Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Selasa, 28 Disember 2010

Tips Untuk Penjual Online..

Actually dah lama aku berhajat nak tulis tentang topik kat atas.. tapi masa tak mengizinkan.. Aku ni memang skrg ni banyak shopping online.. dari tudung.. baju.. kek lapis.. alat2 jahitan.. ishh macam2 la.. Bukan ape.. senang shopping online ni.. xyah susah2 nak ke shopping compleks.. walaupun pergi jugak shopping compleks tp kurang dah membelinya..

Tapi tula.. walaupun aku suka beli online.. aku tak suka di tag.. ecpecially kat fb.. sbbnya nnt kuat kat page aku.. muka aku jadi tudung, jadi kek, jadi baju.. eeeiii sgt2 tak suka.. Ok kat sini aku nak senaraikan mende2 yg aku tak suka bila membeli belah online.. harap2 dpt jadi panduan kat penjual2 di alam cyber sana tu..

  1. Aku tak suka di tag.. haa.. ramai org lain pun tak suka kan.... penjual biasanya akan mention: "feel free to remove tag..".. mmg la boleh remove tapinya kalau dia tag nama lime belas org.. jenuh nak cari nama kita.. pastu kena tag sepuluh kali.. mmg buang masa remove tag!! So, utk penjual.. tak yah susah2 tag nama org.. tag nama sendiri sudahla..@ nama2 penjual lain.. sbb bila tag diri sendiri akan keluar dlm new feed jugak.. tp jgn tag semua gambar.. tag jer satu gambar hari ni.. esok lg satu.. so nnt akan keluar tiap2 hari barang anda dlm news feed..
  2. Jangan set gambar private -Aku selalu browse bila tgk kat newfeed fb dan kadang2 tu bila friends kita kena tag.. boleh la browse kat gambar bukan friends utk tgk gmbr tu.. Cuma yg aku pelik.. ada gak penjual yg set gambar dia private... laaa lepas tgk satu gmbr terus xleh tgk dah.. kalau nak menjual suppose gambar kena letak semua org boleh tgk walaupn akaun kita to friends only.. camne nak luaskan pasaran kalau friends jer yg boleh tgk gmbr tu..
  3. Jangan sombong - ada gak penjual yg sombong sket.. mcm2 syarat dia kenakan pd pembeli.. siap bg amaran lagik.. ish ish.. may be ada pengalaman buruk dgn pembeli.. tp tu la kan.. kdg2 ayat2 amaran tu menyebabkan org cam aku takut nak membeli.. sbb mcm terhegeh2 aku nak kena ikut terms and condition dia.. sdgkan duit aku yg keluar dulu.. kalau duit aku tak sampai kat dia.. xyah la poskan? sbnrnya sistem cam ni penjual xde rugi apa2 sgt.. kecuali kalau org tu dah book xbayar.. rugi masa je laa.. Tapi cam aku mgm xde book.. kalau aku suka dan nak beli.. aku terus mintak particulars dan bayar immediately.. book book ni tak mainlaa.. kalau ada duit beli.. kalau xde xyah!! senang cerita..
  4. MESTI letak harga - Aku cukup bengang bila tgh browse2 gambar tp tak de harga... bila ada org tanya, penjual akan cakap.. I PM u.. lerr... tak patut betul.. kalau nak jual letaklah tanda harga.. macam kat kedai..xyah susah2 org nak tanya.. info tu kena jelas.. berapa postage.. ukuran..dllg.
  5. SOLD-OUT - kalau mende tu dah sold-out.. sila tulis besar2 atau remove dari album/ gmbar brg yg nak dijual.. jgn bila kita tanya.. baru cakap.. "Dah Sold-out dear.."
  6. Tolongla bagi feedback seberapa segera.. nak jual online kena at least 3 kali sehari check pesanan.. ini kita hantar form (yg kdg2 susah nak isi tu) hari ni.. nak dpt feedback 4-5hari baru dapat.. apa kess?? Dan kalau dah terima duit sila la inform kat pembeli.. ni idak.. bila pembeli masuk duit.. cpt2 suh bg particular.. bila dah dpt duit.. penjual senyap jer.. gabra jugak pembeli.. kang lesap pilak duit!! walau xpernah jadi kat aku.. tp pernah sekali penjual tu senyap seminggu lepas aku bayar.. bila dah seminggu xde aku message.. dia cakap.. DIA LUPA nak inform yg baju aku nak tu ada rosak sikit.. So TAK JADI hantar.. Aku terus ckp dia.. xpe.. pulangkan duit aku skrg jugak.. mujur dia pulangkan terus & pastu aku terus remove friend.. mmg aku tak suka cam tu.. so xmo berurusan dah pastu..
  7. POS as soon as u can.. meaning ASAP.. Bila org dah bayar, cuba pos secepat mungkin.. sbb org tu dah keluar duit.. Lainla kalau mmg dah gitau, next week baru boleh pos.. xdela pelanggan tertunggu2.. kan?
  8. Err.. xde dah kot..huhu..

Actually ramai penjual online yg sgt bagus kat sana.. Aku suka order coklat kat Maputeri Coklat.. she is the best!! aku suka beli tudung kat Ainz E-Shop, Ida Sidek, Suzita Shaari, dllg laa... haha.. kalau nak senarai..mmg pjg.. sbb kat macam2 tmpt aku dah beli..

Apa2 pun utk kedua2 penjual dan pembeli online berhati2 lah.. jgn main belasah jer semua... takut2 ada yg ambil kesempatan...kan.. dunia ni mcm2..

~mel

3 ulasan: