Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Sabtu, 18 Ogos 2007

Pensyarah?

Today i went to a friend's house (a kakak) for lunch. Hari ni kakak tu jemput kami yg pompuan bujang2 aje utk lunch kat rumah dia.. bersempena dgn one of my friends (kakak juga) yang akan balik ek Malaysia hujung bulan ni kerana dah abis pengajian. Jeles lak plak Mel bila dengar org dah nak balik Msia, dah submit thesis.. dan abis oral exam.. aduss.. time mel lambat lagi. Separuh jalan pun belum ikutkan.. masih terhegeh2. Yang kelakar nyer, org yg nak diraikan boleh lupa ada jemputan makan hari ni, yg kuat2 makan cam Mel awal2 lagi dah dtg. So, terpaksalah menunggu sehingga dia dtg. Sabar je. Mujur lah tuan rumah cakap.. makan la dulu.. hehe..jadi tak de tension menunggu dengan kelaparan.

Anyway, since bercakap pasal habis study, biasanya kawan2 Mel yg abis study ni akan balik ke Msia.. dan biasanya diorg (termasuk Mel dedulu) disponsor oleh universiti2 kat Msia. So, balik2akan jadi pensyarah di universiti mana2 la. As for myself, dulu mmg sama macam org lain.. under government sponsor, tp after Mel terpaksa suspend study for lebih 7 bulan (sbb sakit), Mel sambung dengan perbelanjaan sediri. Nak cerita detail what happen.. complicated sgt. But skrg ni Mel terpaksa tanggung sendiri segala expenses kehidupan & study.. which is buat masa ni alhamdulillah masih termampu tanpa menyusahkan keluarga Mel.

So, berlainan dgn kawan2 yg lain yg surely balik ke Msia utk berkhidmat sbg pensyarah, Mel myself berada in a flexible position. Depends la.. hajat hati nak bekerja di sini, tp.. wait n c laa.. . Kalau Mel under government sponsored dulu mmg sah kena balik. Actually bukan apa, malam ni tetiba teringat ada seseorg pernah cakap pada Mel... a few weeks back... katanya.. dia tak boleh meneruskan ukhwah dgn Mel kerana mahu menjaga kedudukan beliau sebg isteri pensyarah... hmm... Bila mel fikir2 balik.. bukankah Mel yg sepatutnya berkata... "Aku tak boleh kawan dgn org itu atau org ini... sbb aku telah hampir bertaraf pensyarah??" Tapi rasanya Mel bukan org yg macam tu..insya allah. Bagi Mel.. mel kawan dgn semua org... tak kisah siapa pun... abg2 ke.. kakak2 ke.. adik2 ke.. as long as tidak melepasi batas2 yang sepatutnya.. Yang penting Mel suka berkongsi pengalaman tak kira dgn sesiapa saja..

Terkilan juga sebenarnya bila alasan sedemikian diberikan. Kalau dikira kedudukan sbg pensyarah.. rasanya Mel ni mmg hidup di dalam lingkungan masyarakat academician sepanjang hidup Mel. Ibu Mel bekas seorg pensyarah... hmm.. dan rasanya Mel tahu batas dan adab utk menjaga kedudukan soerang ibu yg bergelar pensyarah.. which Mel rasa ibu Mel tak pernah mengagungkan taraf dia yg bergelar pensyarah. Rasanya ibu Mel adalah the most humblest person dan tak pernah sekali dia membezakan diri dia dan org lain. Sesungguhnya Mel kagum dgn my mum, berkawan dgn semua org, sehinggakan kdg2 org lain tak tau yg ibu Mel bekas sorg pensyarah universiti.. and I wish that would be able to follow her foot-step dan terutamanya dgn tidak memandang rendah terhadap org lain....



Mel~~
Rindunya kat mama....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan