Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Khamis, 16 Ogos 2007

Dugaan buat insan...

Salam untuk semua..

Seperti biasa pagi-pagi begini rutin mel apabila sampai ke pejabat seperti hari2 bekerja biasa… bukak komputer Mac Mel yg tak pernah Mel switch off. Sambil menunggu laptop Mel dibuka, biasanya Mela akan check email terutama email kerja. Kalau tiada email yg perlu di respon, sambil2 minum pagi, Mel akan browse internet.. baca blog orang lain.. sambil mengunyah apa2 yang patut.

Selain dari membaca blog kawan2 Mel, satu aktiviti Mel adalah berkunjung ke blog faizal dan baca blog org lain yg ada link dari blog faizal tu. Hmmm… salah satu blog yg mel suka baca adalah blog Kassim Selamat (http://kasim8888.blogspot.com). Bagi Mel.. bila mel baca blog ni sedikit sebanyak keinsafan menular dlm diri… sebabnya blog ni menceritakan bagaimana pengalaman seorg insan yg dilahirkan sempurna, hidup senang & berkeluarga.. akhirnya ditimpa sakit yg menjadikan beliau seorg yg kurang upaya.. bergantung kepada isteri dan anak2 untuk kehidupan seharian. Sebenarnya secara tidak sengaja Mel jadi addicted membaca kisah beliau… tak pernah lupa untuk meninjau..membaca pengalaman… kadang2 sedih..kadang2 lucu..

Pagi2 ni.. bila masuk ke pejabat.. tengok2 ada posting terbaru kat blog En. Kassim… hmm.. tajuknya.. Suratan Hidup.. Selamat Tinggal… bila Mel baca terus berlinang airmata Mel.. terasa amat sedih.. walaupun ringkas tulisannya.. cuma menyatakan beliau tidak akan update blog lagi… kerana sudah kehabisan cerita untuk dikongsi bersama.. hmm… ada getar dihati Mel.. terasa macam ada kehilangan.. tak tahu mengapa.. walaupun sememangnya Mel seorg yg sensitive tapi sukar juga bagi mel bersedih bg org yg Mel tidak kenali… tapi kali ni.. terasa kesedihan yg menular dlm diri…

Walau apapun… dari kejauhan ini Mel ingin mendoakan semoga insan itu terus tabah mengharungi dugaan dari Allah dan semoga setiap penderitaan yg dilalui akan berlalu.. insya allah.. Juga ingin Mel nyatakan kekaguman Mel terhadap isteri En. Kassim yang tidak jemu2 menjadi jururawat suaminya.. terdetik dihati mel, kalau mel berada ditempat dia… mampukah mel berbuat sedemikian?? Apa2 pun, Mel berdoa semoga dikurniakan hati semulia hati isterinya.. kagum mel dgn ketabahan & keikhlasan hatinya…


Hmm…. tiba2 keinsafan dtg…. Kita tak tahu apa yg akan kita tempuhi dimasa akan dtg, namun dipanjatkan doa semoga apa2 jua dugaan yg bakal ditempuhi mampu kita hadapi dgn sebaik mungkin.... walaupun diri Mel sendiri pernah menghadapi dugaan kesakitan & kehilangan dan waktu itu Mel rasa seperti sudah berat sgt tanggungan yg Mel hadapi.. tapi sebenarnya ada insan yg lebih berat dugaannya dari apa yg pernah Mel alami...

Teringat kata2 Faizal pada Mel tak lama dulu… DIA takkan bagi kita dugaan yg kita tak mampu hadapi... hmm.. benarkan...


Mel~~
bersyukur dgn apa yg ada... insya allah

Sayu jer dengar lagu nie...

Broery Marantika - Selamat Tinggal (Pamit)

Ijinkan aku pergi
apa lagi yang engkau tangisi
semogalah penggantiku
dapat lebih mengerti hatimu

memang berat kurasa
meninggalkan kasih yang kucinta
namun bagaimana lagi
semuanya harus kujalani

selamat tinggal
kudoakan kau selalu bahagia
hanya pesanku
jangan lupa kirimkan kabarmu

bila suatu hari
dia membuat kecewa di hati
batin ini takkan rela
mendengarmu hidup menderita

sayang, walau kebersamaan kita hanya sesaat
namun kau tetap bagian dari jiwaku
kuiringi kepergianmu dengan ikhlas hati
semoga kelak kita dapat bersatu lagi..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan