Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Jumaat, 25 Julai 2014

Pengakhiran ramadhan...

Sedang sibuk packing selepasa sahur ni.. sambil mengemas rumah sebelum balik kampung, teringat pulak aku perlu buat post ni.. lagipun nak simpan pc b4 balik... Penting post ni sebab b4 this aku ada post beberapa post tentang jiran sebelah rumah aku termasuk post ni pada bulan puasa dua tahun yg lalu..

Since beberapa lama makcik sebelah memang kurang baik dengan aku... sekejab ok.. sekejab tak ok.. dan aku dan hubby tak tau apa puncanya... Bila aku tegur jawapannya macam nak tak nak.. kami jadi pelik.. apa lagi dosa kami pada dia..hubby cakap biar ajelah, tak payah layan.. so kami teruskan kehidupan macam biasa tanpa berjiran sgt dgn dia.. dengan jiran sebelah kanan macam ok je sebab kami sama2 bekerja, sekali sekala terserempak sempat juga berborak..

Entah macam mana tetiba awal ramadhan kali ini nampak perubahan pada mcik.. dia tegur aku, borak2 which dah lama tak berlaku rasanya lebih setahun kot.. bila dia bertegur sapa aku mmg tak de masalah.. dia tanya aku jawab.. aku borak aje sebab aku memang tak de nak marah apa pun kat dia.. anak menantu dia pun sama.. makin ramah, makin rajin senyum dan bertanya khabar.. walaupun weird tapi aku tetap layan.. org senyum takkan kita nak masam kan.. tak baik gitu.. Ramadhan ini ada beberapa kali mcik tetiba bagi juadah berbuka.. alhamdulillah..

So semalam, aku cakap hubby rasanya kenalah bagi something kat mcik sebab semalam last berbuka di rumah.. hari ni dah balik Gombak.. so hubby kata masaklah sesuatu. Aku decide nak masak macaroni cheese, siap pi beli alumunium punya bekas supaya dia tak perlu pulangkan bekas.. bila dah masak dalam pukul 6.30 ptg gitu, aku pun jerit panggil mcik.. bila dia keluar aku hulurkan macaroni cheese & sebungkus serunding kepada mcik tu.. then aku pun ckp esok aku dah nak balik gombak untuk beraya.. aku cakap mcik nak salam raya teruslah.. aku hulurkan tangan untuk bersalaman.. bila dia sambut tgn aku, tetiba dia cakap.. Mcik nak minta maaf banyak2 (tetiba airmata dia berlinang), mcik tiba2 terfikir katanya, kita ni berjiran, buat apa nak bermasam2 muka.. Sampai that part aku pun dah sebak (biasala neng yatimah kan.. huhu).. then aku pun cakap.. saya pun sama mcik, minta maaf banyak2 kalau mcik ada tersinggung perasaan dgn saya, saya ni sibuk & rabun mcik.. huhu.. kdg pergi kerja pagi, balik dah maghrib.. mmg tak sempat nak tegur org... So kami pun sama2 lah bermaafan...

Alhamdulillah... lepas tu masuk rumah masing2.. aku pun legalah.. dah berbaik2 dgn mcik sebelah semula.. walaupun aku still xtahu apa yg dia marah sgt kat kami b4 this tp tak pe lah.. moga Allah berikan keberkatan utk mcik & pcik sekeluarga.. insyaallah...

Akhirkata ramadhan berakhir dengan baik kali ini untuk kami yg hidup berjiran... semoga Allah merahmati dan mempermudahkan urusan jiran2 kami semuanya... Amin..


~mel
sambung kemas rumah & packing

Ahad, 6 Julai 2014

Cordoba... (Day 4)


  1. From KL-Amsterdam-Madrid
  2. Madrid 1st Day
  3. Madrid - 1st day (contd)
  4. Madrid to Granada (day 2) 
  5. Cortijo del Alcazar  
  6. La Alhambra Part 1 (Day 3)  
  7. Seville... (Day 4)
 
 Perjalanan dari Seville ke Cordoba adalah agak mencabar tanpa Google Maps! Hiway di Spain ni ada banyak exit yang mempunyai arah yang sama... meaning, banyak betul yg menghala ke Cordoba la.. Malaga la.. tp xtau ikut jalan yg paling dekat atau jauh. So kami jalan ikut instinct je la.. Bila sampai ke arah dekat2 Cordoba masing-masing dah serba salah tapi sampai satu exit takde tulis Cordoba tapi aku nampak kat belah kiri ada mcm bandar berkubah2 bagai.. so aku cakap hubby.. masuk jela situ sebab aku mcm konfiden itu adalah bandaraya Cordoba di mana letaknya Mosque-Cathedral yang kami nak pi...

 

Bila kami masuk exit tu, kami cuba menghala ke arah kubah2 yang aku maksudkan.. tapi tak berjya.. entah macam mana aku terbuka telefon aku... saja je la kan.. tetiba bila buka maps tengok... ehhh.. kereta kami sedang berjalan dalam bandaraya cordoba... macam tak percaya je maps masih berfungsi tanpa servis telco.. sedangkan biasanya tak berfungsi... so dengan pertolongan Allah tersebut... aku cari kat mana tempat yang kami nak pergi.. akhirnya kami berjaya sampai... dan betullah exit yg kami masuk ikut instict sendiri tu.. huhu.. alhamdulillah...

 Bila sampai kat area Mosque-Cathedral tu aku dah rasa sgt lapar.. Kebetulan dlm keadaan pms.. aduh.. sakit pingang bagai.. so mmg rasa nak makan sgt2.. Tetiba nmpk restoran halal betul2 kat tempat kami parking... aku meluru  nak makan dulu.. tp hubby cakap nak pi melawat dulu, lepas tu baru makan.. Mood aku mula swing... aku mmgla kalau pms mmg tolongla jgn nak buat hal dgn aku.. mmg sensitif habis.. sebab apa? aku pun xtau.. tuhan dah jadikan pompuan gitu kot.. tp mmg aku lapar giler.. Bila jadi camtu, tak jadi la nak pi makan dulu, walaupun tokey kedai halal tu dok panggil suh makan.. kitorg ckp later..later...

Dari situ kami terus pi cari Mosque Cathedral.. nak jalan pun xde mood.. dahlah memerlukan toilet dari seville lagi.. tak selesa sungguh! Tapi bila sampai ke tempat yg dituju.. nampaklah tempat tu sangat worth pergi.. tempat yg sangat amazing...





Pemandangan di luar dan persekitaran Mosque-Cathedral ni macam di negara Arab/padang pasir. Kalau tak kerana pelancong2 yang berpakaian tak cukup kain, memang terasa macam di negara Arab. Bukan itu sahaja, cuaca di sini jauh lebih panas dari madrid... memang tak sia-sialah kami tak prepare dgn baju sejuk bagai.. kalau tak memang menyusahkan bawak baju sejuk tapi tak pakai... macam adik dan adik ipar aku.. :P






Pergh.. kat kawasan luar ni memang sangat cantik..speechless utk berkata2.. yang penting ia melambangkan kekuatan Islam di sini pada suatu ketika dahulu. Tapi sayang ianya sekarang telah dikuasai oleh puak-puak Kristian.. :(

Mosque_Cathedra ni adalah bekas masjid agung bagi taklukan AlAndalus. Dikenali sebagai Grand Mosque of I-Andalus, ianya menjadi lambang kemegahan Islam suatu ketika dahulu. Mosque ini telah diconvert menjadi Cathedral dan menjadi monument bagi Moorish Architecture. Walaupun dah lewat, kami masuk juga ke dalam Mosque Cathedral dengan bayaran Euro8 seorang.. Bila masuk ke dalam kawasan Istana tu... aduhh... speechless lagi... Ruang kat dalam tu macam Masjid Nabawi.. sangat amazing.. Sape2 yg pernah ke Masjid Nabawi mungkin akan rasa keajaiban itu..







Ramai juga orang di dalam masjid (mosque) ni.. Cuma suasana di dalam sangat gelap.. cuma dapat lihat melalui lampu-lampu malap yang dinyalakan dalam mosque. Struktur dan rekabentuk dalam mosque sangat amazing... Layan je la gambar di bawah...






Selain dari Alhambra di Granada, bagi aku this is a MUST place to visit sekiranya ingin melihat sejarah Islam di Sepanyol. Bila berada di sini memang rasa tak terkata sayunya dihati.. bilalah Islam akan bertapak lagi di sini... :(


 
 Diruang dalam Mosque Cathedral..

 
Bergambar di salah sebuah pintu di dalam Mosque Cathedaral.

 
Muka aku yang masam mencuka waktu di sana... huhuhu..
 Disekitar bandar Cordoba... agak sunyi mungkin sebab hari Ahad pelancung pun nampaknya tak ramai... mungkin orang melawat weekdays kot..

 Boleh naik kereta kuda kalau nak... harga tak tau berapa...


 
Tempat menyimpan basikal yang cool... tak perlu risau mana nak letak basikal kat mana.. kemudahan disediakan..Tempat parking basikal ni terletak di kawasan luar area mosque cathedral ni.
 
After berjalan di sekitar Mosque- Cthedaral di Cordoba... kami kononnya nak singgah semula di kedai halal utk makan... sampai2 kat sana kedai dah tutup... laaa... bertambahlah lapar perut.. adehhh.. then kami teruskan perjalanan pulang ke Madrid.. Janji dengan apartment nak dtg pukul 8... last2 sampai di sana pukul 10.. apa2 pun mujur owner apartment baik orgnya.. tapi kena denda Euro20 sebab lewat.. nak telefon dia gtau kami lambat..telefon aku still kena bar... 
 
Perjalanan dari Cordoba Madrid mengambil masa dalam 4 jam.. kesian encik hubby.. jauh betul dia drive.. adik aku pulak mmg hampess betul.. sebenarnya mula2 janji nak bawak gilir dgn hubbyku.. bila sampai madrid nak sewa kereta baru dia gtau lesen dia tak renew since bulan mei... adehh... xleh nak daftar nama dia as second driver... tp kakak2 aku pun cakap.. memang tak harap nak suh dia bawak.. hhuhu,,, mujur hubbyku berkaki lebar dalam driving sebelah kiri... alhamdulillah...
 
To be Continued...
 
 
~mel
sori ler berterabur lah sikit entry2 aku ni... :P





Ramadhan...

Sudah hampir 1/3 Ramadhan berlalu.. cepatnya kan.. rasa tak sempat berbuat apa2.. namun syukur kpd Allah kerana masih diberi peluang meraikan ramadhan kali ini dgn penuh limpahan rezeki dariNya... Setiap hari tak kurang rezeki terhidang di atas meja, dari pizza, lasagna, nasi, lauk pauk, kuih muih bagai... 



Dalam keadaan kita menikmati rezeki Allah.. ada juga insan yg tak bernasib baik.. tadi terbaca didada akhbar, seorg anak mati dipukul ayahnya semata2 kerana meminta kebenaran utk berkerja sementara kerana mereka sekeluarga hanya mkn bubur setiap hari... Ya Allah.. ada lagi keluarga yg tak mampu menikmati juadah sebagaimana diriku dan keluarga.. hinggakan mungkin ayahnya sangat stress atau rasa tercabar hingga ketahap membunuh.. Aduhh.. Sedangkan kita kdg2 makan berlebihan..lepas makan tersandar kekenyangan.. 

Sedihkan.. Rasanya masih ramai yg begini...

Lihatlah pula persiapan raya kita.. pakaian raya perlu sedondon.. itu belum lg pakaian tambahan.. anak2 baju pelbagai.. kasut lagi.. yg perempuan ditambah aksesori tudung dllg.. kalau boleh yg dlm pun nk tukar.. langsir nsk tukar.. kalau ikut hati cadar pun nak sedondon.. ya Allah kdgkala terasa angkuhnya kita di bumi Allah ni.. nikmat apalagi yg tidak kita perolehi.. tapi sejauh mana syukur kita pada Allah.. bonus 500 pun rasa tak cukup.. sedangkan 500 tu adalah nikmat terindah utk org2 seperi cerita diatas..

Lastly.. aku berdoa pada Allah semoga memurahkan rezeki kami, murahkan rezeki keluargaku dab keluarga suamiku, murahkan rezeki semua umat islam.. Semoga dgn adanya rezeki yg cukup menjauhkan kami dari perlakuan yg keji dan menjadikan kami org yg tidak terdesak... 

Allah.. Allah.. Allah.. Jadikanlah hati2 kami sentiasa merasa cukup atas rezekimu dan bersihkan dan lembutkan hati kami untuk sentiasa bersedeqah kpd umat Islam yg memerlukan.,

Semoga Allah melindungi diriku & keluargaku sepenuhnya.. Amin..


~mem

Sabtu, 5 Julai 2014

Seville.. (Day 4)

 Lame betul peram entry ni.. huhu.. maklumlah bulan puasa.. semuanya berpuasa gamaknya...

Post ini bersambung dari entry di bawah:
  1. From KL-Amsterdam-Madrid
  2. Madrid 1st Day
  3. Madrid - 1st day (contd)
  4. Madrid to Granada (day 2) 
  5. Cortijo del Alcazar  
  6. La Alhambra Part 1 (Day 3)  

Kisah perjalanan kami adik beradik bersama suamiku dan isteri adikku diteruskan.. Setelah kami menjelajah AlHambra dengan kenangan manis di Cortijo de Alcazar.. kami bercadang ke Seville (atau Sevilla) untuk meneruskan penjelajahan jejak islam di Sepanyol. Sebelum ke Seville kami sempat mencari kedai makan halal di bandar Granada.. alhamdulillah ada kedai makan.. kami yg kelaparan makan kebab tak hengat dunia... Paling penting harga makanan di Granada tak mahal.. so sgt berbaloi dengan portion yg kami dapat.. kalau tak silap Euro5 untuk sepinggan kebab.. Dari Granada  kami terus ke Seville di mana aku dah book apartment di sana.. huhu.. mujur betul apartment di tgh bandar Seville... :P Apartment tu ok la.. tp xdela direkemen sebab kemudahan dia tak berapa best.. so tak maulah mention kat sini.. :D

 Mengisi minyak buat pertama kali setelah rent kereta... Utk rent kereta di sini mudah dan waktu kita ambil kereta biasa minyak mmg dah full jadi nanti bila nak pulangkan kena full jugak. Masa nak isi tu bila aku cakap nak isi full... org kat stesen minyak tu cakap..."janone??" sambil tangan tunjuk tanda penuh... then aku cakap.. "si!" hihi.. pandai dah aku cakap Spain... :P

 Arah kiblat dalam bilik apartment kami. Kali ni kami duduk di apartment asing2.. dua org satu apartment.. Oleh sebab kami sampai pun dah malam.. encik hubby kepenatan drive dari Granada ke Seville terus tido... Bekalan makanan ada tapi air masak pulak takde , so aku ajak kakak2 aku pi kedai beli air kat bawah... Makan malam tu kami makan roti arab dan cili tuna.. roti arab tu aku beli kat kedai halal di Granada tempat kami makan before that..

Oleh sebab tak de apa2 aktiviti dan dah malam pun, kami terus zzz malam tu. Esoknya pagi2 kami dah checkout utk melawat bandar Seville. Sebelum nak checkout tetiba Digi roaming aku buat hal... tetiba dapat message aku guna lebih dari kredit limit.. line kena barr.. terkejut aku.. bulan lepas aku bayar bil lebih semata-mata sebab nak roaming ni.. takkan boleh kena bar.. dah la kami bergantung sepenuhnya pada telefon aku utk google maps.. dan sepatutnya Digi roaming hanya 56/day.. aku bayar beratus lebih bulan lepas.. kredit limit 600.. takkan kena barr.. tapi tak boleh nak buat apa.. pening sekejab.. mujur kami duk tgh bandar so tak de la clueless... Disebabkan hotel ada wifi, aku suh adik aku kat Msia topupkan telefon Celcom aku (prepaid) yg aku bawak sebagai spare.. kredit dlm fon aku tu ada 56++... dan dpt sms dari celcom kalau roaming guna Vodafone akan dapat 36/day.. aku suh adik aku topupkan lagi 100.. aku nak topup sendiri telefon digi dan xde line kena barr... So kredit celcom jadi 156++... So boleh ler guna celcom... Beberapa lama berjalan, tetiba celcom pun slow macam xjalan... check kredt semua 156++ ditelankan... yg ni mmg hampes..last2 dpt sms cakap aku xdpt roaming 36/day sebab aku tak guna vidafone... mmg hampess giler sebab aku tiga empat kali check dan make sure yg aku guna vodafone.. Kan penipu namanya Celcom tu... (Sampai sekarang aku tak halalkan duit aku kat celcom tu.. nak report malas.. huhu). Walaupun pagi2 aku dah stress dgn Digi dan celcom tapi last2 kami berjaya merentasi bandar seville... cuma aku xdapatlah nak check in 4sq ke, tweet ke.. sbbb xde internet... waaa... tapi masa tu mmg tension giler dgn telco malaysia.. esp celcom la.. Digi masa tu mmg pelik tp memikirkan hari tu hari ahad, so aku fikir may be ada penggunaan yg tak diconvert... tapi tula.. pengajaran jugak, jgn harap sgt kat telco msia ni.. tak berapa boleh diharap.. tapi ini forst time la since aku dok berjalan merata dunia, benda ni berlaku... Ok.. back to Seville..

Bandar Seville ni dibahagi dua oleh sebuah sungai besar yang bernama Guadalquivir River.. apartment kami di seberang bandar Seville. Oleh sebab kami sampai pun pagi, so tak de masalah nak park kereta. Kami park betul2 dengan tempat yang sesuai untuk melawat.


 Tempat jalan-jalan yang pertama. Ada kota lama di situ...Then kami berjalan kaki ke tengah bandar Seville. Kedai-kedai pun belum buka lagi.. so kami jalan2 amik gambar... then tgh dok merayau2 tu terjumpa dengan seorang mamat Senegal yg promote kami utk naik tour bas.. Before that mmg ada minah spain sorang dah promote, kami tak mau... bila mamat ni promote, harga pun ok.. so kami pun beli lah tiket dari dia utk naik tour bus...hihihi..

Bergambar kenang-kenangan dengan mamat Senegal tu. Macam adik beradik pulak tiga orang lelaki tu kan... hehe... Sebelum nak naik tour bus... perut perlu diisi dulu, so kami tercari2 kedai utk makan. Mamat Senegal tu cakap kedai halal belum bukak tapi tunjuk beberapa kedai yg boleh makan, slah satunya Dunkin Donut. Disebabkan keperluan perut... dunkin donut pun boleh laa...


Rupa Encik hubby  wakti makan Dunkin Donuts di Seville...  yg geramnya si hubby ni suka betul loyar buruk.. bila tanya nak  makan donut mana satu dia pilih yg budak2 kononnya nak tunjuka gambar kat eryna... bila dah beli mulalah dia komplen... dia main2 je tadi.. ish... geram betul.. Dahlah muka semacam nak mengabiskan donut tu.. :P

 
Bergambar di depan tour bas yang kami nak naik. Ada dua tour bas di sini.. satu warna merah dan satu warna hijau... bezanya mungkin pada route yang dilalui.. dan harga.. mungkin yg hijau ni bas lama sikit... tu sebab murah sikit kot.. :P .










Encik hubby bergaya depan bas... dia tak perasan kot ada umat2 kat atas tu bergambar bersama..:P

Beria nak bergambar atas bas la tu.. huhu... maklumlah first time naik bas dua tingkat sebagai pelancong... mesti ada gaya..
Entah apalah yang nak dicapainya tu... :D

Pengantin baru honeymoon atas bas.. :P

Amik gambar kami ke?

Punyalah panas naik bas ni.. walaupun waktu masih pagi.. so terpaksalah bukak payung yg sentiasa ada dlm henbeg aku... aku amik pengajaran dari pergi Romania dan Sydney.. hujan.. masa tu aku tak de payung.. di Romania terpaksa tumpang org sebab xjumpa kedai jual payung.. di Sydney aku singgah beli payung.. tula ha payung kat atas tu beli kat Sydney.. :P

Fatah & Nana

Cikgi Aziah & Cikgi Aezah

Aksi-aksi kami di semua di atas tour bas...M&F

Melalui tour bus tu kami berjalan seluruh (lebih kurang laa) bandar Seville.. cuma yg tak bestnya kedai2 kat sini waktu summer ada time tertentu diorg bukak.. begitu juga shopping mall... so time kami pi ni hampir2 tengahari kedai semua kebanyakannya tutup kecuali kedai souvenir... Shopping mall besar pun tutup.. so kedai yg kami pi di Seville hanyalah sebuah kedai coklat dan kedai souvenir... Aku beli lah jugak coklat kat Seville ni.. tapi tak banyakla..






Basically di Seville kami melawat sekitar bandarayanya naik bas.. terlewat sikit sebab cari kedai dan cari toilet tp xjumpa... so lepas tu perjalanan ke Cordoba terlewat sikit atas sebab ahli rombongan terlama membeli cekelat.. dah ler drebar muka buat muka xhamsem.. huhu... 

Dari Seville kami terus ke Cordoba tanpa lunch.. nak cepat. Tapi sebab tak de google maps.. memang kira redah betul jalan ke Cordoba tu... 

To be Continued...


~mel