Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Jumaat, 31 Disember 2010

Goodbye...


Last day of 2010.. esok akan bermulanya tahun baru.. tahun 2010 telah kulalui dgn pelbagai pengalaman.. Satu tahun di mana pelbagai cabaran ditempuhi.. dugaan demi dugaan mendatang.. Tahun 2010 di mana pertama kalinya kami hidup bersama melengkapi setahun.. Eryna Zulaikha hadir menyinari hidup kami.. Lahirnya Eryna juga banyak mengajar diriku erti kesabaran.. dugaan setelah bersalin yg amat perit aku rasakan.. kekecewaan melanda diri akibat tak mampu menyusukan eryna sepenuhnya dari awal.. Kesakitan dan keperitan itu ada yang mampu kuceritakan di blog.. ada yang ku pendam sendiri dan hanya Allah maha mengetahui detuk-detik sukar itu.... tapi pengalaman itu benar2 mengujiku.. Di penghujung tahun 2010.. baru aku rasa lega.. dugaan dan cabaran itu telah berlalu..

Selamat Tinggal 2010.. Selamat datang 2011.. Munculnya tahun baru ini kami nantikan dengan penuh harapan.. dengan penuh doa semoga cita-cita kami sekeluarga akan termakmul.. moga impian bukan lagi hanya impian.. semoga impian itu bisa jadi kenyataan...

Ya Allah.. syukur kami dipanjangkan usia untuk menghirup udara segarmu.. moga kau panjangkan usia kami untuk mendidik dan membesarkan anak-anak kami menjadi hambamu yang bertaqwa... AMIN.. ya rabbal-alamin...


~mel
mohon maaf dipinta atas segala keterlanjuran kata...

Sambal Bacang..


Sambal Bacang.., originally uploaded by melati.a.

Pagi td aku & hubby ke Pasar Tmn Tun Sardon kat Gelugor.. inilah first time kami ke sana. Selalunya kami pi Pasar Seb Jaya.. which is my favourite pasar..Bg aku pasar tmn tun Sardon ni okla, biasa jer tp brg lagi mahal...

Pendek citer, time aku tgh dok beli sayur aku ternampak kt gerai tu ada buah bacang.. Lama sungguh xmkn.. so aku pun capai sebijik.. 80sen. Nmpk buah cantik, hrp2 kt dlm elok sbb biasanya buah bacang ni buruk kt dlm..

Anyway, time hubby gi jumaat, aku masak nasi, kari ayam & tumbuk sambal bacang.. sambal kena tumbuk dlm lesung... blend xbest..fuhhh.. sgt menarik utk dimakan.. Ulam kacang botol.. Lepas Jumaat.. makan.. nasi licin.. lauk licin... rugi pulak rasanya beli sebijik jer buah bacang tu td..

~mel

Khamis, 30 Disember 2010

Anak popeye..


Anak popeye.., originally uploaded by melati.a.

Hihi.. tgklah gambar Eryna tidur tu.. cam anak popeye jer.. dulu2 bila tgk citer popeye baby dia yg merangkak tu kan pakai baju cenggini..macam gaun labuh tutup kaki.. bila anak popeye tu merangkak nampak kain terjulur jer kat blakang.. ingat x? hihi..

Suka aku tgk Eryna pakai baju ni.. yg penting kaki dia tersorok dlm baju.. xyah pakai socks.. Eryna ni tidur nk beraircon.. panas jer asyik terjaga2.. aku selalu risau sbb dia tidur lasak.. suka tendang selimut.. pakai baju ni aku rasa secure sikit.. :P

Baju ni murah jer.. kebetulan terjumpa sales kat QueensbayMall.. 3 helai RM11 jer.. berbaloi2.. kan..

Email..

Hari ni pagi2 aku dah bengang.. Ada sorang lecturer kaflamyanga ni mintak nak ngajar course aku.. Aku penyelaras course tu.. so bila dia mintak and Prof. Fong yg team teaching dgn aku utk ngajar course ni ckp ok la kita terima dia.. aku pun buatla instructional planning utk semester ni yg baru.. pasal aku dah buat sebelum ni and dahpun hntr kat Timbalan Dekan aku awal2 hari tu.. Bila dah siap, aku hntr email la kat mamat ni.. tetiba pagi ni dia cakap..dia xnak ajar topik yg aku bagi kat dia sbb topik tu tak selaras dgn apa yg dia ada difikiran dia untuk diajar pada student.. dia suh aku tukar topik dan cakap salah satu topik dlm lecture tu tak valid.

Bengang betul aku! Bila baca aku terus nak balas.. tengah2 dok karang email.. Prof. Fong call aku.. dia pun bengang.. dia cakap ade ke patut mamat ni suh kita tukar topik? Dia nak ngajar subject yg kitorg expert.. dia bukan latar belakang ICT.. tp nak ikut suka2 hati dia tak ikut silibus.. lega aku bila Prof Fong cakap camtu.. Prof Fong ckp nnt dia nak dtg ofis aku bincang.. Akupun ckp ok.. Tunggu punya tunggu dah lunch aku pun kuar.. After lunch.. baru Prof Fong dtg bilik aku.. dia siap sound kat aku.. mamat tu banyak kabel.. kalau layan dia nanti entah2 dia adu kat sape2 yg kitorg ajar tak valid sedangkan dia yg xfaham course tersebut.. Silap2 nnt dia bawak cerita pasal kitorg.. So Prof Fong cakap.. keluarkan saja dia, jgn terima dia ngajar subjek tu.. kebetulan pulak time Prof Fong dtg tu, aku tgh tulis email kat bawah ni.. so dia cakap.. dia setuju dgn apa yg aku cakap.. yess!!

Aku bukan apa.. walaupun Prof Fong ni chinese tp dia banyak tolong aku.. banyak guide aku dgn kehidupan sbg lecturer di USM ni.. Bukan nak puji.. tp mmg aku respek kat dia.. dan dia pun kalau ada projek dia akan masukkan aku sekali supaya aku dapat experience.. Which org melayu pun xbuat cam tu kat aku..

Anyway.. email kat bawah ni aku hantar kat kaflamyanga tu... straight forward.. dan dia pun dah balas yg dia terima yg aku tak nak dia mengajar course aku... yieeehhhhaaaa... yess!!

Ini emailnya..

Dear T*****,

As you offered to teach the course and to be able to teach a course u MUST
be able to teach the content provided. If u are not able to do Week 7-9,
then I think you shouldn't lecture in the course at all. I understand if u
want to teach new technologies to the students but u should also consider
the teaching environment that they are going to enter after they graduated. I am
also tempted to teach them new technologies, however I believed they should
be equiped with basics knowledge in ICT first before anything else.
Moreover, the topics are inline with the projects for the course and
lectures are the medium to equiped students with the theories that support
the projects. As the coordinator of the course, I think lecturers that teach
ICT IN EDUCATION should be able to teach the topics mentioned in the course
outline.

As you are not able to do the topics given, I'm sorry to say that you have
to teach other courses that related to your expertise.

Thanks for your interest in teaching the course.

p/s Prof. Fong, I'll send you a new Instructional Plan (the one that I
previously prepared for the course, TQ).



hehe.. mcm jahat jer ayat aku.. tapi alhamdulillah.. walaupun skrg akan mngajar dgn prof fong jer tapi aku rasa ok.. daripada nak fikir pasal org yg tak tau pasal topik yg nak diajar.. baiklah aku buang sebelum menyusahkan kepala otak aku nanti..

~mel

Rabu, 29 Disember 2010

Lunch..


Lunch.., originally uploaded by melati.a.

Haishh.. agak geram sbnrnya sbb tgh lapar.. tp Anjung Semarak xde nasi sbb smlm xde air.. ada ke patut..

Bukit Merah..

Perghh..huhu

Last week aku cuti hari Khamis & Jumaat.. hajat hati sebenarnya nak relaks2 habiskan cuti tahun aku yg berlambak + gi massage dan sebagainya. Tapi tetiba kakak aku call ckp anak2 dia sibuk nak bercuti sbb since cuti sekolah derang tak ke mana2. Dia tnya pendapat aku nak gi ke mana.. memula dia ckp nak ke Lost World of Tambun.. tp sebab dia cadang nak balik hari dari rumah aku di penang, aku cadangkan pergi Bukit Merah lagi dekat.. So, kakak aku & family datanglah hari Rabu last week.. hari Khamis kami ke Bukit Merah.. Oleh kerana hubby tak cuti..so aku tak bawakla si gebuss eryna.. tinggal di nursery je.. Kalau hubby ikut ofcoz aku bawak sekali...Kami pergi pagi dan sampai rumah ngam2 utk ambil eryna di nursery...
So layan je la gambar2 di bawah sebab aku tgh malas nak menulis.. hihi... gambar cilok ni.. sebab cantik aku rasa... hihi


Ngade2 betul aliff ni.. siap konon2 tidur.. aku adalah rasa gayat... haha..


Best jugak Bukit Merah ni.. harga package utk satu keluarga 2 dewasa 2 kanak2 adalah RM88. Kanak2 umur bawah 12thn atau yg kurang 90cm tak perlu bayar.. Tapi kalau dah lebih 90cm.. umur 3 thn pun kena bayar jugak yer... Walaupun enjoy kat sana.. tp sebab hubby & eryna xde xbesh sgtlaa.. kalau hubby ade sure aku ajak dia naik gelongsor air.. yg aku naik dgn anak buah aku si syirah. Best giler... huhu..sila rujuk gambar di bawah.. :D

Best.. best.. tapi sakit montot terkena bumper kat gelongsor tu... :D

This week dah start kerja... kelas dah start.. supervision dah start.. so.. off holiday mood until the time comes...


~mel

Selasa, 28 Disember 2010

Tips Untuk Penjual Online..

Actually dah lama aku berhajat nak tulis tentang topik kat atas.. tapi masa tak mengizinkan.. Aku ni memang skrg ni banyak shopping online.. dari tudung.. baju.. kek lapis.. alat2 jahitan.. ishh macam2 la.. Bukan ape.. senang shopping online ni.. xyah susah2 nak ke shopping compleks.. walaupun pergi jugak shopping compleks tp kurang dah membelinya..

Tapi tula.. walaupun aku suka beli online.. aku tak suka di tag.. ecpecially kat fb.. sbbnya nnt kuat kat page aku.. muka aku jadi tudung, jadi kek, jadi baju.. eeeiii sgt2 tak suka.. Ok kat sini aku nak senaraikan mende2 yg aku tak suka bila membeli belah online.. harap2 dpt jadi panduan kat penjual2 di alam cyber sana tu..

  1. Aku tak suka di tag.. haa.. ramai org lain pun tak suka kan.... penjual biasanya akan mention: "feel free to remove tag..".. mmg la boleh remove tapinya kalau dia tag nama lime belas org.. jenuh nak cari nama kita.. pastu kena tag sepuluh kali.. mmg buang masa remove tag!! So, utk penjual.. tak yah susah2 tag nama org.. tag nama sendiri sudahla..@ nama2 penjual lain.. sbb bila tag diri sendiri akan keluar dlm new feed jugak.. tp jgn tag semua gambar.. tag jer satu gambar hari ni.. esok lg satu.. so nnt akan keluar tiap2 hari barang anda dlm news feed..
  2. Jangan set gambar private -Aku selalu browse bila tgk kat newfeed fb dan kadang2 tu bila friends kita kena tag.. boleh la browse kat gambar bukan friends utk tgk gmbr tu.. Cuma yg aku pelik.. ada gak penjual yg set gambar dia private... laaa lepas tgk satu gmbr terus xleh tgk dah.. kalau nak menjual suppose gambar kena letak semua org boleh tgk walaupn akaun kita to friends only.. camne nak luaskan pasaran kalau friends jer yg boleh tgk gmbr tu..
  3. Jangan sombong - ada gak penjual yg sombong sket.. mcm2 syarat dia kenakan pd pembeli.. siap bg amaran lagik.. ish ish.. may be ada pengalaman buruk dgn pembeli.. tp tu la kan.. kdg2 ayat2 amaran tu menyebabkan org cam aku takut nak membeli.. sbb mcm terhegeh2 aku nak kena ikut terms and condition dia.. sdgkan duit aku yg keluar dulu.. kalau duit aku tak sampai kat dia.. xyah la poskan? sbnrnya sistem cam ni penjual xde rugi apa2 sgt.. kecuali kalau org tu dah book xbayar.. rugi masa je laa.. Tapi cam aku mgm xde book.. kalau aku suka dan nak beli.. aku terus mintak particulars dan bayar immediately.. book book ni tak mainlaa.. kalau ada duit beli.. kalau xde xyah!! senang cerita..
  4. MESTI letak harga - Aku cukup bengang bila tgh browse2 gambar tp tak de harga... bila ada org tanya, penjual akan cakap.. I PM u.. lerr... tak patut betul.. kalau nak jual letaklah tanda harga.. macam kat kedai..xyah susah2 org nak tanya.. info tu kena jelas.. berapa postage.. ukuran..dllg.
  5. SOLD-OUT - kalau mende tu dah sold-out.. sila tulis besar2 atau remove dari album/ gmbar brg yg nak dijual.. jgn bila kita tanya.. baru cakap.. "Dah Sold-out dear.."
  6. Tolongla bagi feedback seberapa segera.. nak jual online kena at least 3 kali sehari check pesanan.. ini kita hantar form (yg kdg2 susah nak isi tu) hari ni.. nak dpt feedback 4-5hari baru dapat.. apa kess?? Dan kalau dah terima duit sila la inform kat pembeli.. ni idak.. bila pembeli masuk duit.. cpt2 suh bg particular.. bila dah dpt duit.. penjual senyap jer.. gabra jugak pembeli.. kang lesap pilak duit!! walau xpernah jadi kat aku.. tp pernah sekali penjual tu senyap seminggu lepas aku bayar.. bila dah seminggu xde aku message.. dia cakap.. DIA LUPA nak inform yg baju aku nak tu ada rosak sikit.. So TAK JADI hantar.. Aku terus ckp dia.. xpe.. pulangkan duit aku skrg jugak.. mujur dia pulangkan terus & pastu aku terus remove friend.. mmg aku tak suka cam tu.. so xmo berurusan dah pastu..
  7. POS as soon as u can.. meaning ASAP.. Bila org dah bayar, cuba pos secepat mungkin.. sbb org tu dah keluar duit.. Lainla kalau mmg dah gitau, next week baru boleh pos.. xdela pelanggan tertunggu2.. kan?
  8. Err.. xde dah kot..huhu..

Actually ramai penjual online yg sgt bagus kat sana.. Aku suka order coklat kat Maputeri Coklat.. she is the best!! aku suka beli tudung kat Ainz E-Shop, Ida Sidek, Suzita Shaari, dllg laa... haha.. kalau nak senarai..mmg pjg.. sbb kat macam2 tmpt aku dah beli..

Apa2 pun utk kedua2 penjual dan pembeli online berhati2 lah.. jgn main belasah jer semua... takut2 ada yg ambil kesempatan...kan.. dunia ni mcm2..

~mel

Makin lasak..


Makin lasak.., originally uploaded by melati.a.

Eryna akan masuk 6 bulan pd 9/1/2011.. td kami ke GH, bawa eryna ke appoinment di Klinik Paedetrik, GH Penang.. maklumla masa lahir dulu ada problem sket.. Td time jumpa doc xde ape2 problem, cuma walaupun kuat menyusu doc ckp tumbesaran eryna masih belum cukup..so doc suggest tukar susu Novalac yg ada apa tah (kertas yg tulis td ada kt hubby).. Just bg susu tu selama sebulan jer.. pastu smbg susu biasa semula..

overall bg aku eryna ok jer.. makin aktif & kalau atas katil boleh ronda2 satu katil dan xboleh biarkn sendirian.. even kat baby cot pun nk kena turunkan tilam ke level bwh xlama lagi.. sbb tgn dah mula mencapai.. mcm nk pnjt dinding cot pun ade...huhu

~mel
p/s hari ni cuti.. esok dh start kelas..

Khamis, 16 Disember 2010

Mahal tapi..


Mahal tapi.., originally uploaded by melati.a.

Pagi smlm before nak gi kerja aku gi gosokla baju raya tahun ni utk pakai gi kerja.. Baju tu aku beli kat Kompleks Bukit Jambul kt one of the boutique yg ada bnyk kat situ. Masa aku beli tu mmg aku tak pilih sgt sbb time tu kan aku still sakit, perut masih berdarah.. tp sbb smgt raya (masa tu lg sminggu nk raya rasanya) aku pergi gak shopping baju raya.. Lepas hubbyku beli baju hijau.. aku pun cari baju hijau bunga2.. Baju hubby dlm RM170.. klu xsilap.. bila cari2 aku punya.. yg sedondon sukar dicari..

Bila nmpk satu baju ni.. aku rasa cam secocok.. padan dgn baju hubby.. tengok harga RM298... Tunjuk kat hubby.. dia ckp 'gulp!!'. Bila nego dptla harga RM268..

Bila aku nk pki baju tu buat kali ke 3 pg tadi (1st pki raya puasa & 2nd pki raya haji) tetiba kedua2 cangkuk kain tetiba loose.. aisehh nk jahit xsempat dah.. so aku amiik pin cangkuk dgn pin.. Settle..Sampai ofis otw jln kaki nk gi bfast tetiba aku trpasan hujung lgn baju belah kanan lain mcm.. rupa2 nya jahitan bawah lengan pulak tertetas.. grrr..

Sampai2 ofis, aku kunci pintu (biasanya mmg kunci pun.. xbg salesman masuk).. aku pun buat operasi mnjahit cangkuk & bwh lengan baju.. mujurlah dlm beg tgn aku mmg tersedia jarum dan benang.. sewing kit yg mesti aku ambil bila pi kursus @ bengkel di mana2..

Tapi tula kan beli baju ni mmg kena tgk betul2.. takut2 jd camni la.. bg aku yg mmg hobi mnjahit no problem.. tp tensen gakla beli mahal2 kejab jer dh bermasalah..

~mel

Rabu, 15 Disember 2010

COVER YOUR AURAT CAMPAIGN | SHOW YOUR SUPPORT!

Mende ni nampak mcm mudah... tapi amat susah pada pandangan aku... Menutup aurat..



Actually baca kempen ni kat blog Mama Mirza.. terus hati tertawan.. sbnrnya aku jarang masuk contest yg perlu link2 blog ke blog lain sbb aku tak minat sangat.. lgpun aku ni berblog utk kepuasan hati aku.. so.. biasanya aku tulis something ttg diri aku & family aku.. atau seangkatan dgnnya...

Tapi bila aku tengok kempen ni.. aku terus nak tulis tentangnya di blog aku.. dan sudah semstinya aku support kempen ni.. TQ mama mirza yg membuatkn aku terbaca ttg ni..

Kenapa aku sgt tertarik.. sbb aku rasa aku ni masih jauh lg nak mencapai kesempurnaan dlm menutup aurat.. hmm.. dulu pernah mencuba utk sempurnakannya..last2 sbb bukan buat kerana diri sendiri.. terus xmenjadi..

Sejak akhir2 ini aku try untuk menyempurnakan tp still aku rasa masih jauh.. Aku dah kurang pakai baju yg 'kecik' makdusnya dulu ada jugak baju aku yg cam sarung nangka..skrg semua dok tang bawah dlm lemari.. hajat hati nak bg kat org tp fikir2 balik kang ada org pakai baju tu..mengundang kepada 'pendedahan aurat' lagi.. Dulu ada jugak pakai baju yg lengannya jarang.. skrg ni rasanya xmo dah.. nampak gak lengan kita bila kain dilengan tu jarang.. Cuma aku bangga sikit mmg aku tak pakai baju lengan pendek walaupun atas siku.. biasa aku pakai lengan panjang.. tp malu balik bila fikir aku pakai baju lengan jarang.. sama gak...

Sejak akhir2 ni baru berjina2 dgn baju muslimah.. baru ada 3 helai.. tunggu la dulu kalau nk tambah pun.. slow2.. harap2 aku tak mati esok.. semoga sempat aku menyempurnakan segala2nya..

Bagi aku.. yg paling susah nak buat adalah menjaga aurat dalam rumah.. maksud aku dengan ipar duai.. biras dan sebagainya.. mmg mende ni org ambil mudah.. di luar kita pakai tudung.. tp bila dgn ipar2 kita (yg sah bukan muhrim kita walaupun dia suami kakak kita).. kita selamba jer tak pakai tudung. Aku dgn abg2 ipar aku pun cam tu.. Itu yg aku kena cuba ubah.. bila keluar bilik aku nak tutup aurat.. kesian suami aku menanggung dosa aku.. walaupun mungkin dlm rumah tu xnampak cam dosa.. sbnrnya sama dosanya dgn kita tak pakai tudung di luar rumah..

Kdg2 tu terasa gak.. alahai mcm org pndg alim bebenor lak betudung dlm rumah bersama2 dgn ahli keluarga.. tp nak wat mcm mana.. aurat ttp aurat.. mmg susah.. dan aku berdoa aku juga mampu melakukan ini semua..

Semoga aku mampu berubah kepada yang lebih baik... insyaallah...


~mel
p/s klik gmbr kat atas tu untuk pergi ke blog asal yg melakukan kempen ni yer..

Selasa, 14 Disember 2010

Terkesima..

Tadi sedang aku menonton movie yg aku download smlm, tiba2 telefonku berbunyi. Satu sms hadir dan menyatakan seorang yg aku kenali meninggal dunia sebentar tadi. Hmm aku sememangnya terkejut. Terkejut kerana arwah masih agak muda, punya isteri yg tidak bekerja, dan 3 org anak yg masih kecil, klu xsilap yg paling kecil dlm lingkungan 2 thn..

Masih ku ingat setiap kali aku bersua isterinya akan ku hulur sedikit wang belanja untuk isterinya. Isterinya sgt baik, berpewatakan lembut.. Dan pernah jua meluahkan kesengsaraan hidupnya.. tp xmampu berbuat apa2..

Hmm.. kini suami dia baru sj meninggal. Aku terkesima memikirkn nasibnya & anak2nya.. dan terus terang aku agak terkesima.. berita ini buat aku terfikir.. hidup kita entah bila akhirnya.. di mana penyudahnya.. Andai insan2 yg aku syg pergi meninggalkan aku.. mampukah aku bertahan...??

Ya Allah hidup ini hanya sementara.. insan2 yg kita syg juga hanya pinjamannya.. Dan terkadang, bila kita insaf akan sesuatu, ianya hnya bersifat sementara.. sukarnya menjadi khusyuk & tawadduk terhadap si Pencipta..

Ya Allah..Ampunkn kami atas segala dosa kami.. dan jadikanlah kami hambaMu yg sentiasa mengingatiMu..

Sent from my iPhone

Gaya menyusu..


Gaya menyusu.., originally uploaded by melati.a.

Inilah gaya org besar menyusu.. xmo nyusu terlentang.. nak jugak nyusu sambil meniarap... hai eryna.. eryna..

Ahad, 5 Disember 2010

kopiah utk hubbyku..


kopiah utk hubbyku.., originally uploaded by melati.a.

Pagi semalam kami ke pasar seberang jaya. Dari pasar seb jaya tu aku ckp kt hubby yg aku nk ke A Tu Z.. tmpt jual brg2 kraf yg besar sgt.. hajat hati nk beli manik & labuci utk dijahit kt baju sutera yg aku beli kt KB hari tu..masuk2 dlm kedai tu aku terus ternampak benang kait punyalah bnyk.. teringat ada ckp kt hubbby yg aku nk jahitkn kopiah utk dia..so aku capai benang putih & hijau.. jarum kait.. utkku buat kopiah buat hubby tersyg..

So smlm balik2 umah aku pun start mengait kopiah.. mngait sambil duduk.. sambil baring (sampai tettidur) dan sambil2 online.. huhu.. hubby menunjukkan interestnya time aku mengait.. cam nak belajar.. huhu.. Hari ni spjg hari kami berjalan.. pukul 9.30 mlm baru aku sempat mula smbg kopiah kaitan ku.. alhamdulillah.. setelah bnyk kali try siaplah kopiah simple dariku buat hubby.. sempatlah hubby bergaya kejab sebelum tidur..:)

Kopiah ni xdela cantik sgt coz dh beribu tahun aku tak mengait ni.. Kopiah tu menjadi pun mujur.. Suka hatiku dpt buat sehelai kopiah utk hubbyku yg menjadi Imam dalam keluarga ini.. Moga dirahmati Allah selalu..

sambil mengait sempat juga hubby berkata.. nnt bole la kaitkan kopiah utk Abah (pak mentuaku).. Aku ckp insyaallah leh wat hadiah birthday tahun depan.. Then hubby ckp lg.. bole la wat utk Luqman, Adib, Dani etc..

Errrrr... errrr.. ish mcm ler bnyk masa aku ni.. projek manik aku pun berlambak2.. huhu

~mel
Hamsem tak hubby ku kat atas tu menggayakan kopiah baru?? ;P

Khamis, 2 Disember 2010

My Macbook Air..

Aku dah lama mengidamkan Macbook Air ni.. since time aku wat phd lagi.. time tu kat new zealand bila tengok macbook air ni keluar mmg sangat2 nak.. tapi harganya NZD3500. So aku diam je la.. Aku mmg minah Mac sbb since aku degree aku mmg guna Mac tu buat design.. pastu bila aku wat phd mmg aku diprovide dgn sebijik mac yg aku sgt suka menggunakannya..

Entah macam mana bila macbook air keluar baru2 ni kat malaysia, hubby cakap.. apalagi belilah macbook air idaman aku tu.. harganya amat berpatutan.. starting from RM3299. Fikir punya fikir.. huhu.. tak boleh tahan.. jadi kami pergi kedai Switch Queensbay Mall dan book satu.. yg paling murah la... RM3299.. 11 inci. Time aku di KB dapat call dari Switch..order dah sampai.. terpaksa tunggu sampai balik Penang baru boleh ambik. Mula2 ingat nak tambah Office for Mac which is Rm699.. errr.. rasa cam mahal sgt.. so bile preview software iWorks.. mmg compatible dgn Office.. so aku ambil iWorks je laa.. dgn harga RM299.. so total cost utk macbook air aku ni RM3598.. tapi mmg berbaloi2.. aku sgt suka..

Switch ada bagi kelas utk belajar mac percuma.. tapi aku ingat biar hubby jer yg pergi.. aku rasa aku ok je guna tanpa belajar sbb dah biasa... So ni la macbook air aku...

pandangan atas

aku paling suka sebab sambungan plug nya kecil dan bermagnet.. mmg sgt senang utk connect..

Ini pandangan tepi macbook air aku.. cantikkan? huhu.. dan wallpaper aku set tukar setiap 10 minit..

Cuma kekurangan guna mac, secara overall adalah sebab kat malaysia ni org ramai guna pc.. so even aku nak configure utk guna wifi usm pun tak de configuration utk mac.. so terpaksalah aku berinternet guna internet tethering iphone... which is really2 good.. kalau masa aku guna laptop dulu mmg bila guna internet tethering iphone mmg slow giler... tapi skrg bila guna mac ni... sgt ok.. tak de problem terputus2 dan even my iphone is charging during tethering.. kalau guna laptop biasa mmg habis drain bateri iphone aku masa tethering tu.. sampai flat!!

So.. setakat ni mg sgt puas hati beli macbook air ni.. :)

~mel
dah xmo ipad dah.. huhu

bundle..

Last week aku ada kursus di PJ so hubby ambik cuti utk ambil peluang, boleh balik Gombak sekali. Kami sampai Gombak ptg Rabu.. rehat2 sampai malam then hubby hantar aku ke Crystal Crown coz aku tak tau agenda kursus tu keesokan harinya.. terpaksalah aku check-in hotel mlm tu.

On the way nak ke PJ lalu kat area Chow Kit. Aku dgn tak semena2 cakap kat hubby.. tak nak gi bundle? Dia pandang aku & cakap.. nak gi?, tapi susah nak cari parking katanya.. Aku cakap..ikut dia la.. aku mmg xpernah pergi bundle KL ni.. huhu..so..tak semena2 hubby cari parking and terus kami ke bundle bnyk2 kat Jln TAR tu.. Pergh.. banyak giler.. untuk aku yg tak pernah pergi.. Kat bawah ni gambar2 kat salah satu gerai bundle.. hubby biasanya pergi bundle cari jeans.. mmg banyak..



Endup kami beli 2 helai jeans Levis.. harganya RM60++ utk 2 helai kalau tak silap... satu utk hubby satu utk aku.. hubby saiz... errr... err... aku punya saiz... err.. err... (dah turun saiz aku ni.. huhu.. :P)

Anyway, actually masa di luar negara mmg aku rajin di beli baju 2nd hand ni.. biasanya keadaan masih sgt baik dan harga yg murah.. cuma kat msia ni ianya tidak dijadikan amalan...huhu.. Nampaknya lepas ni boleh selalu2 pergi bundle.. aku tak kisah sgt sebenarnya.. siapalah aku utk tak pakai pakaian bundle ni... belasah jer semua... :)



~mel
rasa lawa lak aku pakai jeans bundle tu..


Rabu, 1 Disember 2010

Baju dari Ayu...

Pagi2 tadi sebelum pergi breakfast singgah kat my pigeonhole utk check surat.. Hari ni hubby just temankan aku bfast pasal dia ada bengkel, dah ada makanan tersedia.. so minggu ni aku makan sorang2 sambil hubby jadi penonton je laa...

Bila buka tengok2 ada parcel kat dalam my pigeonhole tu.. dah agak lama aku tak shopping online.. huhu.. sebab since balik dari KB rasa dah terlebih shopping.. so malas nak shopping online.. jadi parcel dalam pigeonhole tu tentunya bukan utk aku spesifically... Namun begitu aku dapat teka parcel tu dari sape.. so aku pun ambik parcel tu utk bawa sekali gi bfast sebab nak tunjuk kat hubbyku.. parcel tu special dari Ayu.. Ayu dah gtau dia nak hantar sesuatu utk Eryna.. Bila aku buka (tak sabar2 nak buka jd sambil jalan nak ke kedai makan terus buka parcel.. huhu).. wahh aku cakap kat hubby.. Laura Ashley tu.. Hubby cakap.. err.. Laura Ashley tu brand ape.. huhu.. Adehhh..aku cakap.. ni brand terkenal kat UK.. mmg cantik... So kat bawah ni la baju kiriman dari Ayu tu...

Baju dari Ayu

terima kasih ayu.... cantik betul baju ni... mommy yg suka lebih2.. hihi.. Untung eryna ada auntie2 yg bagi baju cantik2... baju yg k.wan shafarina & fatin bagi pun cantik jugak.. insyaallah tak lama lagi rasanya dapatlah eryna pakai.. hubby pagi tadi ada mention, harap2 dapatlah eryna pakai kalau ada rezeki nak ke melbourne hujung bulan march nanti.. insyaallah..

tetiba teringat.. borang nak gi melbourne pun lom ambik lagi..huhu.. alhamdulillah paper aku dah accepted utk present utk konference kat sana.. so skrg nak apply utk pembiayaan ke sana.. walaubagaimanapun utk family guna duit sendiri laa.. takkan guna duit kerajaan pulak.. just utk aku nak present jer yg apply duit kerajaan.. sambil aku kerja.. bawak family bercuti.. insyaallah.. doa2kan kami dapat pergi...

Anyway.. Thanks again Ayu.. :)

~mel

Isnin, 29 November 2010

malam sepi...

Dikeheningan malam sepi terjagaku dari lena.. terdengar suara kecil seperti memanggil... eryna bangun rupanya.. seperti biasa eryna tidak menangis.. hanya suaranya bising kedengaran membebel2 dari dalam kotnya.. aku biarkan saja.. mata baru saja kulelapkan.. sukar pula untk bangun.. Bila bebelan semakin kuat aku pun bangun... ohh... baru aku tahu kenapa makin kuat.. rupa2nya eryna dah meniarap dalam kot.. inilah kali pertama eryna berpusing dlm kot.. biasanya tak berjaya eryna nak pusing sebab tilam kot tu membuatkan sukar utk eryna pusing..

nampaknya anak mommy dah makin kuat.. makin tegap.. dah makin nak besar..berjaya akhirnya pusing dlm kot... lantas mommy bangun buat susu...

habis mommy menulis cerita ini.. habislah susu yg mommy buat tadi.. waktu mommy cabut botol kosong dari mulut eryna.. sempat eryna senyum... mommy selimutkan eryna & cakap... tidur yer sayang... mommy naik semula ke katil... capai selimut.. tapi sukar pula untuk lelapkan mata...


~mel @2.53am...

Jumaat, 19 November 2010

yo!!


yo!!, originally uploaded by melati.a.

yoyoyoyo.. wa cakap lu.. wa rappers.. b/p @fullfilth

hubby beli kopiah baru depan masjid muhammadi kota bharu, ingatkan dia beli kopiah camne.. rupa2nya beli kopiah rappers..

~mel

Selasa, 16 November 2010

Korban...

Penang Bird Park

Hari ni kerja half day aje... walaupun esok raya haji tapi kami tak ke mana2.. just berhari raya haji di usm kali ni.. Insyaallah hari Jumaat baru gerak ke KB ke rumah my sister.. Tak ada persiapan apa2 pun kami ni.. just esok rancang nak masak2 sikit kot2 ada org nak dtg..

Hari raya korban bnyk ertinya bagi diriku... Tahun lepas di hari raya ini adalah hari yg agak sibuk.. bersiap sedia utk kenduri pada hari raya kedua.. Alhamdulillah majlis pada hari raya haji kedua dan ketiga tu berjalan lancar.. Walaupun sebelum itu banyak juga rintangan kami lalui.. alhamdulillah.. akhirnya..

Apa2pun dalam perjalanan kami ini mmg bnyk pengorbanan terpaksa dilalui.. bukan hanya kami yg berkorban tapi insan2 di sekeliling kami jugak berkorban zahir dan batin.. Buat kalian hanya Allah yg mampu membalas segala pengorbanan dan jasa baik kalian... Terima Kasih atas segala-galanya..



Selamat Hari Raya Aidil Adha dari kami di USM, Pulau Pinang..
Ampun maaf dipinta & salam ukhwah utk semua...
.



~mel

Sabtu, 13 November 2010

Indahnya...


Indahnya..., originally uploaded by melati.a.

Gambar ini aku ambil dari arah Masjid USM.. waktu itu azan Maghrib baru nak berkumandang.. Subhanallah.. cantik sungguh ciptaan Allah...

~mel

Sarung bantal..


Sarung bantal.., originally uploaded by melati.a.

Pagi2 td.. bgn2 aku terus teringatkan sarung bantal eryna yg tak berganti pasal ada satu sarung je.. Aku dh buka utk basuh.. so tinggallah bantal tu tak bersarung.. So sbb kesian tgk bantal tu .. aku pun amik kain lebih buat sarung bouncer eryna.. dan gunting utk sarung bantal kepala.. & terus jahit.. Bila siap xsampai 10 minit buatnya.. aku bg kat hubby yg dok layan eryna.. Bila dia tgk, dia ckp.. wahhh.. ini kena buat sarung bantal peluk sekali..

So.. aku end-up jahit sarung bantal peluk.. dlm masa 1/2 jam siap semuanya..

p/s gambar di atas menunjukkan eryna dgn bantal2nya yg bersarung baru..

~mel

Khamis, 11 November 2010

40 perkara yang Eryna dah pandai (cilok post!!)

Posting ni cilok dari blog hubby...

Sempena 4 bulan Eryna Zulaika. Posting ini adalah kolaborasi Faizal dengan Mel.

  1. Dah pandai pusing badan dari terlentang ke hampir meniarap - Yang ni baru je dapat tgk tadi, belum 100% perfect lagi.
  2. Dah pandai gelak terkekeh2.. kalau usik perut, best dengar Eryna gelak.
  3. Dah pandai tengok orang dari jauh.. kalau tengok papa kat luar kereta dan Eryna dalam kereta kepala dia ikut sampai 180darjah..
  4. Dah pandai tarik kabel iPhone.. kabel tu letaknya sebelah katil dia.. tangan dia dah pandai capai dan main dgn tali kabel tu, terpaksalah letak jauh-jauh..
  5. Dah pandai merengek-rengek manja... tp x keluar air mata.
  6. Dah pandai membebel bababa sebab nak susu.
  7. Dah pandai x cukup susu sebotol kecik, nak kena bancuh lagi seround.
  8. Dah pandai tidur kat katil baby sepanjang malam.
  9. Dah pandai tidur mcm org tua, bangun sekali shj sementara pagi. Sekali sekala shj ni.. Biasa lebih dari sekali.
  10. Dah pandai nak jalan2, duk rumah lama2 asyik nk nangis, bawak berjalan senyap je good girl ni..(sebab mommy dan papa dia kuat jalan kot.. huhu)
  11. Dah pandai control tangan, awal ritu tgk tangan sendiri sampai juling2 nak bawak masuk ke mulut.
  12. Dah pandai masuk 5 jari sekali dalam mulut.
  13. Dah pandai nak mandi bila timenya, lambat x boleh siap ngenget2 lg.
  14. Dah pandai tgk screen laptop, mcm paham je apa org buat.
  15. Dah pandai sembuq bila makan ubat.. abis satu katil kena semburan..
  16. Dah pandai nangis bila panas.. bila bukak aircon tidur dgn amannya...
  17. Dah pandai hisap jari ibu sahaja.. pastu bunyi cup cup cup..
  18. Dah pandai lonjak2 dalam kolam mandi.. asyik terantuk je kepala time mandi..
  19. Dah pandai stop nangis bila masuk jer dlm kolam mandi... teruss senyap + sengih..
  20. Dah pandai tidur mengereng dgn sendirinya
  21. Dah pandai main kain.. kalau pakai skirt sedaya upaya Eryna nak tarik skirt ke atas
  22. Dah pandai tarik jari org ke mulut dia..
  23. Dah pandai demam sekali dua..
  24. Dah pandai tgk tv...hahaha
  25. Dah pandai tak mo baring bila diriba.. nak duduk jugak, kalau riba nangis..
  26. Dah pandai bertweet... hahaha... akaun twitter @
  27. Dah pandai sembuq muntah kat baju kerja papa
  28. Dah pandai dok diaam bila papa & mommy smayang
  29. Dah pandai mengamuk hahaha...
  30. Dah pandai nak balik kampung wan gombak..
  31. Dah pandai pakai gaun & pakai skirt
  32. Dah pandai duduk diam2 time atas riba mommy nak makan..
  33. Dah pandai pergi pasar
  34. Dah pandai senyum2 bila duduk atas bouncer.. suka sgt!
  35. Dah pandai kejut org pagi2..
  36. Dah pandai kentut macam keretapi... put put put.. sampai segan kalau ada org asing kat seblah.. boleh dengar clear tau!
  37. Dah pandai tak nak bagi org tgk telinga dia...
  38. Dah pandai tak bagi orang korek idung dia..
  39. Dah pandai tak bagi org ketip kuku dia..
  40. Dah pandai.... errrr... errr..... NAK ADIKKK!!! haaaa?????

~mel
jenuh gak cari idea ni.. :P

Perkembangan baru..

Pagi tadi time aku dok tengah mekap2 depan cermin untuk gi kerja.. time tu hubby dah keluar rumah panaskan enjin kereta... tiba2 aku terpandang kat cermin akan perilaku eryna kat atas katil.. aikkk... dia nak pusing... sejak akhir-akhir ni memang dia asyik nak pusing2 jer.. tapi tak sampai lagi nak meniarap.. Bila aku tengok dia dalam keadaan sedaya upaya nak berpusing tu.. aku pun cepat2 amik henfon.. time tu geram jugakla sebab kadang2 application dlm iphone ni lambat nak load.. Mujurlah hari ni loading time iphone aku ni takla lama.. so.. dapatla aku amik video di bawah.. yang bestnya eryna berjaya meniarap dan angkat kepala selepas tu.. siap senyum lagi.. hihi..



Bila kat nursery eryna pagi tadi.. aku tanya kat penjaga dia, kat nursery dia dah pusing2 banyak tak.. penjaga dia cakap..mmg rajin nak berpusing.. aku tanya dah meniarap tak.. dia cakap tak sampai meniarap lagi.. maknanya pagi tadi tula first time eryna meniarap.. :) Alhamdulillah dapat aku rakam detik2 indah lagi bermakna tu...

Semoga anak mommy cepat2 besar dan jadi anak yang solehah buat papa & mommy.. aminn..


~mel
pas ni kena jaga2 la.. makin aktif anak mommy ni.. :)

Ahad, 7 November 2010

minum ptg..


minum ptg.., originally uploaded by melati.a.

Balik2 dari QBMall & Giant rasa penat sgt.. oleh sbb eryna tido.. aku pun zzz la kejab.. Bgn2 aku rasa lapar.. aishhh tiba2 tingat nak wat cekodok.. aku pun tanya hubby... nak mkn cekodok tak?? Dia ckp.. nak karipap..

haaa... aku terkejut.. tapi aku cakap.. ok.. karipap siap in 1/2 jam.. sooo.., jeng3... karipap ayam siap!!! Jom Makan !!!

~mel

Isnin, 1 November 2010

Misteri 3 (perbualan dgn zainah ptg tadi..)

Selepas aku publishedkan blog tadi.. tetiba aku ckp kat hubby.. apa kata aku call Zainah.. hubby cakap.. call laa.. call laa.. Aku pun terus capai henfon & call zainah.. aku set speaker fon on supaya hubby boleh dengar sekali percakapan kami..

Bila telefon di sebelah sana berbunyi, tdgr salam dari zainah.. aku pun jawab salam dia.. dia terus ckp.. terima kasihlaaa sebab call dia.. aku ckp saja jer kak.. nak tanya khabar.. Pastu dia terus bukak cerita...

"Nak tahu.." dia mulakan perbualan.. "budak lelaki yg aniaya akak hari tu, bawak lari anak perempuan akak.. dah seminggu dah.. aduhh risau akak.. dah 3 hari dok kat Larkin mencari anak akak tu.."... Errr.. aku sbnrnya tak expect ada cerita gitu.. aku pun tanya.. anak akak yg mana ni kak? (kan dia ckp anak dia 7 org). Dia ckp anak pompuan yg besar sekali.

Aku tnya zainah ni.. camne dia boleh larikan anak zainah.. zainah ckp dia dtg rumah zainah time zainah tak de.. bawak sorang budak pompuan yg lari dari rumah juga.. so skrg ni si mamat amirul hafiz ni bersama2 dgn 2 org budak perempuan.. Zainah ckp dia dh report polis.. gambar dh diedarkan dan budak2 tu dikesan di Melaka...

Hmmm.. aku pun tak taula nk caya ke tak nak caya ke.. sbb cerita dia tu mcm automatik kluar dr mulut dia tanpa fikir pnjg lagi.. xdela macam teragak2 dia nk cakap/cerita.. lancar jer.. pastu latar belakang dia mcm ada ramai budak2.. dan aku terdengar suara budak bising nak cakap jugak dlm fon.. alaaa.. mcm budak2 kecik sibuk nak amik tefon dari mak dia waktu mak dia tgh ckp kat fon.. camtu laa..

Kata Zainah esok dia nak ke Melaka.. dah puas cari anak perempuan dia.. bila dia minta tolong husband dia, husband dia sibuk dgn kerja (??) which aku buat conclusion may be dia dah bercerai dgn husband dia kot.. ishh.. takkan la ada ayah yang tak risau anak perempuan hilang...kan...

Lepas aku dah call zainah tu.. hubby cakap.. cubala try mama amirul hafiz tu.. nombornya masih aku simpan.. bila aku try call.. nombornya tak dpt dihubungi.. sama macam time malam zainah datang ke usm.. try2 tak de org angkat fon...

Anyway.. pelik jugak.. biasanya kalau budak hilang mesti kepoh gak kan? ishh.. ntahla.. makin misteri si zainah ni.. Aku ckp kat hubby.. esok ingat nak call dia lagi.. tnya dah jumpe ke tak anak dia tu.. sambil call tu ingat nak rakam.. huhu... harap2 menjadi laaa...


~mel

Misteri 2..(zainah...oo.. zainah..)

Actually post ni aku nak post minggu lepas.. tapi disebabkan eryna demam + ketidaksihatan spjg minggu lepas terpaksalah tunda... Peristiwa di bawah berlaku hari Selasa lepas...

Ceritanya..
Hari ni adalah hari yg memenatkan.. Eryna still demam.. disebabkan aku risau dgn keadaannya ptg tadi aku bawak juga eryna ke klinik. Time keluar tu pulak tetiba hujan turun.. mmg haru biru jadinya dlm usaha supaya eryna tak kena hujan.. bila sampai rumah mmg rasa penat.. tau2 ajela jaga baby demam.. mmg sgt memenatkan.. kerja kat ofis pun tak sepenat tu..

Dalam pukul enam.. aku rasa nak menjahit.. so aku tarik bouncer eryna sambil dia menyusu depan aku.. sambil aku menjahit. Tetiba telefon ku berbunyi.. oleh sebab hari ni aku on-duty kat hostel.. so kalau keluar no tanpa nama tu aku akan angkat dgn segera. Tapi kali ni no tu adalah no talian-tanah (land-line.. hehe)... biasanya student kalau call aku mesti guna henfon punya.. mana ada guna land-line.. Bila aku angkat fon.. alangkah terkejutnya aku bila sipemanggil memperkenalkan dirinya sebagai mak Dyana. Kalau sesape tak tau sape Dyana kena baca sini dulu.. huhu.. Aku mmg tak expect mak Dyana akan call.. maklumla.. time aku jumpa dia hari tu, dia agak garang, marah2.. dllg..

Mak Dyana ni cakap dia mmg dah lama nak call aku tapi dia tak jumpa cari kat mana dia letak kad aku yg aku bg kat dia tempohari. Oh... aku sebenarnya mmg ada berhajat nak call dia sebelum ni tapi setelah fikir2.. aku tak jadi call sbb takut lak dikatakan menyibuk.. Persoalan mak Dyana yg pertama kat aku.. betul ke aku ada call Balai Polis Klang Sentral pada hari kejadian (hari di mana Zainah dtg ke Penang) untuk meminta polis mencari anak2 perempuan Zainah dan melindungi mereka... Aku terkejut jugak time tu.. aku cakap.. "tak de kak, mmg saya langsung tak de call polis bagi pihak Zainah, dia aje yg call pejabat jual tiket bas kat Klang Sentral tu dan mintak penjual tiket tu turun bawah tengok2 kan anak dia kat bawah tu.." Mak Dyana cakap kat aku.. "Zainah bgtau akak, tak perlu call dah balai Polis Klang Sentral sebab Dr. dah call kan Balai Polis tu...".. "Eh... saya tak de call pun kak.. langsung xde.. " kataku...


"Hmmm..", kata mak Dyana.. "Nampaknya dia tipula tu..". Aku pun tanya mak Dyana.. what happen after aku dan hubby balik ke ofis hari tu.. Mak Dyana pun cakap... Actually xde ape sgt, disebabkan Zainah tu willing untuk ikut ke balai polis Kepala Batas, so hati dia jadi agak lembut sikit. Kalau Zainah tak nak ikut ke balai mungkin dia tak jadi lembut hati. So, lepas aku & hubby blaa.. derang terus gerak ke balai polis.. masa dalam keretalah dia suruh Zainah call balai polis kklang sentral suh tanya pasal anak dia, tapi Zainah gtau dia yg aku dah tolong call kan balai polis klang sentral dan polis gitau anak2 dia selamat di sana!... *Perghhh..terkejut aku!* And then after that bila sampai ke balai polis, mak Dyana cakap derang tarik balik report kehilangan IC, lesen dan lain2 barang Dyana...dan kat balai polis tu mmg si Zainah ni amat bekerjasama.. Mak Dyana mintak polis dari balai polis kepala batas utk check anak2 zainah dgn polis di Klang sentral. Malangnya polis Klang Sentral cakap derang tak dapt kesan anak2 Zainah ni. Tu yg membuatkan mak Dyana kembali cuak.

After dah settle di balai polis.. dah makan2 semua, they gi belikan tiket bas utk zainah ke klang. Kata mak dyana, mmg time tu si zainah dok cakap dia teraniaya oleh budak lelaki mualaf si amirul hafiz ni.. so dia pun malas nak fikir panjang, just tolong je laa... meaning mmg dia belikan tiket bas utk htnr zainah ni.. So dalam pukul 6 ptg tu zainah dah bertolak ke klang... dan masa tu dia hntr sms spt di bawah kat aku...masa tu mmg ada bait2 simpati aku kat dia (terasa mcm dia dianiaya...)

Namun ceritanya tak berakhir kat situ... Dalam pukul 2pg pd hari kejadian lebih kurang.. aku mmg dapat sms dari zainah...ckp dia dah smpi klang... dan menurut mak Dyana.. zainah sms jugak utk gtau dia dah sampai ke klang... sms utk aku adalah seperti di bawah...



lepas sms di atas.. aku dah tak terima apa-apa khabar dari zainah.. tapi berlainan pula bg mak dyana... dia hntr sms ckp dah sampai segamat ptg tu.. dan sewaktu di klang dia mamat amirul hafiz tu sbnrnya ugut dia dan ambil kad bank dia & telah keluarkan duit sbnyk RM100 dari kad dia. Tapi apabila dia sampai segamat dia call lagi mak dyana cakap yg mamat amirul hafiz tu bg kat dia kad cimb dyana pulak dan bg no pin sekali bernombor.. 114.. dah cakap bila sampai segamat suh dia keluarkan duit. Jadi dia try nak kluarkan duit tapi no-pin tu salah. Dia call mak dyana cakap pasal tu dan tanya kat mak dyana... "Kak, berapa nombor pin kad Dyana sebenarnya kak??" Mak Dyana cakap dia terkejut betul. Dah ler cimb tu mmg ada bnyk duit. So, mak dyana cakap.. "hey, takkan saya nak bagi awak no pin anak saya pulak! awak ingat sy tolong awak belikan tiket & bagi makan, saya dah jadi kawan awak ke sampai nak bg no pin!" Terus si zainah letak telefon dan tak call dah lepas tu... Dan nombor pin yg disebut awal tu sblm dia mintak no pin dari mak dyana adalah no kad pelajar UPM Dyana.. dan kad pelajar Dyana mmg tak dipulangkan... yg dipulangkan cuma ic & lesen memandu saja...

Lepas mak dyana call hari tu.. aku termenung.. pelik.. pening.. dan lain2 lagi... ishh.. pening kan.. sape zainah ni.. aku tetiba terfikir.. dia ni mental ke.. takkan org yg kepala nyer ok akan mintak pin no org lain... betul ke dia di aniayai... ke anak2 dia tu hanya imagination.. tp tingat pulak aku ada bercakap (call) seorg lelaki yg bernama amirul hafiz yg cakap dia sedang jaga anak zainah Fikah & Ain.. Atau tah2 lelaki tu husband dia tak?? sama2 ada komplot penipuan... atau...ntahlah..

Actually mmg tak nak fikir dah.. tp sekali sekala terfikir.. ada jugak org mcm tu skrg ni.... hubby aku cakap.. dia tu seorg yg terlalu lurus... lebih lurus dari bendol.. ye ke? So apa pendapat nkorang?


~mel

Jumaat, 29 Oktober 2010

good girl..


good girl.., originally uploaded by melati.a.

good girl eryna ni.. klu mkn kat luar jarang meragam.. riba aje.. mommy boleh mkn dgn aman.. hari ni gi tgk rumah kat Halaman Areka Sg Nibong.. lokasi ok, tp apartmen tu xde lift pulak.. eryna cool aje spjg review rumah tu..

~mel

mutiara..

Tiap kali hubby ke sabah.. mesti akan expect dia belikan mutiara..tak kiralah brooch ke.. gelang ke... aku mmg bukan jenis melawa sgt, so rantai labuh2 tu mmg xmasuk agenda aku.. Mutiara Sabah ni mmg cantik dan bg aku penghasilan brooch atau gelang dari sana agak kemas berbanding yg dijual kat sini.. Brooch dia pun nampak cantik dan kemas... Skrg ni koleksi mutiara Sabah mmg dah banyak coz setiap kali pergi mmg hubby akan belikan..

Actually bagi aku sebenarnya (tak taulah org lain).. aku tak kisah kalau diberikan oleh hubby apa2 benda atau yg mcmmana sekali pun bila dia gi outstation tu.. yang penting adalah ingatan.. mungkin orang cakap apalah sgt mende2 ni...murah jer.. dan klu nk beli sendiri mmg bnyk jer jual kat online.. nak beli 50 pun bleh..huhu.. tapi bukan sebab itu.. it's just the feeling when u got something from org yg u all syg.. kan.. harga perasaan itu tak boleh ditukar dgn apa jua sekali pun...walaupun bukan apa sgt..terasa nak menitik air mata.. huhu...



~mel

Rabu, 27 Oktober 2010

me for Global Pink Hijab day..


me for Global Pink Hijab day.., originally uploaded by melati.a.

27/10/10... Lets go pink.. Support Breast Cancer Awareness!!

How about you??? Pakai tak pink??

Selasa, 26 Oktober 2010

eryna demam..


eryna demam.., originally uploaded by melati.a.

hmmm.. kesiannya baby mommy demam.. since ptg ahad time nak hantar papa gi airport eryna dah start demam.. smlm mommy still hntr gi nursery, tp hari ni bgn2 pagi kesian sungguh mommy tgk eryna.. demam tak kebah2 walaupun dah bg ubat.. risau mommy dibuatnya.. so mommy decide xmo gi kerja, semua meeting hari ni kansel je la..

cepat2 baik yer sayang.. risau sungguh mommy ni.. papa xde pulak tu.. first time papa outatation jauh2 since eryna lahir.. demam pulak.. hmmm...

~mel

Jumaat, 22 Oktober 2010

jangan!!!


jangan!!!, originally uploaded by melati.a.

eryna pandang kat mommy.. errr.. momny nak buat ape tu.. ehhh.. mommy nak amik gambar laaa... mommyyyyy janggann...!!!

hmmm...suatu perjalanan..

~Hari ini aku masukkan pos yg bukan aku tulis sendiri.. biasanya pos dlm blog ni semuanya berdasarkan kisah perjalanan hidupku.. cerita2, gmbr dan lain2 lagi.. Tapi kali ini aku masukkan satu pos yg aku terima dalam email baru kejab tadi.. walaupun mungkin pernah baca tapi rasanya ia adalah suatu perjalanan yg rasanya semua perempuan bernama isteri di muka bumi ini alami.. Bukan mudah nak memahami kehidupan suami isteri ni.. tapi coretan kat bawah mungkin boleh jadi panduan untuk kita sbg isteri.... Maafkan aku, suamiku...


SUATU PERJALANAN
“Tanggungjawab suami selain memberi nafkah dan mencari rezeki, jangan lupa bimbing anak dan isteri. Kalau suatu hari berlaku selisih faham, jangan cepat menuding jari. Duduk berbincang dan cari kata sepakat. Tiada bumi tak ditimpa hujan.”


Teringat pesan ayah di suatu petang...
“Ayah dulu bila arwah mak mula bising bersuara, ayah tak balas dengan kata-kata. Ayah keluar hidupkan motor, pergi ke Behrang cari mee goreng mamak. Bila sampai saja di rumah, ayah hulur pada arwah Mak, muka yang tadi masam terus tersenyum riang. Suami kena tahu kesukaan isteri, supaya mudah memujuk hati,” ayah menambah berkongsi pengalaman selama 41 tahun bersama arwah Mak.

Persefahaman antara suami dan isteri bukan boleh dicapai sehari dua. Ia merupakan satu perjalanan sepanjang usia perkahwinan. Cabaran dan dugaan pastinya tidak sama, di awal, pertengahan dan di hujungnya. Justeru, sikap saling memberi dan menerima sangat perlu dipupuk dan dibaja. Memberi kelebihan diri untuk saling melengkapi. Menerima kekurangan untuk saling menginsafi, suami mahu pun isteri bukanlah manusia sempurna.

SILAP ISTERI
Kesilapan isteri bermula apabila melupakan kebaikan suami kerana benci dengan sikapnya yang tidak menyenangkan hati. Silap menjadi dosa andai keistimewaan suami orang yang sering dibicara. Keburukan suami dijaja, atas alasan minta nasihat rumahtangga. Tapi apa maknanya kalau semua orang bercerita. Rasulullah SAW pernah mengingatkan melalui sabdanya yang bermaksud:

“Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka”Seorang wanita lalu bangun bertanya, “Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?”Rasulullah SAW menjawab, “Tidak. Bukan begitu. Tetapi ada dua tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu kedalam neraka:

1. Kamu banyak mengutuk atau menyumpah
2. Kamu kufurkan kebaikan suami.”

Ada kalanya, isteri merajuk tanpa sepatah kata. Suami yang tak tahu menahu, terus buat biasa. Muka isteri semakin kelat, hilang serinya. Menahan ego diri, ingin dipujuk dengan kata cinta, namun tidak berbicara dan bersemuka. Suami tertanya-tanya sendiri, akhirnya terasa hati. Salah siapa agaknya, bila masing-masing memendam rasa. Kasih mula bertukar marah. Marah marak menyala benci.


YANG LEBIH, YANG KURANG
“Awak beruntung ye, dapat suami yang memahami. Tak seperti saya. Hari-hari menjeruk rasa,” luah seorang teman yang baru beroleh cahaya mata.

“Suami saya juga ada kurangnya. Tapi kelebihannya lebih banyak untuk saya perkatakan. Saya pun isteri yang ada salah dan silap,” jawab saya supaya dia buka mata.

“Ada suami yang tak pandai urusan rumah tangga, namun dia bijak berjenaka, meriah suasana. Ada suami yang jarang menghadiahkan bunga, tapi selalu membelanja anak dan isteri dengan makanan istimewa. Dan ramai juga suami yang tidak reti memujuk, bermain kata. Tapi mudah bertoleransi bila diminta bantu sini dan sana . Ketepikan kekurangannya dan ambil kelebihan. Pasti awak juga akan rasa bertuah beroleh suami seperti dia.” pujuk saya lagi. Moga-moga dia berubah hati. Kembali ‘memandang tinggi’ kehadiran seorang suami.


ENGKAU TERBAIK UNTUKKU
“Sedangkan lidah lagi tergigit, apa pula suami isteri, buang yang keruh, ambil yang jernih. Baru teguh peribadi.”

Wahai teman bergelar isteri, mari kita muhasabah diri. Pohon keampunan dari Ilahi agar cinta Nya bersemi kembali. Banyakkan istighfar dan juga sedekah, kerana janji Allah setiap kebaikan menghapus kejahatan.

Susunkan jemari pintalah kemaafan dari lelaki bernama suami. Jangan bertangguh dan jangan lengah. Bimbang maaf tiada serinya lagi. Pandang wajahnya, lihat matanya. Bisikkan di sanubari, “Terima kasih, suamiku @fullfilth. Engkau terbaik untuk diri ini.”

Mencari dan terus mencari cinta Ilahi.

Saling berpesan-pesan kpd kebaikan..

“The only real mistake is the one from which we learn nothing...”



~mel

Anak Sape ni?


Anak Sape ni?, originally uploaded by melati.a.

Dak ni dok merayau2 dekat Desasiswa Cahaya Gemilang.. Baju pakai t-shirt lambang USM.. dan muka penuh bedak cam tepung gomak.. huhu..

Khamis, 21 Oktober 2010

travel..


travel.., originally uploaded by melati.a.

Today hari pertama Eryna duduk atas proper carseat dlm kereta.. Selalunya mommy dukung aje.. Tapi sbb next week papa nak ke Sabah, mommy kena hntr Eryna ke nursery laa.. So praktis dulu 2 hari ni.. tgk cam ok jer.. senyap jer duk atas carseat.. mata melilau pndg sini sana.. lidah terjelir2 sikit sbb nak try jilat talipinggang carseat tu.. hehe.. Harap nnt naik kereta dgn mommy Eryna ok la yer..

~mel
eryna dok depan.. mommy dok blakang jd boss huhu..

Global Pink Hijab Day - 27 Okt 2010

Kawan-kawan.. marilah kita sama2 join Global Pink Hijab Day - 2010.. Senang aje.. hari Rabu depan 27/10/2010, mari kita sama2 pakai baju & tudung pink.. mudah sekali kan..

~Gambar hiasan dgn kekasih gelap waktu pakai tudung pink~


Apa itu Pink Hijab Day??

Pink Hijab Day is designed to encourage Muslim women and men to participate in breast cancer awareness activities. The event also encourages the curious to ask Muslim women about their Hijabs, or Islamic headscarves.

All over the world, Muslims participate by wearing pink hijabs, pink ribbons, and donating to breast cancer foundations.

This year's event is scheduled for Wednesday October 27, 2010.



To participate, you don't have to be anywhere in particular, just wear a pink hijab, pink ribbon, or simply donate to any cancer foundation in your area.


To participate and find others participating in your area and to get more information, visit www.pinkhijabday.net

JOM RAMAI2!!! PAS TU KITA AMIK GAMBAR.. POS BANYAK2 KAT TWITTER & FB.. INGAT NAK WAT COLLAGE LA PAS TU... :)

~mel

Rabu, 20 Oktober 2010

First time..

First time..


First time..


First time.., originally uploaded by melati.a.

Pada tanggal 19.10.2010 pecahla cd papa @fullfilth. Tiba2 time mommy tgh mandikan eryna papa muncul & cakap.. mehla papa mandian!! Wow!! Terkejut mommy.. betul ke apa yg mommy dgr ni.. hihi.. so mommy terus serahkan tugas pada papa.. kang xjd pulak.. huhu.. Lihatla aksi2 papa kt atas tu.. hari ni leh tlg lg kan.. :P

~mel

Selasa, 19 Oktober 2010

Histeria..

Sejak akhir-akhir ni banyak perkara misteri pulak berlaku.. huhu.. actually yang ni tak berlaku pada aku laa tapi terjadi kat school aku semalam.. walaubagaimanapun student yg terlibat ni di bawah jagaan aku.. meaning tinggal di blok kediaman aku...

otw balik ke pejabat after lunch semalam.. terjumpa dgn kak maznah lecturer satu school dok kat ofis sebelah aku. Aku agak rapat gakla dgn kak maznah ni walaupun dia sgt2 senior kat sini. Dia tgh tergesa2 nak ke Makmal Biologi coz katanya ada pelajar sedang histeria/mengamuk!!. Bila aku tanya dia sape yg 'kena' tu.. dia cakap student yg namanya Zakiah. Ohh.. aku tahu siapa student tu.. Oleh sebab aku sendiri masih dlm keadaan xberapa kuat lagi in terms of fizikal & spiritual, aku ambil keputusan tak mahu ikut dia ke makmal biologi tu. Takut gak nnt aku yg pengsan..

Anyway.. cerita apa yg berlaku masa kejadian yg aku dpt dari kak maznah adalah.. waktu Dr. Ali sedang mengajar dlm lab.. si Zakiah ni tiba2 mengamuk.. habis equipment utk eksperimen pecah plus yg paling hebat sekali meja lab yg besar tu PECAH kerana disiku oleh pelajar berkenaan. Bayangkan lah kuatnya pelajar ni masa tu.. Dia hentak siku kat meja lantas meja tersebut tak dapat diselamatkan lagi.. Yang paling best.. tangan dia tak de apa2.. tak cedera @ patah.. dan normal seperti biasa jer..

