Sabtu, 29 Disember 2018

Menunggu berjemaah zohor di Masjid Batu.. masuk2 ditegur oleh seorang nenek.. bertanya org sini ke.. saya cakap saya org dekat2 sini.. singgah otw nak ke Tesco sahaja. Beliau bertanya boleh tak belikan nasi untuknya.. beliau belum makan tengahari lagi.. beliau siap minta nak nasi lauk udang sambal & rendang.. saya cakap ok, lepas solat zohor saya bagitau en. suami yg saya nak pi kedai dekat masjid tu utk beli nasi nenek tu.. en suami teman saya ke kedai tu.. lepas saya beli kami decide terus mkn kat situ, so sy ckp suruh en suami tunggu je kat situ sementara sy jalan kaki semula ke masjid.. saya juga bungkuskan air utk nenek tu.. Sampai di masjid tersenyum nenek tu nampak saya bawa nasi tu.. banyak kali dia ucapkan terima kasih kerana belikan nasi utk dia.. Saya katakan padanya.. balik nanti jalan elok2 ya.. dia bgtau dia akan duduk di masjid sampai kuliah maghrib.. nanti dia minta sesiapa hantar balik.. dia cakap umur dia dah 80 tahun, tinggal sorang, anak2 takde.. balik rumah pun xde apa.. Adus hampir berlinang air mata saya.. sedih.. dalam usia emas sebegitu, Allah beri ujian sendirian.. mengharapkan insan tak dikenali.. 😭😭. Moga Allah permudahkan urusan kita di usia sebegitu nanti.. Allah... Setelah itu saya berjalan semula ke kedai makan bertemu Encik suami yg menunggu.. saya ceritakan pada encik suami.. last2 dia cakap.. kenapa tak ajak nenek tu duduk dgn kita?? #Adess πŸ™„πŸ™„


Jumaat, 28 Disember 2018

Ibu Tunggal...

Tadi ke sekolah menguruskan keperluan sekolah esp. utk Aliff. Hari ni orientasi Form 1. Sementara tungggu ujian saringan berbual dgn seorang ibu.. cantik orangnya.. mmg jenis org utara yg hidung mancung dan putih melepak. Sambil berbual2 saling bertanya lantas dia memberitahu saya yg dia merupakan ibu tunggal. Anak 5. Suami meninggal 7 tahun lepas akibat kanser, tinggal di Kg. Belah Dua dlm 2-3km dari taman perumahan kami. Suaminya meninggal pada usia 33 tahun. Dia bercerita sekarang dia tinggal bersama-sama dengan keluarga ipar. Arwah suami anak bongsu, dibela oleh kakak2 iparnya. Setelah suaminya meninggal, dia diberi sebuah rumah kampung (rumah kakak ipar dia) utk tinggal bersama anak2. Dengan kelulusan SPM (sebelum tu suri rumah) dia start menjahit kecil-kecilan utk menanggung anak2. Dapat bantuan zakat bulanan tapi tak cukup, so terpaksa banyakkan usaha sendiri untuk meneruskan kehidupan. Waktu suami meninggal tidak meninggalkan sebarang harta, socso tak sampai haul katanya (saya tak tanya pjg ttg ni), mujurlah kakak ipar bermurah hati bagi sebuah rumah utk tinggal. Masa beli buku dia cakap juga dengan anak 5, sulong form 1 dan bongsu nak masuk tahun 1 (waktu suami meninggal anak ini berumur 8 bulan), mmg dia agak sesak, tp dia cakap dia buat je apa2 kerja yg boleh utk menanggung keluarga. Kagum saya.. tengok orgnya mcm periang, muda berbicara tapi apa yg ditanggung tak siapa yg tahu. So, utk diri kita.. bersyukurlah dgn apa yg ada dalam hidup kita. Kalau rasa susah, ada org lain yg lebih susah, kalau rasa tak mampu ada lagi org lain yg lebih tidak berkemampuan.. kalau masih boleh bergoyang kaki di rumah, kalau masih boleh bangun pukul 10-11 pagi.. jgn kata hidup kita susah, jgn nak meminta2 dgn org lain... sedarlah hidup ini bukan tempat utk bersenang2 tetapi hidup ini adalah tempat utk bersusah2 utk bersedia ke alam abadi.. #AmbilPengajaran #blog #muhasabahdiriTadi ke sekolah menguruskan keperluan sekolah esp. utk Aliff. Hari ni orientasi Form 1. Sementara tungggu ujian saringan berbual dgn seorang ibu.. cantik orangnya.. mmg jenis org utara yg hidung mancung dan putih melepak. Sambil berbual2 saling bertanya lantas dia memberitahu saya yg dia merupakan ibu tunggal. Anak 5. Suami meninggal 7 tahun lepas akibat kanser, tinggal di Kg. Belah Dua dlm 2-3km dari taman perumahan kami. Suaminya meninggal pada usia 33 tahun. Dia bercerita sekarang dia tinggal bersama-sama dengan keluarga ipar. Arwah suami anak bongsu, dibela oleh kakak2 iparnya. Setelah suaminya meninggal, dia diberi sebuah rumah kampung (rumah kakak ipar dia) utk tinggal bersama anak2. Dengan kelulusan SPM (sebelum tu suri rumah) dia start menjahit kecil-kecilan utk menanggung anak2. Dapat bantuan zakat bulanan tapi tak cukup, so terpaksa banyakkan usaha sendiri untuk meneruskan kehidupan. Waktu suami meninggal tidak meninggalkan sebarang harta, socso tak sampai haul katanya (saya tak tanya pjg ttg ni), mujurlah kakak ipar bermurah hati bagi sebuah rumah utk tinggal. Masa beli buku dia cakap juga dengan anak 5, sulong form 1 dan bongsu nak masuk tahun 1 (waktu suami meninggal anak ini berumur 8 bulan), mmg dia agak sesak, tp dia cakap dia buat je apa2 kerja yg boleh utk menanggung keluarga. Kagum saya.. tengok orgnya mcm periang, muda berbicara tapi apa yg ditanggung tak siapa yg tahu. So, utk diri kita.. bersyukurlah dgn apa yg ada dalam hidup kita. Kalau rasa susah, ada org lain yg lebih susah, kalau rasa tak mampu ada lagi org lain yg lebih tidak berkemampuan.. kalau masih boleh bergoyang kaki di rumah, kalau masih boleh bangun pukul 10-11 pagi.. jgn kata hidup kita susah, jgn nak meminta2 dgn org lain... sedarlah hidup ini bukan tempat utk bersenang2 tetapi hidup ini adalah tempat utk bersusah2 utk bersedia ke alam abadi.. #AmbilPengajaran #muhasabahdiri

Khamis, 27 Disember 2018

Isnin tidak lagi begini...

Inilah waktu bangun kami suami isteri pada hari Isnin sejak 4 tahun 10 bulan yang lepas. Biasanya dia akan bangun dahulu.. dan bersiap dan saya bangun menyiapkan coffee dan makanan untuk dia bersahur. Mungkin ini tidak perlu lagi utk masa akan dtg kerana dia tidak perlu lagi travel balik ke Tg Malim setiap pagi Isnin. Setiap pagi Isnin setelah dia mula gerak ke Tg Malim saya akan jadi serba salah.. nak sambung tidur rasa bersalah sebab dia sedang memandu sendirian dalam gelap. Biasanya saya terus tidak tidur, sambung buat kerja rumah mahu pun siapkan apa2 kerja yg boleh saya buat dlm kesunyian itu. Kadang2 saya kalah juga.. tertidur hingga Subuh. Bila terbangun cepat2 menyemak aplikasi Find My Friends dalam IPhone utk memastikan di mana dia berada. #Alhamdulillah waktu jam ini boleh ditutup bermula minggu depan. Mungkin tidak tutup terua tetapi di adjust waktunya untuk keperluan sahur pada setiap hari Isnin dan Khamis. Moga Allah memberkati keuarga kami.. InsyaAllah.. Amin Ya Rab.. #alhamdulillah #mommypapa #HBP #PJJ


mel

Isnin, 24 Disember 2018

Lapor Diri #KKM Putrajaya

Alhamdulillah.. hari ini 24 Disember 2108, encik suami melaporkan diri sebagai Pegawai Teknologi Maklumat di Kementerian Kesihatan Malaysia. InsyaAllah akan ditempatkan di Hospital Balik Pulau bermula 26 Disember 2018. Syukur... hampir 5 tahun kami menantikan saat ini...

#erynazulaikha temankan papa lapor diri di #KKM Putrajaya pagi ni.

Ahad, 23 Disember 2018

Kenduri Pahlawan Melayu

Encik suami @faizalr dengan pahlawan Melayu iaitu bapa pengantin yg merupakan rakan sekerja di INSTUN.

Dalam Perjalanan...

Dalam perjalanan ke Gombak.. nak singgah sebentar di kenduri kawan hubby @faizalr di Felda Residence Sg Klah.. then ke #GombakSetia. Esok hubby nak lapor diri di #KKM Putrajaya, then singgah #INSTUN ambil brg.. Moga dipermudahkan.. InsyaAllah.. Amin..

Sabtu, 22 Disember 2018

Selepas selesai cucuk meningococcal.. #erynazulaikha punyala takut nak cucuk.. siap xmo cucuk.. lepas cucuk cakap takla sakit sangat.. huhu.. Lepas ni nak menyelesaikan urusan Aliff yang agak complicated... moga Allah permudahkan..


Pulut Rendang

Keletihan sebenarnya sebab sampai ke Penang pukul 11.30malam tadi akibat jem. Tapi semangat memasak muncul pula.. jadi kita masak pulut kuning dan rendang ayam.. kebetulan abgcik pun balik.. jadi bila makan ramai2 kejab je licin seperiuk pulut kuning & rendang ayam. #alhamdulillah.. sebenarnya dah beberapa hari teringin nak makan bila tengok @dapur_cikna tayang pulut kuning dan rendang... hihi..

Isnin, 17 Disember 2018

Doa Seorang Ibu

Isnin 17/12/18 - seawal 7 pagi memandu ke UUM kerana diminta membantu menilai Portfolio Pengajaran untuk Anugerah Pengajaran UUM. Isnin biasanya agak meletihkan kerana bangun seawal 3.40 pagi menemankan suami yg akan pulang ke Tg Malim dan menyediakan sahur ringkas utknya yang berpuasa sunat setiap isnin. Biasanya selepas suami gerak ke Tg Malim sy tidak tidur, buat apa2 yg patut.. pagi ini saya sudahkan dengan membaca tesis sebagai penilai luar. Tak sempat siap sedar2 dah subuh.. cepat2 bersiap ke UUM. Setengah hari di UUM, memandu pulang. Dlm perjalanan rasa letih yg amat, maklumla bangun awal. Di rumah lepas asar konon nak sambung baca tesis.. last2 tertidur ditemani tesis. Terkejut bila Aliff & Eryna menyuarakan hasrat nak main badminton di luar rumah.
Lepas maghrib perut berkeroncong.. lupa tak lunch. Sedang di dapur sedang memikir apa untuk dimasak, Aliff datang dan bersuara. Mommy.. tak payah masak susah2.. nasi tengahari tadi (yg saya masak sebelum ke UUM) ada lagi, buat nasi goreng jer.. Betul juga.. lantas saya terus menggoreng nasi dan telur dadar. Sebenarnya tadi mcm clueless nak masak apa.. mujur Aliff dah tolong fikirkan.
Mujurlah anak2 faham keletihan ibunya.. apa2 yg dimasak sentiasa selera dimakan. Sentiasa juga berusaha membantu, selepas makan, pinggan settle dibasuh termasuk pinggan mommy.. juga termasuk kuali nasi goreng. Meja dipastikan telah dilap dan dibersihkan selepas makan.

Syukur anak2 memahami dan saling membantu. Tak perlulah banyak A wahai Aliff Eryna.. cukuplah dengan menjadi manusia yg punya empathy, akhlak dan punya rasa tanggungjawab. InsyaAllah Kecemerlangan akan hadir seiring kemenjadian itu... Amin Ya Rabbalalamin.
#DoaSeorangIbu


 ~mel

#UUM Teaching Award

17 Disember 2018 Bertugas menilai Portfolio pensyarah2 UUM bagi Anugerah Pengajaran UUM. Mereka menjemput saya khas untuk menilai kualiti dan tahap inovasi pengajaran dan pembelajaran di sana. #USMStyle #alhamdulillah #sulongselalu #WeLead
~mel

Sabtu, 15 Disember 2018

Shopping @Sunway Carnival Mall, Penang

Hari ini kami membeli barang2 persekolahan untuk Eryna. Settle semuanya di Parkson Sunway Karnival. Entah apa yang dipujuk oleh Eryna dapat juga pau lego Friends dari papa.

