Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Ahad, 30 Mei 2010

Semangat juang..


Semangat juang.., originally uploaded by melati.a.

Sedang aku tgh syok membuta ptg td.. Tetiba hubby ku kejut ajak gi
'jogging' di Tasik Harapan USM.. Aisehh... Terbantut mimpi indahku..
huhu.. Bgn2 tingat aku ada bancuh donut sebelum tidur dlm breadmaker..
So, rasa nk mkn donut dulu.. So aku 'gubah2' skit donut tu, masuk
kuali.. 5 minit.. Siap.. Tanya hubby nk mkn tak? Dia capai satu pastu
ckp, ada plastik? Kita bungkus mkn kat tasik!! Hehe.. Aku set aje..
Bungkus2.. Then off to tasik.

Perghh penat gak jln pusing tasik tu.. Tapi aku jln slow2 je la..
Smbil tangan kt pinggang :P. Donut abis sekali ngap jer.. Ni exercise
ke ape?? Otw dlm tasik tu ada tmpt xcercise.. So, Hubbyku dengan
bersungguh-sungguh bersenam (selama 2-3 minit jer).. Keh3.. Err.. Ada
rasa kurang di mana2 tak boss??

Crocs..


Crocs.., originally uploaded by melati.a.

Ini kasut Crocs. Aku & hubby boleh dikatakan peminat crocs walaupun
harganya mmg tak boleh tahan.. huhu.. Baru2 ni baru baca email pasal
lambang kasut Crocs yg dikatakan hampir dgn perkataan Allah.. hmm..
Terus terang aku tak setuju.. Aku rasa mende2 cam ni kdg2
diperbesar2kan tanpa alasan yg bagus.. Puas aku dok telek kasut crocs
tu.. Yg aku nmpk gmbr buaya.. Aku tak faham kenapa ia perlu
dimanipulasi kpd perkataan Allah..

Aku masih ingat masa aku degree belajar Grafik.. Belajar proses
mnghasilkan logo.. Melalui beberapa proses transformasi.. Dari bentuk
asal kpd bentuk abstrak.. Aku rasa itulah yg terjadi pd logo Crocs..
Dr bentuk asal kpd bentuk yg telah ditransform..bukan dr perkataan
Allah yg ditransform mnjadi gmbr buaya..

Bagi aku, kdg2 kita tak boleh terlalu ekstreme.. Bak kata hubby, nnt
org2 bukan Islam ingat kita org Islam ni kerjanya nk mencari salah..
Lepas tu nnt, bg aku ada org yg akan pandang serong dgn org2 yg pakai
kasut crocs sbb mcm mghina Islam.. Bg aku kt kasut crocs tu mmg tak de
langsung tertera perkataan Allah.. Kenapalah sampai kita harus
terfikir ada perkataan Allah disitu.. Kdg2 kita kena gak berfikir
positif.. Positif kita sbg org Islam.. Insyaallah positiflah
pandangan org bukan Islam kpd kita..

Sesungguhnya Allah itu Maha Besar..

Long Weekend..


Long Weekend.., originally uploaded by melati.a.

Paling kelakar bila aku & hubby xtau bahawasanya weekend ni adalah
long weekend. Kami sama2 xtau hari jumaat tu cuti hari Wesak.. Kalau
tau sure dah plan ke mana2 dah.. Oleh sebab itu weekend ni we all xde
plan ape2..

Pagi2 Jumaat aku ajak hubby gi Giant jer.. Baru je nk bfast kt
Restoran Pelita Nasi Kandar tu, ada student call ckp nk pinjam kunci
bilik coz roommate dia terbawak kunci bilik blk kampung.. Aisehh spoil
betul.. Walaupun aku rasa bkn aku on duty hari Jumaat tu tp aku ckp kt
budak tu.. Tunggu je la aku blj dlm sejam dua lg..

Abis mkn, masuk Giant.. Beli brg nk msk beriani.. Tgh dok cari kacang
dal tetiba terkejut aku kena sergah dak sekor tikus besar dr bawah rak
display giant tu.. Time tu hubby kt tmpt air tgh cari air kot.. Aku ni
dah ler phobia tikus.. Cepat2 aku cari hubby & gtau tragedi tu..
huhu.. Time aku tgh dok cari sayur.. Tetiba hubby ckp.. Eeeiii
betulla.. Dia nmpk gak tikus berlari2 kt tmpt beras berdekatan.. Ade
ke patut gitu.. Xde pest control ke kat Giant Bayan Baru ni?? After
that we all balik.. Sggh ofis amik kunci budak tu.. Btw budak tu kena
cass RM12 sehari utk pinjam kunci tu.. Fuhhh...

