Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Jumaat, 31 Julai 2009

busy..


busy.., originally uploaded by melati.a.

lama tak berkesempatan nak berblog.. kebelakangan ni amat sibuk
sekali.. dari pindah rumah.. gi outstation.. nk sesuailan diri dgn
rumah baru.. sesuaikan diri dgn kerja baru sbg felo.. dllg.. mmg agak
sukar nk sesuaikn diri tp terpaksa jugak demi perancangan masa depan..
harap2 lepas ni segalanya akan berjalan lancar.. mula2 ni mmg rasa
agak sukar jugak di samping emosi pun belum begitu stabil.. kdg2 masih
teringat2 arwah mak.. pilu jer rasa..

anyway.. skrg aku kembali bermastautin dlm usm.. feels good & secure..
setakat ni aku try mndekati student2.. rumah mmg agak selesa.. fully
furnished.. pening gak nk menyusun brg2 yg sedia ada dr rumah lama..
actually mmg byk belum kemas betul2.. so slow2 la aku kemas..

yg paling penting.. he is here.. i'm happy.. pengorbanannya utk dtg ke
sini.. tukar kerja baru.. start a new begining tak mampu aku nk
balas.. cuma aku hanya mampu berdoa semoga segala2nya akan
dipermudahkan olehNYA... amin ya rabbial alamin...

gambar ni masa kami mkn di restoran arab di Bukit Bintang.. kebetulan
aku kena mnghadiri seminar di hotel istana.. jadi aku gi KL naik bas..
so utk balik ke Penang dptlah aku tumpang kereta org yg nk pindah ke
penang tu.. ;)

~mel
thnx soo much...

Rabu, 22 Julai 2009

nasib..


hai.. nasib betul.. keluar2 dari lepas bagi lecture di dewan kuliah w semalam.. tengok2 skirting kereta rebeh jatuh ke jalan.. terkesima kejab.. maksudnyer sedang aku dok mengajar.. ada makhluk yg telah melanggar kereta aku dan melarikan diri tanpa belas kasihan.. yang pastinya kereta tu warna biru.. dan aku agak mesti laju sebab patah skirting kereta aku..

Setelah habis terkesimaan aku.. terpaksala aku bukak bonet belakang ambik skru driver utk pasang balik skru yg tercabut bg membolehkan skirting tu terlekat balik ke atas dan tidak menyapu jalanraya... tertonggeng2 lak aku dgn baju kurung dan segala kekuatan yg ada memutar skru utk menyambung balik skirt yg koyak itu... huhu.. Bahagian kat atas tayar pun kemek.. tah boleh ke idak nak ketuk.. adeh..

anyway.. kalau nak ikut tensen mmgla tensen.. tapi nak buat apa..mende nak jadi.. bersabar jela.. skrg ni aku try nak think positively.. bnyk perkara yg berlaku akhir2 ni.. banyak ujian.. banyak dugaan.. apa2 pun terima sajalah dengan tenang...



~mel
xtau la bila nak cari kedai betulkan kereta ni...bzzz...

Khamis, 16 Julai 2009

berharganya...


walaupun aku try nak ceria2 kan diri.. sekali sekala sedih itu dtg juga.. tiba2 teringat dihari ibu yang lalu, aku menghantar sms pada mak.. menyatakan selamat hari ibu, mak... we all love u very much.. dan di atas adalah balasan dari mak.. ya allah.. hari ini aku merasakan amat terharu apabila membaca kembali sms mak.. dan aku rasa tak rugi membeli iPhone.. sebab segala2nya tersimpan rapi.. xyah delete2... ini adalah kenangan yang paling berharga bgku...


~mel..
i love u forever mum.. i know u r happy now disampingNYA .. :)

aksi2 terkini..


Berkejar ke sana sini pada hari ini membuatkan rasa lembik & lapar.. (lepas berbuka boleh ckp laparkan?).. mula ingat balik rumah nak masak tp atas saranan incik boss supaya aku beli aje makanan, aku ke khaleel nasi kandaq otw balik keje.. dekat umah aku je khaleel ni.. sambil nak ke khaleel tu terbayang2 lauk2 ayam yg ada kuah warna merah & warna hitam.. dlm hati dan aim nak beli ayam kuah hitam...(aku sbnrnyer jarang2 me'nasikandaq'kan diri walaupun duduk kat penang..)



inilah bungkusan nasi yg ku beli dari khaleel. yg aku perasaan kedai2 mamak bnyk yg agak 'lestari' pembungkusannya.. maksudnya tak guna polistrin.. walaupun susah nk makan dgn balut kertas ni tapi tak mengapa kawan-kawan.. utk bumi kita jugak.. polistrin tu makan masa beratus2 tahun utk lupus.. so baiklah guna kertas.. kalau ada mangkuk tingkat lebih baik bawak mangkuk tingkat utk tapau makanan...huhu..


woooshh inilah rupanyer nasi aku yg jadi hitam legam dgn kuah campur.. sayur yg kuning pun jd warna hitam gak... apa2 la..yg penting ayam tu nampak menyelerakan..


besar giler ayam dia.. lebih besar dari kandungan nasi dlm bungkusan tu.. rasa macam tak terabih pulak.. tp apakan daya.. kelaparan mengatasi segala-galanya...


akhirnya... habis.. :P


~mel
try2 menceria2kan diri...

before i sleep... i go..



I GO...AIZAT

So long, fare thee well
The dancer and the dancing days have taken leave and fell
So turn down this bed of stone
Quench me with the deadly nightshade from the rose that you belong

The long December rain is falling now
Running down on streets to nowhere
Music is my life you’re my sweetest nightingale
But I can’t hear it here no more

And I go
I go

Hush now, don’t shake or break
Words have fallen silent like soldiers to the grave
No matter what they do or say
Lay me on the sleepy meadows by the tracks upon your face


~mel

lagu ni... tenang jer..

Rabu, 15 Julai 2009

whatever happens - pussycat dolls..

~dedicated to all that i love.. whatever happens... don't let go of my hands..

Whatever Happens
If you're the air that I breathe,
Tell me why I'm suffocating
If you're the promise that I keep
Tell me why it's breaking
Don't let go of my hand
I need you to keep holding on
(I need you to keep holding on)

You're the wings, let me fly
Now my altitude is fading
You had me up so high
It's too far, now to face it
This can't be the end
I need you to keep holding on
(I need you to keep holding on)

You been here from the start
And baby, now, you want my heart (heart)
If we let this fall apart
We lose everything

Whatever happens

When this world is closing in
We keep paying for our sins
I can feel the cost of this loving

Whatever happens

If our truth becomes a lie
I don't know how I'll survive
Can't you see me hanging on for life

Whatever happens is is
Whatever happens is is
Whatever happens is is
Don't let go of my hand

Whatever happens is is
Whatever happens is is
Whatever happens is is
Don't let go of my hand

See my knuckles, still and white
Now I feel my hands slipping
Every day and every night
Think I'm losing grip and
The way inside is becoming too much to hold (too much to hold)

You're my sun, you're my star
Uuh, you're my God given
Let you inside my world
I still want you in it
I need you in my life
And I just can't let you go
(can't let you go)

You been here from the start (start)
And baby, now, you want my heart (heart)
If we let this fall apart
We lose everything

Whatever happens

When this world is closing in
We keep paying for our sins
I can feel the cost of this loving

Whatever happens

If our truth becomes a lie
I don't know how I'll survive
Can't you see me hanging on for life

Whatever happens is is
Whatever happens is is
Whatever happens is is
Don't let go of my hand

Whatever happens is is
Whatever happens is is
Whatever happens is is
Don't let go of my hand

I'm holding on to a love scene
No matter more
Wanna love this one
Last grip and don't
Lose the chance to find
All that we were living for

I would hold on forever
Paste our love back together
Just promise me
Whatever happens
(Whatever happens)

When this world is closing in
We keep paying for our sins
I can feel the cost of this loving

Whatever happens

If our truth becomes a lie
I don't know how I'll survive
Can't you see me hanging on for life

Whatever happens is is
Whatever happens is is
Whatever happens is is
Don't let go of my hand (don't let go)

Whatever happens is is
Whatever happens is is
Whatever happens is ïs
Don't let go of my hand




~mel
trying to build up my life.. again...after so many times falling..


Isnin, 13 Julai 2009

kenangan..

kadang-kadang kita tak menghargai sesuatu bila ianya ada..
bila ianya telah tiada.. hanya kenangan menjadi peneman abadi...