Gambar 2 Dara Pingitan...hihi.. selepas pau papa @faizalr #erynazulaikha sesungguhnya happy..
~mel

Jumaat, 14 Disember 2018

Keynote Speaker #CIIDT2018

Alhamdulillah dijemput sebagai #Keynote Speaker untuk International Conference on Creativity, and Invention in Digital Technology (CIIDT 2018) pada  11/12/2018. Sharing session ini adalah berdasarkan pengalaman yang saya lalui sebagai practitioner yang menggunakan pelbagai digital tools. Yang penting adalah saya ingin menyakinkan para pendidik dengan penggunaan digital tools yang betul dan di rekabentuk dengan baik, ianya akan membantu menjadikan pengajaran sebagai satu pembelajaran sepanjang hayat, bukan hanya sekadar persediaan untuk menghadapi peperiksaan semata-mata. 




~mel
#AkakMoncong

Rabu, 12 Disember 2018

UiTM Perak

#Alhamdulillah... Selesai sesi talk terakhir tahun ini.. InsyaAllah. Harap2 tiada panggilan last minute πŸ˜…. Cuma hari Isnin depan ada sesi penilaian Portfolio utk Anugerah Akademik UUM.. tp xmelibatkan talk, so hopefully not as tiring as giving talk. Hospitaliti di UiTM Perak sgt baik. Perjlnan di mana2 diiringi Liason Officer Dr Thuraya.. juga diiringi juga oleh polis bantuan. I was like.. alamak.. mereka mengangkat saya cukup tinggi dan terasa mcm saya ni nobody.. moga Allah terus ingatkan saya bahawa saya hamba Allah yg lemah, dan tidak jadikan sanjungan manusia sebagai riak dan takbur dlm diri saya. Cuti2 sekolah ini Aliff dan Eryna ikut ke mana2. Di UiTM Perak mereka pun mcm vip, makan minum ada org layan πŸ˜‚. Siap ada pegawai khas jaga waktu sy beri talk. Sebenarnya nak tinggalkan mereka di rumah tamu jer, tapi bawa pun ok.. so bawa jelah.. Syukur dgn rezeki Allah.. #USMStyle #WeLead #sulongselalu

Khamis, 6 Disember 2018

UTP Squared Debate

#throwback dapat cenderahati dari VC UTP utk squared debate. It was a good experience.. what i love about my job is.. everyday i learn new things.. #sulongselalu #alhamdulillah #WeLead

Rabu, 28 November 2018

Macam2 #rezeki saya dapat hari ini. Saya sebenarnya agak keberatan untuk hadir simposium dan mesyuarat pada hari ini kerana melihatkan jadual saya yg agak pack yg saya dah setuju dari awal. Simposium di UMP ni tiba2 muncul dan sebagai ahli majlis E-Pembelajaran IPTA saya perlu hadir juga. Pengerusi MEIPTA pula menghubungi saya minta tlg juga utk hadir sebab mereka dah sediakan slot utk saya hadir. Disebabkan kesibukan, slide utk present sy hanya sempat siapkan 20 minit sebelum present. #Alhamdulillah Allah bg kelancaran dan idea semasa present. Selepas present, dikerumuni oleh ‘peminat’.. bukanlah peminat sgt tapi org2 yg ingin tahu lebih lanjut tentang topik yg saya bicarakan. Seorang pensyarah hadir dan berkata.. dia kagum betul dgn presentation saya.. dgn slide yg ada satu point tapi elaborationnya pjg. Ada 10 org presenter sebenarnya tadi. Saya org kedua last. Bila sesi berakhir ada pertanyaan dari peserta simposium.. dan tiada kaitan pun dgn topik saya dan ditujukan kpd Pengerusi MEIPTA. Ada 2 soalan.. dan tetiba Pengerusi meipta berbisik kpd saya.. boleh tak tolong jawab πŸ˜‚πŸ˜‚. Saya tanya knp saya? Dia cakap dia rasa saya seorg je yg boleh jawab πŸ˜‚πŸ˜‚. Mujurlah saya mmg boleh jawab dan yg bertanya berpuas hari dgn jawapan saya.. Fuhh selamat!! Sesi petang - meeting. Fungsi meipta adalah sebagai satu badan yg mengurus dan mempelopori elearning dan MOOCs malaysia. Saya rasa teruja sebab bila berbincang ramai ahli kaitkan perbincangan dgn talk saya pada paginya.. which saya rasa.. Ya Allah.. impactful nya talk saya walaupun dengan kekurangan masa utk menyiapkan presentation. Syukur.. terima kasih Allah atas ilmu yg diberikan padaku.. Semoga dipermudahkan perjalananku seterusnya.. InsyaAllah


Bersama pemenang Anugerah Pengajaran Kategori Applied Science tahun ni PM Dr Wan Zuhainis.. #AAN12. Saya #AAN10.


Khamis, 22 November 2018

New Story From Me

Saya mengenali Dr Rahimah seawal saya bertugas di USM. Masa tu saya bertugas sbg felo di Desasiswa Saujana manakala beliau Penggawa Fajar Harapan. Kemudian setelah tak jadi felo selalu bertemu di event2 usm. Cuma ketika saya bg training di pusat pengajian beliau, kami bnyk berkomunikasi. Ketika itu beliau bnyk bertanya, dan cuba buat rakaman video utk portal elearn@usm. Beliau di diagnose kanser tahap 4 hanya 2 bulan lepas selepas kembalinya dari mengerjakan haji. Dua bulan yg pantas.. tiba2,dpt tahu beliau dah kritikal. Sedikit sebanyak rasa sebak dan airmata bagai tak mampu ditahan mengalir. Namun syukur.. penderitaan arwah tak lama. Mengingati nasib arwah, terbayang nasib sendiri.. Bagaimana akhirnya hidup kita tidaklah dpt diketahui. Cuma mampu berdoa.. moga Allah permudahkan urusan kita semua dlm perjalanan ke negara abadi suatu ketika nanti.. πŸ˜“πŸ˜“ #blog ~Bersediakah kita untuk kembali kepadaNya?Saya mengenali Dr Rahimah seawal saya bertugas di USM. Masa tu saya bertugas sbg felo di Desasiswa Saujana manakala beliau Penggawa Fajar Harapan. Kemudian setelah tak jadi felo selalu bertemu di event2 usm. Cuma ketika saya bg training di pusat pengajian beliau, kami bnyk berkomunikasi. Ketika itu beliau bnyk bertanya, dan cuba buat rakaman video utk portal elearn@usm. Beliau di diagnose kanser tahap 4 hanya 2 bulan lepas selepas kembalinya dari mengerjakan haji. Dua bulan yg pantas.. tiba2,dpt tahu beliau dah kritikal. Sedikit sebanyak rasa sebak dan airmata bagai tak mampu ditahan mengalir. Namun syukur.. penderitaan arwah tak lama. Mengingati nasib arwah, terbayang nasib sendiri.. Bagaimana akhirnya hidup kita tidaklah dpt diketahui. Cuma mampu berdoa.. moga Allah permudahkan urusan kita semua dlm perjalanan ke negara abadi suatu ketika nanti.. πŸ˜“πŸ˜“ ~Bersediakah kita untuk kembali kepadaNya?

Rabu, 31 Oktober 2018

Lorne Beach...

Melarikan diri jauh dari hiruk pikuk kota raya.. #lornebeach #victoria #aussie2018 #mommypapa #syukurselalu

~mel

Singgah Sebentar...

Berehat sebentar makan crips di tepi pantai otw ke Apollo Bay. #alhamdulillah #mommypapa #MelbourneTrip #TerimaKasihUSM sponsor πŸ˜‚πŸ˜‚

Otw to Apollo Bay.. rent kereta hari ni.. pening 2-3 kali salah jalan πŸ˜…πŸ˜…


Jumaat, 26 Oktober 2018

#alhamdulillah mendapat Al-Quran Tafsir khas ekslusif untuk wanita.. Terima Kasih kepada yang memberi, Pn Shafa yg menjalankan latihan sangkutan industri di bawah penyeliaan saya. #SomethingToTreasure #InsyaAllah


New Story From Me

Semalam sy di UM utk satu mesyuarat, jam 4ptg sy keluar dr UM ke Subang, mujur ada seorang Prof dari UMK sudi hntr saya ke Subang. Dlm kereta tgk2 flight delay... aduss.. Sampai di Subang, tiba2 saya dpt satu Whatsapp message dari seorg kawan pensyarah yg mnjadi ketua juri pertandingan inovasi yg sy pengerusikan last week. Whatsapp marah2 itu buat saya pening sbb saya tak tahu hujung pangkal. Beliau marahkan staf sy yg buat something yg dia rasa tak patut, dan menyusahkan dia. Dia sertakan email staf sy dlm whatsapp tu. Bila sy baca email tu mcm sy rasa,. Eh.. apa salah staf saya.. bg saya apa yg staf saya buat tu ok.. lg memudahkan dia. Walaupun saya sbnrnya tgh sgt letih tp saya cuba cakap elok2 dan bg justifikasi.. Mmg teruk dia marahkan saya. Saya tarik nafas pjg2 dan Whatsapp ke group centre saya dan tnya sbnrnya apa berlaku. Masing2 pun pening. Apa yg sy boleh ckp masa tu kpd ketua juri tu.. nanti saya siasat.. sebab sy di KL tak pasti apa berlaku di ofis, walaupun staf saya dah respon dan saya rasa xde masalah dgn staf saya. Tak lama lepas tu tiba2 masuk Whatsapp lain dari org yg sama.. minta maaf dia salah faham email staf saya dan staf saya buat benda yg betul. Dia yg salah faham. Saya reply dgn baik dan cakap.. it’s ok, nanti saya ajar staf saya how to write proper email yg tepat. Walaupun saya sebenarnya patut marah sebab tetiba kena marah tp saya just apologised atas kesilapan staf saya tulis email.. huhu.. then the matter was off.. Sebenarnya perkara macam ni sangat bahaya. Kalau ikut penat saya dan stress flighy delay sampai 2 jam, saya boleh bergaduh dgn dia. Mujur Allah beri jalan utk bertenang dan cool down. Cuma kdg2 bila kita penat dan stress out dan tak dapat nak release the stress, the matter would become worse. Contoh, a few months back saya sgt letih then diminta buat sesuatu tp saya buat sebab consider org lain tetapi tgk2 sbnrnya ada org lain yg boleh buat perkara tu dan sepatutnya boleh considerate dgn situasi kami. Sampai sekarang ia makan dalam dan saya dpt tgk true colours org itu. Whatever it is.. we live bukan utk diri kita semata2.. but kita hidup dgn org lain. When you did not consider other people’s feelings and problems.. you might lost friends and people who are able to help you when you are in need. So belajarlah utk tidak terlalu pentingkan diri sendiri πŸ™„πŸ™„ #blogSemalam sy di UM utk satu mesyuarat, jam 4ptg sy keluar dr UM ke Subang, mujur ada seorang Prof dari UMK sudi hntr saya ke Subang. Dlm kereta tgk2 flight delay... aduss.. Sampai di Subang, tiba2 saya dpt satu Whatsapp message dari seorg kawan pensyarah yg mnjadi ketua juri pertandingan inovasi yg sy pengerusikan last week. Whatsapp marah2 itu buat saya pening sbb saya tak tahu hujung pangkal. Beliau marahkan staf sy yg buat something yg dia rasa tak patut, dan menyusahkan dia. Dia sertakan email staf sy dlm whatsapp tu. Bila sy baca email tu mcm sy rasa,. Eh.. apa salah staf saya.. bg saya apa yg staf saya buat tu ok.. lg memudahkan dia. Walaupun saya sbnrnya tgh sgt letih tp saya cuba cakap elok2 dan bg justifikasi.. Mmg teruk dia marahkan saya. Saya tarik nafas pjg2 dan Whatsapp ke group centre saya dan tnya sbnrnya apa berlaku. Masing2 pun pening. Apa yg sy boleh ckp masa tu kpd ketua juri tu.. nanti saya siasat.. sebab sy di KL tak pasti apa berlaku di ofis, walaupun staf saya dah respon dan saya rasa xde masalah dgn staf saya. Tak lama lepas tu tiba2 masuk Whatsapp lain dari org yg sama.. minta maaf dia salah faham email staf saya dan staf saya buat benda yg betul. Dia yg salah faham. Saya reply dgn baik dan cakap.. it’s ok, nanti saya ajar staf saya how to write proper email yg tepat. Walaupun saya sebenarnya patut marah sebab tetiba kena marah tp saya just apologised atas kesilapan staf saya tulis email.. huhu.. then the matter was off.. Sebenarnya perkara macam ni sangat bahaya. Kalau ikut penat saya dan stress flighy delay sampai 2 jam, saya boleh bergaduh dgn dia. Mujur Allah beri jalan utk bertenang dan cool down. Cuma kdg2 bila kita penat dan stress out dan tak dapat nak release the stress, the matter would become worse. Contoh, a few months back saya sgt letih then diminta buat sesuatu tp saya buat sebab consider org lain tetapi tgk2 sbnrnya ada org lain yg boleh buat perkara tu dan sepatutnya boleh considerate dgn situasi kami. Sampai sekarang ia makan dalam dan saya dpt tgk true colours org itu. Whatever it is.. we live bukan utk diri kita semata2.. but kita hidup dgn org lain. When you did not consider other people’s feelings and problems.. you might lost friends and people who are able to help you when you are in need. So belajarlah utk tidak terlalu pentingkan diri sendiri πŸ™„πŸ™„

Rabu, 24 Oktober 2018

Rezeki



Minggu lepas saya diminta untuk memberikan tech-talk di Simposium Teaching & Learning USM di samping seramai 13 pemceramah lain. Tech-talk adalah hanya ceramah ringkas, masa diberi 15 minit tp perlu input yang benar-benar power untuk menarik perhatian audience. Saya sebenarnya agak self-conscious sebab speakers lain mmg hebat2 dan terkenal. Walaupun ramai students saya yang hadir dan beri feedback yang saya ni hebatlah.. itulah.. inilah.. tapi jauh di sudut hati saya masih risau dan ada sedikit keluh kesah.. Walaupun boss saya dah siap menjadikan tech talk tersebut Youtube video, saya tak tengok sebab saya tak rasa konfiden.

Namun semalam, saya ada appoinment mata di Institut Perubatan dan Pergigian Termaju, USM kerana mata kanan saya bengkak, sedikit kelabu dan macam ada benda tak keluar2. Bila Dr. Bakiah, pakar mata panggil nama.. terus dia cakap.. Bestnya, hari ni orang famous datang jumpa saya.. terus dia bagitau dia dengar talk saya dan rasa best sangat. Dia siap minta tips mcm mana nak buat dsbgnya. πŸ˜…πŸ˜…

Kemudian pagi ni pula dipanggil meeting majlis e-pembelajaran Malaysia (MEIPTA) di UMP, saya bgtau saya mungkin tak dapat pergi sebab telah dijemput ke UMS sehari selepas hari meeting. Pengerusi MEIPTA insisted on saya pergi juga meeting sebab dia cakap dia perlukan saya untuk buat sharing session utk semua wakil IPTA sebab dia tak puas dengar tech-talk saya hari tu.. sekejab sangat tetap sangat impactful. Dia nak saya bantu semua IPTA dalam e-learning.

Alhamdulillah.. dua feedback tu sudah cukup untuk saya rasa lega.. tenang rasa dihati. Syukur sebab dapat feedback yang bagus. Sebenarnya rezeki dari Allah bukan hanya wang ringgit tetapi rezeki ketenangan hati. Bila hati tenang, jiwa akan rasa selesa dan hidup akan jadi lebih bahagia. Syukur Allah beri rezeki ketenangan hati pada pagi ini.

By the way, mata kanan saya ok, walaupun ada sedikit masalah pada salur darah tp tak serious, doc cakap not too worry that much. Power cermin mata pun ok. So, 8 bulan lagi check semula.

My talk on 'Impactful Learning Experience #USMStyle"



~PMAAZ

Selasa, 23 Oktober 2018

Anugerah Ketokohan 2017

#Alhamdulillah menerima Anugerah Ketokohan dari Duli Yang Maha Mulia Tuanku Syed Sirajudin Ibni Almarhum Syed Jamalullail, Sultan Perlis 22 Oktober 2018. Harap-harap lepas ni dapat Dato’ lah pulak #BeranganTuFree πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ #USMStyle #WeLead #sulongselalu

~mel

BFF to Anugerah Sanggar Sanjung 2018

Kami janji ke event mlm tadi bertiga. Janji jumpa di USM dan husband my friend hantar ke Spice. Bila jumpa.. laa.. kami pakai baju warna sama tanpa dirancang.. #alhamdulillah these are my #BFF. Dr Rahimi in the middle pensyarah kaunseling & Dr Fadzilah pensyarah Bahasa Melayu. Kedua mereka lebih senior dlm perkhidmatan dari saya. Syukur pada tahun ini saya telah berjaya convince mereka yg mereka harus cuba untuk pergi lebih jauh... Jenuh saya push utk ikut cakap saya.. Alhamdulillah Dr Rahimi menang gold utk ITLS2018 dan Dr Fadzilah dpt Anugerah Pendidik Sanjungan. Dr Fadzilah dah nyaris tarik diri last minute tp saya paksa.. siap suruh dia dtg ofis hari sabtu utk siapkan portfolio.. memang depa ckp saya mak tiri.. tapi akhirnya mereka berjaya.. takkan nak marah sy kot.. πŸ˜…πŸ˜…. Dr Rahimi pun gitu, bila minta masuk competition tak yakin.. last2 sy cakap. Siapkan malam ni juga.. esok hantar, tgk2 dapat gold.. hahaha.. lepaa tu terus belanja saya maggi goreng Subaidah πŸ˜‚πŸ˜‚. Anyway satu perkara yg kita harus tau.. hidup ini bukan hanya untuk diri sendiri.. tp utk org lain.. bantu org lain selagi termampu.. kdg2 org lain akan berjaya.. kita sendiri mungkin tidak.. tapi kalau kita ikhlas.. InsyaAllah.. kepuasan hati atas kejayaan sahabat kita lebih terkesan dlm hati kita.. InsyaAllah. #JanganKedekutIlmu #JanganKedekutApa2pun #USMStyle #WeLead #sulonhselalu

Tan Sri Dzul

Dengan Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak, mantan VC USM. Beliau VC USM ketika saya mula2 menjejakkan kaki ke USM. Beliau akan menerima Profesor Emeritus dalam konvokesyen USM esok. Selamba jer ajak dia berselfie.. πŸ˜‚πŸ˜… #USMStyle #WeLead #sulongselalu ~mel

Isnin, 22 Oktober 2018

Malam Majlis Anugerah Sanggar Sanjung

#Alhamdulillah #AnugerahKetokohan #MajlisAnugerahSanggarSanjung #mass2017 #USM #sulongselalu #WeLead

Jumaat, 12 Oktober 2018

New Story From Me

Pendidikan mempengaruhi mentaliti? Mungkin ya.. mungkin tidak. Tadi ada seseorang berkata kepada saya.. alaa..akak ni lulusan SPM saja, lainlah awak.. Tiba2 saya yg memang darah tinggi ni naik darah.. huhu.. Saya cakap pada dia, saya tak pernah memandang orang dari segi kelulusan. Kalau saya pandang dari segi kelulusan ramai antara rakan saya di FB tidak akan jadi kawan saya. Di pejabat saya ada staf sendiri tapi saya bergaul dengan mereka seperti mereka adalah manusia seperti saya. Tak pernah saya memandang rendah pada mereka kecuali disebabkan oleh perangai dan mentaliti longkang. Apa itu mentaliti longkang?? Orang yang selalu bagi alasan... mentang2 dia pandai, mentang2 dia kaya, mentang2 dia belajar tinggi... sombong!! Sebenarnya siapa yang sombong? Orang yang sombong adalah org yang ada banyak alasan dan suka beri alasan bila melihat kelebihan org lain dan beranggapan org menggunakan kelebihan yang mereka ada utk tunjuk terra, tunjuk baik, tunjuk bagai2 la.. Saya just nak bagitau buat kesekian kalinya.. TARAF itu hanya ada di sisi Allah. Dalam dunia ni tak de taraf antara manusia kecuali orang yg hidup penuh keimanan. Itu lambang keimanan. Kalau korang ada SPM ke.. tak sekolah ke.. ada Ijazah ke.. ada master ke.. ada PhD ke.. tak de maknanya kalau fikiran tu cetek dan tak berusaha utk perbaiki diri. Jadi, jangan nak mengata saya... mentang2 dia kaya/pandai/berjawatan pandai je nak ngajar org.. sombong.. Muhasabah diri.. siapa yang sombong entah.. suka betul banding2 kan dengan kelulusan akademik.. kalau korang ada spm.. so what?? Korang mungkin terra masak, decorate cake giler2 cantik.. saya tak berapa nak pandai... Saya pakar dalam bidang saya tapi saya sentiasa belajar dalam kehidupan.. So please avoid mentaliti longkang!! #blogPendidikan mempengaruhi mentaliti? Mungkin ya.. mungkin tidak. Tadi ada seseorang berkata kepada saya.. alaa..akak ni lulusan SPM saja, lainlah awak.. Tiba2 saya yg memang darah tinggi ni naik darah.. huhu.. Saya cakap pada dia, saya tak pernah memandang orang dari segi kelulusan. Kalau saya pandang dari segi kelulusan ramai antara rakan saya di FB tidak akan jadi kawan saya. Di pejabat saya ada staf sendiri tapi saya bergaul dengan mereka seperti mereka adalah manusia seperti saya. Tak pernah saya memandang rendah pada mereka kecuali disebabkan oleh perangai dan mentaliti longkang. Apa itu mentaliti longkang?? Orang yang selalu bagi alasan... mentang2 dia pandai, mentang2 dia kaya, mentang2 dia belajar tinggi... sombong!! Sebenarnya siapa yang sombong? Orang yang sombong adalah org yang ada banyak alasan dan suka beri alasan bila melihat kelebihan org lain dan beranggapan org menggunakan kelebihan yang mereka ada utk tunjuk terra, tunjuk baik, tunjuk bagai2 la.. Saya just nak bagitau buat kesekian kalinya.. TARAF itu hanya ada di sisi Allah. Dalam dunia ni tak de taraf antara manusia kecuali orang yg hidup penuh keimanan. Itu lambang keimanan. Kalau korang ada SPM ke.. tak sekolah ke.. ada Ijazah ke.. ada master ke.. ada PhD ke.. tak de maknanya kalau fikiran tu cetek dan tak berusaha utk perbaiki diri. Jadi, jangan nak mengata saya... mentang2 dia kaya/pandai/berjawatan pandai je nak ngajar org.. sombong.. Muhasabah diri.. siapa yang sombong entah.. suka betul banding2 kan dengan kelulusan akademik.. kalau korang ada spm.. so what?? Korang mungkin terra masak, decorate cake giler2 cantik.. saya tak berapa nak pandai... Saya pakar dalam bidang saya tapi saya sentiasa belajar dalam kehidupan.. So please avoid mentaliti longkang!!

iQuran Pro.. sentiasa mengingatkan setiap hari Jumaat.. #Al-Khafi #beingmuslim Doakan suatu hari nanti mampu menghafal surah ini.. Amin..


#Rezeki.. Bila mendapat pelawaan dari insan2 hebat, biasanya saya akan rasa kerdil tapi penuh keterujaan. Semoga Allah permudahkan segala urusan untuk penghasilan artikel ini. InsyaAllah.. Amin


Selasa, 9 Oktober 2018

New Story From Me

Hari ni.. 8am sampai ofis. Diminta ganti bos utk bagi training coz boss kena pi pelancaran something. Redha je coz xde org lain yg boleh tolong, walaupun ada kerja sendiri perlu disettlekan. Training end-up at 1.30pm. Penat!! 1.30pm makan solat. Tak sempat buat apa pun terus pack start kereta ke pusat pengajian utk Hari Guru 2018. Duduk sampai pkl 4.30pm. Pi minum ptg yg disediakan. 4.50pm start kereta nak balik, hari mendung. Jambatan dah sesak sebelum mazuk lagi😱. Jem @ slow moving spjg jln.. 5.40pm baru sampai. Bergegas masak nasi & ayam masak lemak cili api, Eryna pasti kelaparan balik sekolah. 6.10pm settle masak dan capai tudung instant utk ambil Eryna. Hujan turun selebat2nya. Redah hujan, kasut Eryna basah kuyup, terus ke transit utk ambil beg transit. 6.40pm sampai rumah. Aduhh belum Asar lagi. Buh nasi eryna, suruh dia mkn, naik atas bergegas mandi solat. Tak lama pastu maghrib. 7.30pm dah tergolek keletihan. Ada harapan bangun 4.30am utk Isyak. Tgk2 juga kerja sekolah Eryna.. ngaji sikit2.. buat apa2 matapun dah nak terpejam... 😴😴😴 #ADayOfMyLife #CareerWoman #PJJLife #Blog #HoldingOn #Tired Bersyukurlah kalau anda masih berpeluang tarik nafas pjg dlm aktiviti sehari2..Hari ni.. 8am sampai ofis. Diminta ganti bos utk bagi training coz boss kena pi pelancaran something. Redha je coz xde org lain yg boleh tolong, walaupun ada kerja sendiri perlu disettlekan. Training end-up at 1.30pm. Penat!! 1.30pm makan solat. Tak sempat buat apa pun terus pack start kereta ke pusat pengajian utk Hari Guru 2018. Duduk sampai pkl 4.30pm. Pi minum ptg yg disediakan. 4.50pm start kereta nak balik, hari mendung. Jambatan dah sesak sebelum mazuk lagi😱. Jem @ slow moving spjg jln.. 5.40pm baru sampai. Bergegas masak nasi & ayam masak lemak cili api, Eryna pasti kelaparan balik sekolah. 6.10pm settle masak dan capai tudung instant utk ambil Eryna. Hujan turun selebat2nya. Redah hujan, kasut Eryna basah kuyup, terus ke transit utk ambil beg transit. 6.40pm sampai rumah. Aduhh belum Asar lagi. Buh nasi eryna, suruh dia mkn, naik atas bergegas mandi solat. Tak lama pastu maghrib. 7.30pm dah tergolek keletihan. Ada harapan bangun 4.30am utk Isyak. Tgk2 juga kerja sekolah Eryna.. ngaji sikit2.. buat apa2 matapun dah nak terpejam... 😴😴😴 #ADayOfMyLife #CareerWoman #PJJLife #HoldingOn #Tired Bersyukurlah kalau anda masih berpeluang tarik nafas pjg dlm aktiviti sehari2..

Isnin, 1 Oktober 2018

New Story From Me

Kisah 4 pagi... Encik suami panggil grab utk ke KTM Butterworth.. Hubby: Mommy grab semua busy, mommy kena hantarlah pi KTM. (Saya pun berlari naik atas tukar baju) Dalam kereta... Hubby: Minyak nak habis ni mommy.. Saya: Tula.. smlm papa tak tolong buh minyak kereta, dah kena buh sendiri hari ni. Hubby: Ada stesen minyak kan otw ni.. sempat lagi buh ni. (Encik suami pun berhenti utk isi minyak kat stesen Shell kat tepi jalan) Encik suami buka pintu kereta lepas isi minyak.. Hubby: Mommy! Ada problem ni.. wallet tertinggal kat rumah. Saya: haa.. tak sempat nak pusing dah ni.. kena terus pi KTM. (Masa tu jam dlm 4.45am.. keretapi pkl 4.58am). Kami pun terus gerak ke stesen KTM Hubby: Duit lah tak de ni.. lesen ok kot kat Tg Malim tu.. Saya pun keluarkan duit dari purse dan kad kahwin (utk id la kononnya).. nak bagi kat encik suami. Then dia cakap.. "kalau mommy hantar wallet papa ke KTM Bukit Mertajam ok tak? Eh tapi nanti mcm mana nak cari.." Then saya fikir, kalau macam tu, baik aje kami balik rumah, dia ambil wallet dan dia naik keretapi kat BM je. Rumah kami in between KTM Butterworth & KTM BM. Sebenarnya KTM BM lagi dekat dengan rumah tp saya kurang suka sebab kalau siang2 banyak kereta. Dipendekkan cerita, kami balik rumah, ambil wallet dan alhamdulillah sempatlah saya hantar encik suami ke KTM Bukit Mertajam. Otw nak ke stesen KTM BM sempat lagi saya cakap.. haa.. mujur benti isi minyak tadi, pasan wallet tertinggal. Tula.. kata encik suami. Hikmah membantu isteri.. hihihi... Moga Allah permudahkan urusan kita semua hari ini.. Saya ada pembentangan calon dekan pkl 9 pagi ni.. rasa relaks jer sebab xde kepentingan sangat nak jadi dekan.. huhu.. #blogKisah 4 pagi... Encik suami panggil grab utk ke KTM Butterworth.. Hubby: Mommy grab semua busy, mommy kena hantarlah pi KTM. (Saya pun berlari naik atas tukar baju) Dalam kereta... Hubby: Minyak nak habis ni mommy.. Saya: Tula.. smlm papa tak tolong buh minyak kereta, dah kena buh sendiri hari ni. Hubby: Ada stesen minyak kan otw ni.. sempat lagi buh ni. (Encik suami pun berhenti utk isi minyak kat stesen Shell kat tepi jalan) Encik suami buka pintu kereta lepas isi minyak.. Hubby: Mommy! Ada problem ni.. wallet tertinggal kat rumah. Saya: haa.. tak sempat nak pusing dah ni.. kena terus pi KTM. (Masa tu jam dlm 4.45am.. keretapi pkl 4.58am). Kami pun terus gerak ke stesen KTM Hubby: Duit lah tak de ni.. lesen ok kot kat Tg Malim tu.. Saya pun keluarkan duit dari purse dan kad kahwin (utk id la kononnya).. nak bagi kat encik suami. Then dia cakap.. "kalau mommy hantar wallet papa ke KTM Bukit Mertajam ok tak? Eh tapi nanti mcm mana nak cari.." Then saya fikir, kalau macam tu, baik aje kami balik rumah, dia ambil wallet dan dia naik keretapi kat BM je. Rumah kami in between KTM Butterworth & KTM BM. Sebenarnya KTM BM lagi dekat dengan rumah tp saya kurang suka sebab kalau siang2 banyak kereta. Dipendekkan cerita, kami balik rumah, ambil wallet dan alhamdulillah sempatlah saya hantar encik suami ke KTM Bukit Mertajam. Otw nak ke stesen KTM BM sempat lagi saya cakap.. haa.. mujur benti isi minyak tadi, pasan wallet tertinggal. Tula.. kata encik suami. Hikmah membantu isteri.. hihihi... Moga Allah permudahkan urusan kita semua hari ini.. Saya ada pembentangan calon dekan pkl 9 pagi ni.. rasa relaks jer sebab xde kepentingan sangat nak jadi dekan.. huhu..

Ahad, 19 Ogos 2018

New Story From Me

‪Dari ptg td sebenarnya dok mengadap 1 drat tesis my PhD student. Nak baca tesis student ni kena kuat smgt juga kerana boleh buat stres. Byg 4 jam last2 sy give-up. Bnyk sgt error, grammar, analisia ntah apa2. SV bkn tmpt utk semak penulisan tp semak content tepat atau tidak. ‬ ‪Kalau nak harap SV betulkan semua benda.. mmg senanglah kerja student.. ingat buat PhD senang ke? Last2 after 4 jam menyemak teais lebih sy decide to stop.. pandai2 lah betulkan semuanya student ooii.. berpinau dah biji mata akak 🀦‍♀️🀦‍♀️‬ #blog‪Dari ptg td sebenarnya dok mengadap 1 drat tesis my PhD student. Nak baca tesis student ni kena kuat smgt juga kerana boleh buat stres. Byg 4 jam last2 sy give-up. Bnyk sgt error, grammar, analisia ntah apa2. SV bkn tmpt utk semak penulisan tp semak content tepat atau tidak. ‬ ‪Kalau nak harap SV betulkan semua benda.. mmg senanglah kerja student.. ingat buat PhD senang ke? Last2 after 4 jam menyemak teais lebih sy decide to stop.. pandai2 lah betulkan semuanya student ooii.. berpinau dah biji mata akak 🀦‍♀️🀦‍♀️‬

Baru lepas jogging.. berpeluh2 singgah bfast capati di tepi jalan.. capati melayu ni mmg best tapi kalau lambat cepat habis πŸ˜‚πŸ˜‚ #papamommy #couple #slow2 #jalan2pagi


Dalam kegelapan.. disinari cahaya keimanan #Suamiku #papamommy #Subuh #7Zulhijjah


Isnin, 6 Ogos 2018

New Story From Me

Percaya bahawa Allah itu Maha Baik, Maha Pemurah & Maha Mengetahui.. Kisah saya sebelum dan selepas raya.. Saya menghabiskan lebih kurang RM10k utk keperluan kaum keluarga membeli 3 biji komputer 1 iMac dan 2 Acer. Mengeluarkan duit sedebuk 10k bukan mudah tapi demi keperluan mereka saya bantu.. 1 utk keperluan part time job, 2 sambung belajar. Tak sanggup saya lihat mereka susah dan sememangnya komputer adalah keperluan utk mereka. Lepas raya banyak keperluan yg perlu ditunaikan.. bayar yuran pengajian dllg.. Juga sayalah sole provider. Sebenarnya ada juga rasa sedikit sesak.. tp mempermudahkan urusan keluarga keutamaan saya.. Cuma dlm keadaan begini saya hanya berserah pada Allah.. diri sy sendiri pun bukan sihat sgt tetapi saya terima banyak invitation dari luar utk bekerja.. Dua tiga hari ni bila check akaun saya rasa sesak nafas juga.. ada perkara yg belum settle dan gaji saya mmg dah susut walau bulan Ogos pjg lg.. Jarang berlaku begini.. Terasa sgt perlu berjimat.. tapi Allah itu maha baik.. Allah tahu kesesakan hidup saya sebab membantu org lain... Dlm hati sedikit gundah tiba2 rezeki mencurah tak tau dtg dari mana.. really.. tetiba dlm akaun masuk transaksi insuran yg sy xpasti dari yg mana satu.. beratus2 juga, ada pula pembayaran entah apa2 MQA lah yg sy pun xingat bila sy buat sbb dah terlalu lama, bayaran perjalanan yg sy ingat sy xkan dpt, byrn ceramah yg sy sbnrnya just nk sumbangkan tenaga semata2.. dan mcm2 muncul dlm 2-3 hari ini.. Pelik & Ajaib tapi itulah kuasa Allah. Rezeki mencurah2 bila mana kita permudahkan urusan org lain.. kesimpulan saya.. jikam kita rasa hidup kita sesak.. banyakkan lah bersedekah dan membantu insan lain terutama keluarga kita sendiri #blogPercaya bahawa Allah itu Maha Baik, Maha Pemurah & Maha Mengetahui.. Kisah saya sebelum dan selepas raya.. Saya menghabiskan lebih kurang RM10k utk keperluan kaum keluarga membeli 3 biji komputer 1 iMac dan 2 Acer. Mengeluarkan duit sedebuk 10k bukan mudah tapi demi keperluan mereka saya bantu.. 1 utk keperluan part time job, 2 sambung belajar. Tak sanggup saya lihat mereka susah dan sememangnya komputer adalah keperluan utk mereka. Lepas raya banyak keperluan yg perlu ditunaikan.. bayar yuran pengajian dllg.. Juga sayalah sole provider. Sebenarnya ada juga rasa sedikit sesak.. tp mempermudahkan urusan keluarga keutamaan saya.. Cuma dlm keadaan begini saya hanya berserah pada Allah.. diri sy sendiri pun bukan sihat sgt tetapi saya terima banyak invitation dari luar utk bekerja.. Dua tiga hari ni bila check akaun saya rasa sesak nafas juga.. ada perkara yg belum settle dan gaji saya mmg dah susut walau bulan Ogos pjg lg.. Jarang berlaku begini.. Terasa sgt perlu berjimat.. tapi Allah itu maha baik.. Allah tahu kesesakan hidup saya sebab membantu org lain... Dlm hati sedikit gundah tiba2 rezeki mencurah tak tau dtg dari mana.. really.. tetiba dlm akaun masuk transaksi insuran yg sy xpasti dari yg mana satu.. beratus2 juga, ada pula pembayaran entah apa2 MQA lah yg sy pun xingat bila sy buat sbb dah terlalu lama, bayaran perjalanan yg sy ingat sy xkan dpt, byrn ceramah yg sy sbnrnya just nk sumbangkan tenaga semata2.. dan mcm2 muncul dlm 2-3 hari ini.. Pelik & Ajaib tapi itulah kuasa Allah. Rezeki mencurah2 bila mana kita permudahkan urusan org lain.. kesimpulan saya.. jikam kita rasa hidup kita sesak.. banyakkan lah bersedekah dan membantu insan lain terutama keluarga kita sendiri