Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Ahad, 30 Disember 2012

Yina & Soft Toys..

Waktu ni kami boring tunggu hubby nak membayar baju kuning yg dibelinya utk kenduri my bro. In law which will be held today di Tmn Metropolitan, KL.. Shopping haritu kat Parkson Sunway Carnival.. Aku dapatlah tangkap henbeg satu utk kenduri... Sambil2 menunggu papa queue yg agak pjg.. Eryna pun main soft toys dari atas stroller.. Actually eryna dh lama xnaik stroller, tp utk memudahkan shopping mmg guna strollernadalah sgt advisable..huhu...



Sabtu, 22 Disember 2012

My new IPad..

Just bought a new iPad 4th generation from Apple Store. Dah lama menunggu iPad with retina display ni sampai Malaysia sampai hampir giveup la jugak..hihi.. Bila apple store announce dah keluar busy dan xde di rumah utk beli... So tunggu punya tunggu last tuesday aku order.. yang bagus beli di apple store boleh buat free engraving... Hihi.

aku beli yg 32gig, harga RM 1799 plus aku beli ipad cover 159.. So dekat2 2k harga semua.. Esok kena cari screen protector.. Hari ni dok berebut dgn yina nak main.. Dah ler tak berscreen protector... Yina mmg terralah guna ipad ni.. Tak yah ajar.. Dia lg terra...

Oklah nk tido dulu.. Kalau ikutkan semua Mac gadjets dah ada cuma satu je yg blom ada.. Iaitu iMac.. Err..mungkin akan dipertimbangkan nnt.. Huhu

~mel
Blogginh using ipad on bed...

Khamis, 20 Disember 2012

Mudah Sgt Org Melayu ni...

Post ni akan buat ramai org marah... heh.. ada org baca ke.. haha..

Anyway.. just some thoughts yg aku observe tentang org2 melayu yg berinternet ni haa.. Mudah sgt terikut bila satu2 'fatwa' dikeluarkan oleh entah sape2 tak kiralah ustaz ke.. kalau fatwa yg benar tu lain la cerita.. ni kaedah nak bagi salam... kaedah nak menulis insyaallah... Benda remeh temah diperbesarkan dan tak relevan pun...

Aku ingat dulu kecoh pasal tak boleh tulis perkataan 'Salam' atau ringkasan 'Aslmkm' dllg.. last2 ramai yg pakat2 tulis salam tulis 'As Salam'.. bagi aku bila tulis As Salam aku mmg baca As Salam je laa.. xdela pulak aku nak menjawab dalam hati Waalaikumsalam...

Sekarang ni pulak sibuk pasal kena tulis In Shaa Allah instead of Insyaallah... Sebab katanya kalau tulis 'Insyaallah' tu tidak membawa maksud 'dengan izin allah'... okeh..

Aku ada student Arab yang selalu beremail dengan aku. Biasanya student arab yg bahasa rasminya adalah bahasa Arab memang akan memulakan email dengan "Salam" atau "Salam Alaikum" atau apa2 ejaan yg membawa maksud mengikut bahasa arab. Takde pulak kalau aku tulis "Salam" atau "Assalamualaikum" diorg cakap salah...atau tegur cakap maksudnya berlainan.. org Arab ni sikap dia lain, kalau mende tak betul dia akan sound tak kiralah org tu SV dia ke.. sebab mereka mmg agak kasar orgnya...

Dan bila tulis insyaallah biasanya mereka guna Inshaallah atau insyaallah.. Cuma tukar y atau h jer..  xde la pulak diorg tulis in shaa allah jauh2.. dan bila aku hayati bila mereka bercakap pun xdelah pulak bhg 'shaa' tu dipanjangkan.. baru tadi jumpa sorang student arab ni.. dia cakap kat aku.. insyaallah taala lagi.. tak pernah pulak dia tegur aku cakap/ eja insyaallah tu salah.. Sedangkan Bahasa Arab tu bahasa percakapan diorg...

So, pendapat aku la.. benda yg remeh2 tak perlulah nak dgembar gemburkan.. di share.. sedangkan kita sendiri tak pasti.. lepas tu bila ada org bawa 'fatwa' jgn tulis camni.. jgn cakap cam ni.. rujuklah pada org yg arif.. jgn terus je ikut dan klik share.. kalau dah pasti baru ikut.. boleh??


~mel
sori lah aku mmg berfikiran negatif sikit pasal hal ni..

Selasa, 18 Disember 2012

Cuti.....Disember...

Aku ambil cuti dari 10 Disember hingga 18 Disember... utk beberapa acara keluarga yang dirancang lama dah.. Setiap tahun aku dan adik beradik aku memang akan buat satu family day atau gathering adik beradik di mana2 tempat untuk kami sama2 jalan2 makan angin. Maklumla kami ni anak yatim piatu... tiada berayah tiada beribu... waaa.... :'( huhu.. tapi mungkin disebabkan itu kami jadi lebih rapat dan setiap plan tiada objection yg diterima. Last year kami berkampung di Morib dan tahun ni kami dan plan awal2. Tapi wat gathering hujung tahun ni banyak betul gangguan sebab aku dan hubby pun sama2 tgh sibuk. Anyway kami belasah jer bercuti dgn jayanya. Kerja tolak tepi!!