DESKRIPSI...
belakang yg tinggi,
abg gudang (sepupu)

dari kiri,
abg lan (abg sulung anak mak, di u.s hingga kini xdpt kuhubungi utk memberitahu mak telah pergi ~hnya aku yg menjadi perantara antara dia dan keluargaku),

aku (duduk dgn tgn mak di belakang),

mak (masa tu agak berisi. tp dilewat usia boleh ku angkat sendirian kerana amat kurus),

kak ek (di sebelah mak duduk, kakakku skrg seorg guru di kelantan),

kak yah (kakak ku, juga seorg guru di klang selangor, yg menjaga mak disaat2 akhir kehidupan mak)

abg man (berdiri, anak tiri mak, anak kedua arwah ayah, dipelihara oleh mak),




~mel
aku tak pasti masa ni umur aku berapa..
frame gmbar ni dah ku bawa balik ke penang utk digantung di rumah baruku nanti..




kau pergi jua..

*monolog*- maafkan ibu.. maafkan ibu... redhakan ibu pergi...

~ibu.. tiada apa yg harus kau pohon maaf dari kami.. seharusnya kami yg memohon maaf kepadamu.. disaat2 akhir hidupmu banyak permintaanmu yg tak mampu kami tunaikan..:'(


Hari ini hari ke 5 mak pergi.. aku masih di Klang yang mungkin kini akan menjadi 'kampung' tetapku.. dulu aku pulang ke sini kerana mak ada di sini.. skrg.. aku ada di sini kerana di sinilah akan menjadi tempat aku & adik beradikku berkumpul.. Seharusnya aku pulang ke Penang pagi ni, tapi aku rasa amat berat sekali utk bergerak.. pagi2 airmataku berlinang lagi..masih sukar berhenti walau ku pujuk-pujuk hatiku yg lara ini..

Mak.. tak sangka sungguh mak pergi seawal ini.. rasa xsempat utk mencurahkan baktiku pada mak.. teringat kali terakhir berjumpa mak.. dua hari sebelum mak pergi.. saat itu paling mengusik jiwaku.. waktu aku ingin pulang.. kucium tangan dan pipinya.. tangan mak menarik2 tanganku.. seperti tidak membenarkan aku pergi.. lantas kakakku berkata.. "mak tak bagi balik tu.." Aku dengan spontan menjawab.. "org terpaksa balik dulu mak.. esok kerja.. insyaallah hujung minggu ni org balik yer..". Namun tak kusangka.. mak tak benarkan aku balik kerana mak akan pergi selama2nya.. terkilan sungguh aku.. hingga kini terbayang2 akan kali terakhir bersua..setiap kali teringat setiap kali itulah airmataku berlinang..

Ya Allah. sukarnya aku menghadapi saat2 ini.. Kehilangan seorang ibu tidak sama dengan kehilangan yang lain-lain.. Hilangnya ibu tiada gantinya.. tiada gantinya..


Mak..
Kami rindukan mak..
Bila mak pergi..
Seluruh hidup kami juga pergi..
Luruh segala gembira
Punah segala suka
Yang tinggal hanya segunung duka

Mak..
Kami masih perlukan mak..
Bila mak pergi..
Seluruh hidup kami sunyi..
Siang kami tiada seri
Malam kami jadi sepi..
Yang tinggal hanya mimpi..
Mengharap mak akan kembali..
Walau kami tahu..
Mak sudah jauh di sana..
Tenang dan abadi..

Mak..
Diri ini menangis lagi..
Mak..
Kami rindu mak..
Kami rindu mak...
Kami sayang mak..
Pedih sungguh menerima pemergian mak..

Mak telah tidur utk selama-lamanya..
Tidurlah mak dengan tenang..
Tidurlah mak dengan aman..
Doa dari anak2mu ini
Moga mak sentiasa di dalam lindungan Illahi..
Ya Allah..
Rahmatilah ibunda kami..
Tempatkan mak di tempat paling atas..
dikalangan hambaMU yg beriman..

mak... kami sayang mak... kami rindu mak..




~mel
*monolog di atas diucapkan oleh makcik pengurus jenazah sewaktu menguruskan jenazah arwah mak.. sepertinya dia berkata2 bg pihak mak(sambil menangis), dan menyampaikanya suara hati mak kepada anak2 mak..*

Mak pergi tanggal 9 Julai 2009 bersamaan dengan 16 Rejab 1430 H.. perjalanan hari itu boleh dilihat di sini.. thanks faizal atas entri tersebut.. Aku masih lagi belum dapat menerima hakikat ini.. semangatku pergi bersama2nya...

Sabtu, 11 Julai 2009

linangan airmata..


linangan airmata.., originally uploaded by melati.a.

hujan sudah berhenti.. namun mendung masih menyelubungi..

