Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Selasa, 31 Mei 2016

Kemaman & Dungun..

@Kemaman

Hari Sabtu 28 Mei kakak sulungku buat kenduri sambut menantu di Kemaman. Oleh kerana jarang2 ke sana jadi kami adik beradik beramai2 ke kenduri tersebut. Tempat tinggal tak jadi masalah sbb kaklong aku ada homestay yg sgt luas & cantik dan boleh memuatkan kami adik-beradik. Aku gerak dr penang ptg Jumaat, singgah Tg Malim ambil husband then ke Gombak. Kami tidur semalaman di Gombak then pagi2 Sabtu ke Kemaman. 

Kami ikut LPT ke Kemaman tp xpasti nk ikut exit mana. Rupa2nya kena exit Jabor sdgkan kami exit Chukai. Biasanya kami ke Kemaman ikut Kuantan, tu yg pening sikit bila nk direct ke Kemaman ikut LPT.  Dah dekat smpi tetiba hubby perasan.. ayyooo minyak kereta dah menyala. Adess.. boleh dia xpasan minyak dah sikit. Last aku buh minyak kereta kat Hentian Sg Perak. Gabra dah kami. Mujur sempar sampai Chukai isi minyak.. kalau tak kena tolak kereta lah jawabnya.. 

Sampai2 terus kami ke rumah kaklong aku di Tmn Geliga.

Masa kenduri.. aku dan kakak aku.. 
Aku, abg aku, kakak aku & adik aku..


Berangan naik pelamin lagi dgn encik hubby

Aliff &Eryna bergaya di pentas amik gambo.. 'Saya masih solo' kata Encik hubby.. ehem2...

Haaa... Sorry I am taken :P

Adik aku, Manja & isteri, Jun, serta anaknya nyomei.. kemudian Papa, Eryna & Mommy

Setelah selesai kenduri kami balik homestay..  rehat sat & then ptg kami ke Pantai Teluk Mok Nik @ Monica Bay. Yo yo je namanya Monica Bay. Bawak anak2 sedara sekali. Excited masing2.

Hubby memantau anak2.. Excited masing2 bila kat pantai

Anak sedara, Mira & Ayahcu, Manja lepas bermain2 di pantai Mok Nik. Kami pekena coconut shake & kepok Lekor.

Keesokan harinya, kaklong bawa kami pi bfast di satu tempat di Kemamang. Kat situ ada variery of Ganu's food. Aku dan hubby belasah nasi dagang.. eryna makan kuih muih sahaja sampai 8 biji. Aliff makan nasi lauk gulai ayam... semuanya sedap. Yang paling best karipap kat sini semuanya inti ikan. feveret aku tu. Di bawah hoemstay kakak aku ada buti Hazwani, sempatlah kami singgah dan aku sambar sehlelai blouse, palazo dan instant shawl :P. Waktu di homestay tanya adik2 aku dari kemaman nak ke mana.. diorang cakap tak de ke mana.. Aku ajak mereka gi Dungun sebab aku & hubby pun xde plan hari Ahad coz hubby punya bengkel di KT start hari Isnin. So Cikjan dan Manja bersetuju nak ke Dungun. Aku book Ulek Bech Resort @RM250 p/night utk twin sharing dan @RM279 utk deluxe. So aku book 2 twin sharing & 1 Deluxe dengan 2 katil tambahan untuk budak2. After bfast, kemas2 then kami checkout homestay kaklongku HNK Residence di Kemaman dan terus ke Dungun untuk ber'Ulek' pula.

@Dungun

On the way ke Dungun kami berhenti makan di Mesra Mall, Kertih. Katanya di Mesra Mall ini satu2 nya panggung wayang ada di Kuala Trengganu ni.. huhu...So, kalau nak tgk wayang ke pi Mesra Mall. Sampai2 si Ulek Beach Resort memang puas hati. Resortnya tepi pantai Sura, kids friendly dan ada kolam yang sgt2 diminati oleh anak2 rombongan adik beradik ini.

 Dalam setiap bilik ada jakuzi tersendiri, so budak2 ni awal2 terus nak berjakuzi.. huhu.. memang best.. menjerit2 kedengaran anak sedara kembarku berjakuzi di bilik sebelah.

