Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Jumaat, 27 Julai 2012

#TeamAdidas #Amsterdam #Paris


#TeamAdidas #Amsterdam #Paris, originally uploaded by melati.a.

Today is our last day in the Netherlands. We had a very good trip here.. although it is Ramadhan.., it was a very challenging journey...
Goodbye Amsterdam.. we'll miss you.. :P

Yina Laikha.. mummy & papa missed you so much..

~mel

Selasa, 24 Julai 2012

First day in Amsterdam & Paris

First day di Amsterdam... we all sampai dlm pkl 6.30pg waktu tempatan.. terpinga2 kat airport mencari kenderaan nak ke hotel.. kalau ikut google maps NH Hotel tu dlm 35 minit dari Schiphol Airport.. memula tu nk beli tiket train, then try la pi tnya kat teksi konon2nya.. berapa dr airport ke Naarden.. org teksi tu ckp 80euro.. eeeuiii.. rm320 tu.. kansel trus.. then we all gi kat jual tiket train.. mujur dah kaji mana tmpt benti sume.. so beli la tiket train berharga euro12.80 utk 2 org..

Ni kat Schiphol Airport.. masih mamai2 lagi time ni.. huhu..

 Dlm train nak ke stesen Naarden Bussum

Kami naik train sampai station Naarden Bussum.. kami ambil bas no 110 ke hotel penginapan. Masa beli tiket bas siap sound kat driver tu kitorang xtau nk benti kat mana.. so bila sampai dia pun jerit.. NH Naarden Hotel..!! hihi.. Overall setengah hari ni ok.. cuma aku rasa bas dia ala2 Msia jugak la.. lambat!! Hotel ni plak isolated sket.. aku aritu saja amik hotel ni sbb conference yg aku nak attend diadakan di sini.. hihi.. kan tujuan utama dtg sini nak hadir conference.. :P

Btw dlm flight agak ok jugak cuma ada minah melayu sebelah aku terang2 xmalu sbb tak pose.. selamba jer belasah bfast.. Yg bagusnya peramugari MAS kejutkan time tgh tido utk bg food utk sahur.. tp masa tu xberapa lalu nk mkn.. so mkn ala kadar je la..

Sessi tghari kami berjalan2 kejab di bandar Amsterdam which is soo beautiful. Aku sebenarnya dari kecil tingin nak ke Holland.. nak tengok canal.. alhamdulillah tercapai juga impian.. hehe.. nanti plan nak naik bot/sampan di canal tu.. insyaallah.. Sambil2 jalan2 tu dah survey2 apa yg nak dibeli.. tp xbeli lagi sebab kami nak ke Paris naik train pkl 5.16 ptg.. so survey2 langsung tak beli laa.. :P

Kat bawah ni gambar-gambar di bandar Amsterdam yg belum abis explore..

Berjenis2 fridge magnet..
Menarik Amsterdam ni sebab kebanyak org naik beskal..
Kalau suh bergaya mmg ready sentiasa huhu
Senyuman gembira :P
Nak beli ke tu bang?
hih.. ada org kirim baju Ajax Amsterdam.. :D

hihi.. tak senonoh betul pasta2 ni... :P

mr hubby yg sentiasa bersedia utk jadi model :P

 tak berapa clear.. gambar berjenis cigar dlm cermin.. nak beli?

After jalan2 kejab di bandar Amsterdam, kami amik train ke Paris.. perjalanan ke Paris dlm 3 jam.. berjalan di Europe ni boleh ke mana2 tempat without kena thru immigresen.. sampai2 Paris Nord kami pun mencari2 lah train utk ke Hotel yg telah di book dari Malaysia.. berpusing2 gak la.. tanya situ sini akhirnya sampai di Stesen Eifel Tower. Hotel yg kami book tu dekat dengan Eifel Tower.. so sambil menampak ke hotel kami lalu di Eifel Tower dlm pkl 10.45mlm gitu... mmg sgt cantik.. org mmg ramai..
Dalam tube statin di Paris
Siap amik gmbr supaya xlupa nama station yg nk benti :P
Honeymoon di Paris... :D

Malam tadi kami tidur di Hotel La Serre... hotel kecil.. lift sgt2 kecik.. tp okla just utk bermalam... hargana Euro92 semalamam... Kalau nak ke Paris & Amsterdam.. jgn lupa semak tips2 di blog hubbyku  yang mungkin menarik :P


~mel
to be continued... :P
~windu Yina Laikha... 

Sabtu, 7 Julai 2012

Amsterdam's Preparation..

Insyaallah.. kami akan ke Amsterdam, Netherlands pada 22 Julai ini utk menghadiri persidangan International Conference in Islamic Education. Seperti biasa aku ditaja perbelanjaan oleh pihak majikan aku... iaitu Mr. USM.. manakala hubby akan jadi bodyguard aku pergi dgn belanja sendiri lah yer...  So macam2 kami plan nak kena buat, but the major ones hampir selesai. Kami bercadang juga nak ke paris utk meninjau Eiffel Tower.. insyaallah.

Ok.. sambil2 tu rasa pening2 lalat juga memikirkan itenery di sana nanti.. dan time tu dah start puasa.. tapi xpelah..last year kami berjalan di New Zealand pun time puasa jugak.. huhu..

anyway this are the things yg kami dah buat dan belum buat..

 DONE
1. Ticket KL-Amsterdam booked & paid - issued by Rakyat Travel- jgn lupa print tiket yer..
2. Hotel booked and paid!
                             
                             NH Naarden

                       IJsselmeerweg, 3. 1411AA Naarden (The Netherlands)
                       Telephone. +31.35.6951514 - Fax. +31.35.6951089
                       Email. nhnaarden@nh-hotels.com

                          

3. Eurostar Amsterdam - Paris - ticket bought! (boss dah print tiket kan!) - we plan to make a trip to Paris to visit Eiffel Tower... yuhuuu.... nak honeymoon kali ke lima ratuss... ehh... :P
4. Conference Materials, schedule etc - check!

Isnin, 2 Julai 2012

Projek Manik..


Projek Manik.., originally uploaded by melati.a.

Ni salah satu projek memanik tudung syria aku... Tudung yg ni aku gayakan time majlis anugerah ari tu.. Yina geram jer tgk bekas manik aku.. huhu..

~mel

Ahad, 1 Julai 2012

Majlis Pertunangan My bro-in-law

Pada hari semalam 30.6.2012 selamatlah adik iparku Faiz, ditunangkan bersama pasangannya Isk dgn maskawennya... ehh... mana ada maskawen lagi.. huhu.. majlis telah berlangsung secara sederhana tetapi meriah. terutamanya dari segi makanan yang sangat memeriahkan perutku... semuanya feveret2 aku seperti ibukayu rebus dn kelapa... lempeng dgn sambal ikan bilis.. kuih muih.. dan lain2 lagi.. Kira mmg saratlah perutku dbuatnya... anyway enjoy ya gambar2 di bawah dari iphone pink ku...

Perbincangan kedua belah keluarga lelaki & perempuan

Ibu mentuaku, Along & KHani

Wakil2 pihak lelaki

Wakil2 kanak2 yang bising!

Apa kes mataku terpejam ni?

Laaa... hubbyku dan anakkku pu sama zzzz??

Ibu mentuaku menyarung cincin kepada bakal menantunya... 

kedua pasangan yang bertunang... Faiz & Ismahani

Bergambar bersama bakal menantu baru... yg lama2 sila menyorok beramai2 yer...

Apa daa body2 guard semua beraksi xde mood...

Ismahani telah selamat menjadi tunangan Faiz... :D 

Si comelku Yina Laikha bergaya dgn sireh junjung.. 

 
Nasi ambeng... huhu.. hubbyku first time makan.. aku dah teka dia mesti tak berapa minat.. hee...tepat sekali tekaanku... ni aku amik yg dia xmo makan daa.. huhu...

Hari ni hubbyku terpaksa balik Penang naik bas sebab aku ada tugasan MQA di sebuah IPTS esok dan Selasa.. Tadi aku dah hantar hubby ke Pudu Sentral.. dah lama tak drive kat KL kekok gak rasanya sebab banyak yg dah berubah.. adalah tersesat sikit tp still ok jer.. Nanti hari selasa aku akan drive balik Penang dgn Yina Laikha... Yina jgn nakal2 dan buat hal time mommy drive KL-Penang nanti tau! Tapi mommy confident jer.. insyaallah Yina good girl... 


~mel
Bersantai2 sementara nak tunggu ke Armada Hotel, PJ.

Setengah Tahun Berakhir...

Tahun 2012 dah melebihi 1/2 tahun.. alhamdulillah aku rasa tahun ni telah bermula dgn baik bg kami sekeluarga.. Tahun ini kami pindah ke rumah baru.. Pada mula aku masuk rumah sbnrnya aku agak risau.. maklumlah dgn pembelian rumah dan renovation mmg duit simpanan jd sgt nipis utk kami suami isteri.. aku sbnrnya jd sgt risau sbb ada beberapa komitmen yg aku perlu tunaikan secara tiba2..dan kalau xbuat renovation pulak mmg rasa xbest nak pindah.. tapi alhamdulillah ada saja rezeki yg masuk dgn xdisangka2.

Dalam pd tu kereta aku dan kereta hubby masing2 dok buat hal.. mcm tiap2 bulan ada je nak diganti.. bukan sikit2 lak tu.. sekali dlm 4-500 ratus gak kena..so hati ni meronta2 nak beli kereta baru.. Masa cari kereta aku mmg tunggu pembayaran utk satu perkara.. dan bila dah dgr2 bayaran tu nak kluar aku beranikan diri ajak hubby cari kereta.. Bila jumpa yg berkenan kami trade in dua2 kereta.. sakit hati gak kereta aku tu nilai dia turun.. so bila trade in 2-2 kereta kami kena kluar lg 12500 utk downpayment.. mujur still dlm budjet.. so kami amik kereta tu.. Aku mmg kalau boleh tak nak byr bulanan bnyk.. so, thats why byr downpayment bnyk gak.. walaupun sbnrnya boleh buat loan lg bnyk.. Dah byr dpayment bnyk pun bulan2 byr dekat 1.4k (gulpp!!).. Pada muka kami kan.. tp dh minat punya pasal.. haha..Tapi kami puashati laa.. tercapai impian nk pakai kereta tu..

Alhamdulillah rezeki pun mencurah2 tahun ni.. rezeki aku.. rezeki hubby.. mula2 tu dlm bulan 3 risau coz hubby sgt xenjoy dgn kerja dia.. Bila one of my boss minta aku wat satu job aku ckp sori laa aku mmg xde masa nk buat.. tp hubby aku insyaallah boleh buatkan.. Then he said ok.. hubby buatkan job tu.. bila dah selesai they all puas hati and offer him a new job yg my hubby mmg xsangka2 akan dpt before this.. alhamdulillah.. rezeki kami.. So my hubby kembali kerja satu school dgn aku.. huhu..

Kemudian.. adalah beberapa rezeki yg tak disangka2.. yg aku mula2 mcm xcaya.. tp alhamdulillah.. itulah rezeki dari Allah..

Dan minggu lepas aku dpt surat menyatakan aku dpt award dari USM.. aku mmg sgt teruja..bersama award aku dpt wang sbnyk 2k.. tapi aku ckp kat hubby, disaat ini wang tu dah x jadi penting.. yg penting adalah award tu sebab aku perlukannya utk recognition kerja2 yg aku buat.. Alhamdulillah.. hubby mmg bnyk tolong aku dlm hal ini.. tolong buat label utk moodle aku.. tolong bg idea.. TQ boss!!


Anyway.. harap2 segalanya berjalan lancar untuk setengah tahun yg akan datang dan untuk kehidupan seterusnya... semoga Allah memberkati hidup kami sekeluarga hingga ke akhir hayat...  Amin...

~mel