Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Selasa, 12 Februari 2013

Gombak, Zoo, Ulu Yam..

Alhamdulillah.. Dah sampai Penang dlm pukul 3.30 ptg td..cuti raya cina kami raikan di gombak.. Yelah nak raya kat mana lagi kan.. Huhu... So dijadikan cerita semalam dgn tak disangka2 kami makan beramai2 di restoran al malik bersama mak & abah mentuaku, along sekeluarga & khani dgn anak2nya.. Entah mcm mana hubby berjaya mengajak abah yg agak sukar dah skrg ni nak diajak keluar beramai2 disebabkan masalah kesihatan...


Yina kat restoran Tp mo makan apa2 pun.. Minum milo ais jer


Sekeluarga menikmati makann petang.. Kami makan rojak tp xdela best sgt...biasa2 aje...


Sebelum tu pada paginya kami ke Sg Tua Ulu Yam utk mandi manda dengan along & khani bersama keluarga masing2.. Sebenarnya dari penang sebelum balik gombak lagi incik hubby mmg nak sgt mandi sungai.. Dah lama gak tak mandi sungai ni... Dulu ada 2-3 kali gak kami bertandang ke sini...

Lepak-lepak makan keropok... beli nasi lemak 10 bungkus.. along bawak pasta goreng...

bestnya makan sejuk2...

errkk.. besarnya mak ngah dari pandangan belakang.. hahaha

along sedang menikmati nasi lemak...

fateha mula2 takut2 nak masuk air.. pastu enjoyy!

incik hubby makan nasi lemak dua bungkus!!


Pada hari Ahad sebelum tu pulak.. sebenarnya ada jemputan kenduri adik ipar along di rawang.. tapi disebabkan tiap2 kali bali gombak mesti ada jemputan kenduri so hubby cakap nak pergi somewhere else rather than pi kenduri.. (sori yer along).. so setelah memikir2 kami pun decide nak bawak eryna pi zoo negara... maklumlah eryna tak pernah pi zoo before this... Ok bayaran untuk masuk zoo sudah sgt mahal iaitu RM30 utk dewasa dan RM6 utk kanak2 antara 4-12 thn. Fuhh.. mahal giler... 


Baju eryna beli kat zoo negara...

Sehelai bulu burung botak..

eryna enjoying our trip to the zoo...

Eryna makan aiskrim kat zoo... yummmyyy

Cookies & cream ice-cream... dulu kat new zealand selalu makan..

beratur tunggu train... train pun kena bayar RM3 utk dewasa dan RM2 utk kanak-kanak.



Abang Aliff pegang tangan eryna..

Aliff bagi makan lembu.. huhu.. kat kampung dulu lembu dihalau.. kat zoo lembu pun kena bagi makan.. haha...

Me at taman rama-rama... hehe..kagum tgk rama2 kat sini...

tu  dia rama-rama...

happy girl walau pun sekali sekala kena gak dukung.... penatt...lupa nak bawak stroller...tinggal di penang..

rama-rama terbang di atas bunga..

Monyet-monyet kiut... mummy, aliff & luqman..

papa, aliff & luqman layan penat kat rumah Ape..

Bergambar dekat unta... yina kakuttttt!

Atas train... hehe...

Harga bayaran nak masuk zoo... Yang nak beli tiket jer kena beratur.. jgn lupa bawak kad pengenalan dan mykid.. tapi hari tu mykid tak diminta pula... mujur...huhu.. kalau tak jenuh...

Ok itu sja cerita balik kampung kami.. dan entri ini adalah terbalik sebab aku upload gambar ke blogger guna fon...so gambar yg upload mula2 adalah pada hari terakhir... biarlah... haha...

~mel
kata eryna... zirafah tu... ajifah....

Selasa, 5 Februari 2013

Merapu jer...

Tak de ape nak cakap sebenarnya.. huhu.. penat balik kerja.. hari ni balik kerja masak ikan siakap stim.. belum makan lg mata aku dah stim semacam...

Nak tengok tv pun xlarat walaupun dari atas katil & di depan mata... huhu,,,

Isnin, 4 Februari 2013

Bukit Kayu Hitam & Danok....

Hari Sabtu aritu.. kami ke Bukit Kayu Hitam & Danok... incik hubby dah lama nak jalan2 ke sana... actually since last week dok cakap nak ke sana tapi sebab masa agak suntuk then aku pun terlupa... Tetiba mlm sabtu hubby cakap jadi ke nak pi BKH tu.. ehhh.. rajin bebenor hubbyku ni nak berjalan... Aku on je laa.. So pagi2.. xde la pagi sangat.. dekat pkl 11 baru gerak dari rumah.. Sampai BKH dalam pkl 1.. tengah panas terik.. kepanasan di sempadan dgn kepanasan di Penang adalah jauh berbeza ok! Last aku ke BKH dan Danok pada ujung tahun 2009.. lepas tu mmg tiada lagilah ke sana...