Hari Sabtu pagi2 hubby tah mimpi ape tah tetiba ajak naik feri tp xtau
nk gimana.. Aku sbnr plan nk gi K4 survey brg baby.. So aku ckp.. Kita
nk feri gi K4 lah.. huhu.. Pastu dah naik feri tu tah ke mana tah
hubby drive.. Tgk2 smpi ke jln nk ke BM... Lalu kt Bndr Perda. Ternmpk
lak Jusco AEON. Hubby tnya nk singgah? Aku sett aje.. huhu.. So
brjlnla pulak kt situ.. Tgk2 brg2 baby & mkn.. Ok gak Jusco tu, jauh
lebih besar dr Jusco QBMall.. Ada sale lak tu.. So adala shopping
skit2 utk preparation kehadiran org baru.. Balik ke umah xnaik feri
dah.. Ikut jambatan jer dekat.. Huhu

Hari ni xkemana2 dah.. Lepak kt umah, vakum satu rumah, kemas2 skit..
Tak taula kot2 ptg nk kuar.. err kena tnya boss dulu.. Walaupun td dia
ckp hari2 kuar gi jln.. Mcm xnk ke mana2 je hari ni..

Cuaca skrg ni pun mendung smcm, cam nk ujan jer.. Sekali sekala
kedgran guruh sayup2 berbunyi.. err.. Tidur best ni kan.. :P

~mel
Mata sudah separa tertutup..

Sabtu, 29 Mei 2010

Puding jagung..


Puding jagung.., originally uploaded by melati.a.

Pagi td lepas bgn sambil2 wat sarapan terus jer buat puding jagung..
Tetiba rasa nk mkn.. Belum sempat keras lagi dah potong nak rasa..
Anyway balik dari jalan2 di Jusco AEON Bandar Perda baru ler mkn
betul2.. huhu.. Potong pun main belasah jer.. Yg penting.. Sedappp..

~mel
Selera kdg2 ok kdg2 tak ok..

Jumaat, 28 Mei 2010

Beriani..


Beriani.., originally uploaded by melati.a.

Since duduk di Penang ni, aku dah agak jemu mkn nasi kandar. Tapi yg
aku tak jemu adalah nasi beriani.. Mungkin sebab jarang2 mkn beriani..
Maklumlah klu mkn beriani mmg sah harga menjangkau 7-8 inggit
sepinggan..

Anyway oleh sbb hari ni cuti, tetiba rasa nk masak nasi beriani..
Actually aku & hubby semlm masing2 tak aware yg hari ni cuti.. Bila
dpt tau cuti mcm pening2 lalat sbb cam xcaya.. huhu.. Pagi2 td aku dah
ajak hubby gi Giant Bayan Baru utk beli barang.. Paling xbest tgh
beli2 brg tgk tikus merayap2 kat bwh rak display kt situ.. Eeeiiii..
Apa punya Giant laaa..

Balik2 time hubby gi solat jumaat aku pun masak laa.. Alhamdulillah
jadi.. Rasanya pun ok.. Actually klu time xkerja ni mmg rajin nk masak
klu badan ok.. Bila badan x ok tu yg nk bergerak pun malas...

~mel
Time to relax..

Khamis, 27 Mei 2010

saje2..

Aku rasa sekarang ni mcm aku tak boleh nak duk kat ofis aku ni... aduhaii.. duk jer kejab kepala mula sakit.. rasa loya semacam dan perasaan macam2 yg hadir.. eeeiii.. tak tau lah nape.. Bila loya tu nak kena pulak cepat2 gi toilet.. kang tong sampah jadi mangsa.. Fenomena ni aku rasa pelik sebab biasanya org loya2 ni dlm first trimester jer.. ni aku dah cam terboyot2.. tapi masih lagi tak habis2 dgn loyanyer.. Yang paling tak best sebab aku dah kurang selera makan.. Kdg2 tu hati terlonjak2 nak makan something.. tapi bila sampai masanyer.. eeiiikkkk.. tak rasa nak makan.. contohnya macam pagi td..tetiba nak makan murtabak.. hubby @fullfilth pun orderlah murtabak kat Subaidah USM ni.. mula2 je makan bersemangat.. tgh2 makan terstop... hubby yg dah siap makan masa tu terus sergah.. hahh! jgn nak stop2.. huhu... last2 dia gak kena perabihkan..

Semalam we all gi Hospital Seberang Jaya utk buat full scan.. Selalunya aku gi check-ups kat GH Penang, tapi sebab kat sana tak de pakar scan so they all suh aku gi scan kat Seberang Jaya. Actually kalau nak ikutkan hospital seberang jaya tu lagi dekat aku rasa cuma sebab kena cross jambatan pulau pinang tu yg mcm jauh jer.. Kami sampai dalam pukul 9.30pg.. appointment pukul 10.00pg.. Sampai2 cam biasa pertanyaannya.. ada GL? Aisehh dlm hatiku cakap.. tiap kali nak ke hospital kena ada GL..jenuh.. aku cakap ler xde.. Minah kat kaunter tu cakap.. xpe.. mungkin leh check thru web jer sbb staff USM.. mujur ler bila check.. ada..kan senang gitu...

Walaupun kononnya appoinment kol 10pg, tp seperti biasa.. tunggu punya tunggu pukul 1 lebih baru aku nyer turn.. hubby ku mmg dah tak senang duduk.. huhu.. tp itulah yg aku alami setiap kali ada check-ups.. mmg dah prepare dah.. at least setengah hari sure aku jadi penunggu hospital.. Bila masuk2 dlm bilik doktor (ada 15 patients rupanyer dan aku yg last.. huhu).. nurse tu suh hubby dok kat tepi pintu.. dan terus suh aku baring kat dlm tmpt scan yg ditutup dgn langsir.. dlm hatiku cakap.. ehh.. hubby xleh tengok ker? Pastu bila 2 org doktor datang.. baru ler nurse tu panggil hubby suh diri kat belakang doktor utk tgk.. yeehaaa... Doktor tu yg dok menyecan adalah doktor pakar dari Alor Setar.. yg satu lg tu doktor kat hospital tu je laa..

Pendekkan citer.. dapatlah hubbyku tengok baby dlm perut.. huhu..detail gak doktor tu tunjuk.. selalunya aku scan kat GH aku tgk sorang jer pasal aku gi sorang.. haaa.. yg ni dapat ler tengok agak jelas.. Pastu hubby tanya kat doktor.. boleh nampak jantina tak doktor? hehe... Doktor pun tunjuk.. kalau ikut kat sini.. (sambil doktor tu menunjukkan tempat **tuttttt**).. ciri2nya adalah... jeng jeng jeng... huhu... keh3.. ternampaklah sengihan hubbyku yg sgt lebar.. aku senyum jer.. tapi baby dah pesan.. tunggu kuar dulu baru leh announce.. :P Anyway, ada beberapa perkara lagi yg doktor buat.. pastu kitorg pun kuar..

Time kuar tu aku tanyalah hubby.. errr.. confident tak dgn apa yg doktor tu cakap.. dia cakap.. agak confident.. aku pun sama.. huhu.. Balik2 dari hospital terus gi lunch kat QB mall sbb dah lambat.. kedai biasa kitorg makan sure makanan dah habis.. dah abis makan.. ape lagi.. aku ajak hubby gi Jusco.. shopping.. huhu.. walaupun penat tp semangat.. :P

Balik2 rumah... masing2 keletihan terus zzz....



~mel
bnyknyer mende nak kena settle ni..

Ahad, 23 Mei 2010

Puss in Boots...

Semalam time tgh tengok citer Shrek kat GSC Queensbay Mall.. tetiba kuar part puss in boots yg dah jadi gemuk dan tak larat nak bergerak.. hehe.. Bila tgk puss tu berguling-guling try nak bangun tetiba tingat pada diri sendiri yg sekarang ni kalau nak bangun dari katil memang berpusing2.. huhu.. sebijik cam puss tu.. Aku pun sound kat hubby.. hehe.. macam serupa jer puss tu dengan aku.. :D

Anyway.. walaupun dalam keadaan bulat tu.. puss tu still comel kan..

Aku??? Anggaplah sama comeyyy.. huhu...



~mel
walaupun berat i'm enjoying it.. :)

Sabtu, 22 Mei 2010

postcard wall...

Actually baru aje scan poskad2 yg aku dapat dari postcrossing.. so saja2la upload poscard wall tu kat sini.. Kalau tgk gambar kat bawah gambar me & hubby.. bukan ape sebabnya dia pun sama2 minat mende ni.. kalau dua2 buat akaun kang tak larat pulak nak beli dan hantar poskad.. so kira yg ni sama2 punya projek la.. huhu.. Memula hari tu tak berapa faham sgt sebab bila register poskad tgk2 dah ada gambar.. jadi pelik.. rupa2nya baru tau yg pengirim pun boleh scan gambar poskad yg dihantar utk dikongsi bersama.. Maksudnya pengirim & penerima sama2 boleh menyumbang kepada gambar2 poskad yg dikirim @ diterima.. So, Barulah faham.. :P

Poskad wall aku mmg belum banyak tapi hopefully akan bertambah dari hari ke hari.. Nanti update lagi.. Selain dari kumpul poskad yg bestnyer dapat stem yg cantik2 dari poskad yg dikirim.. Best kan.. :)




~mel
malam ni masak lauk sardin jer.. :P

Shrek...

Shrek

Bangun pagi ni hubby awal2 dah ajak gi tgk movie.. Shrek.. huhu.. saja2 xde kerja di hari Sabtu.. Actually pada mulanya aku sepatutnya kerja weekend ni utk interview calon2 ijazah sarjana muda pendidikan, tp last minit tak jadi.. Mmg masa staff semua diminta utk isi kat mana & bila nk jd interviewer tu aku tak isi sbb aku rasa tak larat nk duk sehari suntuk menemuduga dlm keadaan skrg ni.. tp tah camne nama aku naik gak... Tp last2 muj ur dpt exemption sbb ketua pusat temuduga sian kat aku.. huhu..

Anyway.. sebelum gi tu hubby ckp wat la reservation dulu.. takut xde tiket.. mula2 nk reserve kt GSC Sunway Carnival kt Perai sbb sana best skit + ada 3D.. tp bila nk reserve xde seat dah.. so end-up aku reserve di Queensbay Mall kt sini jer...Dalam pkl 11 kitorg gerak utk ke QBMall.. dekat jer dgn rumah kitorg.. utk tayangan kol 12.10 tghari..

Sbnrnyer b4 this xpernah pun tgk citer Shrek ni.. tp bila tgk tu agak menghiburkan.. bila part yg last2 tu adela scene yg sedih gak.. huhu.. Lepas abis wayang.. kitorg turun bawah utk mkn.. sambil2 makan tu hubby cakap.. citer tu bagus.. utk budak2 cam hiburan.. tp utk org dewasa ada pengajarannya... Bila aku tanya dia, apa pengajaran dari citer tu.. dia jeling kat aku plak..huhu.. :P

Bagi aku lah kan.. pengajaran dari citer tu adalah ttg kehidupan kita.. Walaupun kdg2 kita tak puas hati dgn apa yg kita ada, rasa susah.. rasa xbest.. tapi mungkin itu yg paling baik utk kita.. Yang penting sebenarnya beryukur dgn apa yg kita ada.. bersyukur dgn apa yg dikurniakan pd kita walau bnyk kekurangan.. Bak kata pepatah org putih.. "don't think the grass outside the fence is greener"...

So.. apa2 pun.. bersyukurlah.. dan berbahagialah dgn kurniaan Allah pd kita...

~mel
syukur.. :)

Jumaat, 21 Mei 2010

Semangat Postcrossing!

Semangat postcrossing!

Inilah yg dikatakan semangat postcrossing! Actually dah beberapa bulan aku join postcrossing ni.. bertukar-tukar poscard dari merata dunia. Seperti biasa hubby @fullfilth la yg memperkenalkan aku pada mende2 cam ni.. Dia sendiri tak join, tapi suh aku plak.. :P. Anyway.. aku mmg suka kumpul poskad.. kalau aku gi memana mmg tak lupa aku beli poskad utk kenang-kenangan.. even kat depan pintu ofis aku pun, aku gunakan poskad utk menutup cermin tempat org nak ngintai tgk aku ada dlm ofis ke idak.. :P

Actually, permulaan hari tu agak lembab sebab masalah nak cari poskad. Macam tak caya jer susah nak cari poskad kat penang ni.. We all siap gi Komtar nak cari poskad (sambil2 gi shopping kat Prangin Mall) tapi hampa.. tak jumpa pun poskad.. kedai jual stem lama2 ada la.. So time balik KL last month adalah jugak beli poskad kat KLCC tapi harganya pun agak mahal.. tak beli banyakla...

Kebetulan beberapa hari lepas time pergi ke Park Royal Hotel Batu Feringghi ke Conference , aku ternampak ada kedai2 yg jual poskad. So mmg dlm hati ni dah aim mesti nak kena pergi gak kedai jual poskad tu.. Semalam kebetulan hampir seharian aku kat Park Royal utk conference tu.. kat depan kedai di seberang jalan Park Royal tu aku nampak macam ada jual poskad, so during lunch hour terkedek2 la aku berjalan menyeberang jalan utk membeli poskad (dgn menggalas henbeg & beg conference + laptop.. itu belum lagi dgn perut yg dah menghala ke depan). Punyala semangat nak beli poskad.. Bila sampai kat kedai tu, aku tgk poskad nyer berharga 45 sen satu.. apalagi.. aku pun beli 20 keping.. huhu..

So hari ni aku operasi menghantar beberapa keping poskad.. yg lain simpan dulu.. kalau ikut syarat kat Postcrossing, kita hanya boleh hantar 5 keping poskad pada satu2 ketika.. bila org dah terima barulah kita boleh hantar yg lain2.. gitu...


~mel
semangat.. semangat.. smlm dpt poskad dari Taiwan.. :)

Rabu, 19 Mei 2010

Global Learn Conference..

Conference ni berlangsung dari 17-20 Mei 2010. Dah lama aku hantar artikel untuk di present di conference ni dan di accept oleh pihak conference, sampaikan aku terlupa bila masanya conference ni berlangsung. Mati2 aku ingat conference ni bulan 6. Bila kat USM sibuk2 pasal one of the speaker dtg utk bg seminar yg aku pun join.. barulah aku teringat nak check.. hehe.. tgk2 minggu ni.. How much aku kena bayar utk join conference ni..huhu tok sahlah cakap.. pejam mata jer.. entah dpt entah tidak aku claim bayarannya nanti.. hopefully dapatla.. Anyway.. aku dua paper aku dlm conference ni, so okla tu kan.. sebab ni international conference, bukan conference 'cokia' punya.. yg terlibat semua org power2 dari all over the world.

