Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Ahad, 18 Julai 2010

Caeserean...


Caeserean..., originally uploaded by melati.a.

Just nak share pengalaman di caeser tempohari.. the exprience was not a pleasant one, and sampai hari ni kesakitannya masih menular dalam badanku.. Ada org kata derang prefer bersalin caeser coz tak rasa sakit utk bersalin, cuma sakit selepas.. tp utk org yg emergency caeser mmg sakit sebelum dan selepas which is lg sengsara. Ada org ckp brsalin biasa lg ok.. entahlah.. up to individu punya perception..

Back to my experience melahirkan Eryna Zulaikha, baby yg aku nanti2.. Hari Khamis aku masuk wad, tak sakit & xde tanda apa2, just atas nasihat doktor aku perlu masuk wad sbb ada complication. Hubby temankan aku di wad sementara doktor jlnkan test + gitu gini.. Mula2 aku masuk wad kelas 1 bilik 2 org, then after a few hours nurse pindahkn aku ke wad kelas 1 bilik seorg mengikut kelayakan aku. Nurse siap gtau yg hubby boleh temankan aku semasa tggl di situ, bilik lain xleh.

Masa kt bilik 2 org tu ada sorang doc dtg, terangkan itu ini dan membuatkan aku & hubby terkejut dan upset. Bila dh pindah ke bilik sorang tu serombongan doc dtg, & hubby tanya mcm2 kt derang, and at last decision being made for caeserean section early friday morning.

Pendekkan cerita mlm tu puasa start pukul 12mlm. Awal2 nurse dah kejutkan utk mandi, drip dah start during the nite. But the nurse told me kalau ada emergency, my one will be postphone. Dalam pkl 8 camtu nurse dtg, siap2 kan aku, hubby @fullfilth pun dah standby. Masa nurse tolak ke dewan bedah.. hubby ikut, bila sampai satu corner nurse ckp kt hubby tunggu kt kerusi, xleh masuk. Aku cam terkejut, at least aku nk salam hubby dulu.. minta maaf dulu.. yg hubby sempat buat just lambai tgn.. & aku pandang gitu jer.. Masa tu perasaan bercampur baur.. Nak nangis pun ada.. takut mmg takut.. Tapi mmg rasa frust sgt sbb tak dpt cium tgn hubby b4 masuk dewan bedah.. dlm hati ckp.. ishh.. kalau lah jd apa2 tak sempat aku nak minta maaf pada suamiku. :(

Bila masuk dewan bedah yg sgtlah sejuknya aku menggigil2.. bila doc bius buka baju & nk inject ubat bius kt tulang belakang, aku mmg rasa ngeri sgt.. aku mmg tak suka tang dibius ni.. masa tu doc letak bantal kt depan aku suh peluk.. sakit gakla but sebenarnya ketakutan tu melebihi segalanya..

Bila dah bius terus rasa kaki kebas.. tapi dlm hatiku mcm2 fikir.. mcmmana la kalau bius lom function doc dh belah perut aku dllg.. masa tu fikiran fikir mcm2..Lepas tu terus tak rasa apa2.. aku pejamkan mata.. dlm hati rasa sgt takut.. tak boleh bygkan takutnya masa tu.. sbb kita dlm keadaan sedar.. dah la tu lampu bulat besar kt atas tu boleh nmpk reflection apa yg sdg dilakukan. Lagi aku seram.. so aku terus tutup mata.. dlm hati aku mengucap bnyk2.. apa saja ayat yg terfikir aku baca.. alhamdulillah masa tu aku dpt mengingat ayat2 dgn jelas.. masa tu terfikir jugak, syukur kerana Allah masih terangkan hatiku dlm keadaan aku ketakutan. Aku juga berdoa.. moga semuanya selamat dan aku masih berkesempatan bersua dgn suamiku dan insan2 yg aku syg. Juga aku berdoa moga babyku lahir dgn sempurna..

Tiba-tiba terasa bhg perut sebelah kiri ditekan2.. eh.. boleh rasa lak, tak lama lepas tu kedengaran suara baby menangis.. tak henti2.. Ya Allah.. babyku dah keluar.. aku hayati tangisan baby dgn penuh kesyukuran. Last2 aku ditepuk.. aku buka mata, seseorang menunjukkan baby ku yg sedang menangis.. dgn tag warna pink ada nama aku.. dan diapers dibuka.. aku dpt tgk.. Ya Allah.. doaku dimakbulkan.. baby girl.. aku bersyukur.. Bila org tu bawa baby pergi, aku tgk kt reflection yg prosedur mcm dah hampir selesai.. nmpk doktor2 tgh dok bersih2kan bhg badan & perut, walaupun aku tak rasa apa2 pun..

Lepas semua selesai, aku dipindahkan ke High Dependency Unit utk observation. Masa kt situ aku masih mamai tp bila nmpk muka hubby terus rasa lega.. aku tnya dia.. dah tgk baby? Dia ckp belum.. Tak lama lepas tu baru baby dtg.. keciknya baby ku.. baru 2.3kg.. Bila doc baby dtg check.. dua org sahkn jntg baby berdegup tak stabil, baby perlu buat ECG kt wad baby.. dipendekkan cerita, baby perlu tinggal di wad baby.. :( Tak sempat aku nk tgk baby betul2 lg.. :(

Bila aku dah balik ke bilik aku semula mlm tu, aku rasa sakit sgt. Kebetulan hubby balik umah kejab coz family hubby baru smpi dari Gombak. Aku sms hubby ckp cepatla dtg balik, aku tak tahan sakit.. tiga jenis ubat diberi pd aku dari jenis mkn hinggalah ke yg dimasukkan ikut belakang &"@?*% tp xmampu hilangkan rasa sakit. Bila gerombolan doktor dtg.. aku ckp doc.. aku tak tahan sakit.. tp derang ckp nnt bila ubat yg masuk ikut belakang tu dh meresap akan kurang sakit..

Tapi bila hubby sampai sakitnya masih sgt terasa.. Dia letak 2 kerusi tepi katil aku utk dia baring dan bila aku rasa sakit aku pegang tgn dia kuat2.. spjg mlm mcm tu.. mmg sakit sgt2.. xboleh tidur lngsg.. Dah pagi baru agak lega.. Bila nurse dtg pagi tu aku ckp.. aku kesakitan spjg mlm.. nurse tu ckp.. hmm.. mmg org yg macam aku akan mengalami kesakitan yg amat sgt berbanding org lain.. sbb apa tak perlulah aku tulis.. but barulah aku faham knp aku sakit sgt..

Pagi tu aku kuatkan smgt coz aku xdpt lg tgk baby aku dgn jelas.. so awal2 pg tiub kencing dah dibuka utk membolehkan aku naik ke wad baby melihat baby kesyganku dgn menaiki kerusi roda.. Walaupun sakit masih sgt terasa.. bila terpandang wajah baby.. hilang segala sakit yg kualami...

Itulah kan org selalu ckp.. walau mcm mana sakit sekalipun.. seorang ibu tu sanggup mengulanginya walau berapa kali sekali pun.. sbb anak itu adalah anugerah yg amat berharga dlm sebuah kehidupan berkeluarga.. Ibu sanggup berkorban apa saja utk anaknya.. walau apa yg terjadi..

Ya Allah.. aku amat bersyukur dgn kurniaanMu pada kami.. Alhamdulillah..

~mel
kesakitan masih terasa.. but it is worth it.. TQ hubby for all your support..

p/s hehe.. lenguh gak tgn menaip entry ni sambil baring, sampai nak abislah bateri iPhone ku dan hubby ku bertanya... tak abis2 lg ke mommy?? xkuar lg entry ni :P (sambil dia ngadap PC)

3 ulasan:

  1. congrats for new born baby mel.
    yup..for the rest of 2 years now on..
    mng akan ngilu kat c est tu .
    sometimes the rest of ur life.
    depend on ur body to adapt..
    btw,ayu dah 2 times c sect
    2nd time bru jer bulan aritu..
    now my princess dah 3 month.
    so far,the 2nd is more healing than the 1st one but sometimes the pain is more sharp tahn teh 1st one because rahim kena potong sikit sebab masa 1st c sect doc tak betul2 susun,then melekat dgn usus.
    hopefully you gain ur courageousness soon n have a chance to fully breast feed ur little one.
    that also can reduce ur pain faster.

    welcome to the world of motherhood.

    BalasPadam
  2. TQ sis... skrg ni mmg tgh fully breastfeed, smgt berkobar2 utk teruskan bila dah kerja nnt.. hopefully berjaya...:)

    BalasPadam
  3. Tahniah atas kelahiran baby mel. maafkan k.aida sb selalu x de waktu mel memerlukan teman. Maafkan k.aida krn menyepi diri. maafkan k.aida andai k.aida ada tersalah kata. Mel tetap di hati k.aida. waima kita tidak berhubung seakrab dulu. Waima kita sudah berbicara lain cerita. K.aida tetap sayang mel.
    Kita sama-sama kongsi pengalaman keluarkan baby ikut tingkap. Membaca tulisan mel menjadikan akak ngeri dan terasa sakit. entah bila fobia ni akan hilang.
    Tawakallah..moga cepat sembuh & semakin disayangi suami & sentiasa dirahmati Allah.
    Salam Ramadan dari selatan

    BalasPadam