Khamis, 22 November 2018

New Story From Me

Saya mengenali Dr Rahimah seawal saya bertugas di USM. Masa tu saya bertugas sbg felo di Desasiswa Saujana manakala beliau Penggawa Fajar Harapan. Kemudian setelah tak jadi felo selalu bertemu di event2 usm. Cuma ketika saya bg training di pusat pengajian beliau, kami bnyk berkomunikasi. Ketika itu beliau bnyk bertanya, dan cuba buat rakaman video utk portal elearn@usm. Beliau di diagnose kanser tahap 4 hanya 2 bulan lepas selepas kembalinya dari mengerjakan haji. Dua bulan yg pantas.. tiba2,dpt tahu beliau dah kritikal. Sedikit sebanyak rasa sebak dan airmata bagai tak mampu ditahan mengalir. Namun syukur.. penderitaan arwah tak lama. Mengingati nasib arwah, terbayang nasib sendiri.. Bagaimana akhirnya hidup kita tidaklah dpt diketahui. Cuma mampu berdoa.. moga Allah permudahkan urusan kita semua dlm perjalanan ke negara abadi suatu ketika nanti.. πŸ˜“πŸ˜“ #blog ~Bersediakah kita untuk kembali kepadaNya?Saya mengenali Dr Rahimah seawal saya bertugas di USM. Masa tu saya bertugas sbg felo di Desasiswa Saujana manakala beliau Penggawa Fajar Harapan. Kemudian setelah tak jadi felo selalu bertemu di event2 usm. Cuma ketika saya bg training di pusat pengajian beliau, kami bnyk berkomunikasi. Ketika itu beliau bnyk bertanya, dan cuba buat rakaman video utk portal elearn@usm. Beliau di diagnose kanser tahap 4 hanya 2 bulan lepas selepas kembalinya dari mengerjakan haji. Dua bulan yg pantas.. tiba2,dpt tahu beliau dah kritikal. Sedikit sebanyak rasa sebak dan airmata bagai tak mampu ditahan mengalir. Namun syukur.. penderitaan arwah tak lama. Mengingati nasib arwah, terbayang nasib sendiri.. Bagaimana akhirnya hidup kita tidaklah dpt diketahui. Cuma mampu berdoa.. moga Allah permudahkan urusan kita semua dlm perjalanan ke negara abadi suatu ketika nanti.. πŸ˜“πŸ˜“ ~Bersediakah kita untuk kembali kepadaNya?

Rabu, 31 Oktober 2018

Lorne Beach...

Melarikan diri jauh dari hiruk pikuk kota raya.. #lornebeach #victoria #aussie2018 #mommypapa #syukurselalu

~mel

Singgah Sebentar...

Berehat sebentar makan crips di tepi pantai otw ke Apollo Bay. #alhamdulillah #mommypapa #MelbourneTrip #TerimaKasihUSM sponsor πŸ˜‚πŸ˜‚

Otw to Apollo Bay.. rent kereta hari ni.. pening 2-3 kali salah jalan πŸ˜…πŸ˜…


Jumaat, 26 Oktober 2018

#alhamdulillah mendapat Al-Quran Tafsir khas ekslusif untuk wanita.. Terima Kasih kepada yang memberi, Pn Shafa yg menjalankan latihan sangkutan industri di bawah penyeliaan saya. #SomethingToTreasure #InsyaAllah


New Story From Me

Semalam sy di UM utk satu mesyuarat, jam 4ptg sy keluar dr UM ke Subang, mujur ada seorang Prof dari UMK sudi hntr saya ke Subang. Dlm kereta tgk2 flight delay... aduss.. Sampai di Subang, tiba2 saya dpt satu Whatsapp message dari seorg kawan pensyarah yg mnjadi ketua juri pertandingan inovasi yg sy pengerusikan last week. Whatsapp marah2 itu buat saya pening sbb saya tak tahu hujung pangkal. Beliau marahkan staf sy yg buat something yg dia rasa tak patut, dan menyusahkan dia. Dia sertakan email staf sy dlm whatsapp tu. Bila sy baca email tu mcm sy rasa,. Eh.. apa salah staf saya.. bg saya apa yg staf saya buat tu ok.. lg memudahkan dia. Walaupun saya sbnrnya tgh sgt letih tp saya cuba cakap elok2 dan bg justifikasi.. Mmg teruk dia marahkan saya. Saya tarik nafas pjg2 dan Whatsapp ke group centre saya dan tnya sbnrnya apa berlaku. Masing2 pun pening. Apa yg sy boleh ckp masa tu kpd ketua juri tu.. nanti saya siasat.. sebab sy di KL tak pasti apa berlaku di ofis, walaupun staf saya dah respon dan saya rasa xde masalah dgn staf saya. Tak lama lepas tu tiba2 masuk Whatsapp lain dari org yg sama.. minta maaf dia salah faham email staf saya dan staf saya buat benda yg betul. Dia yg salah faham. Saya reply dgn baik dan cakap.. it’s ok, nanti saya ajar staf saya how to write proper email yg tepat. Walaupun saya sebenarnya patut marah sebab tetiba kena marah tp saya just apologised atas kesilapan staf saya tulis email.. huhu.. then the matter was off.. Sebenarnya perkara macam ni sangat bahaya. Kalau ikut penat saya dan stress flighy delay sampai 2 jam, saya boleh bergaduh dgn dia. Mujur Allah beri jalan utk bertenang dan cool down. Cuma kdg2 bila kita penat dan stress out dan tak dapat nak release the stress, the matter would become worse. Contoh, a few months back saya sgt letih then diminta buat sesuatu tp saya buat sebab consider org lain tetapi tgk2 sbnrnya ada org lain yg boleh buat perkara tu dan sepatutnya boleh considerate dgn situasi kami. Sampai sekarang ia makan dalam dan saya dpt tgk true colours org itu. Whatever it is.. we live bukan utk diri kita semata2.. but kita hidup dgn org lain. When you did not consider other people’s feelings and problems.. you might lost friends and people who are able to help you when you are in need. So belajarlah utk tidak terlalu pentingkan diri sendiri πŸ™„πŸ™„ #blogSemalam sy di UM utk satu mesyuarat, jam 4ptg sy keluar dr UM ke Subang, mujur ada seorang Prof dari UMK sudi hntr saya ke Subang. Dlm kereta tgk2 flight delay... aduss.. Sampai di Subang, tiba2 saya dpt satu Whatsapp message dari seorg kawan pensyarah yg mnjadi ketua juri pertandingan inovasi yg sy pengerusikan last week. Whatsapp marah2 itu buat saya pening sbb saya tak tahu hujung pangkal. Beliau marahkan staf sy yg buat something yg dia rasa tak patut, dan menyusahkan dia. Dia sertakan email staf sy dlm whatsapp tu. Bila sy baca email tu mcm sy rasa,. Eh.. apa salah staf saya.. bg saya apa yg staf saya buat tu ok.. lg memudahkan dia. Walaupun saya sbnrnya tgh sgt letih tp saya cuba cakap elok2 dan bg justifikasi.. Mmg teruk dia marahkan saya. Saya tarik nafas pjg2 dan Whatsapp ke group centre saya dan tnya sbnrnya apa berlaku. Masing2 pun pening. Apa yg sy boleh ckp masa tu kpd ketua juri tu.. nanti saya siasat.. sebab sy di KL tak pasti apa berlaku di ofis, walaupun staf saya dah respon dan saya rasa xde masalah dgn staf saya. Tak lama lepas tu tiba2 masuk Whatsapp lain dari org yg sama.. minta maaf dia salah faham email staf saya dan staf saya buat benda yg betul. Dia yg salah faham. Saya reply dgn baik dan cakap.. it’s ok, nanti saya ajar staf saya how to write proper email yg tepat. Walaupun saya sebenarnya patut marah sebab tetiba kena marah tp saya just apologised atas kesilapan staf saya tulis email.. huhu.. then the matter was off.. Sebenarnya perkara macam ni sangat bahaya. Kalau ikut penat saya dan stress flighy delay sampai 2 jam, saya boleh bergaduh dgn dia. Mujur Allah beri jalan utk bertenang dan cool down. Cuma kdg2 bila kita penat dan stress out dan tak dapat nak release the stress, the matter would become worse. Contoh, a few months back saya sgt letih then diminta buat sesuatu tp saya buat sebab consider org lain tetapi tgk2 sbnrnya ada org lain yg boleh buat perkara tu dan sepatutnya boleh considerate dgn situasi kami. Sampai sekarang ia makan dalam dan saya dpt tgk true colours org itu. Whatever it is.. we live bukan utk diri kita semata2.. but kita hidup dgn org lain. When you did not consider other people’s feelings and problems.. you might lost friends and people who are able to help you when you are in need. So belajarlah utk tidak terlalu pentingkan diri sendiri πŸ™„πŸ™„

Rabu, 24 Oktober 2018

Rezeki



Minggu lepas saya diminta untuk memberikan tech-talk di Simposium Teaching & Learning USM di samping seramai 13 pemceramah lain. Tech-talk adalah hanya ceramah ringkas, masa diberi 15 minit tp perlu input yang benar-benar power untuk menarik perhatian audience. Saya sebenarnya agak self-conscious sebab speakers lain mmg hebat2 dan terkenal. Walaupun ramai students saya yang hadir dan beri feedback yang saya ni hebatlah.. itulah.. inilah.. tapi jauh di sudut hati saya masih risau dan ada sedikit keluh kesah.. Walaupun boss saya dah siap menjadikan tech talk tersebut Youtube video, saya tak tengok sebab saya tak rasa konfiden.

Namun semalam, saya ada appoinment mata di Institut Perubatan dan Pergigian Termaju, USM kerana mata kanan saya bengkak, sedikit kelabu dan macam ada benda tak keluar2. Bila Dr. Bakiah, pakar mata panggil nama.. terus dia cakap.. Bestnya, hari ni orang famous datang jumpa saya.. terus dia bagitau dia dengar talk saya dan rasa best sangat. Dia siap minta tips mcm mana nak buat dsbgnya. πŸ˜…πŸ˜…

Kemudian pagi ni pula dipanggil meeting majlis e-pembelajaran Malaysia (MEIPTA) di UMP, saya bgtau saya mungkin tak dapat pergi sebab telah dijemput ke UMS sehari selepas hari meeting. Pengerusi MEIPTA insisted on saya pergi juga meeting sebab dia cakap dia perlukan saya untuk buat sharing session utk semua wakil IPTA sebab dia tak puas dengar tech-talk saya hari tu.. sekejab sangat tetap sangat impactful. Dia nak saya bantu semua IPTA dalam e-learning.

Alhamdulillah.. dua feedback tu sudah cukup untuk saya rasa lega.. tenang rasa dihati. Syukur sebab dapat feedback yang bagus. Sebenarnya rezeki dari Allah bukan hanya wang ringgit tetapi rezeki ketenangan hati. Bila hati tenang, jiwa akan rasa selesa dan hidup akan jadi lebih bahagia. Syukur Allah beri rezeki ketenangan hati pada pagi ini.

By the way, mata kanan saya ok, walaupun ada sedikit masalah pada salur darah tp tak serious, doc cakap not too worry that much. Power cermin mata pun ok. So, 8 bulan lagi check semula.

My talk on 'Impactful Learning Experience #USMStyle"



~PMAAZ

Selasa, 23 Oktober 2018

Anugerah Ketokohan 2017

#Alhamdulillah menerima Anugerah Ketokohan dari Duli Yang Maha Mulia Tuanku Syed Sirajudin Ibni Almarhum Syed Jamalullail, Sultan Perlis 22 Oktober 2018. Harap-harap lepas ni dapat Dato’ lah pulak #BeranganTuFree πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ #USMStyle #WeLead #sulongselalu

~mel

BFF to Anugerah Sanggar Sanjung 2018

Kami janji ke event mlm tadi bertiga. Janji jumpa di USM dan husband my friend hantar ke Spice. Bila jumpa.. laa.. kami pakai baju warna sama tanpa dirancang.. #alhamdulillah these are my #BFF. Dr Rahimi in the middle pensyarah kaunseling & Dr Fadzilah pensyarah Bahasa Melayu. Kedua mereka lebih senior dlm perkhidmatan dari saya. Syukur pada tahun ini saya telah berjaya convince mereka yg mereka harus cuba untuk pergi lebih jauh... Jenuh saya push utk ikut cakap saya.. Alhamdulillah Dr Rahimi menang gold utk ITLS2018 dan Dr Fadzilah dpt Anugerah Pendidik Sanjungan. Dr Fadzilah dah nyaris tarik diri last minute tp saya paksa.. siap suruh dia dtg ofis hari sabtu utk siapkan portfolio.. memang depa ckp saya mak tiri.. tapi akhirnya mereka berjaya.. takkan nak marah sy kot.. πŸ˜…πŸ˜…. Dr Rahimi pun gitu, bila minta masuk competition tak yakin.. last2 sy cakap. Siapkan malam ni juga.. esok hantar, tgk2 dapat gold.. hahaha.. lepaa tu terus belanja saya maggi goreng Subaidah πŸ˜‚πŸ˜‚. Anyway satu perkara yg kita harus tau.. hidup ini bukan hanya untuk diri sendiri.. tp utk org lain.. bantu org lain selagi termampu.. kdg2 org lain akan berjaya.. kita sendiri mungkin tidak.. tapi kalau kita ikhlas.. InsyaAllah.. kepuasan hati atas kejayaan sahabat kita lebih terkesan dlm hati kita.. InsyaAllah. #JanganKedekutIlmu #JanganKedekutApa2pun #USMStyle #WeLead #sulonhselalu

Tan Sri Dzul

Dengan Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak, mantan VC USM. Beliau VC USM ketika saya mula2 menjejakkan kaki ke USM. Beliau akan menerima Profesor Emeritus dalam konvokesyen USM esok. Selamba jer ajak dia berselfie.. πŸ˜‚πŸ˜… #USMStyle #WeLead #sulongselalu ~mel

Isnin, 22 Oktober 2018

Malam Majlis Anugerah Sanggar Sanjung

#Alhamdulillah #AnugerahKetokohan #MajlisAnugerahSanggarSanjung #mass2017 #USM #sulongselalu #WeLead

Jumaat, 12 Oktober 2018

New Story From Me

Pendidikan mempengaruhi mentaliti? Mungkin ya.. mungkin tidak. Tadi ada seseorang berkata kepada saya.. alaa..akak ni lulusan SPM saja, lainlah awak.. Tiba2 saya yg memang darah tinggi ni naik darah.. huhu.. Saya cakap pada dia, saya tak pernah memandang orang dari segi kelulusan. Kalau saya pandang dari segi kelulusan ramai antara rakan saya di FB tidak akan jadi kawan saya. Di pejabat saya ada staf sendiri tapi saya bergaul dengan mereka seperti mereka adalah manusia seperti saya. Tak pernah saya memandang rendah pada mereka kecuali disebabkan oleh perangai dan mentaliti longkang. Apa itu mentaliti longkang?? Orang yang selalu bagi alasan... mentang2 dia pandai, mentang2 dia kaya, mentang2 dia belajar tinggi... sombong!! Sebenarnya siapa yang sombong? Orang yang sombong adalah org yang ada banyak alasan dan suka beri alasan bila melihat kelebihan org lain dan beranggapan org menggunakan kelebihan yang mereka ada utk tunjuk terra, tunjuk baik, tunjuk bagai2 la.. Saya just nak bagitau buat kesekian kalinya.. TARAF itu hanya ada di sisi Allah. Dalam dunia ni tak de taraf antara manusia kecuali orang yg hidup penuh keimanan. Itu lambang keimanan. Kalau korang ada SPM ke.. tak sekolah ke.. ada Ijazah ke.. ada master ke.. ada PhD ke.. tak de maknanya kalau fikiran tu cetek dan tak berusaha utk perbaiki diri. Jadi, jangan nak mengata saya... mentang2 dia kaya/pandai/berjawatan pandai je nak ngajar org.. sombong.. Muhasabah diri.. siapa yang sombong entah.. suka betul banding2 kan dengan kelulusan akademik.. kalau korang ada spm.. so what?? Korang mungkin terra masak, decorate cake giler2 cantik.. saya tak berapa nak pandai... Saya pakar dalam bidang saya tapi saya sentiasa belajar dalam kehidupan.. So please avoid mentaliti longkang!! #blogPendidikan mempengaruhi mentaliti? Mungkin ya.. mungkin tidak. Tadi ada seseorang berkata kepada saya.. alaa..akak ni lulusan SPM saja, lainlah awak.. Tiba2 saya yg memang darah tinggi ni naik darah.. huhu.. Saya cakap pada dia, saya tak pernah memandang orang dari segi kelulusan. Kalau saya pandang dari segi kelulusan ramai antara rakan saya di FB tidak akan jadi kawan saya. Di pejabat saya ada staf sendiri tapi saya bergaul dengan mereka seperti mereka adalah manusia seperti saya. Tak pernah saya memandang rendah pada mereka kecuali disebabkan oleh perangai dan mentaliti longkang. Apa itu mentaliti longkang?? Orang yang selalu bagi alasan... mentang2 dia pandai, mentang2 dia kaya, mentang2 dia belajar tinggi... sombong!! Sebenarnya siapa yang sombong? Orang yang sombong adalah org yang ada banyak alasan dan suka beri alasan bila melihat kelebihan org lain dan beranggapan org menggunakan kelebihan yang mereka ada utk tunjuk terra, tunjuk baik, tunjuk bagai2 la.. Saya just nak bagitau buat kesekian kalinya.. TARAF itu hanya ada di sisi Allah. Dalam dunia ni tak de taraf antara manusia kecuali orang yg hidup penuh keimanan. Itu lambang keimanan. Kalau korang ada SPM ke.. tak sekolah ke.. ada Ijazah ke.. ada master ke.. ada PhD ke.. tak de maknanya kalau fikiran tu cetek dan tak berusaha utk perbaiki diri. Jadi, jangan nak mengata saya... mentang2 dia kaya/pandai/berjawatan pandai je nak ngajar org.. sombong.. Muhasabah diri.. siapa yang sombong entah.. suka betul banding2 kan dengan kelulusan akademik.. kalau korang ada spm.. so what?? Korang mungkin terra masak, decorate cake giler2 cantik.. saya tak berapa nak pandai... Saya pakar dalam bidang saya tapi saya sentiasa belajar dalam kehidupan.. So please avoid mentaliti longkang!!

iQuran Pro.. sentiasa mengingatkan setiap hari Jumaat.. #Al-Khafi #beingmuslim Doakan suatu hari nanti mampu menghafal surah ini.. Amin..


#Rezeki.. Bila mendapat pelawaan dari insan2 hebat, biasanya saya akan rasa kerdil tapi penuh keterujaan. Semoga Allah permudahkan segala urusan untuk penghasilan artikel ini. InsyaAllah.. Amin


Selasa, 9 Oktober 2018

New Story From Me

Hari ni.. 8am sampai ofis. Diminta ganti bos utk bagi training coz boss kena pi pelancaran something. Redha je coz xde org lain yg boleh tolong, walaupun ada kerja sendiri perlu disettlekan. Training end-up at 1.30pm. Penat!! 1.30pm makan solat. Tak sempat buat apa pun terus pack start kereta ke pusat pengajian utk Hari Guru 2018. Duduk sampai pkl 4.30pm. Pi minum ptg yg disediakan. 4.50pm start kereta nak balik, hari mendung. Jambatan dah sesak sebelum mazuk lagi😱. Jem @ slow moving spjg jln.. 5.40pm baru sampai. Bergegas masak nasi & ayam masak lemak cili api, Eryna pasti kelaparan balik sekolah. 6.10pm settle masak dan capai tudung instant utk ambil Eryna. Hujan turun selebat2nya. Redah hujan, kasut Eryna basah kuyup, terus ke transit utk ambil beg transit. 6.40pm sampai rumah. Aduhh belum Asar lagi. Buh nasi eryna, suruh dia mkn, naik atas bergegas mandi solat. Tak lama pastu maghrib. 7.30pm dah tergolek keletihan. Ada harapan bangun 4.30am utk Isyak. Tgk2 juga kerja sekolah Eryna.. ngaji sikit2.. buat apa2 matapun dah nak terpejam... 😴😴😴 #ADayOfMyLife #CareerWoman #PJJLife #Blog #HoldingOn #Tired Bersyukurlah kalau anda masih berpeluang tarik nafas pjg dlm aktiviti sehari2..Hari ni.. 8am sampai ofis. Diminta ganti bos utk bagi training coz boss kena pi pelancaran something. Redha je coz xde org lain yg boleh tolong, walaupun ada kerja sendiri perlu disettlekan. Training end-up at 1.30pm. Penat!! 1.30pm makan solat. Tak sempat buat apa pun terus pack start kereta ke pusat pengajian utk Hari Guru 2018. Duduk sampai pkl 4.30pm. Pi minum ptg yg disediakan. 4.50pm start kereta nak balik, hari mendung. Jambatan dah sesak sebelum mazuk lagi😱. Jem @ slow moving spjg jln.. 5.40pm baru sampai. Bergegas masak nasi & ayam masak lemak cili api, Eryna pasti kelaparan balik sekolah. 6.10pm settle masak dan capai tudung instant utk ambil Eryna. Hujan turun selebat2nya. Redah hujan, kasut Eryna basah kuyup, terus ke transit utk ambil beg transit. 6.40pm sampai rumah. Aduhh belum Asar lagi. Buh nasi eryna, suruh dia mkn, naik atas bergegas mandi solat. Tak lama pastu maghrib. 7.30pm dah tergolek keletihan. Ada harapan bangun 4.30am utk Isyak. Tgk2 juga kerja sekolah Eryna.. ngaji sikit2.. buat apa2 matapun dah nak terpejam... 😴😴😴 #ADayOfMyLife #CareerWoman #PJJLife #HoldingOn #Tired Bersyukurlah kalau anda masih berpeluang tarik nafas pjg dlm aktiviti sehari2..

Isnin, 1 Oktober 2018

New Story From Me

Kisah 4 pagi... Encik suami panggil grab utk ke KTM Butterworth.. Hubby: Mommy grab semua busy, mommy kena hantarlah pi KTM. (Saya pun berlari naik atas tukar baju) Dalam kereta... Hubby: Minyak nak habis ni mommy.. Saya: Tula.. smlm papa tak tolong buh minyak kereta, dah kena buh sendiri hari ni. Hubby: Ada stesen minyak kan otw ni.. sempat lagi buh ni. (Encik suami pun berhenti utk isi minyak kat stesen Shell kat tepi jalan) Encik suami buka pintu kereta lepas isi minyak.. Hubby: Mommy! Ada problem ni.. wallet tertinggal kat rumah. Saya: haa.. tak sempat nak pusing dah ni.. kena terus pi KTM. (Masa tu jam dlm 4.45am.. keretapi pkl 4.58am). Kami pun terus gerak ke stesen KTM Hubby: Duit lah tak de ni.. lesen ok kot kat Tg Malim tu.. Saya pun keluarkan duit dari purse dan kad kahwin (utk id la kononnya).. nak bagi kat encik suami. Then dia cakap.. "kalau mommy hantar wallet papa ke KTM Bukit Mertajam ok tak? Eh tapi nanti mcm mana nak cari.." Then saya fikir, kalau macam tu, baik aje kami balik rumah, dia ambil wallet dan dia naik keretapi kat BM je. Rumah kami in between KTM Butterworth & KTM BM. Sebenarnya KTM BM lagi dekat dengan rumah tp saya kurang suka sebab kalau siang2 banyak kereta. Dipendekkan cerita, kami balik rumah, ambil wallet dan alhamdulillah sempatlah saya hantar encik suami ke KTM Bukit Mertajam. Otw nak ke stesen KTM BM sempat lagi saya cakap.. haa.. mujur benti isi minyak tadi, pasan wallet tertinggal. Tula.. kata encik suami. Hikmah membantu isteri.. hihihi... Moga Allah permudahkan urusan kita semua hari ini.. Saya ada pembentangan calon dekan pkl 9 pagi ni.. rasa relaks jer sebab xde kepentingan sangat nak jadi dekan.. huhu.. #blogKisah 4 pagi... Encik suami panggil grab utk ke KTM Butterworth.. Hubby: Mommy grab semua busy, mommy kena hantarlah pi KTM. (Saya pun berlari naik atas tukar baju) Dalam kereta... Hubby: Minyak nak habis ni mommy.. Saya: Tula.. smlm papa tak tolong buh minyak kereta, dah kena buh sendiri hari ni. Hubby: Ada stesen minyak kan otw ni.. sempat lagi buh ni. (Encik suami pun berhenti utk isi minyak kat stesen Shell kat tepi jalan) Encik suami buka pintu kereta lepas isi minyak.. Hubby: Mommy! Ada problem ni.. wallet tertinggal kat rumah. Saya: haa.. tak sempat nak pusing dah ni.. kena terus pi KTM. (Masa tu jam dlm 4.45am.. keretapi pkl 4.58am). Kami pun terus gerak ke stesen KTM Hubby: Duit lah tak de ni.. lesen ok kot kat Tg Malim tu.. Saya pun keluarkan duit dari purse dan kad kahwin (utk id la kononnya).. nak bagi kat encik suami. Then dia cakap.. "kalau mommy hantar wallet papa ke KTM Bukit Mertajam ok tak? Eh tapi nanti mcm mana nak cari.." Then saya fikir, kalau macam tu, baik aje kami balik rumah, dia ambil wallet dan dia naik keretapi kat BM je. Rumah kami in between KTM Butterworth & KTM BM. Sebenarnya KTM BM lagi dekat dengan rumah tp saya kurang suka sebab kalau siang2 banyak kereta. Dipendekkan cerita, kami balik rumah, ambil wallet dan alhamdulillah sempatlah saya hantar encik suami ke KTM Bukit Mertajam. Otw nak ke stesen KTM BM sempat lagi saya cakap.. haa.. mujur benti isi minyak tadi, pasan wallet tertinggal. Tula.. kata encik suami. Hikmah membantu isteri.. hihihi... Moga Allah permudahkan urusan kita semua hari ini.. Saya ada pembentangan calon dekan pkl 9 pagi ni.. rasa relaks jer sebab xde kepentingan sangat nak jadi dekan.. huhu..