Actually masa nak pergi register hari Isnin ari tu.. aku mmg agak malas.. dlm keadaan aku sekarang ni mcm2 kemalasan yg melanda termasukla kemalasan nak drive.. Aku rasa skrg ni aku tak boleh nak concentrate nak drive.. Yang aku drive skrg ni pun sbb terpaksa iaitu time gi check-ups kat GH Penang, sebab nak harapkan hubby hntr aku tiap2 kali mmg tak logik coz aku kena pergi every two weeks dan sekali pergi mmg setengah hari abis kat GH jer.. so aku drive jugak sendiri walaupun kemalasan tu mmg tahap gaban laa.. Time Isnin nak register tu.. aku dok tangguh2 nak gi walaupun conference start at 9am.. Bila tgk schedule pg tu xde apa2 sgt so aku tunda konon nak gi ptg. Conference tu kat Park Royal Hotel, Batu Feringghi, lebih kurang sejam drive dari USM ni.. Bila borak2 dgn hubby, hubby cakap kerja dia kat ofis dlm keadaan ok, so may be dia boleh hntr aku ke sana.. arghhh..leganya bila dgr.. so, dlm pkl 12.30 aku dan hubby gerak ke sana.. Hubby temankan aku register conference then we all lunch kat park royal sama2.. then balik ke usm balik.

Bila tgk schedule, my presentation was supposed to be on Tuesday pkl 5.45-7pm. Aduhh lambatnyer waktu. And bila tgk schedule ada slot2 yg menarik pg semalam, tapi aku ada mesyuarat pemeriksa school pagi semalam.. so, tak boleh skip sbb aku kena present subject aku. Hati ni sememangnya teringin nak gi ke conference pg semalam coz mmg minat dgn topik2 slot pg tu. So awal2 aku jumpa boss aku cakap aku nak present subjek aku cepat2 coz aku nk ke conference. Boss aku tanya, u ada present paper ke? Aku cakap ade.. huhu.. After aku present subjek aku, boss bg kebenaran keluar.. aku terus gi ofis hubby.. masa tu dah pkl 10pg.. Dia cakap kalau nak gi Conference pergila tp nnt ptg balik sbb dia nak temankan aku utk presentation paper aku waktu ptg tu.. Fikir punya fikir.. rasa macam tak berbaloi pulak nak pergi balik ke Feringghi tu.. Badan aku pulak mcm tak berapa best.. so aku ckp hubby aku nak naik ofis aku jab & last bila naik ofis mmg rasa badan semacam.. Dah la tu.. preparation utk presentation pun aku tak siap lagi.. so last2 aku zzz jer kat ofis.. nak siapkan presentation pun xjadi sebab badan aku rasa semacam.

After lunch hubby dah bising coz presentation aku tak siap lagi.. hehe.. dia lak yg risau.. :P. So aku pun pulun buat.. dah ler power point tak buat lagi, ape menda pun aku tak buat.. rasa tah ape2 jer.. Tapi at least aku rasa ok sbb hubby nak temankan aku. Walaupun dia tak tau ape yg aku nak present tp at least bila dia ada aku rasa semangatla sikit. Dalam 4.30ptg kami gerak dr USM. Sampai kat Feringghi agak awal gak sbb jalan clear, langsung xjem.. b4 5.30ptg kami dah ada kat bilik presentation. Actually presentation aku lebih kepada research show case.. Mmg aku tak prepare apa2, just harap apa2 yg ada dlm kepala aku jer.. Kebetulan tmpt show case aku tu berhadapan dgn google punya show case.. apa lagi, awal2 kami dah mintak keychain google dari situ.. huhu.. end-up kami amik 5 ketul.. huhu..




Bila org ramai dtg, aku dah gabra.. tapi alhamdulillah dgn tak sangka2 ramai yg dtg tgk show case aku.. pada mulanya aku cam tak confident ada org interested pun.. Bila ramai yg dtg.. mmg tak henti2 aku bercakap.. masa mmg cepat betul berlalu.. Dan ada yg mintak aku join jadi advisor derang dsbgnya.. mmg rasa best. Aku yg mula2 nya tak berapa ada semangat tu jadi bersemangat pulak. Aku tengok hubby pun macam enjoy himself.. hehe.. :P Dan hubby pun sempat bertanya kat mamat google tu ttg google apps dllg.. Dan yg paling best bila ada sorang mat salleh ni dtg, dia siap rekomen cakap kawan dia ada wat research hampir sama dgn apa yg aku buat.. dia siap bg email dan cakap dia suka idea aku dllg.. lepas tu dia kuarkan bisness kad dia.. bg kat aku.. bila aku tengok.. ehh.. mcm aku cam nama dia ni... waaa.. he is one of the famous author and researcher in my area... dan aku bnyak baca buku2 & research dia.. patutlah nama dia sgt familiar.. Aku mcm org bodoh tanya kat dia.. "You are Curtis J. Bonk?".. Dia cakap dgn tersengih "Yes, for today.. haha". Aku masa tu rasa sgt teruja.. sbb dapat berjumpa dgn one of the person yg aku tak sangka boleh berjumpa.. dan paling best bila dia cakap dia amat impress dgn kerja aku dan cakap aku should publish aku punya work internationally sbb ianya bagus. Wahh.. aku betul2 rasa best giler..

So, presentation aku semalam berakhir dgn jayanya.. Actually aku rasa aku should say a billlion and zillion thanks to my dearest hubby. Kalau tak kerana dia dan support dia, aku rasa cam aku malas jer nak teruskan presentation tu. Frankly speaking dlm keadaan aku skrg ni semua aku jd malas.. tak taula kenapa.. tapi sebab hubby bnyk encourage aku dan sanggup bersusah payah temankan aku walaupun kerja dia di ofis pun mmg berlambak.. so kerana dia sanggup temankanaku.. aku terpaksalah rajinkan diri.. dan resultnya membuatkan aku sgt happy.

Conclusionnya, mmg kdg2 tu kita boleh berjaya dlm apa yg kita buat, bagi aku mmg aku rasa tak ada masalah utk aku teruskan minat dan kerjaya aku.. mmg aku suka.. mmg inilah kerja yg aku rasa paling sesuai utk aku.. tapi kdg2 tu kita juga perlukan support.. tanpa support kadang2 tu buat semangat hilang.. dan semangat yg diberikan oleh org tersayang mmg membuatkan seseorang itu rasa bertenaga walau dlm apa jua keadaan sekalipun...

hihi.. again.. thanks dearest hubby.. :)


#gl10
me dkt signboard conference

#gl10
Beg conference.. dpt botol air sebotol..

#gl10
Aku tgh syok bercerita dgn minah yg sgt interested dgn kerja aku..

#gl10
Sengih skit.. walaupun kepenatan

#gl10
Hubby @fullfilth dgn kawan barunya mat google @iamdom.. Zaman dulu2 aku panggil hubbyku mat google.. skrg dia dah jumpa kembar dia kot.. tapi kembar yg tinggi cam galah.. huhu..

~mel


Sabtu, 15 Mei 2010

McD..


McD.., originally uploaded by melati.a.

Dulu pernah satu masa we all boikot McD.. Tapi last2 dah tak boikot
dah.. Anyway since dlm keadaan aku cam ni mmg agak kurang ke McD sbb
doktor tak benarkan.. Tp kalau nk mkn gak McD aku biasanya pastikan
mknn yg aku order tu xmemudaratkan sgt.. huhu.. Ada ke.. :P

Anyway, hari Selasa lepas hubby ajak kuar ofis cepat coz dia nk gi
kedai printing utk settlekan kerja sket.. Aku on jer coz masa tu aku
tgh bengkel yg trsgtlah buhsannya.. Kebetulan kedai tu dkt dgn McD Sg
Dua.. So aku ckp kt hubby, otw singgah beli takeaway je la coz aku
penat, mls nk masak. Hubby ok jer.. Pas dah order2, minah kt kaunter
tu ckp, dh ready.. Aku pun xcheck terus bwk masuk kereta.. Otw nk blk
umah rasa nk minum air.. Tgk2 laa.. Air xde satu.. Eeeii geram betul..
Hubby yg kegeraman, pusing kereta gi blk McD Sg Dua tu.. Dia amik
resit gi mintak air kt kaunter.. Dgn geramnya.. (Hubbyku klu marah
adala ala2 warewolf sket.. Tp menten hensem *bodek*)

Actually dh bnyk kali kena dgn McD Sg Dua ni, pernah sekali order
bubur ayam pun sama gak.. Sampai umah dh baru pasan xde.. Ish.. Mcm2
laa.. Sampaikan hubbyku wat tips kt 4square.. Huhu.. Berhati2 klu
tapau di McD Sg Dua..

~mel
Mlm ni nk gi Kapitan.. Mkn cheese nan.. Perghhhh..

Selasa, 11 Mei 2010

Tergolek...

Sampai ofis tengahari td tgk2 ikan lagaku dah tergolek mati.... waaa... sedihnya... :(

Tergolek..

~mel

Al-Fatihah..

Hari ni masuk2 kerja dapat berita seorang pensyarah di school aku kembali ke rahmatullah pada pagi tadi. Baru semalam aku diberitahu yg dia dimasukkan semula ke hospital kerana sakit kanser yg ditanggungnya setelah sekian lama.. Walaupun pada mulanya aku tak berapa rapat dengan beliau, tapi sejak beliau mula sakit dan keluar masuk hospital, banyak peluang dan tunjuk ajar yang diberikan olehnya padaku.

Aku rasa amat respect kepadanya, sebab dalam keadaan dia sakit, dia mampu bekerja remotely dan menyiapkan pelbagai perkara.. walaupun dari hari ke sehari aku lihat dia makin kurus dan makin lemah..

Yang paling aku hargai dia banyak membantu dan mengajar aku untuk membuat satu proposal utk grant yg bernilai Rm250K, tanpa sedikit pun keuntungan terhadap dirinya, tapi hanya untuk membantu orang lain.. bukan mudah bagi seorang pensyarah baru seperti aku untuk membuat proposal untuk grant yg sedemikian. Walaupun tetiba aku rasa terkapai2 tanpa dirinya, tapi aku tahu Allah lebih mengetahui yg terbaik...

Actually memang aku terasa kesedihan atas pemergiannya. Namun Allah lebih menyayangi beliau. Semoga arwah ditempatkan dalam kalangan hambaNYA yg beriman...Amin..

Al-Fatihah..

~mel

Ahad, 9 Mei 2010

Roti tuna bakar..

Roti tuna bakar

Sebenarnya aku nak story mory tentang aktiviti hari ni... pagi2 kami bertolak dari Sedim Eco Resort, Baling Kedah setelah menghadiri hari keluarga school aku & hubby.. Hari keluarga tu bagi aku tak best.. huhu.. agak boring dan dikuasai oleh kroni2 yg telah mengenali antara satu sama lain.. Bagi kami org2 baru ni rasa cam stranger jer kat sana.. So.. after semalaman di sana, pagi2 kami pun checkout.. walaupun ada bfast disediakan tp hubby cakap xyah lah bfast.. kita bfast kat luar je la.. Keluar2 dari resort kami ternampak sebuah kedai makan melayu.. kami order roti canai kosong dua.. aku rasa best sgt sebab mmg lama dah tingin nak makan roti canai melayu.. rotinyer lembut jer.. dan kuah dal campur sambal.. Kalau kat penang ni, makan roti canai kuah kari campur dal je la.. aku dah rasa muak dah..

Kami bfast tu dalam pukul 10++. Otw masa tgh drive tetiba hubby ajak singgah carrefour.. nak beli pasu katanya.. Aku on jer.. tapi sebab masa tgh jalan kat carrefour tu perut aku rasa penuh dgn roti canai, so semangat nak berjalan @ shopping tu kureng la sikit.. selalunya kalau jalan dgn perut lapar barula laju jer shopping.. huhu.. So endup xde ape pun kat carrefour kecuali cheese cake, sebatang jumbo sausage + pasu hubby. Bila sampai rumah dh tghari.. rehat2.. makan cheese cake + sausage.. kitorg pun tertido keletihan (walaupun masa family day xde wat apa2 yg berat kecuali mandi manda di Sg. Sedim jer.. huhu).

Bila terjaga dari afternoon nap tu.. aku rasa lapar sgt.. aku tanya hubby lapar tak? Nak aku masak tak? Aku mmg tgh lapar.. Pertanyaan hubby tetiba buat aku terharu (ewah!!).. Dia tanya.. larat ke nak masak? Err.. (dalam hati aku sbnrnyer mmg rasa nak masak!! huhu). Hubby cakap lagi.. xde mende simple2 nak masak? Aku cakap.. nugget ada.. boleh?? Dia cakap ok.. Tapi aku plak rasa xselera nak makan nugget.. then aku cakap dia makan roti bakar buh tuna mayonaisse ok tak? Dia cakap..orait! Aku pun cakap.. ok tunggu 2 minit.. aku sambung rehat jab (yg end-up jadi 10 minit.. huhu).. Actually kebetulan ada sebuku roti dan satu tin tuna mayonaise Ayam brand yg aku beli utk bawak bekal gi family day tapi tak dimakan.. biasalah kan.. dlm keadaan cam ni aku mmg bawak bekal macam2 takut makanan yg disediakan tak cukup utk penuhkan perut aku.. huhu..

After that.. aku bangun and wat roti bakar sebanyak 4 set (8 keping) dah makan mmg rasa kenyang sungguh.. hubby pun makan dgn seleranya.. (errr.. dia pun lapar lah kot??) huhu.. Anyway.. thanks yer my dear hubby sbb sangat considerate.. makan roti bakar di petang hari pun xpe.. TQ.. Muahhhhsss.. :P



~mel
mlm ni masak tomyam campur + telur puyuh masak sambal + sambal mangga.. seleranya makan cuma sbb tekak sakit..so slow sikit..

Cheese Cake..


Cheese Cake.., originally uploaded by melati.a.

Tadi tetiba hubby @fullfilth ajak ke Carrefour Seberang Jaya, otw kami
balik dari family di Sedim, Kedah.. Katanya nk beli pasu.. Sebelum
beli pasu tu jln2 dulu kt atas tu.. Ntah camne hubby menghala ke tmpt
kek.. Specifically tmpt cheese cake.. Mula2 tgk yg potong2 slices
Pastu gi kat yg bulat2 sebuku.. Errr.. Kalau beli sebijik kek jawabnya
tahun depan belum tentu habis.. Dah ler aku xsepatutnya melantak
kek.. Apalagi cheese kek.. Huhu.. Anyway.. We end up beli 2 slices of
cakes.. Satu blueberry cheesecake dan satu chocolate cheesecake..
Yummyyy..

Ehhh.. Tetiba terfikir nape hubby tetiba beli kek ni.. Bukannya dia
suka sgt mkn kek pun.. Kdg2 je dia berselera dgn kek ni.. Ooo..
Agaknyer sempena Mummy's Day kot.. :P

~mel
Sakit tekak la pulak

Jumaat, 7 Mei 2010

Today..

