Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Ahad, 22 September 2013

Trip to Bandung

Last week 15/9 aku ke Bandung utk present paper di IMETC 2013. Biasanya kalau aku ke luar negara aku ditemani oleh incik suami tapi kali ni bila aku ajak dia ke bandung dia cakap malas la.. haha...sebab tempat perempuan shopping dia cakap... so aku tanya dia.. boleh aku ajak my sister Cik Jan tak? Dia cakap.. ok! So aku pun ajak ler my sister... bila dia minta kebenaran suaminya.. dapat gree light plak tu.. so dalam masa sebulan preparation kami pun berangkatlah berdua naik Air Asia ke Bandung. Ok... aku xde masa banyak nak berblog.. so here are the pics perjalanan kami 4 malam di Kota bandung...

 
di LCCT, Kuala Lumpur... bersemangat mak dara 2 org ni nak ke Bandung.. mula2 aku dah book flight dari Penang ke KL hari Ahad 15/9 tu... tetiba hubby cakap nak hantar sambil2 balik KL... So aku dgn suka hatinya dapatlah dihantar ke LCCT... hihi.. tiket Penang-KL sedekah je la kat Tony fernandez.. makin jadi millionnaire la dia...

Kami sampai di Bandung lebih kurang pukul 10 malam...  terus checkin Golden Flower Hotel, Jl. Asia-Afrika. Hotel tu mmg quite nice.. utk 4 hari tu aku bayar RM535.. iaitu lebih sejuta rupiah... haha.. tak ingat berapa exact amount... masuk2 bilik kami terus jer la zzz.... bandar bandung pun masa tu nampak suram.. kedai semua dah tutup...

DAY 1
IMETC 2013 & PASAR BARU

First thing first, so pagi2 aku terus menghadiri Convention IMETC 2013 tu.. dengar keynote speaker sejam & beberapa housekeeping, After dah tau bile kena present, aku pun naik atas ajak my sister pi jalan2 la.. apa lagi.. Lokasi Golden Flower Hotel mmg sangat bagus sebab hanya walking distance to Pasar Baru iaitu pasar bandung yg sangat fames... ala-ala pasar siti khadijah gitu... tapi pasar baru ni ada 12 tingkat mengikut kata penjual kat sana okey.. mmg gila kalau nak jalan... kami jalan sampai tingkat 6 aje.. dah tak larat..

      
Suasana di Pasar Baru... barang2 mmg jauh lebih murah dari Msia.. kalau nak beli kena tawar half of the price tau!!
Kain2 telekung dan kain sulam mmg mengagumkan terutama harganya... so terpaksalah sambar kan.. beli juga telekung utk eryna.. siap sejadah warna purple di atas, harga kurang RM30.. 

Setelah letih berjalan dan berbungkus2 barang dibeli, kami balik hotel hantar barang and then terus pi cari makan di kota Bandung. Jumpa beca, tanya mana tempat makan yg best, dia bawak kami ke restoran Ibu Imas... ok.. restorennya mmg unik dan harganya sangat berpatutan..

 
Atas beca di kota bandung... kereta mmg kena hati2 dengan beca2 ni sbb mereka sangat berani lintas jalan.. kami yg dalam beca sgt kecut peruttttt...!



Kat bawah ni restoram Ibu Imas.. makanannya memang jauh berbeza.. yg paling best kami order belut goreng... hahaha.. seperti gambar di bawah... ayamnya kecik2 dan belutnya panjang2... Ambal terung kecik2 tu mmg sangat sedap...
    
 posing depan restoran Ibu Imas.. Beca yg kami naiki tu tunggu kami sampai abis makan.. baik pakcik tu, dia cakap tak perlu bayar utk dia tunggu tp sebab kami kesian kat pakcik tu, kami sedekah 20ribu rupiah sebab tunggu kami makan...


DAY 2
IMETC 2013 & TOKO 3

Seawal 8.50 pagi aku terus ke Convention.. schedulenya aku present pukul 10.10pagi... org pertama setelah keynote presentation... alhamdulillah my presentation berjalan lancar.. Tu haa kat bawah tu dapat sijil penghargaan after presentation..Aku duduk di convention sampai pukul 12.30tghari... then aku cakap kat organiser yg aku nak naik atas ajak my sister makan... they all cakap tak perlu bawak my sister makan luar coz ada participant yg dah balik.. so my sister pun makan for free di hotel tu.. hehe.. alhamdulillah.. rezeki... After lunch kami lihat hujan renyai2.. tp hati semangat nak ke luar.. sebabnya... hubby kirim beli LEVI'S original? Hokeh! Mana mau cari.. setelah puas bertanya di merata2 tempat.. akhirnya tau lah tempatnya iaitu di TOKO 3... so kami ambil teksi ke Toko 3.. kerana suamiku tersayang... Harga Levisnya mmg boleh tahan... hampir separuh harga di Malaysia.. so aku rembat sehelai utk incik suami dan sehelai utk aku sendiri.. hehe..

   
Kat atas tu la kedai Levis.. aku sempat jugak rembat dua helai T-shirt Hard Rock Cafe original utk mamat2 rock kat rumah...huhu

Malam kedua ada anual meeting Persatuan teknologi Pendidikan Malaysia.. so aku joinlah.. pagi2 tu mmg ada diberitahu esoknya ada dianjurkan trip ke beberapa tempat di Bandung.. hehe.. sukalah aku & my sister..


 DAY 3
TANGKUBAN PERAHU, RUMAH STRAWBERRY, KG. DAUN & DAGO
Penganjur sediakan sebuah van besar dan 2 bijik Anaza utk trip ke Tangkuban Perahu, Rumah Strawberry dan Kg Daun... The trip was good and fun.. Enjoy je la the pics.. Cuma satu je la aku rasa bila pergi tempat2 tu.. terlalu ramai penjual yg macam memaksa kita beli barang... sungguh merimaskan sebenarnya... syukurlah kat malaysia xde cam tu.. huhu





 TANGKUBAN PERAHU
Sebenarnya hajat hati aku nak ke kawah Putih sebab khabarnya kawah Putih lagi cantik dari tangkuban perahu... tapi dah org bawak ke sini aku iktu je la.. kalau organiser tak bawak mmg aku dah berniat nak mencari sendiri transport ke kawah Putih.. Tangkuban perahu ni adalah lembah gunung berapi yg masih aktif.. baru2 ni kabarnya ditutup sebulan sebab ada tanda2 lava aktif..  nama tangkubah perahu tu adalah disebabkan rupa bukit sebelahnya yang macam perahu terbalik... alaa.. macam kat langkawi tu ada tasik dayang bunting disebabkan oleh rupa bukit macam org bunting... 

 
  me & my sister at tangkuban Perahu

 

 
 
Sampaikan dah dalam van pun dikejar penjual jalanan yg menjual macam2 barang souvenir... mmg sangat2 rimas dibuatnya..



 RUMAH STRAWBERRY
Dari tangkuban Perahu kami dibawa strawberry picking di Rumah Strawberry. Walaupun dah banyak kali strawberry picking tp aku mengada2 jugaklah kutip2 strawberry tu... dapatlah bawak balik strawberry fresh ke malaysia.. hehe..



 
 
 me, Dr. Rosnaini & Prof. Dr. Ana Donaldson

 KG. DAUN
Mula2 ingatkan apa kg Daun ni... rupa2nya tempat makan di bawah panorama alam semula jadi.. memang sgt mengasyikkan makan di sini. Makanannya pulak pelik2...
 


 

Dari Kg. Daun kami balik hotel... oleh sebab baru pkl 2.30 gitu dan kenderaan yg disewa masih ada.. kami diberi pilihan nak pergi ke mana2 tmpt yg kami nak.. sebab ada 3 kereta kan.. so ada dua org minah ni ajak kitorg pi Dago naik Avanza (Avanza tu ada driver lah yer - bukan kami drive)..  So kami berempat ke Dago utk ke Factory outlet Store.. Sebelum sampai ke Factory outlet, driver berhenti di Kartika Sari.. Kartika Sari ni macam bakery dan sangat fames dgn pelbagai jenis brownies..  So terpaksalah aku shopping kan.. utk merasa.. :P. bagi aku factory outlet tu tak de lah menarik sgt.. tp sempatlah aku grab baju eryna sehelai dua..huhu

 


 
On the way kluar dari kartika Sari ada pulak mamat silver ni kat luar parking... hehe..



 DAY 4
BALIKKK!!!
Time to go home.. baru perasan airport bandung ni sangatlah kecik... fight pkl 10 pg.. pukul 9 baru imigresen nak bukak.. huhu.. anyway we had a good time in bandung.. tq hubby bagi kebenaran berjalan dgn my sister..  Lepas ni ke mana pulak yer?? Mungkinkah  Jaipur, India?? Wait n see... :-)


~mel
kawan2 bgtau diorg sempat usik hubby dalam meeting.. ooo.. gi Paris ikut.. gi Bandung xmo ikut.. hahaha.. betul ke incik hubby? :P


1 ulasan:

  1. Amboi Cik Jan, semangat eak ... Jaipur, India tu mmg sesuai ler ngan En. Pezal ...

    BalasPadam