Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Isnin, 21 November 2011

Sunat baby perempuan..

Dah lama aku dok tanya sana sini pasal nak menyunatkan eryna.. since eryna baru2 lahir tapi tak tau nak sunatkan kat mana.. Puas cari tempat di Penang ni.. cari kat klinik-klinik kat sini tapi ada yang doktor lelaki dan bukan islam. Then ada my friend bagitau ada satu klinik ni kat area Sg Dua.. kami pi cari2 tak jumpa pulak. Ada juga fikir bila balik Gombak nak sunat.. tp bila balik Gombak ada macam2 hal.. mmg tak sempat la pulak..

Entah macam mana satu hari tu kami gi betulkan kereta di Sg dua.. ntah camne ternampak satu klinik ni... baru terfikir.. agaknya tulah klinik yg kawan aku cakap... aku pun terus gi ke sana dan tanya kat klinik tu.. receptionist tu ckp.. ada buat sunat utk baby perempuan... time aku tanya tu beberapa bulan lepas ya.. haha.. lepas tu dari sehari ke sehari nak pergi..tp macam2 hal. Dgn kesibukan aku yg kerja 24/7 ni mmg tak sempat langsung..  biasanya sabtu ada jer hal... ahad pulak klinik tutup.  Last2 aku ckp kat hubby xleh jadi ni.. kang silap2 tak sunatla eryna sampai ke besar... huhu.. So kebetulan hari ni aku kelas petang pkl 5.. so aku cakap hubby hari ni kena pergi jugak..

Bukan apa.. kami risau sebenarnya, kang lepas sunat, meragam ke eryna ni.. so, hari ni tak hantar eryna ke nursery.. nnt kang pukul 4 lebih nak gi kelas tukar la shift dgn hubbyku.. Kami tak tau sebenarnya apa jadi time sunat anak perempuan ni.. pagi2 td singgah ofis ada student tu cakap mengerikan time sunat baby perempuan ni.. kalau bidan yg buat dia letak buah pinang dan ambil sedikit isi... dia pernah tengok.. errrr... so time nak pergi tu aku gabra gak la.. takut gak kot2 eryna tak selesa ke.. meragam ke..

Bila sampai klinik, ckp kat doc nak sunat eryna.. terus masuk dlm bilik.. baring kan eryna (kebetulan klinik xde org).. tgk doc tu relaks jer.. so aku jadi agak relaks gak... doc tu ambik sebatanag jarum & ubat sapu... tup tup... siap dlm masa 2-3 saat.. eryna pun tak nangis.. lepas tu terus relaks.. laa.. xde horror langsung.. keh3.. lepas tu dari klinik kami siap gi Pusat Islam USM, gi Switch QBMall dgn si eryna yg happy xyah gi nursery...

Kat klinik tu siap aku minta ubat selesa dan ubat kulit eryna yg kering.. dah prepare nak bayar sbb biasanya gi klinik panel usm free jer.. tetiba doc tu tnya staff usm ke.. aku ckp iya.. tp klinik tu bukan klinik panel aku.. dia cakap  xpe..nnt dia check, kalau staff xyah bayar juga.. ehh.. aku baru tau.. so last2 xyah bayar ubat eryna... just bayar utk sunat eryna sebanyak RM25 sahaja... hehe..

Anyway.. alhamdulillah.. settle dah perkara yg menghantui fikiran aku sejak beberapa lama... So, kesimpulannya sunat baby perempuan ni tak dela complicated sgt.. huhu



~mel


4 ulasan:

  1. arrr?
    kan mgm sunat baby girl kejap and cepat.
    esok lusa dah ok
    huhuh
    tak serumit baby boy..

    BalasPadam
  2. tuu laaaa..mcm sy risau mcm sunat anak lelaki

    BalasPadam
  3. nak tanya, klinik tu nama klinik apa eh?

    BalasPadam
  4. Maaf, kalau setakat dicucuk kelentit dgn jarum, itu buat syarat aje, hakikatnya belum bersunat lagi. Sepatutnya dipotong sedikit hujung kelentit dan ada lebihan daging yg dibawa pulang utk ditanam.

    http://gadisdanwanita.com/2011/02/perempuan-berkhatan-kurangkan-ransangan-seks/

    http://myibrah.com/hukum-khatan-wanita-bagaimana-rasulullah

    BalasPadam