Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Jumaat, 31 Ogos 2007

I've learned...

To all my friends and my love ones... I've learned...

I've learned.... That the best classroom in the world is at the feet
of an elderly person

I've learned.... That when you're in love, it shows.

I've learned.... That just one person saying to me, "You've made my
day!" makes my day..

I've learned.... That being kind is more important than being right.

I've learned.... That I can always pray for someone when I don't
have the strength to help him in some other way.

I've learned.... That no matter how serious your life requires you
to be, everyone needs a friend to act goofy with.

I've learned.... That sometimes all a person needs is a hand to hold
and a heart to understand.

I've learned.... That we should be glad God doesn't give us
everything we ask for.

I've learned.... That money doesn't buy class.

I've learned.... That it's those small daily happenings that make
life so spectacular.

I've learned... That under everyone's hard shell is someone who
wants to be appreciated and loved.

I've learned.... That to ignore the facts does not change the facts.

I've learned.... That I can't choose how I feel, but I can choose
what I do about it.

I've learned.... That everyone wants to live on top of the mountain,
but all the happiness and growth occurs while you're climbing it.

I've learned .. That it is best to give advice in only two
circumstances; when it is requested and when it is a life
threatening situation.

I've learned.... That when you plan to get even with someone, you
are only letting that person continue to hurt you.

I've learned.... That the easiest way for me to grow as a person is
to surround myself with people smarter than I am.

I've learned.... That everyone you meet deserves to be greeted with
a smile.

I've learned.... That no one is perfect until you fall in love with
them.

I've learned.... That life is tough, but I'm tougher.

I've learned.... That opportunities are never lost; someone will
take the ones you miss.

I've learned.... That when you harbor bitterness, happiness will
dock elsewhere.

I've learned.... That I wish I could have told my Dad that I love
him before he passed away.

I've learned.... That one should keep his words both soft and
tender, because tomorrow he may have to eat them.

I've learned.... That the less time I have to work with, the more
things I get done.

I've learned.... That a smile is an inexpensive way to improve your looks..

Thanks to all my friends... I appreciate the time you all spend here with me..



Mel~~
to you... thanks 4 being with me... when i'm happy & when i'm sad..

Happy 50th Merdeka Day, MALAYSIA!!


31st August 2007 - Happy 50th Merdeka Day Malaysia. I have spend nearly 8-9 years of the past years of my life outside Malaysia, but Malaysia is still the home that I go back to.. the home that I've grown-up and love... where ever I am.. home is still Malaysia..

50 years of Independence, where is Malaysia now? Although there are some inconsistencies in Malaysian political and cultural issues, Malaysian still live in harmony and peace. Although there are also gaps that lie among us, Malaysian are united to enjoy freedom in our own country. However, how long will the harmony and unity will last?? And how long are we going to stay strong on our land of proud?? I think we shouldn't take things for granted.. Malaysia is our country and will be ours forever... that is our responsibility..

I am always proud to be a Malaysian..

http://media.imeem.com/m/ad3hzPuL0_/aus=false/"> name="wmode" value="transparent">http://media.imeem.com/m/ad3hzPuL0_/aus=false/" type="application/x-shockwave-flash" width="300" height="80" wmode="transparent">


Untuk semua anak melayu... pembakar semangat untuk terus mempertahankan Tanah Melayu...

Warisan
Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Airmata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesama kita
Cita lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Pribumi merintih sendiri

Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutup hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Kini kita cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih kembali harga diri

Kita sudah tiada masa
Majulah dengan gagah perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha

Melayu kan gagah di Nusantara 3x


Mel~~

Isnin, 27 Ogos 2007

Horrible...

Today i just couldn't help myself.. I am so sad and I'm crying in my lab!! I feel like going home and i don't think I can work properly, but my students need me. I feel so awful, my tears keep coming down, and my students are watching me from distance!! At the moment I'm still in my lan and I am writing this to hopefully ease my tears... i want to keep my mind away from whatever that makes me sad.. but it is so hard..

i looked at my face in my build in webcam... i indeed look so awful.. my eyes are red and swollen.. and I feel so embarrased.. how could i go to work with this puffy face. I intended to stay at home this morning but suddenly remembered I am having a doctor appointment tomorrow morning... so, I need to go to work this morning. Anyway, after taking the photo of my horrible eyes using my webcam... I couldn't help myself... smiling... it does look horrible.. .

But.. whateverla.... harm already been done..
All my students have seen my *+#@$% face....
hoefully my tears won't fall again later today..
hahaha... padan muka aku!!


:'(

Sabtu, 25 Ogos 2007

Bored... and lonely

Hari ni rasa bosan sangat-sangat. Tak tahu apa nak buat... Selalunya hari Sabtu macam ni pagi2 Mel pergi gym kejab and then pergi Mall ke.. rumah kawan2 ke.. beli groceries ke.. but today memang rasa tersangat boring dengan rutin yg biasa tu.. hmm.. nak stay kat rumah..balik2 mengadap pc.. pc.. and pc.. rasa macam fed-up menengok kerja yg tak habis-habis..

So I end up,picking up my car key and driving to ntah ke mana-mana sengsorang.. tengok view.. just to clear my head. Gambar ni Mel ambik kat tempat yg Mel pergi tu.. ada tasik.. dlm tasik ada goose.. kat luar tasik ada angsa.. sunyi jer.. adalah jugak org yg kebanyakannyer cycling. Lama Mel duk menung kat situ... then... balik.. hmm.... what a quiet and lonely day...

Mel~~

Sabtu, 18 Ogos 2007

Pensyarah?

Today i went to a friend's house (a kakak) for lunch. Hari ni kakak tu jemput kami yg pompuan bujang2 aje utk lunch kat rumah dia.. bersempena dgn one of my friends (kakak juga) yang akan balik ek Malaysia hujung bulan ni kerana dah abis pengajian. Jeles lak plak Mel bila dengar org dah nak balik Msia, dah submit thesis.. dan abis oral exam.. aduss.. time mel lambat lagi. Separuh jalan pun belum ikutkan.. masih terhegeh2. Yang kelakar nyer, org yg nak diraikan boleh lupa ada jemputan makan hari ni, yg kuat2 makan cam Mel awal2 lagi dah dtg. So, terpaksalah menunggu sehingga dia dtg. Sabar je. Mujur lah tuan rumah cakap.. makan la dulu.. hehe..jadi tak de tension menunggu dengan kelaparan.

Anyway, since bercakap pasal habis study, biasanya kawan2 Mel yg abis study ni akan balik ke Msia.. dan biasanya diorg (termasuk Mel dedulu) disponsor oleh universiti2 kat Msia. So, balik2akan jadi pensyarah di universiti mana2 la. As for myself, dulu mmg sama macam org lain.. under government sponsor, tp after Mel terpaksa suspend study for lebih 7 bulan (sbb sakit), Mel sambung dengan perbelanjaan sediri. Nak cerita detail what happen.. complicated sgt. But skrg ni Mel terpaksa tanggung sendiri segala expenses kehidupan & study.. which is buat masa ni alhamdulillah masih termampu tanpa menyusahkan keluarga Mel.

So, berlainan dgn kawan2 yg lain yg surely balik ke Msia utk berkhidmat sbg pensyarah, Mel myself berada in a flexible position. Depends la.. hajat hati nak bekerja di sini, tp.. wait n c laa.. . Kalau Mel under government sponsored dulu mmg sah kena balik. Actually bukan apa, malam ni tetiba teringat ada seseorg pernah cakap pada Mel... a few weeks back... katanya.. dia tak boleh meneruskan ukhwah dgn Mel kerana mahu menjaga kedudukan beliau sebg isteri pensyarah... hmm... Bila mel fikir2 balik.. bukankah Mel yg sepatutnya berkata... "Aku tak boleh kawan dgn org itu atau org ini... sbb aku telah hampir bertaraf pensyarah??" Tapi rasanya Mel bukan org yg macam tu..insya allah. Bagi Mel.. mel kawan dgn semua org... tak kisah siapa pun... abg2 ke.. kakak2 ke.. adik2 ke.. as long as tidak melepasi batas2 yang sepatutnya.. Yang penting Mel suka berkongsi pengalaman tak kira dgn sesiapa saja..

Terkilan juga sebenarnya bila alasan sedemikian diberikan. Kalau dikira kedudukan sbg pensyarah.. rasanya Mel ni mmg hidup di dalam lingkungan masyarakat academician sepanjang hidup Mel. Ibu Mel bekas seorg pensyarah... hmm.. dan rasanya Mel tahu batas dan adab utk menjaga kedudukan soerang ibu yg bergelar pensyarah.. which Mel rasa ibu Mel tak pernah mengagungkan taraf dia yg bergelar pensyarah. Rasanya ibu Mel adalah the most humblest person dan tak pernah sekali dia membezakan diri dia dan org lain. Sesungguhnya Mel kagum dgn my mum, berkawan dgn semua org, sehinggakan kdg2 org lain tak tau yg ibu Mel bekas sorg pensyarah universiti.. and I wish that would be able to follow her foot-step dan terutamanya dgn tidak memandang rendah terhadap org lain....



Mel~~
Rindunya kat mama....

Khamis, 16 Ogos 2007

Dugaan buat insan...

Salam untuk semua..

Seperti biasa pagi-pagi begini rutin mel apabila sampai ke pejabat seperti hari2 bekerja biasa… bukak komputer Mac Mel yg tak pernah Mel switch off. Sambil menunggu laptop Mel dibuka, biasanya Mela akan check email terutama email kerja. Kalau tiada email yg perlu di respon, sambil2 minum pagi, Mel akan browse internet.. baca blog orang lain.. sambil mengunyah apa2 yang patut.

Selain dari membaca blog kawan2 Mel, satu aktiviti Mel adalah berkunjung ke blog faizal dan baca blog org lain yg ada link dari blog faizal tu. Hmmm… salah satu blog yg mel suka baca adalah blog Kassim Selamat (http://kasim8888.blogspot.com). Bagi Mel.. bila mel baca blog ni sedikit sebanyak keinsafan menular dlm diri… sebabnya blog ni menceritakan bagaimana pengalaman seorg insan yg dilahirkan sempurna, hidup senang & berkeluarga.. akhirnya ditimpa sakit yg menjadikan beliau seorg yg kurang upaya.. bergantung kepada isteri dan anak2 untuk kehidupan seharian. Sebenarnya secara tidak sengaja Mel jadi addicted membaca kisah beliau… tak pernah lupa untuk meninjau..membaca pengalaman… kadang2 sedih..kadang2 lucu..

Pagi2 ni.. bila masuk ke pejabat.. tengok2 ada posting terbaru kat blog En. Kassim… hmm.. tajuknya.. Suratan Hidup.. Selamat Tinggal… bila Mel baca terus berlinang airmata Mel.. terasa amat sedih.. walaupun ringkas tulisannya.. cuma menyatakan beliau tidak akan update blog lagi… kerana sudah kehabisan cerita untuk dikongsi bersama.. hmm… ada getar dihati Mel.. terasa macam ada kehilangan.. tak tahu mengapa.. walaupun sememangnya Mel seorg yg sensitive tapi sukar juga bagi mel bersedih bg org yg Mel tidak kenali… tapi kali ni.. terasa kesedihan yg menular dlm diri…

Walau apapun… dari kejauhan ini Mel ingin mendoakan semoga insan itu terus tabah mengharungi dugaan dari Allah dan semoga setiap penderitaan yg dilalui akan berlalu.. insya allah.. Juga ingin Mel nyatakan kekaguman Mel terhadap isteri En. Kassim yang tidak jemu2 menjadi jururawat suaminya.. terdetik dihati mel, kalau mel berada ditempat dia… mampukah mel berbuat sedemikian?? Apa2 pun, Mel berdoa semoga dikurniakan hati semulia hati isterinya.. kagum mel dgn ketabahan & keikhlasan hatinya…


Hmm…. tiba2 keinsafan dtg…. Kita tak tahu apa yg akan kita tempuhi dimasa akan dtg, namun dipanjatkan doa semoga apa2 jua dugaan yg bakal ditempuhi mampu kita hadapi dgn sebaik mungkin.... walaupun diri Mel sendiri pernah menghadapi dugaan kesakitan & kehilangan dan waktu itu Mel rasa seperti sudah berat sgt tanggungan yg Mel hadapi.. tapi sebenarnya ada insan yg lebih berat dugaannya dari apa yg pernah Mel alami...

Teringat kata2 Faizal pada Mel tak lama dulu… DIA takkan bagi kita dugaan yg kita tak mampu hadapi... hmm.. benarkan...


