Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Selasa, 13 Januari 2015

Misi Sukarelawan Banjir USM - Part 3

Inilah sekolah yang kami pergi... SK Lela Jasa.Keadaan sekolah tak teruk mana tetapi keadaan asrama memang sangat teruk... musnah...
Beginilah keadaan barang-barang dari bilik-bilik asrama. Tilam dan bantal musnah sama sekali. Boleh katakan hampir semua di tingkat 1 dan 2 tiada barang yang dpt diselamatkan. Dewan makan yg agak canggih pun habis musnah. Siling tinggal rangka sahaja.. semua jatuh ke bawah.


Sedang kami mencuci terjumpa teddy bear kat bawah ni.. sedihnya tengok dah comot disaluti selut..  So jiruslah dengan air sikit bagi molek kembali...


Dalam mencuci terjumpa pula naskah-naskah muqaddam yang rosak ditenggelami air.. :'(



Boleh tahan  kotornya kami hari tu... baju seluar semua dipenuhi selut. Pencucian bukan hanya di bahagian bawah tapi selut melekat di bahagian siling ... mmg sakit tengkuk mencuci. Sebenarnya tak rasa kami mencuci 100% bersih kerana airpun bukan air bersih.. jadi kesan2 selut tu mmg sukar dihilangkan terutama di belah atas bahagian bilik2. Setelah mencuci kami pun naik ke tingkat 3 utk solat. Kata seorang Ustaz yg menyertai rombongan.. kalau yakin pakaian tak kena najis tak pe solat dgn pakaian kami mencuci tu. So kami xdelah menukar pakaian utk solat cuma aku tukar tudung je lepas solat sebab tudung aku mmg basah kuyup terkena air cucian siling. Untuk ambil wuduk kami guna air mineral botol kecil sahaja.. tiada air bersih yg dijumpai utk mengambil wuduk. Mujurlah aku beli sedozen air mineral di Penang, so bekalan air aku ada banyak..  Selesai Jamak Taqdim.. kami pun bersiap2 untuk pulang..
Aku and the geng termasuk Prof Munirah yg bersama-sama dengan kami...

Dah penat mencuci.. naik bas kelaparan pulak.. mujur kami dibekalkan dengan roti gardenia 60 sen. :), Dalam perjalanan pulang dipaparkan dengan suasana banjir yg memilukan.. Manik urai, K.Krai, Kg Pahi... dan banyak lagi yg tak sempat ke rakamkan..
Di area Kg Pahi Kuala Krai.. dengan rumah tinggal tapak rumah saja.. rumah senget.. rumah tersembam ke bumi.. Ya Allah.. berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul...  Kami terus pulang ke HUSM utk berehat dan bermalam untuk malam itu.

Keesokan hari, hari Ahad kami dijadualkan pulang... rasa tak puas berada di sana tapi tugas menanti semula di Pulau Pinang. Namun pengalaman kurang sehari di Kuala Krai sangat menginsafkan.. bahawasanya kita tak punya apa2 selain dari Allah... Kalau dulu masa zaman diriku agak jahiliah tak terfikir tentang betapa kita sebagai manusia yg selalu mungkir dan engkar tapi bila melihat sendiri akibat dari keengkaran manusia.. rasa diri ini sangat kerdil.. rasa sangat berdosa kerana selalu terasa gah di bumi Allah ini.. sedangkan diri kita tiada apa2.. bila Allah berkata 'kun fa ya kun'.. tiada kuasa kita mampu menolaknya.. Ya Allah.. ampunkan dosa hambaMu ini.. ampunkan dosa keluargaku.. suamiku.. anak2ku.. jadikanlah kami dari golongan hambaMu yang bersyukur, merasa cukup dengan rezeki yg Kau limpahkan dan tidak kedekut untuk berkongsi rezeki-rezeki kami.. Ya Allah, jauhikanlah kami dari ujian dan dugaan yg tidak mampu kami tanggung.. Amin Ya Rabbal Alamin..

Satu lagi yg aku rasa best dalam misi ini adalah walau siapa kami.. kami dilayan seperti sukarelawan. Walaupun anda professor, Dr. atau siapa2 saja.. kami berkongsi partition 1M4U.. mandi di bilik air yang tidak sempurna.. makan dalam keadaan di mana-mana saja.. Allah.. itu sudah cukup menginsafkan dan menerujakan diriku..



Apa pun syukur kerana diberi peluang untuk melalui pengalaman ini. Sedih waktu untuk tinggalkan Kelantan.. juga adalah sebahagian dari tanah tumpah darahku.. moga diberi peluang lagi untuk ke sini berbakti.. Tq encik suami kerana memahami dan memberi kebenaran menyertai misi ini serta mengurut pinggang yang sakit akibat pencucian yang intensif :P

~mel
Pengalaman yg berharga

Ahad, 11 Januari 2015

Misi Sukarelawan Banjir USM - Part 2



Pada hari kedua (Sabtu) adalah hari untuk bekerja. Kami diberitahu ada 3 buah bas lg yg baru smpi pkl 3pg membawa student. So jumlah bas usm adalah 6 buah bas. Sukarelawan usm ditempatkan dibeberapa dewan desasiswa, dan makan disediakan oleh pihak sukarelawan yg bertugas utk memasak di Pusat Islam. Rupa2nya banyak IPTA lain juga mnjadikan husm sbg markas sukarelawan. Masa kami solat di pusat islam, team sukarelawan upm bertugas utk memasak. 

Masa taklimat pada pagi sabtu ni kami diberitahu kami diarahkan mencuci SK Lela Jasa, K.Krai.. otw ke Gua Musang. Mula2 aku rasa pelik jugak takkan enam2 bas pi ke satu sekolah. Apalah kerja nak buat dgn sukarelawan lebih 200 org ni.. Before berangkat kami diberi boot, mask dan sarung tgn.. juga dipesan jgn beli di gerai2 berdekatan kwsn banjir, ditakuti jangkitan kencing tikus. Jadi kami bawa makanan secukupnya.. 
Sessi memilih boot.. 

Dah dapat boot masing2.. 

Setelah dpt boot dan semua bas ready kami pun memulakan perjlnan ke K Krai yg mngambil masa 3-4jam.. Bila sampai K.Krai, pemandangan yg kami lihat sgt meruntun jiwa.. Gambar2 yg dilihat di media sebenarnya tidak menyediakan kami dgn situasi sbnr.. 


SMK Kuala Krai terjejas teruk akibat banjir.. pagar ni separuh roboh..


Pekan Kuala Krai dah berubah sama sekali, kedai masih bnyk belum buka.. sampah penuh di sana sini.. aktiviti penduduk masih lg melibatkan aktiviti membasuh dan mencuci pasca banjir.. Kami sgt mampu mengucap dan berdoa bila melihat keadaan sekitar...



Rupa-rupanya kami ditugaskan membersihkan asrama SK Lela Jasa dimana pelajar2 dari kawasan sekitar ditempatkan di asrama ini dari kampung2 sekitar. Mengikut guru2 pelajar di sini terdiri dari pelajar miskin...
Ready utk berkhidmat.. Walaupun kami ready tp pemandangan selepas ini sgt menduga hati dan perasaan masing2..

Setelah takilmat kami ditugaskan mencuci tingkat 2 asrama lelaki. Asrama setinggi 4 tingkat ini ditenggelami air setinggi 2 tingkat hingga ke siling.. jadi dua level alatan dan perabut musnah. Tilam semua xdpt diselamatkan. Bila berada dlm bangunan baru aku faham kenapa 200 org diperlukan utk mencuci. Ini termasuk juga lebih kurang 50 org anggota tentera yg bertugas mengangkat dan memasukkan ke dlm lori barang2 berat yg musnah utk dibuang tak tahulah di mana. Respek sungguh kat diorg ni. Masa kami sampai brg2 di tingkat atas dah habis dibuang dan bilik2 ditinggalkan kosong utk kami cuci..

Kat bawah ni keadaan masa mula2 kami sampai.. Air masih belum ada so pihak tentera mem 'boring' air bawah tanah utk operasi pembersihan dan dipam naik ke tingkat atas utk proses pembersihan..

Mcm tak percaya tgk asrama nie..

Bilik asrama yg kami cuci.. katil semua tinggal rangka dan penuh selut..

Sukarelawan baru nak start kerja..
situasi masa mula2 sampai...

Bermain dgn selut..

Tu dia selut di tingkat 2.. :(

Cik Yah mencuci dgn jayanya..

Mencuci dan menyental.. nampak mudah tapi selut tebal berinci2.. terpaksa pinggah selut dulu baru boleh sental..

Askar angkat barang berpuluh2 trip.. 

Selfie sikit... jgn tgk sy tp tgk kemusnahan kat bawah tu.. subhanallah..

~mel
to be continued.. bateri henfon dah nak abis, powerbank pun dah surrender.. blogging dari atas bas waktu pulang ke Penang... 

Sabtu, 10 Januari 2015

Misi Sukarelawan Banjir USM - Part 1

Sejak mulanya banjir di negeri Kelantan, hati meronta2 ingin ke sana. Setiap hari ku ikuti perkembangan. Masa mula2 USM kampus induk buat misi ke KB, masa tidak sesuai.. ada mcm2 plan yg dah dibuat dr awal. Bila kluar circular email ttg fasa 1 pencucian sekolah di Kelantan aku sgt teringin nk pi. Tapi ianya hari bekerja, mana pulak aku nk tinggalkan eryna. Lepas tu tgk ada Fasa 2 dan Fasa 3.. fasa 3 nmpk menarik sbb pi hari jumaat..  bila tanya hubby.. alhamdulillah dia xmnghalang.. rasanya klu dia still keje usm mesti dia akan ikut sekali.. 

Kami berkumpul di Kompleks Cahaya USM pkl 9pg jumaat.. Eryna kutinggalkan di taska dan hubby akan ambil setelah smpi dr TM.

Taklimat sebelum berangkat..
Aku & gengss yg smngt nk bekerja 😍😍

Tiga bas USM.. satu dari kampus kejuruteraan dan dua dari kampus induk. Semuanya staf USM. Pada mlmnya ada 3 lg bas yg membawa student pula.. so 6 bas kesemuanya utk fasa 3..

Kami ikut jln Gerik. Sampai di Titiwangsa.. tengok banyak konvoi nk ke KB.. siap jumpa konvoi surau tmn pauh jaya juga.. Bila masuk area kelantan nmpk bnyk kemusnahan.. jln keretapi pun musnah.. hmm..

Perjalanan mmg lama.. sampai Kelantan dah Maghrib.. Sampai HUSM dah Isyak.. kami kelaparan.. dihidang nasi lauk sardin.. licin.. hihihi

Kami ditempatkan dlm dewan desasiswa.. dok dlm partition IM4U yg boleh muatkan 4 org dah dibekalkan sleeping bag.. alhamdulillah.. dah lama tak tido mcm ni.. 


Mandi pun dlm toilet je.. tingat zaman sekolah dulu2..
Dah siap utk bertugas. Aku dan Aziah dlm partition kami.

Ready to go to SK Lela Jaya Gua Musang..HUSM bekalkan boot PCK, glive, mask dan semua peralatan. Doakan misi kami dipermudahkan.. InsyaAllah.. Amin..

~~To be continued

~mel
live blogging dr atas bas USM B

Ahad, 4 Januari 2015

Tadika Ihkaam...

Sedang mengemas almari tetiba terjumpa report kad incik suami semasa tadika.. Marilah kita blogkan untuk rujukan semasa tua nanti... 😍😍

Nama tadika: Tadika Ihkaam
Tempatnya di Taman Ibukota. Kata incik suami mungkin dah tak wujud dah tadika ni.. 

Ini keputusan tadikanya adalah biasa2 sahaja.. hahaha.. banyak B. 

Sejak dari tadika pun cikgu dah ckp pendiam.. sampai sekarang pun masih pendiam kecuali bila membebel dgn si isteri... heeeee!!

Itu saja laporan tadika... sy sendiri tak pernah ke tadika kerana arwah mak ayah tidak percaya akan keperluan tadika utk anak2.. 

~mel