Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Jumaat, 5 Disember 2008

Bengkel..

Huh.. tensen sungguh.. tetiba sedang dok planning nak pindah.. dapat memo kena pergi Bengkel Peperiksaan di Paradise Sandy Beach -28/28/30 nov.. Aku ingat bole la hujung minggu aku berkemas-kemas barang after pindah dan sebelum berangkat ke nz.. Aku siap gi jumpa secretary boss tanya prosedur kalau xdpt pergi.. jawapan dia.. u org baru, u mesti pergi.. So, what else.. aku tersenyap dan terpaksa la pergi...

Hari Jumaat tu.. check-in hotel pukul 2.30ptg hingga 5.00ptg. Pagi2 Jumaat urusan pindah rumah still belum selesai... boss nak balik kl pukul 1.30 tghari, brg ada yg belum settle, nak cari hos pjg utk washing machine dllg. Tergesa2 jugak pg tu.. Pagi tu kami bfast kat restoran Subaidah dalam USM.. boss makan nasi kandar utk bekal smpi ptg.. aku makan tosei feveret aku.. huhu..

After hantar boss balik.. aku singgah ofis kejab.. cari dokumen ape2 yg patut utk gi bengkel exam.. pastu balik umah usm.. pack baju utk bermlm di hotel. Then aku gi umah baru kejab hntr ape2 yg patut.. tgk2 dah dekat pukul 5. Adehh..aku dah lambat. Cepat2la aku bertolak ke hotel tu.. mujur tak sesat.. mmg xpernah pergi hotel tu.. haru betul.. smpi2 kat depan hotel nak park kereta tgk sign "car park full".. pakcik jaga carpark tu siap sound. "dik, parking dlm semua penuh dak org usm.. 40 org dtg dgn 40 bijik keta!" Ler.. abis takkan nak berkongsi kereta plak.. Pakcik tu ckp kat aku.. ada parking jauh sikit sebelah Dalat School yg terletak sebelah hotel tu.. parking tu cam padang.. Aku pandang muka pakcik tu dan cakap.. pakcik jauh tu.. nak angkut beg lagi... pakcik tu sound aku lak.. alaa.. bukannya jauh sgt pun.. tak kuar peluh pun jalan dari parking kereta tu.. So, aku malas nak argue.. aku pun pergi la ke kawasan padang tu.. horror jer aku nak park kereta kat situ.. tp tak de choice.

Hampeh sungguh.. dah ler beg aku berat.. dgn bwk sport shoes utk Tarian Poco-poco.. huhu.. rupanyer jauh parking tu dari hotel.. panas terik lak tu.. hitam aku kejab.. :P. Sampai2 kat lobby check-in - tgk roommate lom check-in lg.. dah agak dah sure aku terlepas sesi pengenalan 5.30.. Tapi aku gi jugak jenguk kat tmpt wat sesi pengenalan tu.. kat dewan tu tinggal berapa kerat je umat manusia.. tp makanan ada banyak.. huhu.. so aku gi makan je la...:) anyway bukan aku jer yg lambat...yg sampai awal ke situ mmg sikit jer.. dan lepas2 tu aku dah tau semua kat depatment aku jenis tak ikut time..huhu.. kalau aku gi awal pun xde maknanyer tercongok2 sorang2... ade ke patut cam tu..

Anyway bengkel exam ni sebenarnya utk memurnikan soalan peperiksaan bg department aku.. which p&c la nak citer lam blog.. tapi banyak la yg aku belajar secara generalnya.. iaitu:

i. Aku ni cam lalang kat dept. aku..mentang2 aku sorang jer org IT, derang main campak aku mana2 course jer.. jd utk bengkel ni aku diletakkan dlm kumpulan orang sains.. manalah aku faham soklan exam derang.. so aku dengan bangganya meng offer diri menjadi jurutaip di komputer, membuat segala urusan komputer & akhirnya menjadi tukang tunjuk kat skrin komputer bila ahli kumpulan mempresent..huhu..

ii. Aku belajar jadi berani.. yess..! Selama ni aku takut sikit sbnrnyer nak bersuara kat dept aku..maklumla aku org baru.. yg senior2 bertaraf Professor + Prof Madya ramai.. tp kali ni mmg aku sah start bersuara menyatakan ketidak puas hatian aku... so.. it end up aku selalu angkat tangan menyatakan pendapat.. which makes me feel good... huhu..

iii. Org lama2 kalau kenal dgn lebih dekat mmg bagus.. dpt tolong aku.. mcm room mate aku.. selama ni aku segan + tak berapa kenal.. maklumla ofis dia kat bangunan lain.. jumpa bila ada meeting jer.. tp dia pengerusi rancangan pra-sekolah.. huuu.. mmg xde kena mengena ngan aku.. Tapi since dia jd room mate sehari aku kat hotel tu.. mana2 dia ajak aku pergi.. dan bila aku bersuara menyataka ketidak puashatian aku kpd apa2 perkara, dia akan bgn sokong.. huhu.. dan after bengkel ada satu projek yg aku dan dia terlibat.. dia siap sms aku time nak buat kerje.. dan aku siap di opis dia buat keje sama2 dgn dia.. dan mcm2 dia ajar aku.. psl keje & psl berkerja.. which is good...

iv. menepati masa... yg ni aku rasa aku belajar perkara yg tak bagus... Punctuality mmg tak de.. contohnya aktiviti tarian poco-poco.. dlm schedule kol 6.45 pg.. aku dgn semangatnyer dah tercongok kat beach 6.45pg.. yg aku lihat 3 org pensyarah lama kat situ.. bila aku tanya.. mana organiser... derang ckp.. kita berpoco2 4 org jer la.. organiser mmg lom dtg... hampehh sungguh.. ada ke patut.. patutnya organiser dah siap awal2 b4 6.45pg tu.. ni kol 7 pun lom dtg.. kol 8 dah nak bfast..830 bengkel.. bila ke masanyer nak mandi, siap sume... tensen jer...

v. Staff sokongan - aku tak faham kenapa derang dtg sekali.. yg berbengkelnyer kami ni haa... derang dok bersaja2 kat blakang.. gi lunch cepat.. lepak2 kat beach.. sedangkan kitorg ni mandi pun macam ribut.. last2 baru aku tau.. bengkel ni just sampingan utk annual dinner sebenarnya..
kalau xbuat bengkel exaam ni xdpt ler budget utk stay kat hotel utk annual dinner... adehh.. ada ke patut..

Apa2 pun pindah sudah... bengkel pun sudah .. aku sampai hari ni rasa letih.. letih sgt..



mel~
ada cadangan nak wat bengkel lg.. aduss...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan