Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Sabtu, 16 Januari 2010

Pokok & ikan..


Pokok & ikan.., originally uploaded by melati.a.

Salah satu projek kat rumah skrg ni adalah bercucuk tanam.. Aku mmg
minat pokok hiasan keladi.. Dulu guna gel tapi xberapa pandai
kaedahnya.. mati keladiku.. Tapi kali ni try kt pokok kecik baru hidup
lama.. Dah tau pasal ape dulu mati pokoknya..

Anyway pokok keladi besar ni konon2 hari tu aku masukkn dlm air utk
bersihkan akar sebelum diletakkan gel. Mmg akar pokok ni wajib bersih
tanpa ada saki baki tanah kalau nk ganti dengan gel.. Waktu buat tu
kemalasan menjelma, jd aku fikir biarlah cik keladi ni dlm air dulu &
akar tu aku bersihkan later2 lah..entah mcm mana satu hari tu aku &
hubby ke kulim.. Tetiba ternampak satu kedai ikan kat lunas just
before simpang ke hiway BKE.. Hubby ckp.. Jom sggh.. Aku ckp ok jer
coz mmg ada niat & gtau hubby nk bela ikan kt umah..

Tgk punya tgk.. Last2 xbeli apa2 melainkan seekor ikan pelaga berharga
2 inggit. Hubby siap tnya tokey kedai.. Ada mknn ikan tu x? Org tu ckp
xde.. Alahai.. Sampai kt umah aku tnya hubby.. Err.. Mana nk letak
ikan ni.. Dia ckp sementara waktu letak dlm balang pokok keladi aku tu
la.. Balang tu pulak aku letakkn kt atas rak batu dlm bilik air.. So
bermulalah hidup baru ikan pelaga di dlm balang pokok keladi ku..

Yang bestnya bila aku tanya hubby.. Bang.. Ikan ni tak makan ke? Dah
lama beli berminggu2 tak pernah aku tgk hubby beri ikan tu mkn..
Jawapan hubby adalah.. Ikan tu makan dari pokok keladi aku tu..
Nampaknya setakat ni pokok keladi tu akan ditemankan ikan pelaga laa..
Nak bubuh gel kang mati terkangkang la pulak si pelaga..

Huhu.. Anyway.. Pelaga ni cantik plak aku rasa. Warnanya kebiruan..

4 ulasan:

  1. dia ckp nk mkn burger la pulak.. asyik mkn akar keladi jer..

    BalasPadam
  2. best jek ngok..sy pon bela ikan pelaga gak...

    BalasPadam
  3. Kat mana nak dapat keladi air tu ek?

    BalasPadam