Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Khamis, 27 Mac 2014

Beethoven's Fifth...




Mana yang capik datang berpimpin, yang buta datang bertongkat, yang kurap mengekor angin yang pekak leka bertanya.... Begitulah aku ibaratkan situasi ketika aku ke Sydney Opera house untuk menyaksikan persembahan Beethoven's Fifth...

Kejadian ini berlaku pada hari last day kami di Sydney.. checkout apartment 11.30pg sedangkan flight kami pkl 9.35 mlm... Nak bershopping beg dah sarat dgn brg.. So kami berdua end-up beli tiket persembahan Sydney opera house bagi menyaksikan Konsert beethoven's fifth.. Aku bukan la minat sgt nak nengok konsert ni tapi teringin nak menyaksikan persembahan dlm sydney opera house sebenarnya... Nak mengalami sesuatu yg baru.. So kami pun beli tiket paling murah which cost us AUSD39 iaitu lebih kurang RM120 seorg.. Itu yg paling murah... Lokasi tempat duduk paling atas sekali.. Paling jauh dari pentas huhu... Dan tak dpt duduk dgn my fren sama2... Random seat.. Huhu.. Tak kisahlah as long as dpt tgk.. 


So inilah buku tentang persembahan Beethoven's fifth tu.. 


Sejam sebelum persembahan kami dah ada di sydney opera house utk ambil tiket... Bila menunggu tu kami perasan ehhhh... Awat semua yg nak menonton ni tua2 belaka..huhu kebanyakannya senior citizen.. Siap dibawa dgn bas khas... Ada yg bertongkat.. Dah tak larat jalan pun ada... Yg brpimpin.. Memang tua2 belakala..semua jenis2 dah pencen ni.. Yg muda2 sikit ada sorang dua tapi pelancong mcm aku dan kawan aku... Huhu.. Tu yg aku katakan.....yang capik datang berpimpin, yang buta datang bertongkat, yang kurap mengekor angin yang pekak leka bertanya... Mcm pepatah dulu2.. Huhu.. Sebijik macam tu..

Yang aku peliknya.. Diorg ni mmg tak makan kat rumah agaknya.. Cafe di luar auditorium persembahan tu dibuka before konsert dan penuh semua org makan... Oleh sebab kami pun lapar xlunch belilah jugak vege sandwich seperti di bawah... Harganya AUSD7.99 kongsi duaorang... 


Selsesai makan kami pun berpisah... Aku kena masuk pintu 7 sebelah kiri, my fren kena masuk pintu 4 belah kanan.. Jauh tu... Bila aku masuk.. Wahhh suasana macam di bawah.. Masih kosong tapi ruangnya besar giler... Huge auditorium... Boleh memuatkan lebih 1500 penonton.. giloo!!

Kat atas gambar semasa masih kosong dan kat bawah gambar time dah penuh... Mmg penuh tempat duduks emuanya.. Mcm tak caya.. Agak2 nya org tua kat sana xde kerja lain.. So nilah hiburan diorg.. Yelah kalau kita pakcik2 makcik2 berpakat2 ke masjid surau... Diorg nak gi mana?? 


Persembahannya... Ok.. Sgt best laa... Walaupun ada time2nya aku tersenguk2 jugak.. Hahaha.. Bila aku observe org kat tepi2 aku mmg masing2 konsentrate... Huhu.. Agak2nya aku sorang tersenguk2 kot.. Tapi ada persembahan dari pemain violin terkenal perempaun.. Karen Gomyo... Dia nimmg superbl la solo dia... Time tu aku konsentrate.. Hihi..


Sempat selfie dlm auditorium tu.. Sebenarnya xleh ambik gambar tp curi2 lah... Nampak aku dok belakang sekali.. Huhu dah xde org kat belakang.. :P


Konsert tu lebih kurang 1 jam 45 minit... Satu pengalaman baru utk aku.. Yang penting aku belajar banyak perkara ttg budaya mat saleh... Tak sangka begini sambutannya.. Ish ish ish.. Kalau UAI boleh buat ceramah dlm Sydney Opera house ni pun bagus... :D



Sempat ambik gambar buat kali yg keberapa belas kali ntah kat luat SOH masa lepas tgk konsert beethoven's fifth tu..



~mel
Kalau nak tgk sikit konsert ni... rujuk kat bawah :P







Selasa, 25 Mac 2014

Doa..

Banyak perkara yg nak diluahkan tapi kesibukan dan kekangan masa membuatkan terbengkalai segala draf2 blog yg nak ditulis... Cerita Aussie pun belum habis.. banyak yg menarik, nantilah aku tulis pelan2.. Aku perlu tulis utk aku baca kemudian hari.. Utk aku recall back apa yg telah lalui.. Dan utk aku kongsi dengan suami aku yg menjadi pembaca blog aku yg setia sejak turun temurun.. Dan kawan2 aku yg setia membaca.. 

Balik dari Aussie sampai jumaat pagi aku terus ke penang.. Sabtu ke sabak bernam utk majlis kenduri kawen adik bongsu ku.. Memang kepenatang sebab tak sempat berehat.. Ambil incik suami dan eryna di tanjung malim (time di aussie eryna dok umah uwan gombak) then terus ke sabak bernam.. Tidur homestay di sabak bernam.. Hari Ahad balik gombak... Pagi2 isnin hubby pi kerja ke tg malim.. Plan awal sebenarnya nak lepak di Tg malim slama seminggu.. Tgk2 incik suami lom dpt kuarters.. So terpaksa lepak homestay.. Hari isnin tu dah plan nak ikut my sisters shopping kain baju raya di jakel shah alam.. So dari gombak aku gi Kapar rumah kakak aku.. Then pi jakel.. Then pi GM Klang.. Spjg hari berjalan sebab rumah kakak aku dicatu air 2 hari.. Memula terfikir nak tidur rumah kakak aku je isnin tu tapi dah tak de air... Errr.. Malas aaaa... Incik suami pulak message ckp ada homestay di Tmn Sekiah makmur yg letaknya 2km dr INSTUN tempat kerja dia... So lepas perabih duit shopping aku pun terus ke tg malim... Janji nk jumpa incik suami di behrang2020 utk temankan dia buka puasa.. Sampai sana tepat2 sebelum waktu buka puasa.. Alhamdulillah...

Masuk2 homestay agak kagum gak sebab homestay dia sgt bersih.. Selesa.. Dah banyak homestay aku pergi.. Tp aku rasa ni paling ok... Cuma kawasan tu digi tak ok so internet pun slow banget!! Tapi oklah.. Aku pun tak yah fikir pasal internet... Huhu.. Lari dari kekangan kerja.. Kalau tak asyik dok bukak email ofis jer.. Ni lantak laa...  Tapi hari Selasa tu aku sempat la jugak buat kerja mqa sikit.. Ada kerja due so buatlah juga dgn tenang sebab xyah masak.. Xde gangguan.. Tengahari hubby datangajak gi makan di kawasan berdekatan.. Then dia dia kerja.. Aku? ZzzZzz... Gitulah 3 hari di sana.. Salah satu tempat makan yg kami pi adalah Fatin Corner.. Kedai melayu sempoi kampung yg ada mneyediakan makanan goreng2 utk lunch.. Haaa sambil menunggu kami terperasan ada ruang istimewa di bawah.. Kedai tu siap buat satu ruang ucapan utk mh370.. Fuhh tak sangka.. Dia sediakan pen warna warni.. Kertas siap ber double sided tape.. Dan kita boleh tulis.. So aku ambik kesempatan gak la wat ucapan.. :P


Bagus kan...

Hari ni khamis aku terpaksa pulang ke penang.. Cadang nak stay KL sampai hujung minggu.. Tapi.. Apa kan daya kena balik jugak.. Anyway tak pelah... Sedih tinggalkan incik suami dikejauhan.. 

Yang paling aku miss adalah bercerita ceriti dgn my hubby.. Dialah tmpat aku bercerita.. Dialah tempat aku mengadu.. Bila berjumpa masing2 tak sabar2 nak cerita itu ini.. Kena amik turn utk bcerita.. Terpaksa kumpul cerita seminggu.. Bercerita dgn incik hubby tak sama dgn cerita dgn org lain.. Nak berface time hari2 internet kat behrang tu mmglah lembab... Minggu ni hubby kursus di PD pulak Jumaat Sabtu Ahad.. Dah banyak program kansel termasuklah nak gi kenduri sepupu dia.. 

Seriusly aku doa2 incik suami dapat tukar ke penang.. Aku pindah UPSI? Aku rasa sukar... Standard upsi dan usm tak sama... Semlm jln2 tg malim.. Aduh.. Tak de tesco, tak de jusco, tak de Queensbay.. Huhu.. Aku tak suka KL.. So gi shopping KL tu agak sukar... Smlm gi Tg Malim hubby pun ckp.. Aduhh tak bestnya... Round2 kejab dah mati kutu... So.. Utk aku pindah ke sana.. Macsm sukar.. Lgpun aku tgh cuti sabatikal.. Jadi kontrak aku dgn USM tambah lagi 2 tahun daa...huhu... Mcm mana mau lari.. Walaupun mmg xmo lari.. So.. Harap sgt suamiku dapat pindah ke penang atau mana2 yg lebih dekat...

Apa2 pun semoga Allah makbulkan doa kami.. InsyaAllah.. Amin..

~mel


My blog is my blog!

I was quite angry bile sorang pembaca blog yang menyatakan beliau adalah my student minta aku remove my previous post.. katanya dia tak boleh terima my blog post tu... cehhh!!

Blog ini aku tulis since aku belum bertitle 'Dr' dan aku sebenarnya lebih suka untuk tidak dikenali walaupun aku letak gambar2 aku kat sini.. suka hati aku lah aku nak letak apa/// Bila ramai student ppg jumpa blog aku ni aku tak kisah sangat.. tapi paling aku tak suka bila diorg ingat kehidupan aku seharusnya semua berkisar pada kehidupan aku sebagai seorang 'pensyarah' dan harus bersikap seorang pensyarah.. Sorry.. aku adalah aku.. walaupun korang kenal aku tapi tak semestinya korang perlu baca blog aku.. kalau rasa tak boleh terima apa yang aku tulis, siap suruh aku remove post aku.. aku rasa korang yang patut chow dari blog aku.. tak perlu baca, tak perlu follow...

lagipun blog aku ni blog peribadi... aku tulis apa yg aku rasa.. kehidupan aku.. pengalaman aku.. pandangan aku.. just utk rekod kehidupan aku... so sama ada ko suka atau idak aku tak peduli pun sebab this is my blog.. it is about my life.. if you don't like it.. SILA JGN BACA!! Blog ni bukan blog cari makan.. aku tak kisah pun org baca ke idak.. kalau suka baca.. kalau tak suka tak perlu baca...

Ok kepada sape2 student aku yg rasa tak boleh terima apa yang aku tulis kat sini... aku pun tak terima kehadiran korang kat sini... so dipersilakan jgn baca.. walaupun ko tulis nama ko.. sorry aku tak kenal ko di luar ruang lingkup sebagai seorng pensyarah.. u r not my friend.. u r not related to me in any way within my real life... so boleh blah!




~mel
so that's why my name here is mel...

Rabu, 19 Mac 2014

Beza...


Gambar di atas hanyalah gambar hiasan.. hihi.. aku masih di Sydney.. esok mlm akan pulang ke tanahair.. Mula nk live blogging bnyk2 tp tiap hari bila blk bilik dah penatt.. huhu..

Ok hari ni pun penat sebab one whole day mendengar pelbagai jenis talk.. anyway just nk cerita beza seorg isteri yg tidak bermadu dgn isteri yg bermadu.. my kawan yg bersama2 gi sydney ni adalah seorg kakak berusia 52 tahun.. dia ni pensyarah dr other center in usm.. Dia adalah isteri kedua seorg pensyarah di usm jugak.. Hubungan dia dgn first wife looks ok.. ada gmbr bersama2 dgn first wife dlm fb dllg.. lagipun dah lama dia kawen.. anak sulung pun dah umo 25++.. 