Sempat kami me'laundry' di Eco Green laundry, Dungun. Bagus adanya laundry sebegini, dalam masa sejam kain siap dibasuh dan dikeringkan. Terpaksa kam melaundry sebenarnya sebab encik hubby salah percaturan ketika packing baju dia.. huhu.. tak cukup. Aku pulak masa tu baru sampai dari penang, just cakap kat dia gitu gini.. Rupanya ada yang aku cakap dia tak ambil.. dah kena basuh baju.. hihihi.. tapi tak pelah.. :P

Makan malam di Dungun. Set ikan siakap stim dan siakap 3 rasa, tom yam, daging masak merah, kailan ikan masin dan sate. Puas makan.. tapi harganya aku rasa agak mahal juga.. tapi oklah sekali sekala kan. Eryna siap tertidur kat meja makan sebab keletihan.. huhu..
 
Pagi2 budak2 ni dah rikuess nak mandi manda di kolam. So masing2 enjoy mandi manda sampai menggigil... huhu.. 
Anak2 seronok main di Kolam..


After menengok anak2 mandi di kolam, hubby ajak dating jalan2 di pantai.. :P. So kami berdua pilah jalan2 tepi pantai, best je dan tenang, walaupun dengan kaki aku yg masih lagi sakit dan cuaca agak panas juga. Di tepi pantai tu ada sebiji kapal yang hampir musnah mencantikkan lagi keadaan pantai.. nampak klasik gitu..


Hubby mengutip kerang dan isi dalam botol yang dijumpai kat tepi pantai juga.


Walaupun kepanasan kami enjoy the view tepi pantai tu. berpeluh-peluh juga aku berjalan huhu... Dari pantai kami pun balik ke Ulek Resort, tidur kejab then kemas2 utk check-out resort. Lepas check-out kami teruskan perjalanan ke Kuala Trengganu. 

WELCOME TO KUALA TRENGGANU
~mel
blogging for pleasure :)

Isnin, 23 Mei 2016

Doa..

Ya Allah.. semoga dosa2 ku gugur bersama2 kesakitan ini. Kdg kala rasa tidak tertanggung sakit dan ngilunya.. kdgkala ku sapu minyak sepanas mungkin utk hilangkan sakit.. ku telan panadol supaya dpt tidur... tapi..

Ya Allah.. ampunkan dosa2 ku.. kdg kala aku tak terdaya dan termampu menahan kesakitan ini..

~mel
sakit :'(

Rabu, 18 Mei 2016

Sakit..

Hari ini sayai ke Kafeteria Bakti Permai.. bercadang nak makan lontong. Tapi bila sampai di gerai Kak Ani. lontong dah habis katanya. Yang ada cuma nasi lemak. Saya jarang bersarapan nasi lemak. Tapi dah terpaksa saya beli lah juga. Sebenar hati kehampaan tak dapat lontong. Hanya itu yg ada dalam fikiran yang mungkin membuatkan saya ada selera makan. Ya.. saya memang tiada selera makan. Dah berhari2 saya makan ala kadar sahaja. Setelah membeli sepinggan nasi lemak berlaukkan sambal paru dan ikan bilis, saya ke kedai air membeli  segelas barli ais. Ketika nak duduk, saya nampak beberapa pensyarah senior PTPM sedang makan di meja berdekatan. Teringin nak pi tegur tapi dengan kaki saya yang sakit, saya tak ada upaya utk nak terus berjalan. Saya terus duduk dimeja sendirian.

Nasi lemak yang terhidang hanya saya pandang buat beberapa minit... Ya Allah.. langsung tiada selera untuk saya memulakan sarapan saya. Saya hanya mampu bermenung.. rasa tak nak makan tapi tidak mahu membazir. Menyesal kerana tidak bungkus saja nasi lemak tadi. Perlahan-lahan saya cuba menyuap nasi lemak ke mulut. Entah macam mana sambal paru yg biasanya menjadi kegemaran sy rasa kurang selesa di mulut. Lantas saya abaikan sambal paru.. saya makan nasi dan sambal bilis sahaja perlahan2. Saya ingin menghabiskan nasi lemak itu tapi hati saya berkata jgn teruskan, nanti kau akan termuntah di sini. Saya stop separuh jalan.. habiskan air barli dan cuba bangun. Setelah duduk yang agak lama.. kepayahan melanda untuk bangun. Saya rasa sangat sedih... :'(

Sampai ofis saya hanya mampu bermenung.. badan masih sakit2 dan lutut masih sakit.. badan rasa lemah disebabkan tiada selera makan... Saya sedih.... kadang2 saya ingin jadi kuat tapi tak mampu.. Saya hantar message Whatsapp kepada seorang kakak.. hari ni ada bengkel penulisan modul jam 10 pagi.. saya katakan kpd kakak tersebut.. kak, saya da di ofis tapi saya tak kuasa untuk turun ke Smart Lab untuk bengkel tersebut sbb saya rasa kurang sihat.. Sebenarnya ada banyak benda perlu diselesaikan hari ini, tapi mood dan badan saya tidak begitu ok... arghhh...



~mel is sad..

Sabtu, 14 Mei 2016

Jatuh tangga

Hari Khamis pagi saya jatuh tangga.. Jatuh tergolek 3 anak tangga.. sy pun tak pasti apa berlaku, tau2 dah landing kat tangga..

Petang tadi, encik hubby pesan, esok duduk rehat kat rumah jelah.. xyah di mana2.. Since jatuh tangga pagi hari Khamis, sy mmg xrehat sgt pun. Dlm sakit kaki, lutut & pinggang, kuatkan semangat utk bantu Bengkel Penyelidikan Instun pagi hingga mlm. Saya perlu tunaikan janji dan tanggungjawab yg diberikan walaupun sy rasa amat sukar pada hari Khamis itu. Mkn ubat tahan sakit mnybbkan mngantuk yg amat dan Sakitnya Allah saja yg tau.. Solat kembali dikerusi... :( Wlupun bengkel habis tghari Jumaat, petang kluar pulak mencari kasut sukan utk eryna lawatan hari ni dgn kaki & pinggang yg sakit. Lepas maghrib, mkn ubat terus tidur. Mmg dua hari yg penuh kesakitan dan keletihan.

Pagi tadi ada kelas pukul 8. Sy jarang minta en suami hantar ke usm. Tp pagi tadi sy kurang yakin sy cukup kuat utk drive sendiri ke kelas.. Selepas hantar eryna, kami terus ke usm. En suami tunggu di ofis saya sementara sy ada kelas 2 jam. Actually nk mngajar pun sy kurang prepare. Tp mujurlah kelas last, ulangkaji, so sy buat aktiviti pelajar.

Masuk2 kelas alhamdulillah dihulur 2 keping roti oleh student, sempat hulur kpd encik suami. Ofis sy just di sebelah makmal komputer tmpt kelas sy. Sambil kesakitan & terhencut, sy dpt juga kendalikan kelas dan lakukan perbincangan. Akhir kelas dpt cenderahati dari pelajar..

Setelah selesai kelas, kami ke kedai jam di Komtar. Encik suami nk betulkan jam dia. Selesai hntr jam perut rasa lapar.. mkn dululah. Kami decide mkn di Perangin Mall, sebelah Komtar. Rupa2nya Kidland tmpt lawatan Eryna letaknya di situ. Kami naik ke tingkat 4. Bila intai dlm Kidland tu nmpk mcm rombongan Tadika Eryna.. baju tshirt putih merah.. huhu..tp tak nampak Eryna. Hubby ckp jom tunggu sampai mereka keluar.. Lama juga kami menunggu.. Siap pergi kedai sebelah yg agak menarik dan siap beli hadiah birthday eryna lagi 2 bulan (kena sorok dulu 😁). 
Tunggu punya tunggu hubby nmpk Eryna.. haha..sempat panggil dia dan dia sangat terkejut tgk mommy dan papa ada di situ.. huhu..


Anyway, Kidland tu nmpk mcm best utk budak2.. tp sebab kami xbayar xdptlah masuk huhu.. Eryna bayar RM60 utk lawatan tersebut huhu


Akhirnya.. kami balik ke rumah.. kepenatan.. walaupun dah jalan merata tp pinggang dan lutut aku ni masih berdenyut sakit. Bila sakit ku sapu minyak.. bila sakit juga aku merenung2 diri sendiri.. mungkin ini ujian Allah utk menghapus dosa.. Dlm keadaan begini, berdiri tak larat, duduk lenguh dan barung pun sukar cari posisi sesuai.. pusing kiri kanan ada je tmpt yg sakit.. 

Moga Allah berikan kesembuhan pada diriku.. Amin..


~mel