Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Sabtu, 20 September 2014

Avani Goldcoast Sepang

Sejak akhir2 hubby banyak betul ada bengkel di luar. Ada ketikanya dia ajak kami join.. ada ketika dia pi sendiri.. kalau nak ikut selalu tak dapek la den nak ikut sebabnya dah kerja ni kan... cuti pun tak berapa nak ada...huhu.. Anyway bila hubby ajak pi Avani aku pun ok jela.. semalaman je pun... :D

Bila browse kat internet tgk Avani Gold Coast ni sgt menarik... dan bila pergi mmg sangat2 menarik... Setelah checkin hubby kena join bengkel ape ntah.. so aku bawak Aliff dan Eryna untuk bermain di Beach... wahh.. beachnya sangat cool.. ada tempat permainan budak2 yg membuat dua org budak ni sgt seronok...

 
Aliff dan Eryna kat atas playgym yang dikuasai oleh hanya mereka berdua.. apa lagi.. sakan main.. free yer.. tak kena bayaran..


Sambil bebudak ni tgh main aku ternampak buaian kat atas ni.. pergh.. hati teruja nak naik.. bila naik.. rasa nak tertido... huhu.. best...then eryna join sama2... :P

Dua org budak nakal.. terjerit2 aliff ketakutan kena buai dengan eryna... hihi

 
Lama betul aku lepak atas buai ni.. memang rasa calm jer dok mcm ni tepi pantai..

Ada sand-pit siap peralatan sekali yg boleh main.. apalagi sukalah eryna yg gemar main pasir... 

 
Bila hubby dah habis bengkel.. (kejab jer pun bengkel nya) aku ajak dia naik beskal ke bilik kami... dapatlah kami beskal satu2.. Di Avani mmg ada beskal banyak yg boleh digunakan secara percuma bila2 masa.. so tak perlu book ke hape.. jumpa beskal ambil jer & guna.. sgt mudah..

 
Di verandah bilik kami... 

 
Ini dia pandangan hadapan Avani GoldCoast Sepang ni.. cantik sgt.. pelik pulak kenapa aku berjubahkan... hehe.. sebenarnya ada rahsia di sebalik tu.. aku plan nak mandi manda tp takkan aku nak pakai baju renang utk jalan2.. so utk memudahkan sesi tukar menukar.. aku pakai baju renang dlm jubah... so lebih mudah nak tukar.. bila jln pun sopan jer... :P

 
Ada kidzone kat dlm Avani ni..so kita boleh tinggalkan anak2 utk aktiviti dalam ni, ada org jaga... kalau ada baby pun mmg ada kot baby disediakan... Aliff dan Eryna sempat mencanting batik di sini.. Gambar kami mencanting batik boleh lihat di blog hubby .

 
Gambar kiri atas kereta ala2 tuk tuk utk pergi dari satu tempat ke satu tempat dlm Avani, gambar kanan aku sedang mandi manda dgn eryna








Kolam mandi di Avani ni sgt best sebab dihujungnya air terus jatuh ke laut... hubby tak mandi sebab pakaian tidak sesuai.. en hubby agak particular ttg berpakaian dikhalayak ramai... kat sini sama ada pakai baju mandi atau tanggal baju... errr... takkan hubby nak mandi tanpa baju pulak... tak elok kan... Mujur lah aku bawak baju renang muslimah yang aku beli kat bandung dulu.. dptla aku berendam (berendam yer.. bukan berenang). Gambar di atas.. kat belakang warna coklat sikit tu laut...


 
Cantikkkan.. bilik kami bilik hujung sekali tingkat atas tu... 

 
Dah nak balik dah ni.. atas kereta ala2 tuk tuk untuk check-out.. 

Sementara tunggu settle everything... budak2 dua org ni main ipad di lobby

Dipengakhiran.. dah checkout dah time ni.. cuma nak ke kidzone ambil hasil kerja batik yg kami buat before this.. nak ambil sebelum tu tak kering lagi...

Walaupun kami kat Avani ni sekejab jer.. tapi memang best.. on the way balik dok cakap kat hubby nak dtg lagi sebab tak sempat nak explore semua... hubby ok jer.. tapi bila check nak book bilik... ok.. satu mlm harganya RM675... patutlah mcm2 aktiviti ada.. hihi.. insyaallah hujung tahun macam nak pergi lagi 3 hari 2 malam.. ada rezeki lebih boleh ajak family... kan.. insyaallah.. ambil villa 3 bilik..

~mel



Tg Dawai..

p/s Post ni dok terperap dalam dashboard dah berzaman... terlupa nak published... :P

Dulu masa hubby kerja di Penang, bila weekend kami selalu merancang ke sana sini yang berdekatan untuk menghabiskan masa bersama... tapi since dia dah kerja di Tg Malim memang weekend selalunya dihabiskan di rumah.. kalau berjalan keluar pun sebab ada urusan keluarga.. balik gombak dan lain-lain jemputan.. Actually akusedikti sebanyak rindukan waktu2 berjalan simple-simple ni.. Sekarang ni bukan tak boleh buat lagi mcm tu tapi selalunya aku kesian kat hubby utk drive ke sana sini sebab dia dah travel hari isnin dan jumaat.. Tapi i always miss our short weekend ke mana2.. :(

Semalam aku tetiba terfikir nak ke Tg Dawai.. main reason stok ikan bilis sabah aku dah habis.. Since aku bercuti selama 7 bulan, aku memang tak keluar mengajar jauh2.. apalagi ke Sabah, so tak dapatlah membeli ikan bilis yg cantik2.. Bila aku cakap kat hubby, dia ok.. so lepas kami ke pasar pagi tadi membeli lauk pauk, aku, hubby & eryna terus ke Tg Dawai... kalau ikut google maps, rumah aku ke Tg Dawai lebih kurang sejam perjalanan.. oklah tu.. kami tak sesat apa pun, memang terus berjaya ke Tg Dawai.. this was our first time ke sana... walaupun duduk tak berapa jauh dari Tg Dawai.. Tg Dawai ni letaknya di Kuala Muda, dekat dengan Yan dan Merbok, Kedah. Sepanjang perjalanan nampak sawah padi menghijau dan suasan kampung yg indah. Before pergi aku dah google tempat menjual ikan bilis, ikan kering yg direkemen... So bila sampai sana mmg terus jer cari tempat yg ingin dikunjungi..

Ini dia arked Tg Dawai tempat banyak penjual menjual hasil barangan dari laut.

Koleksi ikan kering dan ikan bilis


Papa dan yina yg menemani mommy membeli belah :P

Ikan kering, ikan bilis dan hasil laut memang segar2 belaka.. worth the travel


Membeli makan ringan...      sotong2 kegemaran encik hubby


Pemandangan dari jeti tempat kami makan mee udang.. 

Indah sungguh pemandangan

Layan mi udang.. udang dia memang fresh... sgt2 fresh... 


Sedap!! tak cukup rasanya... tp sepinggan harganya.. opppsss... :P

Ais kacang aka ABC

Alkisah lepas shopping barangan hasil laut aku tingin nak beli cempedak goreng kat gerai depan arked tu... selesai membayar (mujur) datang seekor lembu menyerang gerai tu dan mencuri buah cempedak... rupa2nya lembu suka makan cempedak... :P



Then kami singgah di Masjid Tg Dawai utk solat zohor.. kat atas adalah pemandangan dari masjid..

Otw back singgah beli buah cempedak kat gerai yg menjual buah cempedak.. banyak giler dan murah2... ternampak buah di atas.. tak pasti buah apa.. beli je la... nak rasa...

~mel

Ahad, 14 September 2014

Istinja' Stream...

iDalam perjalanan blk dr KL-Penang.. sesuatu telah berlaku.. jadi terpaksa istinja' Stream... huhu.. nak cerita malas nk tulis.. so operasi pembersihan Stream dilakukan dgn segera angkara xcident org dewasa (bukan ahli keluarga) melayang RM300... adesss















~mel