Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Jumaat, 31 Disember 2010

Sambal Bacang..


Sambal Bacang.., originally uploaded by melati.a.

Pagi td aku & hubby ke Pasar Tmn Tun Sardon kat Gelugor.. inilah first time kami ke sana. Selalunya kami pi Pasar Seb Jaya.. which is my favourite pasar..Bg aku pasar tmn tun Sardon ni okla, biasa jer tp brg lagi mahal...

Pendek citer, time aku tgh dok beli sayur aku ternampak kt gerai tu ada buah bacang.. Lama sungguh xmkn.. so aku pun capai sebijik.. 80sen. Nmpk buah cantik, hrp2 kt dlm elok sbb biasanya buah bacang ni buruk kt dlm..

Anyway, time hubby gi jumaat, aku masak nasi, kari ayam & tumbuk sambal bacang.. sambal kena tumbuk dlm lesung... blend xbest..fuhhh.. sgt menarik utk dimakan.. Ulam kacang botol.. Lepas Jumaat.. makan.. nasi licin.. lauk licin... rugi pulak rasanya beli sebijik jer buah bacang tu td..

~mel

5 ulasan:

  1. kak mel..
    sedapnya smbal bacang itu..
    mcm mn mau buat?kongsi resepi boleh..

    tuk pengetahuan kak mel, saya makan bacang time saya bercuti di Johor. Tuan rumah masak bacang bersama ikan sardin..sedap!!

    Di Tawau ni, susah jugak mau cari bacang tp tidak bermakna tiada...tengok gmbr dalam blog ni, kecur air liur..mau cuba :D

    BalasPadam
  2. Yesss ... Sedap nyer ... Makan ngan ikan goreng ...

    BalasPadam
  3. @Lisa.. senang jer sambal bacang ni.. just tumbuk cili api dgn garam secukupnya, gula sikit.. tumbuk sampai lumat.. kalau nak masuk belacan sikit pun boleh.. pastu bacand tu dipotong panjang2.. cara potong tu mcm2 'ambik pisau pastu racik2 atas bacang tu.. pastu masuk dlm sambal yg lumat tadi.. tumbuk slow supaya tak hancur sgt.. kalau bacang tu ada air.. biarkan air tu masuk.. perghh.. mmg sedap.. siap dihidang.. :)

    @k.hani..nnt leh cari bacang yer.. :P

    BalasPadam
  4. thnx kak Mel!!!nnt try cari bacang di pasar. Kalo ada, mau try...hidang dngn nasi panas ni fuuhh sedap!

    BalasPadam
  5. sy buat sambal kuinin hujung minggu baru nie..mkn ngan nasi panas dan ikan goreng jer...sedap..tp org johor klu wat sambal yg x masak..tp klu belah utara yg masak lagi best klu wat smbal belacan

    BalasPadam