Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Rabu, 15 Disember 2010

COVER YOUR AURAT CAMPAIGN | SHOW YOUR SUPPORT!

Mende ni nampak mcm mudah... tapi amat susah pada pandangan aku... Menutup aurat..



Actually baca kempen ni kat blog Mama Mirza.. terus hati tertawan.. sbnrnya aku jarang masuk contest yg perlu link2 blog ke blog lain sbb aku tak minat sangat.. lgpun aku ni berblog utk kepuasan hati aku.. so.. biasanya aku tulis something ttg diri aku & family aku.. atau seangkatan dgnnya...

Tapi bila aku tengok kempen ni.. aku terus nak tulis tentangnya di blog aku.. dan sudah semstinya aku support kempen ni.. TQ mama mirza yg membuatkn aku terbaca ttg ni..

Kenapa aku sgt tertarik.. sbb aku rasa aku ni masih jauh lg nak mencapai kesempurnaan dlm menutup aurat.. hmm.. dulu pernah mencuba utk sempurnakannya..last2 sbb bukan buat kerana diri sendiri.. terus xmenjadi..

Sejak akhir2 ini aku try untuk menyempurnakan tp still aku rasa masih jauh.. Aku dah kurang pakai baju yg 'kecik' makdusnya dulu ada jugak baju aku yg cam sarung nangka..skrg semua dok tang bawah dlm lemari.. hajat hati nak bg kat org tp fikir2 balik kang ada org pakai baju tu..mengundang kepada 'pendedahan aurat' lagi.. Dulu ada jugak pakai baju yg lengannya jarang.. skrg ni rasanya xmo dah.. nampak gak lengan kita bila kain dilengan tu jarang.. Cuma aku bangga sikit mmg aku tak pakai baju lengan pendek walaupun atas siku.. biasa aku pakai lengan panjang.. tp malu balik bila fikir aku pakai baju lengan jarang.. sama gak...

Sejak akhir2 ni baru berjina2 dgn baju muslimah.. baru ada 3 helai.. tunggu la dulu kalau nk tambah pun.. slow2.. harap2 aku tak mati esok.. semoga sempat aku menyempurnakan segala2nya..

Bagi aku.. yg paling susah nak buat adalah menjaga aurat dalam rumah.. maksud aku dengan ipar duai.. biras dan sebagainya.. mmg mende ni org ambil mudah.. di luar kita pakai tudung.. tp bila dgn ipar2 kita (yg sah bukan muhrim kita walaupun dia suami kakak kita).. kita selamba jer tak pakai tudung. Aku dgn abg2 ipar aku pun cam tu.. Itu yg aku kena cuba ubah.. bila keluar bilik aku nak tutup aurat.. kesian suami aku menanggung dosa aku.. walaupun mungkin dlm rumah tu xnampak cam dosa.. sbnrnya sama dosanya dgn kita tak pakai tudung di luar rumah..

Kdg2 tu terasa gak.. alahai mcm org pndg alim bebenor lak betudung dlm rumah bersama2 dgn ahli keluarga.. tp nak wat mcm mana.. aurat ttp aurat.. mmg susah.. dan aku berdoa aku juga mampu melakukan ini semua..

Semoga aku mampu berubah kepada yang lebih baik... insyaallah...


~mel
p/s klik gmbr kat atas tu untuk pergi ke blog asal yg melakukan kempen ni yer..

6 ulasan:

  1. thanks for supporting ye semua!
    semoga usaha kecil kita semua ni diberkati Allah =)

    BalasPadam
  2. Salam akak (akak kot? haha)

    Memang susah nak berubah menjadi lebih baik. Nak berubah jadi tak baik senang je. Pape pun, wlupun sy tak kenal akak, sy sokong usaha akak untuk berubah menjadi lebih baik. Sesungguhnya semua Muslim bersaudara, maka akak ni saudara sy jugak... hehe.

    May Allah grant you ease in performing His commands, Insya-Allah.

    BalasPadam
  3. Memang susah ... Terutama ngan sedara mara ... Kadang dia orang hulur tangan nak salam, serba salah jugak ... Kadang2 nak buang sampah depan rumah, nak angkat kain ....Kita bg alasan; takpelah kejap jer ... Issshhh .... Ya Allah Ya Tuhan Ku ... Tetapkanlah hatiku ini setelah Engkau beri petunjuk n hidayah kepada ku ...

    BalasPadam
  4. @SumaiyyahAbidah.. salam.. mmg akak ler ni konfem.. :) Betul ckp Sumaiyyah tu.. kalau nak jadi tak baik memang mudah.. kejab jer boleh jadi.. dan utk menjadi yg lebih baik..mmg sukar.. sukar sgt2.. insyaallah moga Allah memakmulkan doa hambaNya ini..dan memberi hidayahNya di setiap masa dan ketika.. TQ dik..

    @k.hani ya betul.. mmg kita ni mcm2 alasan.. samalah kat sini kalau nakjemur kain tu selalu dok fikir, ni blok pompuan.. xde lelaki.. tapi tu la.. ntah2 kot2 kontraktor ke dtg.. ayah sesape ke tersesat masuk.. kita selalu take things for granted.. kan.. dan kadang2 dgn sedara mara rapat tu mmg yer.. walaupun sepupu yg kita dari kecil membesar bersama2.. mmg tak boleh salam.. kena tutup aurat.. amik gambar dekat2 dan bersentuh xboleh.. tp tu laa.. sbb kita rasa mcm adik beradik.. which is dlm islam bukan muhrim...

    BalasPadam
  5. salam, nak jemput tuan rumah join support kempen ni! tq.

    http://thepotpetking.blogspot.com/2011/01/campaign-love-live-life-green-earth-we.html

    BalasPadam