Tadi balik2 kerja aku gitau hubby.. mlm ni aku nak tulis blog.. so aku 'cop' komputer.. hehe.. sbnrnya dari ofis tadi aku nak menulis tapi sebab google selalu problem kat ofis.. so tak jadila aku nak menulis dari ofis.. So ni ha.. lepas makan malam Domino's Pizza yg dah jadi makanan ruji sejak akhir2 ni.. aku pun memangku laptop kat atas katil.. sambil duduk bersandarkan bantal kat belakang.. Hubby kat sebelah tgh dok berinternet menggunakan iPhone dia...

Hari ni pagi2 aku drive ke GH Penang utk fortnighly check-ups. Aku tak boleh ke klinik biasa coz ada problem, so terpaksalah ke GH utk check-ups. Selalunya mmg habis setengah hari aku kat sana. Jumpa doktor kejab jer.. tapi proses menunggu tu memakan masa.. Apa nak buat.. terpaksala.. Biasanya kalau pergi checkups ni mmg aku gi sorang, bukan tak mo ajak hubby tapi buat memenuhkan klinik jer dgn kehadiran kaum adam ni.. Kekadang geram gak bila ada suami2 yg mengikut tu tak reti2 nak bagi kaum ibu yg sedang sarat utk duduk.. derang boleh selamba jer buat tak tau bila kaum ibu terpaksa berdiri tunggu turn.. sakit mata aku menengoknyer..

On the way masa tgh drive ke GH tu, biasala radio terpasang.. hari ni ada slot khas utk ibu.. sempena hari ibu.. Ada macam2 cerita yg aku dengar, kebetulan jalan pulak agak jem pagi ni.. sambil2 dengar tu teringatlah pulak kat arwah ibuku.. Sedih pulak.. Teringat last year adalah kali terakhir aku mengucapkan Selamat Hari Ibu kepada arwah ibuku... pada 10/5/09. Pada hari tu aku hantar sms pada arwah ibu dan wish Selamat Hari Ibu serta cakap kat arwah ibu.. i love her very much.. Dan dia balas.. Thank you for the wish, i love u so much too.. Masa tu aku tak menyangka that was the last time aku berpeluang ucapkan ucapan tersebut pada ibuku.. Sebab dua bulan selepas tu ibu pergi buat selama-lamanya..

Hari ini.. bila dengar ucapan2 hari ibu kat radio.. aku sudah mampu tersenyum.. bukan senyum apa.. just at least.. aku sempat menyatakan pada arwah ibuku yang aku menyayangi dia sebelum pemergiannya buat selama2nya. Dan dia juga sempat menyatakan sayangnya pada aku sebelum dia pergi.. sms dari arwah masih aku simpan hingga kini.. dan amat aku hargainya.. mujurlah time tu aku dah guna iPhone.. so xdela kena delete apa2 sms kan..

Walaupun hari ini aku still ada rasa sedih tapi bila hari ini teringatkan hari ibu tahun lepas.. aku tetiba rasa lega.. alhamdulillah.. aku sempat meluahkan rasa sayangku pada arwah ibuku.. dan dari jawapannya aku tahu dia gembira dgn ucapan itu.. Hari ini aku rasa syukur sangat...

So.. buat teman2 yg masih ada ibu dan bapa.. jgn lupa ucapkan pada parents anda.. betapa pentingnya mereka dalam hidup anda.. dan betapa sayangnya anda pada mereka.. jgn kedekut dgn perkataan sayang.. sebab hati yg gundah gulana akan terubat dgn sepatah perkataan itu..


Lastly.. Selamat Hari Ibu utk semua ibu2 di luar sana.. Pengorbanan kalian tak tenilai oleh kata2.. hanya Allah yg mampu membalasnya..



~mel
ada org jeling2 dari sebelah time aku menulis blog ni.. huhu.. curious je dia sbb aku cakap nak tulis sedih2.. :P

Rabu, 5 Mei 2010

Pokok Cendawan..


Pokok Cendawan.., originally uploaded by melati.a.

Lawanya pokok cendawan ni.. Tapi sygnya tersembunyi di belakang pasu
hiasan besar. Bila tgk betul2 baru nampak kewujudannya...

~mel
Tgh tunggu giliran jd penilai viva student.. Lambatla pulak org kt dlm
bilik viva ni..

Wakaf..


Wakaf.., originally uploaded by melati.a.

Aku selalu lepak kt wakaf ni.. Letaknya di depan Masjid USM.. Biasanya
aku lepak sini time menunggu hubby @fullfilth solat zohor di masjid.
Bagi aku wakaf ni amat istimewa.. Perletakannya yg amat strategik
menyebabkan walau hari panas membahang sekalipun.. Angin sepoi2 bahasa
yg menenangkan sentiasa dirasai.. Tadi aku mmg rasa panas sgt.. Bila
duk kat wakaf ni rasa best & tenang.. Hilang rasa panas tadi.. Kalau
bandingkab keredupan wakaf ni dgn suasana bangunan Eureka yg terletak
di hadapan masjid ni, mmg jauh berbeza.. Eureka nmpk panas sgt3.. Di
sini.. Rasa segar jer..

Mungkin inilah keistimewaan wakaf di perkarangan masjid ni.. Bisa
menenangkan dan menyegarkan segala2nya...

~Mel