~mel

Khamis, 9 Julai 2009

dolphins shows


dolphins shows, originally uploaded by melati.a.

salah satu show yg amat menarik aku lihat di loro parque adalah
dolphins show.. mmg nampak cerdik betul dolphin2 tu mngikut arahan..
yg paling best sbb dpt tgk dolphin tu secara dekat sgt.. mcm plastik
jer jer texture badan dolphin tu..

kebetulan duduk di splash zone.. mmh saja je dolphin2 tu mendebushkan
ekor2 nya utk membasahkn penonton.. best sgt.. tp yg aku pasan bila
dolphin2 tu kena wat aksi2 menarik pastu sure trainer2 tu bg mkn.. may
be some sort of motivation or upah kot.. kalau ikut educational
psychology ini dipanggil behavioural theory.. bila ada stimulus akan
terjadi response.. meaning apabila kita diberi ganjaran barulah kita
akan bertindak...

haha.. ngajor education plak.. kang masuk lak teori2 lain..
cognitivist ke.. constructivist ke.. ilang pulak citer dolphin..
anyway.. i love the show so much.. masa tu rasa cam pelancong2 lak..
huhu..

~mel
once in a life time..

Rabu, 8 Julai 2009

lost in peace..


lost in peace.., originally uploaded by melati.a.

when i browse pics that i've taken in canary island using my iPhone, i
found this pic.. i just cant believe that this pic looks so beatiful..
breathtaking.. really really nice.. canary island was a really good
experience.. however if u ask me whether i want to go to canary island
again.. i will say no.. once is enough..

~mel
this place is beautiful.. but lonely..

Selasa, 7 Julai 2009

diselaputi daunan..


diselaputi daunan.., originally uploaded by melati.a.

lawa betul exterior kedai ni yg diselaputi daunan yg dijaga cantik..
sejuk mata memandang.. tapi kacau jer org tu jadi model pulak jenuh
tunggu dia bgn tp xbangun2 pulak..

~mel
testing lg.. fuhhhhh

comelnyer


comelnyer, originally uploaded by melati.a.

budak ni tiba2 je lambai time nak turun flight dr Madrid.. comel lak
tu.. so terpaksala amik gambar dia.. :P

~mel
test post to blog.. fuhhhhh..

Isnin, 6 Julai 2009

roti tuna

7.50pm di Heathrow Airport London, roaming fon provider O2-UK

Sesampainya aku di Heathrow Airport semalam, mmg aku kelaparan. Teringat aku ada duit dalam 19pound sterling (RM110 kot).. so selepas selesai check in Malaysian Airlines aku pun segeralah ke salah satu kedai dlm airport tu cari makanan.. mmg dalam kepala ni fokus on nak beli tuna sandwich.. masa zaman dulu2 time aku buat degree di UK, tuna sandwich ni mmg jadi favourite aku untuk lunch.. paling best kalau dpt makan tuna sandwich Mark & Spencer.. sedap betul... tp mahal laa.. tau2 sajalakalau M&S ni nak masuk pun dua tiga kali fikir.. tak mampu gitu.. tp oleh sebab suka makan sandwich tuna dia.. sanggup jer aku perabih duit dulu2 tu..

Tapi oleh sebab kat Heathrow Terminal 3 tu xde lak M&S cuma ada Harrods.. so aku belasah jer laa apa2 tuna sandwich yg ada..yg penting perut ku yg berkeroncong terisi.. danbila dah kebuluran.. tak kira sandwich tuna apa pun.. tetap sedap.. huhu...

Ini dia sandwich tuna yg aku beli. Bila travel ni.. yg penting bila nak beli makanan, baca ingredients.. pastu selawat + baca bismillah.. jgn main bantai je makanan.. nnt gelap hati.. tapi jgn pulak rasa was2.. kalau was2 haram pulak makanan tu dimakan..

Punyala lapar.. dah koyak plastik baru teringat nak amik gambar.. huhu...

Nyumm..nyum.. sedapnya makan tuna sandwich ni.. tak pandang kiri kanan.. :P


~mel
masih musafir lg ni..

jeles i..

Lihatla pasangan ini.. tidurpun dengan penuh kasih sayang.. gambar ni diambil di Madrid sewaktu flight ke Heathrow London delay beberapa lama.. Time tu nak gi shopping kat airport pun dah xde mood.. ingat nak balik jer, perasaan dan separuh kat malaysia.. Kalau kita tengok mat saleh tidur macam ni tak de rasa apa2 sgt.. tapi kalau kita tengok pasangan melayu mesti timbul pelbagai spekulasi.. mesti ingat pasangan yg belum kawen pasal kalau pasangan yg dah kawen jer lama2 dah kurang tunjuk kemesraan depan org.. tapi bila lom kawen jer yg asyik melekat2.. tak mo lacam tu.. kalau boleh biarlah sampai ke tua mesra cam ni.. kalau tengok pokcok& mokcik mat saleh sentiasa jln berpegangan tangan.. kalau org melayu cakap buang tebiat pulak... so.. patutnya itulah yg nak ditunjukkan kat anak2.. mak ayah mesra selama2nya.. hingga keakhir hayat..


~mel

The Reader

Aku blogkan ni as part of my journey to Spain. Movie ni aku tengok atas flight malaysia airlines on the way to Tenerife last week. Ada dua movie yg aku tgk on the way tu.. tapi yg ini amat melekat kat hati aku. Sebabnya? May be ada sedikit sebanyak yg ada persamaan dgn apa yg aku alami.. kdg2 kita tak sangka kita akan menempuhi sesuatu.. dan kadang2 ada perkara yg kita tak sanggup nak reveal sbb as a human being ada perasaan rendah diri yg memungkinkan kita terpaksa menghadapi segala2nya di luar keredhaan kita...Kalau ada masa/link tgk la movie ni.. sesuai utk org2 yg mcm aku ni..





~mel
a reader will knows...

Sabtu, 4 Julai 2009

last bfast in oratava..



makan kenyang2.. 10 jam lagi baru jumpa makanan atas Malaysian Airlines..

tenerife,,

Today is my last day in Canary Island, Tenerife.. Tomorrow aku akan pulang ke tanahair dlm perjalanan yang akan menjangkau lebih 30 jam. Ketika aku menaip post ni, waktu Malaysia pukul 5.18pg, waktu Tenerife 10.18mlm. Aku dah sgt2 ngantuk tapi nak juga tulis post ni. Aku sebenarnya & konon2nya nak memblog perjalanan aku di sini tapi bila dah di sini masa memblog tu agak terhad walaupun ada internet.

Anyway.. today aku peri ke LORO PARQUE yg amat menarik sekali, di mana aku ambil gambar2 ikan yg sgt2 cantik ni. Mataku dah mengantuk..insyaallah kalau ada kelapangan aku akan blogkan perjalanan ku di Spain.

Aku dah tak sabar nak pulang ke tanahair.. mak still sakit.. jd aku tak mampu nak enjoy berada di Spain ni.. apatah lagi sekarang ni aku tgh rasa amat rindu pada dua org insan yg aku sayang... aku nak balik.. dan kalau boleh mahu berada bersama2 mereka.. rindunya xterkata...



~mel
last from tenerife, spain..
ola..gracias..

Khamis, 2 Julai 2009

anak negro..

Semalam masa tgh jalan2 kat tepi pantai belakang hotel ternampaklah anak negro pompuan ni. Actually memula aku ikut kawan2 jalan2 entah camne bila tgh jln2 dan aku sibuk amik gambar dgn parrot.. hilang plak derang. Tinggal aku sengsorang tp aku tak de la risau sebab tempat tu just belakang hotel jalan kaki jer.. xdela aku takut sesat. So aku terus jela menikmati keindahan tempat tu sendirian. Tu yg ternampak anak negro ni di tgh2 org putih.

Yang bestnya dia jalan sorang2.. tak taula mana mak bapak dia.. so bila aku curi2 amik gambar dia.. rupa dia cam horror jer.. sian jer.. tapi tula kan.. aku mmg amat tertarik dgn anak negro ni.. ingat kalau jumpa lagi sorang nak bawak balik buat anak angkat.. boleh??


Itu dia jalan sorang2.. agaknye suar longgar @ labuh so kenala pegang suar..

Alahai mamat sebelah pulak yg terperasan.. huhu.. tapi time ni anak negro ni tak pasan lagi sedang diperhati..


Alamak!! org ni amik gambar aku? camne ni? Sian dia.. horror muka dia... sorry yer dik.. you are too sweet to be missed of.. :)


~mel
comelnyer dia..

view dari hotel..




gambar jer la dulu.. ni dari balcony Hotel Oasis Oratava Palace... lawa giler.. nampak rumah Spanish yg kotak2 plus pantai yg unik. Sebenarnya nampak pantai tu cam lebih tinggi dari Canary Island ni... ok nanti cerita...


~mel

Rabu, 1 Julai 2009

good morning from spain...


waktu teneriffe, spain, originally uploaded by melati.a.

I'm in spain until sunday... catch u all later.. ada bnyk mende nak cerita... nanti yer..


~mel