Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Isnin, 7 Mac 2011

Program Pensiswazahan Guru di USM

Aku baru saja upload nama2 guru yg berjaya memasuki Program pensiswazahan Guru di USM. Baru siap membina pautan di webpage Pusat Pengajian Ilmu Pendidikan, Universiti Sains Malaysia. So kepada guru2 yg nak tau sama ada mereka dapat USM ke tidak, boleh la check kat 'segera' yg aku buat tadi.

Kalau nak check boleh pergi ke sini >>>> Program Pensiswazahan Guru (PPG) 2011

Basically USM akan mengendalikan kurus utk guru2 dari Kelantan, Kedah, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan.

OK sila check yer... pendaftaran pada 19 Mac 2011 bagi di Kampus Induk Pulau Pinang, Kota Bharu & Sarawak. 20 Mac 2011 bagi kampus Sabah.

Utk download borang2, dah di update kat blog ni.. di sini..

31 ulasan:

  1. waaaa unirazak dpt 200 lebih je....mana aci..

    BalasPadam
  2. along, kt page unirazak ade senarai nama tak? Ada org nk check. USM mmg dpt ramai sgt2.. pening camne nak ngajar nnt..huhu

    BalasPadam
  3. saya pun dapat degree melalui program mcm ni tapi PKPG sepenuh masa. Dah tua2 belajar semula otak macam dah tepu ,lambat pickup, nasib baik ramai letcurer memahami.

    BalasPadam
  4. hehe..sempat mengajar PKPG satu semester masa mula2 join USM dulu..time tu diorg dh semester akhir.. mmg adalah gak problem sbb some of them lebih tua dari yg ngajar..hihi.. siap ada yg ngadu gaji separuh la.. terpaksa berulang alik penang johorla.. tp kagum dgn kesungguhan mereka...

    BalasPadam
  5. berapa salinan yg diperlukan ye masa pendaftaran.kena yuran tak?

    BalasPadam
  6. sila rujuk kat http://web.usm.my/education/PPG/ utk salinan yg diperlukan.. utk bayaran pendaftaran lebih kurang RM200 (maksimum), detailnya saya tak dpt lagi.. tp dlm RM200 jer.. tak lebih dari itu..

    BalasPadam
  7. agak2 mane ye branch usm di buka di sabah

    BalasPadam
  8. USM tak de buka branch di Sabah, kursus akan dikendalikn ole pensyarah dr penang, yg berulang alik ke sana... sy pun ada mngjr satu kursus..

    BalasPadam
  9. f xda branch di sabah, cmna student nak study? study online ke? u tau ke corak pbljrn ambilan under PPG yang bmula march ni? teruk la f USM x buka branch kat sabah...

    BalasPadam
  10. Sy wori cz smpai nw sy lum lg dpt surat dr USM. Sy xtau brapa yuran pdaftarn, mana nak buat money order, n apa2 maklumt pn lum dpt cuali tarikh pdaftarn..2pn x brapa sure cz sy print out date 19.03 (Sabtu) kena g UMS tp check online td ada g date baru 20.03 pdftrn. da bbuat call pn jwpn smua xsure.

    BalasPadam
  11. U mgjr kursus ape ye? Subjek ape?

    BalasPadam
  12. haish.. lain kali letakla nama.. kan senang sy nak tulis utk siapa..

    takkanla usm nak buka branch kat sabah semata2 utk student ppg jer.. pgg ni kat part time aje.. dan usm bekerja bawah MOE, ijazah pun dikeluarkan oleh UPSI, kami tolong ajar je.. kan kursus PPG ni diagihkan pada sema uni & ipg di msia.. kalau tak tau apa2 ttg ppg jgn main belasah jer..

    sila rujuk laman web http://www.usm.my/ppg semua particulars yg diperlukan ada kat situ, borang2 pun ada, bayaran RM150. particulars ttg bayaran pun ada.. untuk sabah mmg pendaftaran 20/3. Pembayaran ikut kaedah yang sama seperti dinyatakan kat web page tu. Download semua borang dan baru tau apa yg nak buat.

    BalasPadam
  13. sorry, laman web http://www.usm.my/education/ppg. ada beberapa borang belum sempat saya upload sbb baru dpt sebentar tadi..

    BalasPadam
  14. a'salam...tq cz dapat jg luahkan resah ati... sgala kerisauan da tjwb...bukan nye ape..sy ni mg jenis orang prisau f ada benda yang jd beban fikirn..sy da check lamanweb 2 n smua'y alhmdllh..anywy..tq vry mch...