~gambar hiasan saja..nak tunjuk besarnya meja makmal yg dipecahkan~

Utk memulihkan zakiah ni.. kak maznah suruh semua pelajar baca surah Al-Insyirah.. dan dia baca ayat2 lain utk pulihkan.. Alhamdulillah ok sket.. then zakiah ni dibawa ke Pusat Islam utk berjumpa dgn UStaz Man.. Ustaz Man ni mmg pakar dlm hal2 mcm ni.. dan mmg kalau ada student jd cenggini kami akan cari ustaz man ni.. Bila sampai kat ustaz man.. ustaz man nak bg zakiah ni minum air jampi.. dia tutup mulut xmau minum.. meleleh jer air tu keluar dari mulut dia.. Kata Ustaz Man dia ni dah teruk.. coz ada SAKA dalam badan dia.. mende tu dah sebati dalam diri dia.. Kalau nak ubat mesti menggunakan cara bagaimanana mende tu dimasukkan ke badan dia..

Hmm..kesian student ni.. dia ni boleh dikatakan 'bright' student. CGPA dia 3.5++. Bukan senang nak dapat tu..tapi tulah.. pelajaran selalu terganggu sebab mende ni.. Time aku cuti hari tu banyak kali dia terjerit2 di blok aku.. hmm.. kesian kan.. rasanya dia kena balik kampung.. ambil cuti belajar dulu satu semster ke.. and then bila dah settle semua baru sambung belajar baik kan..

Pasal SAKA ni pun susah jugak nak describe.. hanya Allah yg tahu.. tak faham kenapa perlu ada mende2 cenggini.. mungkinkah kerana dengki? cemburu? irihati? hmm...


~mel
misteri..misteri..

Jumaat, 15 Oktober 2010

selingan..


selingan.., originally uploaded by melati.a.

selingan jab sebelum teruskan dgn smbgn cerita misteri.. hihi.. eryna mmg dh sgt suka senyum.. meragam dah kurang.. balik dari nursery senyum jer.. pastu jadi agak gedikss bila diagah.. hehe..

~mel

Khamis, 14 Oktober 2010

Misteri..


~Zainah~

Dalam pukul 1.45pg tadi aku dikejutkan dgn panggilan telefon oleh pak guard usm.. meminta aku turun ke pondok guard Kompleks RST sebab ada seorg perempuan mencari anak saudaranya di bangunan desasiswa tempat aku tinggal dan pihak guard tak dapat mencari budak tersebut. Dan perempuan tersebut tiada tempat untuk tinggal malam tadi. Aku rasa agak pelik dan segera turun ke pondok guard utk mengetahui keadaan sebenar. Sesampainya aku di pondok guard, aku lihat perempuan tersebut sdg makan, sambil mcm kesejukan berbalut tuala di bahu.. Bila aku tanya ketua guard apa yg berlaku.. dia cakap ceritanya begini (sambil perempuan tu makan).. perempuan ni namanya Zainah, asal dari Muar, bertolak dari Klang Sentral pukul 5ptg smlm, sampai Basstand Sg.Nibong pkl 10.30mlm.. berjalan kaki dari basstand ke USM utk berjumpa anak saudaranya bernama Dyana (nama penuh dirahsiakan).. Dari ceritanya dia dtg nak amik kereta Waja bernombor BHN...milik anak sedara lelakinya (abg Dyana) yg diambil oleh Dyana utk dgunakan di USM.Dia kononnya dtg nak amik kereta tu dan terus nak balik ke Klang dgn kereta tersebut..tapi setelah dia naik bas, dia tak dpt hubungi Dyana @ abg Dyana kerana telefon off. So, bila sampai penang, dia amik keputusan utk jln kaki ke usm.

BIla dah tau cerita aku mintak guard pergi periksa seluruh kompleks Desasiswa utk cari kereta waja yg dimaksudkan. tapi bila guard dah cari, tak ada kereta waja tersebut. Aku pula call wakil student blok aku utk cari student nama Dyana, tp setelah derang check, xde nama dlm list. Tapi masa tu mcm terfikir sbb buat masa ni ada student2 Uitm balik pulau yg menumpang di blok kami plus student master tak masuk senarai jika derang baru masuk (student master masuk sepjg tahun). Setelah gagal mencari, aku & guard2 tu clueless.. ketua guard tanya aku, boleh tak tempatkan kat mana2 dulu perempuan (Zainah) ni kat blok aku utk malam ni sbb dia tak de tempat tinggal. Mmg aku boleh tempatkan dia di mana2 kat blok aku, surau pun boleh, kalau xnak bagi bilik.. tapi masalahnya aku tak kenal perempuan ni. Gayanya mmg agak mencurigakan. takkan aku nak biarkan org asing yg aku curiga duduk di blok aku dgn student.. kang apa2 jadi.. mmg aku yg bertanggungjawab.

Last2 aku decide, bawak dia ke rumah aku. At least kat rumah ada hubby aku.. Tapi sebelum bawak aku pastikan guard check semua particulars dia, check ic & lesen (mmg dia ada lesen yg xexpired). Dan aku pesan kat guard, pastikan xde org kluar dr pagar tanpa di check terlebih dahulu. Then aku bawak dia balik, bg dia dok kt bilik. Yg peliknya dia dtg sehelai sepinggang. Pinjam kain batik aku.. tp nampakla dia sgt letih. Aku pulak bila masuk bilik mmg xleh tido.. gtau hubby cerita yg berlaku.. pintu bilik kunci & then kejab2 terjaga. Serius aku seram & takut. Bila pagi aku tanya dia nak mandi tak.. dia cakap nak.. pastu tanya aku.. ada baju besar tak? Actually mlm td masa xleh tidur aku dah terfikir nk bg baju kat dia coz dia xde baju persalinan.. mmg dlm kepala fikir nak bg baju blouse pregnant yg mmg sure aku tak pakai skrg ni (beli pun 10 inggit jer) utk dia pakai. So aku pun bg baju tu kat dia dan cakap dia boleh amik baju tu. Masa dia tgh mandi.. aku buat perkara jahat.. mmg jahat.. oleh sebab dia tido kat tmpt bilik gosok baju & aku perlu menggosok.. masa dia tgh mandi.. aku ternampak beg dia terbukak sikit.. & ternampak 2 jenis ubat.. dgn hati yg curious, aku ambik nama ubat tu dan minta hubby google nama ubat tu.. takut2 ubat yg pelik2 ke.. bila hubby google dia cakap ubat tu ubat tahan sakit & antibiotik.. so xde la risau sgt..

Pagi tadi mula2 plan nak bawak dia ke ofis desasiswa utk check komputer senarai semua pelajar usm. Bila nak keluar rumah utk gi kerja, tetiba dia ckp nak cari ATM. So aku bawak dia ke dlm kampus induk di samping nak hntr anak ke nursery. Hati aku sedikit lega.. ooo.. dia ada kad atm, so mungkin dia ada duit, bukan nak mencuri. Then kami terus ke ofis desasiswa.. bila check no ic Dyana yg ada kat dia.. tak match dgn seorg pun student usm.. sama ada yg masih belajar @ yg telah grad. Lupa pulak, disamping nak ambik kereta, tujuan dia juga adalah nak pulangkan lesen Dyana yg kononnya bertukar dgn Dyana semasa derang jumpa tempohari.. so dari situ kami dpt no ic Dyana & nama penuh utk check. Bila tak jumpa.. aku & hubby ajak dia ke kafeteria utk mkn. Masa makan aku dok fikir.. budak perempuan ni tipu abang dia dan si Zainah ni. Kebetulan pada ic budak tu ada alamat di Tmn Brown Gelugor, betul2 sblh USM. Zainah ni cakap, dia nk jln kaki ke sana cari Dyana. After discuss dgn hubby, kitorg ckp xpe, biar kitorg hntr.. nk tau jugak cerita sbnr..

Bila sampai ke rumah tu.. aku bg salam xde org jawab tp ada sebijik kereta Savvy kat depan rumah. Waja tak kelihatan. Tetiba ada sorg India Muslim jiran sebelah ckp tuan rumah xde.. Bila aku tunjuk lesen Dyana.. dia ckp..ini cucu tuan rumah tu.. ish pelikla pulak. Dgn baik hati jiran tu bg no telefon AYAH Dyana.. seorg manager station minyak Caltex di jelutong. Oleh sebab Caltex tu pun dekat, aku offer nak hntr ke sana.. actually sgt curious dgn apa yg berlaku.. tp b4 pergi aku call ayah si Dyana ni.. Bila aku cerita ttg apa yg berlaku.. abg Dyana suh amik kereta la.. lesen ada kat Zainah ni la.. jawapan ayah dia.. anak dia Dyana student final year medic UPM, ahad lepas accident di PLUS between KL-Seremban, skrg tgh sakit, dan Dyana ni ANAK SULUNG & tiada abang!!. Wow! Terkejut aku. Then dia ckp..boleh tak nak cakap dgn Zainah.. pastu dia pas kat wife dia.. dari perbualan dgn wife dia (yg sedang sgt marah2..) rupa2nya masa anak dia accident.. semua barang2 dia hilang.. termasuklah laptop, purse, ic kad dan sebagainya... wahhh.. makin complicated pulak.. Then aku ckp balik dgn dia.. set utk jumpa dia kat caltex tu.. masa tu derang xde kat stesen minyak tu.. terpaksalah kami tunggu lebih kurang sejam kat situ coz rumah derang kat seberang..

Sambil menunggu tu.. actually adalah bual2 sket dgn zainah ni.. tanya pasal family dia.. dia cakap dia ada anak 7 org. Dan yg paling mengejutkan aku, dua org anak dia, dia tinggalkan kat Stesen Klang Sentral sementara dia ke Penang 'kejab' utk tolong amikkan kereta waja si 'abang' Dyana ni. Anaknya dua orang PEREMPUAN, berumur 16 tahun dan 4 tahun ditinggalkan dgn 'abang' Dyana ni yg berusia 24thn di stesyen Klang Sentral SEMALAMAN.. gila tak? Aku mmg terkejut giler.. boleh dia tinggalkan anak2 dia utk tolong budak lelaki yg dikatakan 'anak sedara' dia ni. Bila borak2 menunggu tu mcm2 la keluar.. tiba2 dia hulurkan satu kertas fotostat 'kad akuan memeluk islam" atas nama Mohamad Amirul Hafiz Tan b. Abdullah @ nama china dia Tan Tuan Hock. Laa.. anak sedara camne ni? Mlm tadi bila aku tanya2 dia cakap anak sedara dia ni & maka ayah budak ni dok kat Klang, tapi camne pulak 'anak sedara' baru masuk islam sedangkan dia mmg orang melayu.. jawa agaknya..pelik..pelik.. dan bila disoal jawapan dia berubah.. walaubagaimanapun.. aku dan hubby mmg ada perasaan kesian kat dia..rasa cam dia agak lurus.. dan mungkin kena tipu dgn mamat ni..

~identiti Mohamad Amirul Hafiz Tan~

Lama menunggu rombongan keluarga Dyana, mak, ayah & nenek dia sampai..termasuklah Dyana sekali sampai.. Dyana mmg tercedera, tangan diikat (patah kot).. luka2 dan sbgnya.. mak Dyana sgt marah2.. mmg kenalah si zainah tu dgn mak Dyana, sampaikan bila tunjuk fotostat kertas kat atas ni, mak dia cakap "Dah masuk Islam tapi perangai macam binatang!"Walaupun kami dah expect mak dia mcm marah, tapi tak expect la pulak marah cam gitu. Mak dia macam nak marah kat Zainah ni.. Ayah Dyana ni agak cool orgnya.. begitu jugak dgn nenek Dyana ni.. Setelah berbincang dgn ayah Dyana, dia cakap nak bawak Zainah ke balai polis kepala Batas sebab dia buat report kehilangan barang2 anak dia semasa kemalangan di sana. Zainah ni sedikit pun tak menolak cdgn tu. Dia cakap dia sedia ikut pergi balai polis sebab dia terasa dianiaya + risaukan anak dia yg dua org yg ditinggalkan di Klang Sentral. Katanya dia pun nak tahu perkara sebenar.. Anyway.. lepas dah settlekan perkara tu.. kitorg cakap kitorg kena gi kerja la.. masa tu dah pukul 11pg.. dan sebenarnya kitorg xdela terlibat, tp just nak membantu..

mmg banyak kemuykilan sbnrnya tentang Zainah ni.. sebab banyak cerita yg dikatakan nya berubah2.. Mula2 dia cakap budak tu anak sedara dia.. kat aku malam tadi dia cakap.. mamat tu bekas budak USM amik Akauntansi.. terus aku terkejut beruk.. err.. USM rasanya xde akauntansi.. management adalah.. mmg keliru aku dibuatnya.. lepas tu dia kata masa belajar mamat tu selalu dtg dok umah dia.. 2-3thn lepas la tu... tapi tetiba bila mak Diyana marah2 dia cakap dia baru kenal dgn mamat tu 20.9.2010!! Pastu dgn aku dia cakap mamat tu cakap dia adik beradik satu mak dgn Diyana.. kat family Diyana dia ckp mamat tu adik beradik satu ayah!! Pening punya cerita. Dan mcm2 perkara lain yg tak berapa betul @tepat dinyatakan olehnya.

Dalam hatiku berkata2... minah ni mental ke.. lurus sangat ke.. tp masa dlm kereta ada anak2 dia fon dari Muar tanya bila dia nak balik.. Cerita asalnya dari dia.. dia dtg dari Muar 2 hari lepas ke KL utk berubat anak dia yg umur 16th tu kena buatan org di Cakera Alam, Kg Pandan. Kat situ siap ada hostel utk pesakit. Betul ke? Aku mmg tak tahu pasal kewujudan cakeralam ni. Kononnya smlm patutnya balik Muar tapi atas desakan mamat tu supaya amik kereta dan penang dia dtg jugak.. yg bestnya masa didesak oleh mak dyana tetiba dia cakap mamat tu bagi kad atm & no pin.. katanya kalau xde duit suh kuarkan.. tapi bila dia TRY TADI no pin tu tipu!! Gila betul.. rupanya kitorg bawak dia gi bank utk try kad bank yg diberi oleh mamat tu..

Lagi satu yg pelik... bila disuruh contact suami dia ckp risaukan anak2 yg ditinggalkan di Klang Sentral.. dia tak nak.. pelikkan?? dan pelik dia boleh tinggalkan anak macam tu..

Apa2 pun lepas dan bincang2 dgn ayah Dyana aku dan hubby pun balik. Tapi tula kan.. dlm kepala kitorg ni mcm2 fikir apa sebenarnya berlaku.. masa dok tgh menulis blog ni aku terfikir.. ehh.. mlm tadi aku ada try call mamat tu masa kat pondok guard.. so aku pun try call no tu.. dan ada diangkat oleh seorg lelaki yg memberi salam.. aku pun tanya.. ni mohamad amirul hafiz ke? dia cakap yer.. aku pun cakap kat dia.. aku dari usm, jumpa si zainah tapi cari2 dyana tak jumpa, skrg zainah tak tahu nak buat apa.. so nak buat apa, coz zainah tak tau nak buat apa dan tak dpt serahkan lesen pada dyana.. so mamat tu cakap dia suruh zainah balik klang. Aku ni sebenarnya curious nak tahu betulkah ada anak2 zainah dgn si mamat ni.. bila aku tanya mamat tu kata ada.. aku tanya sapa nama budak2 anak zainah tu.. dia cakap nurul & ain.. pastu bila aku banyak tanya.. mamat tu terus letak telefon.. erk.. mesti ada wat salah tu kanbila disoal letak telefon..

then aku call zainah.. aku gtau aku dapat call mamat tu.. zainah cakap dia dapat call jugak dan otw nak gi balai polis kepala batas.. aku pun tak cakap lamalah... just tanya gitu2.. dan aku tanya nama anak2 perempuan dia.. dia cakap.. Nurul Syafikah & Nurul Ain.. betulla kot..

Sampai sekarang xde update dah pasal minah ni.. tertanya2 jugak what happen to her.. terasa macam dia sgt lurus.. mcm terlalu kekampungan.. bentuk muka & tubuh mmg jauh lebih tua dari usianya 34tahun.. mungkinkah dia mangsa penipuan? mungkin betul.. tapi kenapa mamat cina mualaf tu beria suruh dia dtg penang pulangkan lesen kalau dia pencuri brg2 Dyana masa accident? biasanya pencuri akan buang je brg2 yg tak guna kan, buat apa nak pulang balik.. lg senang kalau pos jer.. Tiba2 aku fikir pulak.. entah2 mamat ni ada affair dgn anak pompuan zainah berusia 16 thn ni dan suh zainah dtg sini supaya dia boleh ambik masa dgn anak ppuan zainah? Huhu..macam2 spekulasi..

Anyway.. kami masih tertanya2.. may be later will try to call...


~mel
fuhhh..letih menulis..

Sabtu, 9 Oktober 2010

baby besar..


baby besar.., originally uploaded by melati.a.

fatiha hari ni dok tengok mommy tidokan eryna.. mula2 eryna dok dlm bouncer tu.. then fatiha pulak.. syok dia berenjut dlm tu.. bila tanya nk bgn tak.. fatiha xmo bgn.. mata pun cam kuyu jer..

Actually bouncer tu baru selesai sesi total make over.. bouncer tu amik kt umah cikjan.. dh buruk rupanya.. sponge pun dh nipis.. so hari tu aku gi beli sponge setebal seinci stgh, cabut lapik yg buruk tu dan ganti yg baru.. tp belum sempat nk siap smlm dah ada hal pulak..

sbb dah nk balik Gombak.. pakai je laa..walaupun xberapa siap lg.. huhu..

~mel@gombak

Khamis, 7 Oktober 2010

Anastasia..

Terkenang sewaktu aku mengandungkan Eryna Zulaikha.. disebabkan masalah semasa pregnant.. aku terpaksa selalu berulang ke GH, Penang. Oleh sebab hubby biasanya agak busy di ofis dan appoinment yang mengambil masa yg lama, aku biasanya drive sendiri ke sana. Hampir setiap kali ke GH, setiap kali itulah aku discan utk memastikan baby dalam keadaan ok kat dalam perut tu.. setiap kali aku balik, hubby pun bertanya.. tanya tak kat doktor.. boy ke girl.. aku hanya tersengih.. sebab aku selalunya tak terrr tanya.. segan..huhu.. Sampaikan hubby cakap.. ooo ni mesti dah tanya tapi xmo bagitau kat dia..

Anyway.. pada satu masa tu kami terpaksa pergi buat full-scan di hospital seberang Jaya untuk berjumpa dgn pakar scan.. Time tu mmg hubby kena pergi sekali.. so bila dia masuk dlm dia pun tanya kat doktor pakar tu.. doktor tu tanya.. xtau lagi ke? Hubby cakap.. tak tau lagi.. So.. doktor tu telek2..intai2.. pastu dia cakap.. kalau ikut ciri2 yg dia dpt lihat.. baby ni baby GIRL... Aku pun tersenyum lebar.. hubby pun sama..

Dalam kereta mula la sibuk dok fikir nama apa nak bagi.. tapi xdpt2.. entah macam mana keluarlah nama "ANASTASIA". Kami berdua suka nama tu.. tapi bila cari-cari makna macam nama puteri Russia jer.. hehe.. so bila fikir2 balik.. nanti kang tak sesuai pulak.. so kami decide utk menamakan baby girl kami ERYNA ZULAIKHA.. nama yg kami sama2 cari dalam internet hehe..

Tapi sampai sekarang nama Anastasia masih kami gunakan secara tak rasmi... :P


"Eryna Anastasia Zulaikha"
semoga baby mommy & papa sihat selalu dan membesar menjadi anak yg solehah


~mel

Rabu, 6 Oktober 2010

Emas..

Emas..

Tadi aku buka satu sampul surat dari sebuah kedai emas yg aku jd ahli (haha.. gelak sikit.. jd ahli kedai emas tu).. Actually dh beberapa hari dpt surat tu, tp aku malas nl bukak sbb ada cop kedai emas kt envelop.. td ter rajin pulak bukak.. tgk2.. WOW!! ada voucher RM100.. tergoda aku ooii.. dlm hati terfikir, klu beli something utk eryna bagus jugak ni.. klu beli brg harga RM200 jd RM100..

so, aku pun bawak voucher tu dan tayang kt depan hubby yg dok ngadap 'kerja' nya.. aku dgn ye ye ckp, bagus ni.. untung seratus tau!! Seperti biasa hubby wat muka dek jer kalau aku citer pasal mende2 di luar minat dia.. Lain la kalau voucher yg aku tayang kt depan dia tu voucher half price iphone 4 ke.. sure dia tengok sungguh2!! Sambil tayang voucher tu aku pun baca la apa yg tertulis kt atas kertas tu yg aku pun xbaca td.. lerrr.. hampehh betul, spt biasa condition dia tercetak sebesar semut api.. kalau nk dpt diskaun 100 tu kena beli barang kemas berharga RM1200 ke atas.. hahaha.. elokla tu, nk beli utk eryna harga ribu2.. xpayah ler.. nk letak reben atas kepala pun dia xnak.. kalau bg pakai rantai ke gelang ke., mau ditariknya atau xbenti nangis sbb xselesa.. huhu.. mmg sj la cari sbb utk incik hubby membebel tu nanti..

Anyway.. aku pun tadi cam mengong jer, bukan x biasa.. kalau ada offer cenggitu mestila ada condition kan.. Kdg2 tu boring gak surat2 yg di mailkan oleh kedai2 dllg.. Mana taknya..menambah keje aku utk membuang jer.. Tak lestari langsung kan..

Tapi tulah pompuan ni.. pantang lihat offer2 menarik.. mesti tingin gak.. Walaipun tahu mende tu ada udang di sebalik mee...

~mel