Mel~~
bersyukur dgn apa yg ada... insya allah

Sayu jer dengar lagu nie...

Broery Marantika - Selamat Tinggal (Pamit)

Ijinkan aku pergi
apa lagi yang engkau tangisi
semogalah penggantiku
dapat lebih mengerti hatimu

memang berat kurasa
meninggalkan kasih yang kucinta
namun bagaimana lagi
semuanya harus kujalani

selamat tinggal
kudoakan kau selalu bahagia
hanya pesanku
jangan lupa kirimkan kabarmu

bila suatu hari
dia membuat kecewa di hati
batin ini takkan rela
mendengarmu hidup menderita

sayang, walau kebersamaan kita hanya sesaat
namun kau tetap bagian dari jiwaku
kuiringi kepergianmu dengan ikhlas hati
semoga kelak kita dapat bersatu lagi..

Selasa, 7 Ogos 2007

Benda dah nak jadi....

Hari ni kereta Mel accident. Inilah first time Mel terlibat dgn accident since bertahun-tahun dah Mel bawak kereta. Accident tu berlaku petang tadi, dlm pukul 4 lebih waktu NZ. Mel dlm perjalanan nak ke rumah kawan Mel. Entah macam mana kat satu tempat tu ada sebijik van yg di parking di tepi jalan (di kawasan yg tak boleh parking).. tetiba aje keluar mengejut. Hmm.. walaupun Mel tak laju..tapi berdentum jugaklah bunyinya. Rasanya Mel pun tak sempat nak tekan brek.. terus redah aje. So, akibatnya.. kemek & remuklah bahagaian depan dan tepi sebelah kanan kereta kesayangan ku... hu hu... Sedih tidak terkira dibuatnya.

Sebenarnya, walaupun Mel tak apa2 akibat accident tu, tapi terkejutnya mmg tak dpt dipertikaikan lagi. Memang menggigil dibuatnya terkejut accident tu. Lepas accident, cam tak tau nak buat apa, blank kejab kepala.. nak park kereta kat mana pun tak boleh nak fikir masa tu. Sampai 3-4 jam barulah ok sket trauma akibat accident tu. Tak tau ler kalau jadi apa2 kat mel masa accident tu..hmm.. agaknya lagi trauma kot.

Anywa, just nak share satu experience yg sukar rasanya nak dpt disebabkan accident ni. Semasa Mel dlm keadaan terketar2 dan blank tak tau nak buat apa... Mel gi park kereta kat satu tmpt yg agak jauh. Si pemandu van yg kluar tak tengok kiri kanan tu dtg dan bincang dgn Mel apa nak buat. Tetiba dtg seorang pakcikmat saleh, entah dari mana munculnya, bagi sekeping kertas kat Mel.. dan cakap.. if anything please call me. Mel pun tanya dia.. for what? Dia cakap, i saw everything that happened, and if you need my help, i'm willing to give evidence that it was not your fault. Mel macam speechless masa tu. Bila mel tengok kertas tu, ada nama dia, no phone rumah & address. Dlm keadaan Mel yg kelam-kabut.. menggigil.. takut.. masa tu.. yg mampu mel cakap kat pakcik tu... Thank you very much...

Hmm..Mel just terfikir, kalau diri mel sendiri ada di tempat pakcik tu, mel mungkin akan biarkan, dan tak nak ambik tahu sebab nanti akan menyusahkan mel dgn prosedur2 yg akan terlibat dlm keadaan yg cam tu. Bila mel fikirkan balik.. hmm.. baik betul pakcik nie.. walaupun dia tak kenal mel.. dah ler pompuan muslim bertudung.. dia boleh just ignore and terus with whatever he was going to do at that time. Tapi bila dia bg particulars ttgh diri dia tanpa di minta.. menunjukkan ikhlasan seseorang walapun lain bangsa, budaya dan cara hidup. Bukan nak pandang negatif pada bangsa kita sendiri, tp... rasanya ada kebenaran kalau dikatakan org melayu kurang peka terhadap apa yg berlaku disekeling.


Hmm.. mata mel dah ngantuk.. kepala dah berat... esok kena naik bas gi school...hu hu.. padan muka mel.. Catch u all later.. nye..



Mel~~
Setiap apa yg berlaku ada hikmahnya...
Tak perlu bersedih.. patah tumbung, hilang kan berganti...