    BalasPadam
  15. borang pendaftran kad matrik untuk pelajar ppg sama ker ngan borang pendaftran kad pintar usm.. konpius ni.. kat dlm senarai semak ada borang pendaftran kad matrik pelajar ppg

    BalasPadam
  16. suzee, mmg ada kad matrik utk pelajar ppg yg dinamakan kad afliasi. rupa kad ni lain sikit dari kad pelajar fulltime usm, tapi ada features yg sama. Mainly utk kegunaan perpustakaan. Mmg dlm senarai semak ada borang tu dan perlu di download. Nak download check kat http://melati.ada2aje.com/2011/03/ppg-lagi.html, saya ada letak link kat situ. Utk pendaftaran sabtu ni tak buat lagi kad matrik, tapi download je la.. kad matrik buat dlm pertemuan akan dtg, bulan april..

    BalasPadam
  17. Salam..sy da puas mcari laman LMS USM yg kena log in tuk ambi maklumt tkini ttg kursus yg bmula buln april ini tp pai nw xda apa2. d mana ka sy patut mlayari lg laman tuk mgetahui LMS USM?

    BalasPadam
  18. mmg laman LMS tu belum dipaparkan, so xyah la cari lagi, sy hanya akan tunjukkan laman web tersebut pada waktu tutorial pertama nanti yg belum juga ditetpkan tarikhnya. Sila check laman web ppip http://www.usm.my/education/ppg selepas 4/4/2011. Kuliah pertama hanya akan bermula selepas 16/4/2011. Sabar2 yer.

    BalasPadam
  19. lega rasanya...sya duk buka hari2 cari..thank u atas makluman...risau tgk member yg cbuk study...sya nie cbuk ank2 sja...tambah tension cik abg duk singapoo..outstation..thank u very much....

    BalasPadam
  20. sya risau tentang borang perjanjian pembiayaan, bagi kami di sabah ni bila dan dimana kami kumpulkan borang ini.

    BalasPadam
  21. Borang akan dikumpulkan pada hari pertama tutorial nnt. Just bawa borang yg lengkap diisi dan dah ditampal stem hasil

    BalasPadam
  22. kelas tutorial saya di usm penang,pun belum dpt apa2 maklumat. semua kampus usm sama je ke...belum terima apa2 maklumat atau saya yg ketinggalan

    BalasPadam
  23. Btul ke mel .. kelas 16/4.. riso jgk xde maklumat langsung kut ketinggalan... thanks byk2 ats makluman.. x la tcari2 sna cni..

    BalasPadam
  24. nak submit borang perjanjian kat jpn kena reject. sbb usm x bg no matriks lg. upsi pun lepas tgn jer. tarikh dah hampir expired. camner tuh??

    BalasPadam
  25. amboi sombongnya.. baru nak buat degree dah mcm2.. kan sy dah ckp tgk jer kat web tu.. klu xde lagi xde laa.. mmg jpn tak ambik borang perjanjian tu laa.. kan dah gtau masa taklimat hantar di usm pada hari pertama tutorial...

    BalasPadam
  26. USM PPG website dah update.. kalau nak check no matrik boleh la check!

    BalasPadam
  27. Saya betul2 risau sbb da abis buka sana cni web USM tapi xjumpa jg laman yang ada no matrik. saya ni baru nak mengenali aktiviti yang melibatkan sesawang gni or laman web yang cmni. saya jg baru mo belajar menjinak2kn diri dgn internet ni. Saya xmalu bterus terang cz saya yang akan rugi nanti. Jd, saya minta la sgt2 ptolongan agar dapat diberitahu bagaimana untuk mendapatkan no. matrik d laman USM ni. Saya bukan x b'usaha tapi saya da byk kali n cukup usaha melayari Web USM dari pagi lagi pai la ke malam tapi maci x bhasil mdpatkan no. matrik. ssiapa yang tbaca masalah saya ni n ckp saya ni buta komptr, saya akui tapi saya kini saya b'usaha belajar untuk menguasai/mpljari'y..

    BalasPadam
  28. haish.. kan sy dah cakap kat atas tu..lama usm dah update.. pergi ke http://web.usm.my/education/PPG/ kemudian baca kat situ.. sy tulis kat situ untuk mendapatkan no matrik klik di sini.. klik jer kat 'di sini' tu akan keluar page utk masukkan ic dan dapatkan no matrik anda..

    kalau xdpt jugak pergi ke http://web.usm.my/education/PPG/smnm.asp

    BalasPadam
  29. nk tanya ckit,setem hasil tu nk kena pemati kat pejabat tanah ka @ tampal cam biasa ja dan gariskan aja

    BalasPadam
  30. apa beza pelajar ppg yang dapat ipta dengan pelajar ppg di ipg..ipta keluarkan ijazah sarjana muda pendidikan..ipg keluarkan ijazah sarjana muda perguruan..

    BalasPadam
  31. utk PPG semua ijazah dikeluarkan oleh UPSI, tak kira di mana anda belajar, sama ada di Universiti atau di IPG

    BalasPadam