Ahad, 19 Ogos 2018

New Story From Me

‪Dari ptg td sebenarnya dok mengadap 1 drat tesis my PhD student. Nak baca tesis student ni kena kuat smgt juga kerana boleh buat stres. Byg 4 jam last2 sy give-up. Bnyk sgt error, grammar, analisia ntah apa2. SV bkn tmpt utk semak penulisan tp semak content tepat atau tidak. ‬ ‪Kalau nak harap SV betulkan semua benda.. mmg senanglah kerja student.. ingat buat PhD senang ke? Last2 after 4 jam menyemak teais lebih sy decide to stop.. pandai2 lah betulkan semuanya student ooii.. berpinau dah biji mata akak 🀦‍♀️🀦‍♀️‬ #blog‪Dari ptg td sebenarnya dok mengadap 1 drat tesis my PhD student. Nak baca tesis student ni kena kuat smgt juga kerana boleh buat stres. Byg 4 jam last2 sy give-up. Bnyk sgt error, grammar, analisia ntah apa2. SV bkn tmpt utk semak penulisan tp semak content tepat atau tidak. ‬ ‪Kalau nak harap SV betulkan semua benda.. mmg senanglah kerja student.. ingat buat PhD senang ke? Last2 after 4 jam menyemak teais lebih sy decide to stop.. pandai2 lah betulkan semuanya student ooii.. berpinau dah biji mata akak 🀦‍♀️🀦‍♀️‬

Baru lepas jogging.. berpeluh2 singgah bfast capati di tepi jalan.. capati melayu ni mmg best tapi kalau lambat cepat habis πŸ˜‚πŸ˜‚ #papamommy #couple #slow2 #jalan2pagi


Dalam kegelapan.. disinari cahaya keimanan #Suamiku #papamommy #Subuh #7Zulhijjah


Isnin, 6 Ogos 2018

New Story From Me

Percaya bahawa Allah itu Maha Baik, Maha Pemurah & Maha Mengetahui.. Kisah saya sebelum dan selepas raya.. Saya menghabiskan lebih kurang RM10k utk keperluan kaum keluarga membeli 3 biji komputer 1 iMac dan 2 Acer. Mengeluarkan duit sedebuk 10k bukan mudah tapi demi keperluan mereka saya bantu.. 1 utk keperluan part time job, 2 sambung belajar. Tak sanggup saya lihat mereka susah dan sememangnya komputer adalah keperluan utk mereka. Lepas raya banyak keperluan yg perlu ditunaikan.. bayar yuran pengajian dllg.. Juga sayalah sole provider. Sebenarnya ada juga rasa sedikit sesak.. tp mempermudahkan urusan keluarga keutamaan saya.. Cuma dlm keadaan begini saya hanya berserah pada Allah.. diri sy sendiri pun bukan sihat sgt tetapi saya terima banyak invitation dari luar utk bekerja.. Dua tiga hari ni bila check akaun saya rasa sesak nafas juga.. ada perkara yg belum settle dan gaji saya mmg dah susut walau bulan Ogos pjg lg.. Jarang berlaku begini.. Terasa sgt perlu berjimat.. tapi Allah itu maha baik.. Allah tahu kesesakan hidup saya sebab membantu org lain... Dlm hati sedikit gundah tiba2 rezeki mencurah tak tau dtg dari mana.. really.. tetiba dlm akaun masuk transaksi insuran yg sy xpasti dari yg mana satu.. beratus2 juga, ada pula pembayaran entah apa2 MQA lah yg sy pun xingat bila sy buat sbb dah terlalu lama, bayaran perjalanan yg sy ingat sy xkan dpt, byrn ceramah yg sy sbnrnya just nk sumbangkan tenaga semata2.. dan mcm2 muncul dlm 2-3 hari ini.. Pelik & Ajaib tapi itulah kuasa Allah. Rezeki mencurah2 bila mana kita permudahkan urusan org lain.. kesimpulan saya.. jikam kita rasa hidup kita sesak.. banyakkan lah bersedekah dan membantu insan lain terutama keluarga kita sendiri #blogPercaya bahawa Allah itu Maha Baik, Maha Pemurah & Maha Mengetahui.. Kisah saya sebelum dan selepas raya.. Saya menghabiskan lebih kurang RM10k utk keperluan kaum keluarga membeli 3 biji komputer 1 iMac dan 2 Acer. Mengeluarkan duit sedebuk 10k bukan mudah tapi demi keperluan mereka saya bantu.. 1 utk keperluan part time job, 2 sambung belajar. Tak sanggup saya lihat mereka susah dan sememangnya komputer adalah keperluan utk mereka. Lepas raya banyak keperluan yg perlu ditunaikan.. bayar yuran pengajian dllg.. Juga sayalah sole provider. Sebenarnya ada juga rasa sedikit sesak.. tp mempermudahkan urusan keluarga keutamaan saya.. Cuma dlm keadaan begini saya hanya berserah pada Allah.. diri sy sendiri pun bukan sihat sgt tetapi saya terima banyak invitation dari luar utk bekerja.. Dua tiga hari ni bila check akaun saya rasa sesak nafas juga.. ada perkara yg belum settle dan gaji saya mmg dah susut walau bulan Ogos pjg lg.. Jarang berlaku begini.. Terasa sgt perlu berjimat.. tapi Allah itu maha baik.. Allah tahu kesesakan hidup saya sebab membantu org lain... Dlm hati sedikit gundah tiba2 rezeki mencurah tak tau dtg dari mana.. really.. tetiba dlm akaun masuk transaksi insuran yg sy xpasti dari yg mana satu.. beratus2 juga, ada pula pembayaran entah apa2 MQA lah yg sy pun xingat bila sy buat sbb dah terlalu lama, bayaran perjalanan yg sy ingat sy xkan dpt, byrn ceramah yg sy sbnrnya just nk sumbangkan tenaga semata2.. dan mcm2 muncul dlm 2-3 hari ini.. Pelik & Ajaib tapi itulah kuasa Allah. Rezeki mencurah2 bila mana kita permudahkan urusan org lain.. kesimpulan saya.. jikam kita rasa hidup kita sesak.. banyakkan lah bersedekah dan membantu insan lain terutama keluarga kita sendiri

Isnin, 23 Julai 2018

Zumba dlm bilik..

Workout based on video ni... awesomelah.. buat sorang2 dalam bilik jer.. baru activity dalam #Applewatch naik... perlu buat hari2.. fuhh.. berpeluh2 dalam bilik hotel hari ni.. #DorsetPutrajaya








 ~mel
simpan utk guna lagi.. :P

Ahad, 22 Julai 2018

#Scrabble

Bila papa @faizalr dah xde idea masa main #Scrabble.. makanya keluarkan perkataan yang bukan2.. πŸ˜…πŸ˜… #familytime #weekends #love #papahipster

Manja Papa..

#anakmanjapapa Kalau papa balik dia punya merajuk nombor 1.. asyik gaduh dgn papa.. serba tak kena. Hari ni ke Kuala Kangsar hantar motosikal utk abgcik.. singgah πŸ• Hut #Brunch. Kat rumah tadi makan megi jer depa berdua.. mommy makan roti kaya.. Mehla kita belasah pizza pulak πŸ˜…πŸ˜… #anakmommypapa #budaktahun2 #PapaHipster

Ahad, 15 Julai 2018

Kembar 2pupu


Kembar dua org ni, sama2 #budaktahun2 bila jumpa mesti malu2.. walaupun dua2 #Penangnites #2ndCousins
Panas betul hari ni.. nak makan durian tapi benti minum air kelapa dulu.. lepas ni misi durian pula.. #erynazulaikha #anakmommypapa #HotDay Eryna pun minum segelas besar... pastu tak sabar nak pi toilet.. hihi

#AppleWatch Alert


#applewatchseries3 tiba2 memberi amaran bahawa heart rate saya melebihi 120 lebih dari 10 minit walaupun dalam keadaan rehat. Bagus betul. Cepat2 saya cuba kontrol esok pernafasan, try to breath normally.. hubby ajak pi klinik tapi buat masa ini tak rasa nak pi kilinik. InsyaAllah saya akan ok πŸ‘Œ. Semoga urusan kita semua dipermudahkan.. semua org dah macam tak sihat.. mungkin sebab cuaca.. mungkin sebab penat.. Semoga segera sembuh.. dah lebih setengah jam belum turun lagi heart beat ni πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“

Sabtu, 14 Julai 2018

Persidangan Meja Bulat MEIPTA 11-13 Julai 2018



Last day of fruitful MEIPTA meeting in UM. Penatnya tok sah cakapla sebab first day meeting sampai malam.. gerak dari rumah pulak pkl 5am.. Serius sebenarnya sgt penat, badan pun sakit.. bila lah dapat nak pi berurut ni 😬😬

Khamis, 28 Jun 2018

Ya Allah trauma sungguh peristiwa hari ni.. Eryna hilang dari sekolah.. sampai sekarang teringat2.. 😭😭.. skrg saya dah xde pembantu nak tolong ambil eryna balik sekolah ptg2.. hari ni lambat habis mtg, terkejar2 balik tp jambatan jem. Call cikgu minta tlg cari suh dia pi kat guard.. cikgu2 cari satu sekolah xjumpa.. rupa2nya dia balik sorang2 jalan kaki.. 😭😭. Dia ckp ingat mommy xmo jemput dia dah.. So mana nak cari pembantu ni? @ermm_lelaki_ini nak tambah anak sorang lagi? πŸ˜‚πŸ˜‚ @ctnurfatimah83 jauh bebenor kat kulim.. tp kalau nak anak angkat boleh tlg saya πŸ˜‚πŸ˜‚ Cuma yg menghibur hati sikit bla baca whatsapp bff.. siap suruh jumpa kawan saya esok (seorg kaunselor grief rumah tangga) utk hilangkan trauma.. πŸ˜‚πŸ˜‚. Saya trauma pasal anak.. bukan pasal suami πŸ˜‚πŸ˜­


Kami dalam viva PhD of our student, which is @banksy99i ‘s first PhD student, I am the co-SV. Hopefully everything goes well. This is my 8 PhD students’ πŸ‘¨‍πŸŽ“ viva πŸ™ƒ. I need to go out in the middle of the viva... ada meeting tetiba pulaks. Co-sv tak wajib berada dlm bilik viva sebenarnya tp nak bg semangat utk my Banksy. πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻


Rabu, 27 Jun 2018

#BFF at work. Hari ni ada jamuan Aidilfitri.. so as usual kami akan ambil peluang bergambar selepas jamuan. Cuma mamat duorg tu tak berbaju melayu pulak. After ambil gambar sesi pelik2, tetiba jadi mesyurat tergempar antara kami bertujuh. Esok sebenarnya adalah pilihanraya memilih Dekan baru pusat pengajian utk tahun 2019. Pelik tahun ni bulan Jun dah buat.. selalu Disember.. katanya dekan2 baru akan kena pi kursus dulu.. Yg tak boleh blahnya.. my bff ni dah buat komplot melobi saya sebagai dekan baru 😱😱. Seriusly sy tak minat sebab sy ni kurang minat tugas pentadbiran. Walaupun skrg sy pegang jawatan pentadbiran tp yg ni sy suka sebab berkaitan teaching & learning. Jadi dekan di pusat pengajian sy bermaksud menjadi dekan salah satu pusat pengajian terbesar di USM dengan jumlah pensyarah lebih 70 orang dan akan bergelelumang dgn pensyarah2 senior dan prof2 yang sukar dikawal πŸ˜‚πŸ˜‚. Namun keputusan komplot bff masih berpihak kepada saya. Walaupun saya bagi alasan nak beranak tahun depan pun depa cakap PM New Zealand pun boleh beranak.. setakat dekan apedehal 😭😭. Alasan mereka sy org paling layak.. cukup serba serbi.. adoiii.. doakan yang terbaik utk saya.. last2 depa cakap.. ko jgnlah membantah.. kami semua dah sebulat suara bersama konco2 yang lain 😫😫. Akak tak suka sebab jadi dekan susahlah akak nak buat inovasi pengajaran.. biasanya dekan pusat pengajian kami mmg tak mengajar... waaa.. tolong2.. helpme.. 😢😢😢


Isnin, 18 Jun 2018

#HappyBirthday anak2 sedara kembar Afif & Afifah (Ipin & Ipah) ke 4 tahun hari ini. Sempat kami tunggu sebelum bergerak pulang ke Penang. Kalau tgk gambar kembar Aqif & Aqid #elfayyadh yg sempoi mengadap kek. Kembar Afif dan Afifah mood ke laut dok menyorok kat kak @_bxtrisyix_1211_ . Apa2lah kembar. Anak sedara saya ada 2 pasang kembar. Saya pun berharap kandungan saya yang dah lebih 24 bulan ni pun kembarlah juga.. untung2 triplet.. tak pun fourduplet sbbnya tak keluar2.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜…πŸ˜… #BigFamily #Nieces #Nephews


The most proper family photo that we have for raya. #Alhamdulillah berpeluang bersama2 dgn adik-beradik tersayang dihari raya ini. Walaupun kami sudah tidak punta ibubapa namun kami masih teguh untuk memberi ruang utk bersama dihari raya. Hari Raya adalah hari yg penting utk diperuntukkan bersama. Walaupun 7 beradik yg berada di utara, selatan, timur dan barat namun kami berusaha utk bersama. Walaupun masing2 telah punya keluarga sendiri dan punya mentua tapi masing2 faham keperluan utk bersama. Yang penting saling memahami antara pasangan dan adik beradik faham keperluan untuk meraikan hubungan kekeluargaan. Gambar ini diambil di rumah sepupu kami abg gudang. #Raya2 #DariGombakkePahang #Siblings #Love