Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Ahad, 12 Februari 2012

Madu itu pahit..

Cerita ni berlaku tak berapa lama hari tu.. may be dalam 1-2 bulan lepas.. dah lama nak cerita kat sini tapi tak berpeluang nak menulis disebabkan kekangan masa..

A few months back dalam bulan Sept/Okt.. aku & hubby pergi ke kenduri kawen one of my best fren yg satu pusat pengajian.. She is one of my best fren, one of the first person yg aku kenal since kerja di sini, ofis dia pun selang dua pintu ofis aku.. masa aku kenal dia, dia sdg ada problem dengan ex-husband dia dan at last thru proses mahkamah dia berjaya tuntut fasakh dari ex-husband dia. Ex-husband dia kawen lain so dia xnak bermadu. My fren ni seorg yg cantik, mmg lawa.. body pun boleh tahan.. pandai jaga badan dllg yg membuatkan kami dok pelik knp ex-husband dia nak kawen lain. Anyway.. mungkin dah xde jodoh...

Disebabkan my fren yg cantik & bergaya tu mmg ramai la lelaki yg mengejar dia.. ada suami org.. ada yg teruna dllg.. Tapi my fren ni bertegas.. dia xnak kawen dgn suami org dan jadi wife ke 2. So, setiap lelaki yg mendekati diberitahu lebih dahulu.. kalau suami org dia takkan layan. My fren ni ada cerita kat aku yg dia ada bf (after dah divorce tu la).. seorg jurujual kereta.. dia cakap this guy tak kawen lagi.. So aku pun bila dia cerita dengar je la kan.. dan kami (aku dan kawan2 lain) selalu tanya when dia nak kawen.. dia cakap macam2 problem pulak coz status dia tu menyebabkan keluarga si lelaki xsuka & mcm2 tentanganlah coz lelaki tu bujang. Anyway at last tiba2 dia announce dia nak kawen.. so mmg kami really happy for her sbb b4 this mmg mcm2 dugaan dia alami.. kesian betul kat dia..

After pergi ke majlis kenduri dia.. aku adalah blog kan gambar kami gi kenduri tu kat blog ni.. biasalah kan.. selalu gi kenduri aku blog gambar kami dan pengantin.. Setelah beberapa lama.. aku ni kan bila tidur laptop ada kat sebelah katil (masa kat rumah USM dulu, since pindah rumah sendiri laptop xmasuk bilik dah :P). So pada satu pagi, buka2 mata aku check email. Aku terpandang satu notification from flickr.. pada gambar yang aku post ke blog aku thru flickr iaitu gambar kawen my fren tu... Komen itu mengejutkan aku bila membacanya.. iaitu komen dgn seorg wanita yg menyatakan beliau adalah isteri pertama suami my fren.. yg kawen tu laa... bila baca2 aku terus gtau hubby.. bila hubby baca dia cakap.. err.. yelah kot..

Aku terus email kat that lady.. tanya macam2.. aku call my fren tanya gak macam2.. then aku buat conclusion.. yes.. the lady is (skrg ni was la..) the first wife of my fren husband. Ya Allah.. kesian sungguh kat my fren.. and kesian juga kat that lady. Aku tak salahkan the two ladies.. sebab? My fren ni sgt lurus orangnya.. lurusnya mmg tak leh cakap.. dia mudah percaya.. dan dia cakap dia percayakan husband dia dulu2 sbb setiap kali call tghmlm buta ke mesti that man jawab.. then since kawen her husband tak malu2 cium & peluk dia dikhalayak ramai.. which makes her feel sgt disayangi dan dicintai gitu. Dari isteri pertama, aku dapati perkara yg sama dilakukan oleh that man pada isteri pertamanya.. which is WOW!! Dia boleh buat gitu pd masa yg sama pd dua pompuan?? WOWWW!!

Satu perkara yg aku buat adalah walaupun aku berhubung dgn first wife tu.. aku tak gtau my fren apa2.. just semuanya aku simpan.. Sampai skrg pun nobody in my ofis know cerita ni. Disebabkan the first wife jumpa gambar kawen tu.. akhirnya they all bercerai.. my fren pulak mmg minta her husband sama ada pilih dia atau the first wife.. Sebab dia cakap dia dah gtau awal2 dia tak nak bermadu... End up the first wife dilepaskan..

Actually aku rasa sedih dgn cerita ini.. dua wanita diperdaya.. The first marriage of that man memang kenduri gila2.. the man anak somebody so kenduri they all pun siap jemput sultan. The man bg alasan kat my fren dia tak ceraikan the first wife sebab his mum suruh bayar balik all the expenses for the kenduri kawen (around 5 years ago).. haaa... ini namanya kenduri nak megah2.. anyway.. for me.. masa jumpa the husband masa kenduri tu mmg dia peramah.. rasa boleh join.. tp skrg ni aku rasa cam.. erkk! sorry.. huhu..

Tapikan kesian kan isteri pertama.. mujur tak de anak.. aku mmg simpati kat dia.. aku juga simpati dan risau pada my fren.. sebab dia ni lurus.. aku harap lelaki tu jaga dia dgn baik walaupun aku mmg satu sen pun tak caya pada that man...

For women out there.. hati2lah.. jangan mudah percaya dgn lelaki yg romantik2 sgt ni... dan paling penting kdg2 kita kena perlu fikir tentang diri kita sendiri.. we can survive kalau kita mahu..


~mel
Miss AJ - kalau u baca post ni sori ekk.. just utk pedoman jer ni...

3 ulasan:

  1. Cerita camni selalu kita dgr. Tapi ni komen dari saya pulak. Kesian isteri pertama sbb your fren bagi syarat kat hubby baru dia.. ceraikan isteri 1st atau ceraikan dia.. Dah terambil hak orang tu sudah sudahlah. Jgn demand tinggi2.

    Lagipun tak rugi lepaskan that man, coz dia boleh buat lagi perangai dia. Sikit pun that man tak rasa bersalah.Mungkin Allah nak uji yr fren sbb dia asyik ckp tak layan suami org . Last2 masuk perangkap jugak .So kalau ada prinsip2 yg camtu, simpan2lah. Jgn diwarwarkan sgt sbb blum diuji oleh yang Esa ketulenannya.

    Cerita cerita cam ni byk sgt berlaku dan sllu brlaku di klgn kawn2 saya . Pabila manusia sudah tidak berpegang pada tali Allah mcm2 boleh berlaku , kan. Wallhua'lam .

    Pendapat peribadi dan peringatan wat diriku yang lupa .

    BalasPadam
    Balasan
    1. I stuju ngan u. kalu dah TERambil hak orang tu (walaupun TER), tak payahlah buat syarat 'dia atau aku'... spatutnya ppuan memahami hati wanita lain.

      Padam
  2. Lama tak baca blog mel.. Tak sedar pun ada post ni... Aritu tertanya gak apa kes flickr tu... Tapi betol la kesian kedua2nya..dua2 mangsa lelaki tu..

    BalasPadam