Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Khamis, 27 Mac 2014

Beethoven's Fifth...




Mana yang capik datang berpimpin, yang buta datang bertongkat, yang kurap mengekor angin yang pekak leka bertanya.... Begitulah aku ibaratkan situasi ketika aku ke Sydney Opera house untuk menyaksikan persembahan Beethoven's Fifth...

Kejadian ini berlaku pada hari last day kami di Sydney.. checkout apartment 11.30pg sedangkan flight kami pkl 9.35 mlm... Nak bershopping beg dah sarat dgn brg.. So kami berdua end-up beli tiket persembahan Sydney opera house bagi menyaksikan Konsert beethoven's fifth.. Aku bukan la minat sgt nak nengok konsert ni tapi teringin nak menyaksikan persembahan dlm sydney opera house sebenarnya... Nak mengalami sesuatu yg baru.. So kami pun beli tiket paling murah which cost us AUSD39 iaitu lebih kurang RM120 seorg.. Itu yg paling murah... Lokasi tempat duduk paling atas sekali.. Paling jauh dari pentas huhu... Dan tak dpt duduk dgn my fren sama2... Random seat.. Huhu.. Tak kisahlah as long as dpt tgk.. 


So inilah buku tentang persembahan Beethoven's fifth tu.. 


Sejam sebelum persembahan kami dah ada di sydney opera house utk ambil tiket... Bila menunggu tu kami perasan ehhhh... Awat semua yg nak menonton ni tua2 belaka..huhu kebanyakannya senior citizen.. Siap dibawa dgn bas khas... Ada yg bertongkat.. Dah tak larat jalan pun ada... Yg brpimpin.. Memang tua2 belakala..semua jenis2 dah pencen ni.. Yg muda2 sikit ada sorang dua tapi pelancong mcm aku dan kawan aku... Huhu.. Tu yg aku katakan.....yang capik datang berpimpin, yang buta datang bertongkat, yang kurap mengekor angin yang pekak leka bertanya... Mcm pepatah dulu2.. Huhu.. Sebijik macam tu..

Yang aku peliknya.. Diorg ni mmg tak makan kat rumah agaknya.. Cafe di luar auditorium persembahan tu dibuka before konsert dan penuh semua org makan... Oleh sebab kami pun lapar xlunch belilah jugak vege sandwich seperti di bawah... Harganya AUSD7.99 kongsi duaorang... 


Selsesai makan kami pun berpisah... Aku kena masuk pintu 7 sebelah kiri, my fren kena masuk pintu 4 belah kanan.. Jauh tu... Bila aku masuk.. Wahhh suasana macam di bawah.. Masih kosong tapi ruangnya besar giler... Huge auditorium... Boleh memuatkan lebih 1500 penonton.. giloo!!

Kat atas gambar semasa masih kosong dan kat bawah gambar time dah penuh... Mmg penuh tempat duduks emuanya.. Mcm tak caya.. Agak2 nya org tua kat sana xde kerja lain.. So nilah hiburan diorg.. Yelah kalau kita pakcik2 makcik2 berpakat2 ke masjid surau... Diorg nak gi mana?? 


Persembahannya... Ok.. Sgt best laa... Walaupun ada time2nya aku tersenguk2 jugak.. Hahaha.. Bila aku observe org kat tepi2 aku mmg masing2 konsentrate... Huhu.. Agak2nya aku sorang tersenguk2 kot.. Tapi ada persembahan dari pemain violin terkenal perempaun.. Karen Gomyo... Dia nimmg superbl la solo dia... Time tu aku konsentrate.. Hihi..


Sempat selfie dlm auditorium tu.. Sebenarnya xleh ambik gambar tp curi2 lah... Nampak aku dok belakang sekali.. Huhu dah xde org kat belakang.. :P


Konsert tu lebih kurang 1 jam 45 minit... Satu pengalaman baru utk aku.. Yang penting aku belajar banyak perkara ttg budaya mat saleh... Tak sangka begini sambutannya.. Ish ish ish.. Kalau UAI boleh buat ceramah dlm Sydney Opera house ni pun bagus... :D



Sempat ambik gambar buat kali yg keberapa belas kali ntah kat luat SOH masa lepas tgk konsert beethoven's fifth tu..



~mel
Kalau nak tgk sikit konsert ni... rujuk kat bawah :P







Tiada ulasan:

Catat Ulasan