Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Isnin, 28 Mac 2016

Penang - KL - Osaka - Kyoto - Tokyo (Part 2: Live Blogging)

Konferens kami akan bermula pada hari Selasa, so sampai2 kami akan tidur semalaman di Osaka, then hari Isnin kami akan ke Kyoto utk ke tempat konferens. Dari Kansai Airport kami ke Hotel Shin Imamiya melalui Nankai Line. Sistem keretapi dan keretapi bawah tanah Jepun mmg amat baik. Jadi tak risau utk ke mana2. Utk di Osaka kami dinasihatkan oleh kaunter tour utk beli one day tiket kalau nak berjalan di Osaka dan boleh guna seharian dan ke mana2 dlm Osaka dgn harga 2,900yen (dlm RM30). 

Ratu slefie... :P
Sampai hotel dlm pkl 8pg, kami tak boleh checkin lagi.. so kami tinggalkan beg di hotel dan terpaksalah berjalan sekitar osaka dulu. Kalau ikut hati masing2 mengantuk dan nak tidur 😁😁. Yang bagusnya tentang Hotel kami.. wifi free.. hahaha... so belum checkin pun kami dah start boleh surf internet.. tak delah susah.. actually memang since dari airport dan sepanjang perjalanan kami jumpa wifi free (Osaka free internet) dan boleh digunakan tanpa syarat.. cuma ada tempat2 yang tak berapa dapat tp bagi aku oklah.. tak perlu aku buat data roaming yang berharga RM36 sehari. Setelah berbincang bertiga, kami decide nak ke Osaka Castle & Osaka Castle Park di mana kami perlu tukar 2 train utk ke sana. 
Cari jalan utk cari stesen keretapi
Oleh sebab kami dah dibekalkan map yg lengkap oleh kaunter info di airport, so pencarian xdelah susah sgt.. kami naik train ke Morinomiyo Station dan keluar2 dari station memang terus ada papan tanda untuk ke Osaka Park, so xdela susah nak mencari dlm keadaan kami yg mengantuk & pening2 lalat.. huhu


Dari hotel kami nak ke stesen keretapi bawah tanah yang terdekat tidak jauh sangat.. jadi oklah.. Kat Jepun ni ada bnyk vending machine air di tepi2 jln, jadi tak susah nak cari air spjg jln.. range air dr 50yen ke 100yen sebotol. Cuma nak cari makan memang susah.. mujur kami bawa banyak stok makanan dari Malaysia :P


Org kat sini ramai yang berbasikal ke mana2.. so di tepi jalan mmg kelihatan banyak basikal di parking..

Kami otw nak ke Osaka Castle.. muka tak mandi amat terserlah.. huhu.. Suhu lebih kurang 15 Celcius.. bagi aku memang aku suka.. tam perlu pakai tebal2 sangat aku rasa ok.. tapi kawan aku duorg tu memang kesejukan.. 

Sesampainya di Osaka Park Center, nak masuk  je ke Osaka Park Center tiba2 disambut oleh pohon-pohon Sakura yg sedang mekar.. wow!! Apa lagi mcm org gila kami bergambo dari satu pokok ke satu pokok.. huhu..sabo je la.. Tapi tak banyak lagi pun sebab katanya baru start sakura nak mengembang. Tapi dah cukup lah utk menerujakan hati kami bertiga..


Memang cantik si bunga sakura.. warnanya yg lembut memikat sukma..

Terasa nk jadi hindustan dok kat celah bunga sakura 😜


Kami teruskan perjalanan (menapak) ke Osaka Castle.. Hihi memang menguji kesabaran kami yang mengantuk dan dah lama tak berjalan jauh.. :P



~mel
memblog sementara tunggu nak check-out Hotel Shin-Imamiya dan ke Nara sekejab sebelum ke Kyoto.. Pagi ni bfast pisang & roti seketul dgn nescafe jer.. huhu








Ahad, 27 Mac 2016

Penang - KL - Osaka - Kyoto - Tokyo (Part1: Live Blogging)

Penang-KL-Osaka
Plan ke Kyoto bermula pada bulan November 2015 untuk menghadiri konference ISEPTS. Disebabkan duit geran aku masih bnyk dan geran dah nak habis, so baiklah aku gunakan utk present paper di mana2.. Bila kawan2 ajak, aku pun hntr jelah abstrak dan accepted utk konference tersebut. Mula2 aku ajak hubby gi sekali tp hubby ckp tak pelah, aku gi jela dgn kawan2. Sebenarnya bila dah biasa ke mana2 dgn hubby rasa tak best nk jln tanpa dia. Flight dari Penang ke KL pkl 7.20 pagi. Hubby hantar aku ke airport, sempat mkn KFC dulu.. masing2 kelaparan sbb tghari tak mkn bnyk.. cuaca yg panas terik mnyebabkan tak lalu nk mkn bnyk.


Dari Penang ke KLIA dlm sejam. Kami bertolak dari KLIA- Kansai, Osaka pukul 11.45 mlm.. Aku, Jiyah & Jsham masing-masing mengantuk giler. Dahla menunggu flight tu agak lama masanya.. Si Jsham lapar so kami stop mkn di Noodles dlm KLIA, mula nak order porridge je tp habis. So kami end-up mkn mi kari yg mangkuknya lagi besar dr muka kami 😁


Perbezaan masa Msia-Jepun sejam je, kami dijangka sampai Osaka dlm pkl 6.10pagi.. naik2 flight mmg aku terus tidur, tensen je bila dikejut bgn makan.. huhu.. Hopefully sampai Osaka nanti semuanya ok. Arrangement hotel semuanya dibuat oleh jiyah.. so aku follow je la.. 😁

Sampai di Kansai Airport Osaka. semuanya berjalan lancar. Pegawai imigresen tak bnyk kerenah, pegawai kastam pula mmg sgt peramah bertanya soalan pd kami tanpa menunjukkan adanya sebarang autoriti di pihaknya.. Di airport kami terus ke Kaunter informasi utk bertanyakan arah hotel kami.. 

kawan2 ku nak naik erotrain di aiport kansai.. serupa mcm klia tp jarak lebih dekat..

Gembira dah sampai Osaka walaupun ngantuk tak cukup tidur dalam flight

beratur utk melalui urusan imigresen

Nak beli tiket train melalui Nankai Line utk ke hotel...

bersambung...

~mel @ Osaka, Japan


Jumaat, 18 Mac 2016

Bulan Berbisik

Buku ni aku capai ketika otw nk masuk pintu Mydin.. ada pameran buku. Seperti biasa sbg peminat buku, pantang aku nmpk buku.. selalunya beli untuk Aliff Zachary yg ada library buku sendiri dan sgt suka membaca. Entah kenapa bila baca sinopsis kat belakang terasa nk beli.. harga offer RM8. Sebelum nk ke Kota Kinabalu pagi tadi, aku capai buku ni letak dlm henbeg...Naik je flight aku start membaca walaupun niat asal naik je flight nak tidur..

Dari mula baca aku dah tertarik. Bukunya bukan buku cintan cintun anak muda tapi berkisar kpd masalah seorang perempuan, masalah seorang isteri yang tidak punya apa2 kecuali keluarga. Beliau tidak berkerja dan kehidupan sehariannya sgt 'dull'. Yg menarik hati adalah cerita ttg dirinya yg mndpt tahu suaminya mencintai studentnya sendiri (suami lecturer hehe).. dan bagaimana dia mengawal rasa marah, cemburu dan ingin mengamuk dari hari ke sehari semata2 kerana ketaatannya pada suaminya. Berlinang2 airmataku membacanya sebab membayangkan jika ianya terjadi pdku, aku tak mungkin jafi seperti itu.. Cuma yg paling terkesan dihatiku adalah apabila kita dlm kesusahan buku ini memberikan panduan kembalilah padaNya. 

Aku memandang diriku sendiri.. aku tak mampu sekuat itu. Tapi sedikit sbnyk buku itu cuba memperlihatkan padaku utk lebih bersabar dlm kehidupan... hmm.. entahlah kan.. utk aku menarik buku ini, bnyk pngajaran...

Selama 2.5 jam dlm flight & 1.5 jam kat bilik hotel.. selesai aku baca buku ini.. lepas baca if course.. mata bengkak sbb menangis... :P


~mel
Moga Allah berikan ku kesabaran dan ketabahan dlm mengharungi kehidupan...