Program cuti kali ni bermula dengan Langkawi.... Oleh sebab kami diutara so kami ambil feri ajer dari Penang ke langkawi. Feri dari Penang pukul 8.30pg hari Ahad dan sampai ke Langkawi pukul 12tghari lebih kurang. Sampai2 di jeti aku dan hubby sewa dua bijik kenderaan - satu Serena dan satu Urvan. Adik beradik ku yg lain semua dari KL naik flight dan tiba di airport pukul 3.30ptg. Aku sebagai Superwoman telah memandu van Urvan MANUAL tersebut dari jeti ke airport dan incik hubby dgn CUMA bawak Serena yang auto dan lagi kecik tu. Patutnya dia lagi terra bawak manual kan pasal dia bawak kereta auto baru beberapa tahun jer... hihi.. larikk nyowok kat dapur!

Abis meredah langkawi kami balik Penang kejab utk cuci baju dan cari jeruk madu pak ali utk kenduri kawen doa selamat my brother. Actually kenduri kawen dia di belah perempuan pada 16 september yg lepas.. kami lambat buat menyambut menantu dek kekangan masa.. Aku dah janji dgn dia nak sponsor gudi2 utk tetamu kenduri pada hari sabtu 15 Oktober. Barang2 utk gudi2 mmg aku dah beli awal cuma isinya jer perlu dibeli after balik dari Langkawi. Utk kelainan isi gudi2 tu aku nak letak jeruk pak ali dan bahulu. Kami balik dari langkawi ptg Rabu.. hari Khamis pagi aku & hubby pergilah membeli 20kg jeruk pak ali, bahulu dan makanan ringan utk kanak2. Hari Khamis mmg aku habiskan utk siapkan packing jeruk dlm bekas yg aku dah beli dari awal (sbb takut jeruk tak cukup).

Hari Jumaat kami berangkat ke rumah my sister di Kapar. Awal petang kami sampai.. tak tahu lah mana hubby dpt energy drive non-stop dari penang ke kapar... huhu.. Petang tu di sana aktiviti sambung membungkus gudi2 dgn pekerja2 aku yg demand nak upah utk tolong packing.. cess!! Lepas semua adik beradik aku sampai (ada yg lepak di Putrajaya umah my bro).. my sister buat birthday celebration utk Aliff Zachary yg ke 6 tahun. Happy Birthday Aliff (13/12).. Jangan nakal2 dan semoga jadi anak yang soleh.

Seperti biasa bila beramai2 di rumah my sister bilik pun takcukup jadi kami semua tidur di rumah tamu beramai2.. haha...

15/12 hari Sabtu kenduri my bro dan pasangannya yang gedik Junaidah. Alhamdulillah majlis berjalan lancar. Tak de penat ape2 sebab semuanya katering kan. Menu kenduri adalah masakan kampung.. ada cendol pulut durian... Sedapp!!

16/12 pagi kena breakfast lempeng dan roti cicah sambal tumis petai belen kenduri.. hihi.. sedap juga.. Dalam pkl 11 kami berangkat pulang ke Penang sampai agak lambat sebab berenti agak lama di Tapah plus hujan dalam perjalanan.

Sampai rumah... biasalah mendobi...mendobi dan mendobi.. Hari ni last cuti aku.. tak tau buat ape pun.. hubby dah start kerja semalam...


 Budak comel atas feri

 Meneropong di Gunung Mat Cincang

 Aksi di atas top station Cable Car

Time ni nak booking island hopping. Kami dapat satu bot besar RM250. Kami naik dua bot utk island hopping tu.. satu bot tak cukup daa...

 

Mummy dan Yina atas top station cable car. Actually dah dua kali aku naik kable car langkawi ni. Dulu tahun 2010 dah naik. Kali kedua naik ni dah tak gayat sgt.. hehehe..

 Selipar baru mummy dan yina. Pandai papa beli selipar yina... ada love love lagi... macam princess..

 Dalam bot tgh island hopping!

 Yina dan Papa di Pulau Beras Basah

 Dua org budak poyo... abang & Achik

 Yina angkat tangan!

 Dalam feri nak balik daaa...

 Mummy layan jiwang dlm feri.. :P

 Papa.... pegang yina kuat2.. nanti tertinggal kat Pulau payar. Tak mo pi Pulau Payar.. henfon tak de line.. haha...

 Happy Birthday Aliff yang ke 6. Be a good boy ok!!

 Aliff tak sabar2 potong kek!

 Best carrot cake ni!


 
Yina dan papa... Yina pakai baju beli di langkawi.. :P
 
Jejaka idaman beratur menunggu gadis2 joget!!


Mummy & Yina...  :D
 
Chicha dan kak Mawar... 

Hahhhh.. terlupa pulak nak cakap di atas... lepas kenduri dalam pukul 5.30 gitu atas desakan dan rayuan budak2 di atas.. kami ke Big Bad Wolf The Mines utk beli buku2 murah di sana... Sangat2 best.. memang rugi kalau tak pi. Terima Kasih la yer budak2 sebab insisted on nak pi walaupun sarat Stream kami dibuatnya... Dua org dewasa dan 10 org remaja & kanak2... haha.. But it was fun.. abis duit aku RM166 beli buku.. huhu... Aku ada beli satu buku Quilting... bila balik rumah aku fikir.. agak2nya pencen nanti la baru aku tengok buku tu... hahaha...


Gitulah cerita cuti Disember aku.. walaupun penat sangat2 plus sakit kaki berjalan di Pulau Dayang Bunting.. tp seperti biasa mmg best.. lupa lak cerita aku & hubby siap berenang di Tasik Dyg Bunting dgn menyewa life jaket (RM5).. hehe.. hubby siap takut nak terjun.. Gambar nak kena tunggu my bro upload... 

My Family... eh... incik hubby tak de pasal dia amik gambar... :P


~mel
Next holiday will be in Universal Studio Singapore.. insyaallah March.. :)