Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Jumaat, 26 Februari 2016

Telekung..

Dah lama berhajat nak beli telekung baru. Bukan apa telekung lama2 dah lekang getahnya terutama di bahagian muka... so macam dah tak berapa selesa bila muka telekung membesar. Selalu dok browse online tapi asyik tak jadi beli sebab takut bahagian muka besar.. maklumlah muka aku ni kurus macam jerangkung.. dok fikir aku memang kena cari telekung di kedai je la. Tapi entah bila nak pi beli...

Tetiba ternampak status kaklong Siti Roha bahawasanya dia di Bandung.. entah macam mana hati terfikir.. kirim kat kaklong je la. Aku ni memang jarang kirim apa2 kat orang sebab takut menyusahkan.. bukan setakat telekung, nak kirim fridge magnet pun selalunya memang tak kirimlah sebab takut menyusahkan.. kang org tu tak cukup duit ke... dllg. Tapi tulah kan.. tetiba je tangan ni memang gatal nak komen kat status kak long dengan komen di bawah:


Dan tetiba muncul direct message dari kaklong @ada2aje ni.  Katanya dia dah nak balik. Beg dah kunci tapi dia ada satu telekung spare... nanti dia hantar gambar. Kalau aku suka nanti dia pos.. Aku pun cakap ok.. as long as tak menyusahkan beliau. Malam tu kaklong Whatsapp gambar telekung.. bila tengok terus aku suka sebabnya telekung tu memang jenis yg akan aku pilih. Bak kata encik hubby 'minimalis' .. maksudnya tak sarat sgt dan warna pun plain putih/kuning2 air gitu. So aku cakap ok aku suka kat kaklong. Dua tiga hari lepas tu muncullah telekung tu di alamat pejabat ku. Yelah kat rumah kang xde umah manusia nak collect pulak kalau poslaju sampai. Suka nya hatiku. Aku kirim nak bayar.. tapi kaklong cakap pemberian ikhlas darinya..
Telekung pemberian Kaklong Siti Roha..
Yang paling best tentang telekung ni.. saiz muka cantik2 dengan muka ku. Tak perlu pakai anak tudung. Sedap2 je.. Bila bercerita dgn kaklong, kata beliau masa dia beli tu dia saja2 beli dan tidak ada niat beli untuk sesiapa. Jadi bila tetiba aku komen status fb dia tu, dia pun berkata dalam hatinya, telekung itu untuk aku. Inilah yang dikatakan hati terdetik kerana Allah mendetikkan hati kita untuk melakukan sesuatu. Sebabnya bila difikir semula.. Ya Allah.. telekung ni memang betul2 jenis yg aku suka, yang aku akan beli kalau aku membelinya sendiri dan paling penting mukanya ngam2 dengan muka aku, yg aku rasa susah nak dapat. Alhamdulillah.. Allah Maha Kaya..

Anyway.. terima kasih ku ucapkan pada kaklong atas pemberian ini. Moga sentiasa dimurahkan rezeki dan beroleh keberkatan dan kebahagian dalam setiap apa yang dilakukan. Moga dalam lindungan Allah selalu. Sayangg Kaklong!!

~mel


Khamis, 11 Februari 2016

Muzium Negara

Pada hari Ahad sebelum cuti raya cina hari tu kami ke muzium negara atas permintaan Aliff Zachary since di Penang lagi. Aku ke Tg Malim pada hari Jumaat selepas menziarahi kembalinya ke rahmatullah nenek Aliff (dikenali sbg Tok) di Serdang Kedah pada pagi tersebut. Disebabkan Serdang tu dah otw ke KL dari Penang, so aku terus je siap2 dari rumah, singgah di sana dan kemudian ke Tg Malim. Aliff kulihat xde lah sedih pun, mungkin sebab dia kurang rapat dgn Tok dia tu. Sampai Tg Malim dalam pkl 5 Ptg Jumaat, then Sabtu balik Gombak, Ahad kami ke Muzium Negara.

Kami pergi bersama2 dgn kakak ipar dan anak2nya. Suaminya terlibat dgn aktiviti hutan katanya.. so tak delah join sekali. Sebenarnya tak de event yg menarik di Muzium Negara pada hari tersebut, just pameran yang biasa. Tapi budak2 ni tetap happy sebab dapat keluar dan berlari2 tanpa agak2 lagi.
Bergambar depan keretapi lama di luar muzium
Kereta bomba lama
Apa ntah si aliff ni baca
Seperti biasa aku selfie jelah untuk menjamin muka aku ada dalam koleksi gambar :P

En hubby dan anak2. Pelikkan rambut hubbyku tak tumbuh2 sejak dari Madinah :P 
Abis semua dibacanya dak aliff ni.. minat betul tentang sejarah


Bergambar dalam muzium
Bergambar depan singgahsana
Di sini adalah ruang tengah muzium. Muzium ni terbahagi kepada 4 bahagian iaitu dari zaman awal melaka hingga lah ke zaman pemerintahan malaysia.



Selfie...

Yang menarik dalam muzium termasuklah bunga emas.



Sejarah Penang pun best juga.. Untuk aku yg minat sejarah memang seronok ke muzium.. nak nya aku banyak gain knowledge bila ke sekolah observe cikgu2 yang mengajar sejarah. Bila tengok bab2 zaman-zaman Neolitik laa.. entah apa2 lagi baru tingat aku selalu belajar kat sekolah :P


Boleh lepak2 sambil merayau2 dalm muzium ni..


Di hujung perjalanan seperti biasa ada kedai muzium. Aku tak beli apa2 pun kecuali fridge magnet yang aku pun tak ingat dah mana aku letak :P



Lepak sebentar sebelum keluar dari muzium..




Kanak2 dan orang tua di upah aiskrim setelah penat berjalan dlm muzium..


Dari muzium kami pun bergerak untuk cari makan tengahari. Bila lalu tengah bandar KL rasa dah tak macam negara Malaysia... susah nak cari melayu tgh bandar tu.. semua orang asing.. apalah nak jadi malaysia ni... :|.
Hubby bawa kami ke Restoran Suraya, Kg Baru untuk makan. Makanannnya superb! Ada pulut mangga yang aku idam2kan.. siap aku bungkus bawak balik... :)


Untuk lunch kami makan nasi kukus yang pada aku sgt ok. Sedap juga... aku seperti biasa kongsi dgn Eryna, plus makan pulut mangga memang sendat juga perut... :P

Ok lain kali jalan lagi ke tempat lain.. bila tu.. entahlahh...

~mel

Demam...

Dah lama aku tak demam teruk.. Selalunya encik suami yg rajin demam.. Kali ni aku ni nak ckp demam sgt idak la.. Cuma aku sakit2 badan.. Badan rasa lemah & selsema agak teruk.. Meleleh2.. Actually aku mmg ambil cuti sempna raya cina.. Tp encik suami tk cuti.. Hajat aku cuti adalah untuk selesaikan beberapa perkara termasuklah menjahit beberapa kain yg dah berkurun aku simpan..

Semalam aku baru balik dr Tg Malim.. Sebenarnya tak larat sgt nk drive tp disebabkan oleh encik suami ada kursus di sungkai dan meginap di sana aku terpaksa kuatkan semangat utk blk penang. Sedikti goyah juga utk drive balik.. Kepala pening.. Badan tak sihat.. Namun alhamdulillah dgn pertolongan Allah sampai juga aku ke rumah dlm 3 jam perjalanan.. Hajat hati samapi2 nak rehat then ke mydin cari brg rumah tp terpaksa aku kansel.. Mmg aku dah tak mampu bangun...namun sempat juga aku masak nasi dan ayam goreng utk lunch eryna dan aliff... Kesian pulak nak mkn ape budak2 ni.. Then aku terus tidur.. Tidur yg tak berapa nyenyak.. Gitulah aku seharian.. Mkn mmg jgn harap.. Tak lalu..

Mlm td aku order pizza hut.. Yg penting ada mushroom soup utk aku.. Dptlah juga aku slow2 habiskan.. Then masuk tidur.. Tp kejab2 terjaga.. Sampai skrg time aku mengukir coretan ni dah 2 jam aku bangun dlm pkl 1.40pg dan tak boleh tidur.. Badanku panas, hidung berair...Bangun2 td setelah termenung sebentar aku ke bilik air.. Ambil wudhuq dan solat Isya'... Sejak akhir2 ni aku suka tidur awal dan kemudian bangun utk solat Isya' which aku belajar dgn encik suami bila dia penat2 smpi dr tg malim, dia akan tidur dulu then bangun utk solat isya' kemudiannya.. Biasanya dia akan pesan..."Mi.. Nnt kejutkan papa.. Papa lom isya' ni.." 

Dan akhirnya aku decide utk buat begitu.. Bukan tak boleh solat isya' awal.. Tp aku rasa bila aku beljm solat isya' aku akan paksa diriku bangun dan kesempatan itu membuka peluang utk diriku menambah ibadan lain yg tak akan aku buat kalau aku tidak terpksa bangun utk isya'. Jadi mlm ni tadi aku bangun.. Solat.. dlm keadaan hidung berair2 ... Setelah selesai.. Kepala masih sakit.. Tak boleh tidur.. Lantas ke buka lampu (biasa solat dlm gelap je).. Aku mengemas bilik tidurku yg disepahkan oleh eryna.. Dgn buku dia berterabur.. Dgn mainan berterabur.. Dgn beg balik dr Tg Malim & Gombak yg berterabur..  So mengemas bilik pd pukul 3pagi! Dah kemas bilik.. Mata still xboleh pejam.. Tu yg jadi berblog ni...😐😐

Harap2 dpt tidur lepas ni.. sbnrnya kdg2 aku risau juga, suamiku jauh dan aku perlu survive sendiri di sini.. Bila sakit2 mcm ni aku risau..  Aku mmg jenis yg boleh berdikari.. Tp bila dah sakit sometimes mmg kita perlukan somebody to rely on.. Aku cuma mampu berdoa moga Allah tidak memberikan ujian yg berat pdku ketika suamiku tiada di sini.. Dlm kepala ting tong ni mcm2 perkara muncul di minda.. Harap2 Allah permudahkan urusanku.. 

~Tidurlah duhai mata.. Tenanglah wahai hati.. Amanlah wahai jiwa..

Belanja gambar kesygan mommy...

~mel
Ya Allah permudahkan urusan kami..