Dah sampai bukit kayu hitam.. kat sini mmg xde ape2 sangat pun.. Sampai2 kat sini mmg dah nampak kereta2 besar bercop thailand.. hihi... 

bak kata makcik sebelah rumah.. incik hubby ni cam nak pi mancing... huhu.. pagi2 makcik sebelah dah menyapa.. nak ke mana tanyanya... bila ckp nak gi BKH & Danok.. bising la dia.. tanya awat tak cakap awal2.. boleh ajak ramai2 pi.. dllg.. aku just cakap.. err.. makcik kami ni pi tak de rancangan pun.. just tetiba jer... actually aku dah lama xborak dgn makcik sebelah rumah tu... since peristiwa aku kena sergah dak dia kat pintu belakang tu.. lepas tu tak bertegur sapa sangat pun... tetiba ntah camne last week aku mood tgh baik time nak gi kerja nampak dia kat depan rumah... aku pun tegur...."Makcikkkkkk.... siapkan cucu gi sekolah ke.... " Lantas bertalu2lah dia jawab.. lepas tu... haaa... baru lah dia nak bertegur sape dgn aku & hubby semula... hahaha.. layan jer laa.. org tua...kan..

Dah sampai ke Bukit Kayu Hitam... Sampai2 di Kompleks Bebas Cukai Eryna pulak membuang... so masuk2 terus gi toilet... pastu xde jalan sgt dlm tu.. terus pi tempat coklat... dah jumpa coklat biasalah.. rambang mata... beli habis duit seratus lebih.. huhu.. melampau betul dgn coklat...


Mula2 ingat nak jalan kaki je masuk Danok.. sebabnya walaupun dah tau kena bawak geran kereta utk bawak kereta masuk dlm.. tapi geran tinggal kat ofis.. malas la nak pi amik.. so ingat nak jalan kaki jer... dah jln separuh jln tetiba kami pusing balik.. hehe.. amik teksi... RM15 dekat deh tu... huhu.. sampai kat imigresen thailand kena bayar RM1 sorang... korupsi masih sama seperti aku dtg tahun 2009 dulu... time tu masih aku ingat ada org gitau mesti letak singgit dlm passport kalau nak cepat.. tp kitorg tak letak... tp skrg ni dgn muka tak malu imegresen tu mintak dan amik tanpa resit.. cess cess cess...


Dari awal dah pesan kat org teksi tu nak cari kedai makan muslim.. so dia terus bawak kami kat kedai ni... haa... apa lagi.. cari makan dulu.. maklumlah dah petang tak makan lagi....


Kami makan kat Kedai Mak Jah... Kebnyakan org kat sini boleh berbahasa melayu.. so tak dela susah sgt nak berkomunikasi... duit malaysia pun diterima..tak yah susah2 tukar duit.. walaupun kat rumah aku ada duit thai.. terlupa nak bawak... belasah duit msia aje laa...

Air feveret aku... air kelapa muda fresh...

Pergghhh.. sedap korek2 isi kelapa...

Tom Yam kaw kaw punya.. sgt sedap.. rugi kalau tak try... _ ulam-ulaman yang tak pernah aku jumpa.. sedap lak tu..

Hehe.. kalaulah dapat motor ni kat aku kan best... incik hubby tak percaya yg aku pandai bawak motor... dulu2 motorlah alat transportation yg utama... ke sana sini bawak motor jer... skrg ni nak bawak motor pun mungkin dah gabra.. huhu

Pekan Danok..kecik jer.. bawak motor xyah pakai topi keledar dan perempuan biasanya duduk dgn sopan jer... :D

Dalam 7e di Danok... barang memang jauh lebih murah kat sini walaupun dalam 7e. Sempat aku beli buah dokong dengan harga seringgit sekilo jer... huhu.. puas makan...

Incik hubby bawak beg aku.. hahaha.. cam org tak betul jer bawak beg fancy...

Dah berjalan kat Pekan Danok yg panas giler tu... barulah jumpa toilet... hahaha...ntah berapa botol air yg kami minum...

lepas kluar dari imigresen thailand...


check pasport utk masuk msia semula... jgn lupa lepas tu kena bayar tol RM3 yer.... oleh sebab dah beli coklat awal2.. mmg cair ler coklat dlm kereta... huhu

Dlm perjalanan balik ke Penang... sampai pun matahari dah terbenam....





~mel
Penat jugak jln2 simple gitu... :P