Aku ni kan suka observe org, sydney is my first time travel dgn dia.. pernah kerja dgn dia tapi xrapat.. dia ni baik lah org nya.. masa first day dtg.. of course aku sbg seorg isteri akan gtau my hubby  apa2 perkembangan.. dah smpi la.. itu la .. ini laa.. Perkara wajib klu pi mana2.. tapi bezanya dia.. first dia bkn inform hubby dia tp dia inform mak dia ttg ketibaan si sydney.. hubby dia mmg dia xinform.. aku tau sbb dia citer dia dah gtau mak dia.. anak dia.. tp dia ckp malas call hubby dia sbb nnt hubby dia mcm xkenal dia yg guna no aussie... erk! Dlm hati aku ckp, sms la dulu gtau tu adalah dia, then baru call.. kan..

Dan dlm 4 hari ni mcm dia xcontact hubby dia.. just td baru dia ckp ada sms dgn hubby dia.. aku rasa kesian pulak.. di usm nmpk diorg mcm psgan yg ok.. so aku assumekan mmg kehidupan org bermadu mcm tulah kan.. bila terpaksa berkongsi suami dgn org lain.. mmg terpaksa xboleh contact suami all the time la kot..  apa2 dia just contact anak2 dia jer.. 

Dan setahu aku hubby dia dah kawen lagi sorang.. no 3 tapi xtau la dia tau ke idak.. aku tak tergamak nak tanya.. huhu

Anyway.. itulah org bermadu.. kesian.. 

Aku sbg manusia biasa.. mungkin xmampu kot klu terjadi pd diri aku.. mmg mati aku dibuatnya.. 


~mel
nauzubillah..

Ahad, 16 Mac 2014

Sydney Day 1 (live blogging)

Alhamdulillah.. pagi tadi aku dan my fren selamat sampai Sydney berdua.. perjalanan agak smooth.. dari Penang - KL - Sydney. Naik2 flight kami pun terus zZZZzz.. Sampai2 Sydney semua berjln lancar.., Cuma time kat immigresen Sydney after dah cop pasport, kak mona dah lepas masa tu tetiba sorang pegawai imigresen cina pompuan panggil aku. Dia tgk kad kastam aku dan tanya u r a lecturer? Aku ckp yes.. Pastu dia panggil aku bawak pi ofis dia.. suh aku tggu luar.. masa tu dh gabra apasal pulak... Bila dia dtg.. senyum.. cakap it's ok, you're good.. Fuhhh lega.. Pastu bila pi kat my fren dia dah gelabah tanya aku pi mana sbb tetiba ilang.. huhu.. Kira itu jela yg gabra sikit.. yg lain ok...

So.. layan je la gambar2 kat bawah ni.. ngantuk dan penat pulak..




Sampai Sydney airport.. 

Tgh cari kenderaan ke hotel..

Otw to hotel naik shuttle..

Season Plaza Hotel.. tmpt kami berdua tinggal..

Shopping kat Paddy's Market.. best market ni.. jauh lebih murah dr Victoria Market, Melbourne. Aku & kak mona pernah pi melbourne.. jd sama2 terkejut dgn harga brg kat paddy's market ni..

Selfie di Paddy's Market

Suasana di pasar..


Aku pun apa kurangnya.. huhu

Macadamia.. kekacang popular aussie..

Lunch.. hari ni.. Roti garlic nan & vegie korma..

Waktu solat Sydney...
Buah buahan beli di pasar...

ok stop dulu... ngantuk...

~mel













Suatu Masa....

 

Bagaimana kan ku mula
Dan apakah kata-kata
Yang indah untuk diabadikan
Tiap wajah berkisah
Tiap madah bererti
Manakah ilhamku

Cahaya di matamu
Senyum di bibirmu
mengukir seribu tanda pertanyaan
Mungkinkah kau jua dalam kerinduan
Di saat begini aku merindukah

Berhelai-helai surat
Terbiar di depanku
Tak dapat aku utuskan
Ku ramas semua
Dan ku buangkan
Jauh dari pandangan

Lalu aku kesal
Ku kumpul semula
Tak dapat ku nyatakan apa yang ku rasa
Jika engkau tahu di dalam hatiku
Mungkinkah kau sahut jeritan batinku

Dengarkanlah panggilanku
Dengarkanlah lagu untukmu
Angin lalu kau sampaikan
Rasa rindu yang membara
Kepadanya

Warna-warna cintaku
Kian pudar bersama
Malam yang gelap gelita
Entahkan kau rasakan
Apa yang aku rasa
Atau kau tak endah

Tapi ku percaya
Semua telah tertulis
Dan niat suciku takkan disiakan
Dan di suatu masa
Di hari yang indah
Ku hulur tanganku
Lalu kau terima




Tetiba lagu ni muncul dalam HotFM waktu drive balik dari Sunway Carnival Mall.. Tadi pergi Parkson untuk cari beg boleh lipat2 untuk dibawa ke Sydney... Sedih dengar lagu ni.. 

Kadang2 kita ni tak perasan.. kita takes things for granted, kita rasa org2 dalam kehidupan kita ini akan sentiasa berada di samping kita selama-lamanya.. mereka juga akan sentiasa mengambil berat tentang diri kita.. dan kita tidak perlu berbuat apa2 untuk menunjukkan kita 'care' kepada mereka.. tapi.. jgn kita lupa, mereka mungkin akan pergi selama-lamanya dari hidup kita.. dan tanpa kita sedar, mungkin kita seharusnya berbuat sesuatu semasa mereka masih bersama kita..



Hijab Kekasih

Malai rinduku merintih kecintaan
Duduk termenung hanya bingung kerinduan
Walaupun jauh dari nyata kasih dan sayang
Kasih dan sayang telah lama kusatukan
Semua kasihku dalam gemala
Ke laut jawi 'kan kukirimkan sana

Duhai kasih hijabmu di sini
Masyur rupamu di mata kalbu ini
Berbaringan diusik rindu azali
Di manakah kekasih yang jauh dariku
Memakan debu... rindumu

Segenap nafasku melihat renunganmu
Wangi dan harum kau kekasih
Antara lamunan segala kalimahku ini
Siapa yang mengerti

Menghilang tahun kutahan dahaga
Setelah habis madah untuk sang puteri
Pautan kasih kukenal sendiri
Teringin ku melihat sebalik hijabmu
Wajah yang kupuja

Kekasih... lama sudah aku merindu
Larut nan denai larat nan damai
Haram kelamin untuk kita bercerai
Rasa kasih dan sayang dalam keredaanmu



~mel


Rabu, 12 Mac 2014

iDESIGNx

Dua tiga minggu lepas, aku dapat panggilan telefon dari Pen. Pendaftar di Pusat Kecemerlangan Akademik (CDAE) USM. Beliau memberitahu bahawasanya nama aku telah dicalonkan oleh CDAE untuk menghadiri satu persidangan di Sydney, Australia pada 19/3 akan dtg. Aku sgt terkejut la... ehh.. first time aku dapat invitation sebegini. Selalunya kalau nak pi kena mohon bagai. So aku cakap okla.. org dah calon takkan nak tolak.. date tu mcm ok coz aku xde apa2.. walaupun tak minta kebenaran encik suami lagi tapi biasanya encik suami biasanya akan menyokong... which sgt benar bila aku gtau dia lepas tu dia terus jawab... "Best la.. "

Cuma ada satu masalah iaitu aku sedang bercuti sabatikal... ramai orang tak tau apa bendanya cuti sabatikal ni sebenarnya.. Cuti sabatikal diberikan kepada pensyarah2 universiti yang telah berkhidmat 5 tahun untuk menjalankan sama ada penyelidikan, nak menulis artikel atau nak buat apa2 lawatan ke projek ke.. suka hati la propose nak buat apa. Boleh buat di dalam negara atau di luar negara.. Yang bestnya cuti sabatikal ni.. ianya bergaji penuh dan dapat tambahan elaun sabatikal sebanyak RM900 sebulan. Biasanya semua org akan suka bila dpt cuti sabatikal sebab inilah masanya nak berehat sikit sebab tak perlu buat apa2 tugas hakiki.. mengajar pun xpayah.. meeting xperlu attend.. huhu.. heaven..

Ok berbalik kpd pencalonan tu.. disebabkan aku sedang cuti sabatikal, aku perlu dpt kelulusan rasmi dari TNC Akademik utk pergi.. maklumla nak suruh org sedang cuti pergi tugas rasmi.. aku mmg tak apply sabatikal di luar negara dan tak expect pun nak pi oversea during sabatikal ni.. ingat nak rehat2 kat rumah jer.. kemas rumah... menjahit.. huhu (lain pulak yg nak dibuat dr proposal asal). So bila dpt pencalonan mmg terkejut lah kan.. Nak dijadikan cerita TNC Akademik tak de masalah untuk benarkan aku pergi.. dan masa aku terjumpa dengan Pengarah CDAE time nak amik eryna (pejabat CDAE depan Hadhanah iaitu pusat penjagaan kanak2 usm), pengarah cdae tanya aku berkali2 nak pi ke idak.. aku cakap insyaallah Prof, sy pi. Actually aku sebenarnya sgt2 berbesar hati dengan pencalonan ni.. takkan aku xmo pi kan... Time aku begitau kat kawan2 pun masing2 terkejut.. haa... mcm mana boleh dicalonkan? kena present paper ke hape? bila aku ckp aku xperlu present apa2 lagilah org terkejut.. which is kejadian yg sgt sukar berlaku.. hehe..

So.. bila semua settle, jemputan rasmi dari CDAE pun dpt.. aku pun buatlah preparation.. Sabtu ni akan berlepas ke Sydney.. Disebabkan kejadian MH370 ada sedikit kegusaran dihati.. Tapi insyaallah.. harap2 tak de apa2lah kan.. kita tawakkal kepada Allah semata2.. Eryna awal2 minggu dah papanya bawak ke Gombak.. incik suami ada kursus di Bangi sampai Sabtu dan flight aku dari Penang petang Sabtu.. nak tak nak incik suami bawa eryna terus.. kalau tidak aku kena hantar minggu ni...

Apa2 pun aku sebenarnya teruja dan bangga dengan pencalonan ini.. semoga rezeki Allah ini akan berterusan..

Harap dapat live blogging dari Sydney nanti... Insyaallah..

~mel


Cermin mata..

Al kisah last week cemin mata tetiba buat hal..  tetiba bila nak dilipat ianya terkeluar... puas mintak hubby betulkan tapi kesimpulannya hubby cakap jgn lipat cermin mata tu.. ianya harus sentiasa 'kembang'.. Aiseh.. susahlah gitu kan.. Disebabkan aku yg memang xreti nak biarkan spek aku 'kembang'.. terlipatla jugak.. bila aku nak bukak.. tuppp!! terus patah seperti gambar di bawah... adesss... ok spek ni paling baru rasanya dlm 5 bulan kot usianya.. dan harganya sangat mengada2.. RM1100.. konon buat cermin jauh dekat sekali (aku rabun jauh).. senang nak makan xyah tanggal spek.. mmg sedaplah spek ni... alahai kan dah patah.. aku pun sgt tension.. dah ler McGyver aku xde bersama.. sadis betul... 

Disebabkan bila try spek lama cam tak sedap... aku pun berusahalah jadi MinahGyver... mengkaji dan menggigit.. cari plyer manik aku ntah kat mana incik suami letak hari tu... so gigi je la tempat bergantung... Akhirnya.. jeng jeng jeng.. berjaya digigit dan hasilnya telah bercantum semula dan boleh dilipat pulak tu. Ini bermaksud MinahGyver guna gigi lagi terra dan MatGyver guna plyer.



 Sekian.

~mel
Windduuu papa & yina...

Isnin, 3 Mac 2014

Batik Pants

Trend batik pants/ pelikat pants sgt menular sekarang ni... aku tengok ada yang buat tempahan sampai RM65 sehelai... pergh.. sgt mahal beb... Disebabkan trend2 tu aku pun terfikir nak buat sendiri memandangkan mmg aku ada banyak helai kain batik yg belum pakai/jahit.. So hari ni tadi aku pun mulalah menjahit batik pants aku sendiri.. hihi.. design pun design aku la kan.. design simple jer.. seperti di bawah yer... kain batik ni kakak aku bagi dia beli time dia gi sarawak entah bila ntah...

Aku saja wat design kembang gitu.. utk memaksimakan penggunaan kain... lagi satu sebenarnya kalau kita pakai kain batik ikat cara melayu dan pakai tshirt aku rasa agak seksi juga sebenarnya kecuali kita pakai tshirt labuh/muslimah.. sebabnya akan nmpk juga bentuk belakang kita.. so bila buat jadi batik pants yg sebegini akan lebih menjaga aurat kita terutamanya di dalam rumah yang ada bukan muhrim kita seperti abg ipar, adik ipar lelaki, biras dllg... Sesungguhnya nak menjaga aurat di luar sebenarnya lebih mudah dari menjaga aurat dalam rumah... Teringat last time aku balik Gombak.. selalunya aku berhati2 kalau keluar bilik aku akan capai tudung.. entah macam mana hari tu aku mcm set mind aku yg adik ipar aku dah kluar gi kerja sebab dah lewat pagi.. tetiba tgh dok makan dan aku tak bertudung, adik ipar aku muncul baru nak gi kerja... Ya Allah masa tu rasa berdosa yg amat.. terus aku lari ke atas cari tudung... lepas ni tak mo dah takes thing for granted... kluar bilik mesti tutup aurat.. 

Berbalik kepada bantik pants di atas.. aku rasa, insyaallah ianya lebih sempurna dari pakai kain batik ikat.. bila try2 tadi macam best so rasa nak buat lagi... dari terbiar kain batik tu tak pakai baik buat pelikat pants... boleh pakai dgn tshirt lengan panjang.. bentuk belakang pun tidak jelas kelihatan... 

Marilah kita sama2 cuba menutup aurat dgn sempurna.. walaupun dgn ipar duai kita.. mmg susah tp nak susah di dunia kah atau susah di akhirat... pilihan ditangan kita..  InsyaAllah...

~mel

Monday..


Pagi ni xde apa plan... so duduk rumah je la.. ingat nak baca draft2 proposal student-student PhD aku yg ada 2-3 orang yang perlu dibaca. patutnya dalam sabatikal xyah buat, boleh serah pada co-supervisor tapi kesianlah pulak.. pagi2 incik suami dah email mintak tolong isikan borang claim dia.. haaa.. dulu masa sesama kat usm semua isi2 borang ni aku yg tolong buat... ehh.. ni jadi PA dari jauh la pulak.. isi borang virtual la pulak... Bila incik suami jauh ni mood memasak pun kurang, tapi perlulah jugak masak dan makan.. lagipun dah tak de peneman utk lunch, so baik ler masak simple2 jer kat rumah.. hari ni ingat nak masak ayam masak kicap je la.. (tapi kicap dah habis, kang kena pi kedai beli..huhu).. 

Tu gambar telur kat atas tu sebab baru pas basuh telur.. sgt penting upacara membasuh telur ni sebab cer bayangkan kalau telur tak basuh.. tetiba bila kita pecahkan kulitnya termasuk dlm telur.. sedangkan telur tu dtgnya dari *@&@% ayam.. entah2 kulitnya bernajis.. so.. puan2 sekelian sila basuh telur sebelum masak.. dan jgn beli makanan dari tukang masak yg tak basuh telurnya..esp kat pasar malam... 

okla sebenarnya xtau nak cakap apa.. huhu.. cuma cadang nak jahit batik pants hari ni.. dok tgk org dok post pasal batik pants & pelikat pants.. teringin nak buat utk sendiri.. kain pelikat & kain batik berlambak ada.. tp zaman dulu2 mak marah gunting kain pelikat/batik ni..membazir katanya... tp tak pe lah kan.. aku nak try guna kain batik sarawak.. ari tu tanya kat hubby kot2 dia nak... dia cakap... ishhh... xmo la..huhu..

~mel