hakikat
Dikurniakan padamu
Bukankah cita-citamu
Memperjudikan kasih sayang

Kita mampu merancang
Hanya Tuhan menetukan
Tak perlu dikisahkan..ooo...

Janganlah memburu
Angin yang berlalu
Kelak kau terima
Jawapan yang kecundang
Pulang saja di mana
Permulaan langkahmu
Biar saja angin terus berlalu
Oooo...berlalu

Isnin, 11 Januari 2010

Bola..


Bola.., originally uploaded by melati.a.

Huhu.. Bola baru nk mula.. USM FC lwn Pos Msia.. Hrp2 xboring.. Hrp2
USM menang..

Sabtu, 9 Januari 2010

Pelikat..


Pelikat.., originally uploaded by melati.a.

Time aku kat Indonesia, aku xtau nk beli ape utk hubby.. So aku beli
la kain pelikat tenun yg aku jarang nampak kt msia..aku xsure dia akan
suka ke tak.. Tp aku belilah dua helai sbb aku rasa cam cantik jer..

Bila tunjuk kt hubby dia suka.. Dh siap pakai satu.. Yg satu lg masih
dlm plastik.. Bila nk blk gombak.. Aku suggest kt hubby.. Err yg selai
lg bwk blk gombak la.. Dia ckp.. Xpelah.. Dia suka kain pelikat tu..
Dua2 dia nak.. Huhu.. :P

~mel
Kt kenduri ain..

Rabu, 6 Januari 2010

review..

what i did today.. yesterday.. and the day before.. and before...

today...
8 am at work.. then breakfast..
9 am lecture
10-12 pm tutorial in multimedia lab..
12pm in office sorting out my pc problem
12.45pm lunch
1.30pm in office doing i donno what
2-4.30pm tutorial in multimedia lab
4.30-5.10pm in office preparing ppt presentation - unfinished
5.30 at Bakti buying nasi lemak daun pisang RM1
6pm at home eating + kemas pinggan sikit2
7pm shower ++
8pm lipat baju yg bertimbun (unable to finish - coz need to sidai baju yg basuh b4 went to work)
8.30pm sidai baju smbil lipat baju 2 in 1
9pm amend/jahit baju sikit
9++ main petsoc kjab
9++ i feel so tired.. very very tired.. my body feel numb + sick... dunno how to describe it..
12am.. still pusing2 atas katil but i just feel so restless..


yesterday
7am ++ checkout from evergreen laurel penang
7.45am in usm.. breakfast
8.30am in office doing some urgent work
10.00-12.30pm meeting at PPJJ
12.45-1.45 lunch
2.00pm in office
2.30-5.00pm meeting
5++ accompany hubby gunting rambut
6 tesco buying something (in a hurry)
7pm at home - take a breath for a while
8pm dinner preparation
9pm dinner
9.30-10.45pm meeting with k4n students (finalising financial thingy)
11pm at home.. terus zzzz..

the day before.. and before..
bengkel di evergreen laurel (jumaat new year day - tuesday)
kerja whole week
sunday - can't rember the whole event (morning at kulim)
11 days before sunday - k4n journey (working not honeymooning and very exhausting)
and... the list is long but what i remember is the fact that i had no rest since before raya haji...


God!! i wish i'm not in this condition at the moment... This is all too much.. wish i just can stay at home.. not working...

~mel

Selasa, 5 Januari 2010

Setting..


Setting.., originally uploaded by melati.a.

Hubby tgh setting rambut.. Dah berapa hari berhajat nk set rambut dia
tp disebabkan kebizian aku, xjd la pulak smpi ke hari ni..

Sambil menunggu kt kedai setting rambut ni.. Tetiba aku rasa nk wat
contest la.. Contest teka jenis kereta.. Amacam? Huhu..

Boring..


Boring.., originally uploaded by melati.a.

Boringnya meeting petang ni.. Ngantuk betul..

Isnin, 4 Januari 2010

Tapau-ware


Tapau-ware, originally uploaded by melati.a.

Order tupperware baru sampai.. Best2.. Yg ni harganya 68.00.. Tp utk
ahli dpt diskaun 20%. hubby sokong aje bila aku order.. Tp sokong je
la kan :P. Actually nk order yg merah2 thn baru cina punya set tu..
Nantila gaji bulan ni.. Huhu..

Menoreh...

Walaupun rumah arwah ayah betul2 tepi kebun getah dan arwah ayah sendiri pernah menoreh di kebun getahnya sendiri zaman dulu2, tapi aku mmg tak pernah pegang pisau toreh, apa lagi masuk kebun getah utk menoreh... err.. mmg tak pernah. Hinggakan time nak ambik gambar kat bawah ni pun aku tersalah pegang pisau getah tu.. huhu.. wat malu jer..



~mel
gambar diambil gi Kg Lakai, NS, sewaktu Kembara 4 Negara tempohari..

Jumaat, 1 Januari 2010

Gift from contest...

Thanks to sis Ida Rahayu, gift mel menang contest hari tu dah selamat diterima.. Tak sangka dpt no 3 contest tu.. mel ni jarang2 sekali join contest..hehe.. tp entah camne hari tu saja2 nak try.. anyway menang pulak.. thanks again yer sis.. Suka sgt dgn gift tu... :D

Gift

Gift


~mel
rasa cam nk wat contest pulak..huhu..:P