Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Sabtu, 22 November 2008

cerita..

Adehh.. mmg tersgt busy sampai xter update blog walaupun dlm kepala ni ada macam2 nak tulis..

so.. buat summary je la..

1. berperang dengan lipan..
~ masa tu tgh nak masak nasi goreng utk mkn mlm.. angkat je chopping board kat tepi dinding dapur.. muncul lipan besar.. berlingkau.. aku ni kalau lipas ke..katak ke.. bole lagi kawal perasaan.. kalau tikus ke..lipan ke.. ulau ke.. berdegup2 la jantung.. gi masuk bilik kat pc nak mintak tolong kaedah pemusnahan.. tgk2 ada pertnyaan.. makan ape malam ni?.. huhu.. dlm ati ku cakap.. kalau aku tak musnahkan lipas tu, tak makan ler aku malam nie... bila aku tanya apa aku nak buat.. dia cakap.. katok!.. errr.. besau lipan tu.. takut aku.. pastu dia cakap lg.. katok jer!.. aku pun gi dapur.. cabut batang kepada penyapu.. dan start kerja mengatok.. adeh.. bila katok sebelah.. sebelah lg putus.. laju jer lari.. adeh... tryla katok ekor lg sebelah tu.. akhirnyer berjaya.. haaaa... legaaa.... dapatla aku masak nasi goreng kampung utk makan malam mlm tu... huhu..

errr... adakah katok sama dengan ketuk?? hancur lipan kat bawah ni kena katok!! (sori gambo xclear..huhu)



2. Induksi Khusus..
~ Aku terpaksa hadir kursus induksi khusus universiti.. mujur dpt exemption utk induksi umum.. 2 hari dalam dewan kursus tu mmg mati kutu.. kejab browse twitter dlm pda.. kejab tgk fb.. since tukar digi ni tak dpt lg configure nak check email ada2aje dari pda.. gmail dapat dah.. sambil2 kursus (aku & salmiza ~ dok blakang sekali).. berborak pun ade. Mana taknyer..yg dok satu meja kat blakang ni semuanya geng satu kelas bahasa melayu maju.. huhu.. jd mmg dah kenal satu semester.. jd nak ilangkan mengantuk masing2 buat lawak bodo kat blakang.. nak nyer time ceramah bahagian sukan.. boring betul.. ada ke patut peceramah tu mintak sorang2 perkenal diri dan ceritakan pengalaman bersukan masing2... jenuh.. dlm dewan ada more than 70 org.. ape lagi.. we all kat blakang buat ceramah lain..+ sessi amik gmbr.. itu belum masuk yg buat aktiviti berjalan kaki balik ke opis secara senyap2.. tp aku tak laa.. stay sampai abis.. :P

3. Kampus sejahtera..
~Time induksi first sesion cerita pasal kampus sejahtera.. kat usm ni kalau beli makanan xde guna polistrin, sume guna eco freindly package.. atau kertas bungkus makanan.. beli minuman xde straw.. beli nasi bungkus pegang sendiri je bekas nasi tu xde plastik (kalau bole bwk bekas sendiri).. tingat lak aku last week aku nak tapau nasi campur kat cafe bakti.. bila nak tapau tgk xde bekas @ kertas bungkus nasi.. aku pun gi kat kaunter tnya.. kak.. ada kertas bungkus x? kakak cafe tu cari kat dlm kaunter dia..adala sehelai yg dah berlipat2 dtg dari mana tah..terus bg kat aku.. dia cakap.. ni je yg ada dik.. aku pandang dia& cakap takkan nak guna yg ni.. tah bersih tah idak.. tetiba aku terpandang eco-friendly package kat tepi kedai dia tu..aku tanya la..yg tu tak boleh ke? bole ke dia cakap.. itu utk kegunaan kitorang jer.. time tu aku dah bengkek.. aku ckp.. xpelah sy xmo beli.. pastu aku sound dia.. kak.. layan lecturer cenggini ke? Dia pandang aku dgn terbeliak bijik mata dan tanya.. awak lecturer ke? Aku selamba kuarkan kad staf tunjuk kat dia.. dia pandang aku sambil cakap.. err... xpe xpe bole guna eco friendly package tu.. aku terus blah!

Actually aku geram.. semua nak kampus sejahtera utk kesejahteraan alam sekitar.. tapi sejahtera kah kampus ni kalau ada diskriminasi dari segi atitude? sejahtera ke tu? kalau muka kita cam student terus dianggap low class anggota masyarakat kampus sejahtera.. patut ke? patutnya tak kira siapa.. layanan mesti serupa.. kata nak jadi KAMPUS SEJAHTERA.. musti sejahtera semuanya!

Dan sebab kampus sejahteralah aku diserang lipan kat umah mlm tu.. kat area umah aku ni mmg berjenis2 haiwan @ serangga bole dijumpai... nyamuk pun banyak! biawak sentiasa tersenyum menanti di depan pintu!...



mel~
ape2 pun.. i love usm.. :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan