Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Khamis, 24 Jun 2010

sms...

Beberapa hari lepas aku ada terima satu sms.. bila aku baca sms tu aku agak tercengang.. ehh.. sms ape ni.. Oleh sebab this week aku bertugas kat desasiswa, so mmg macam2 sms & call yg aku terima, ada yg tanya login & pwd hotspot la .. tanya camne nak buat pintu almari stuck laa.. (coz skrg ni tgh ada ramai peserta2 SUKUM kat desasiswa - Sukan Staf antara universiti2 malaysia).. tp bila aku terima sms ni aku agak tercengang.. yg pertamanya sebab aku tak faham isi kandungannya... yg keduanya.. bila aku dh agak2 cam faham.. aku rasa cam sms tu xtujukan pada aku.. bila lak aku nk gi sekolah... Aku agak ni mesti student2 aku yg tersilap terhantar sms kat aku ni... So aku decide.. xyah la reply sms tu.. org salah no kot..


Lepas tu tghmlm tadi.. pkl 12.36am trdgr sms berbunyi lagi.. malasnyer aku nak check sbb baru tertido.. tp last2 aku check jugak sebab aku still on-duty lagi.. Dah ler aku still ngantuk.. bila baca sms tu.. aku lagi pening.. laaa.. ape kebendanya ni.. So, last2 aku pun reply.. cam kat atas tu.. haaa.. terus budak tu xjawab..

Sms yg no dua tu sbnrnyer lagi aku konpius.. sgt2 konpius.. apakebendanya la budak ni ckp.. Actually selama ni aku mmg rasa aku ni salah seorg yg dah jadi perosak bahasa melayu.. dah ler dari segi bahasa yang bercampur2.. dgn ejaan pun sama jadi tah apa2.. tapi bila aku tgk sms budak ni (aku assumekan budak laa.. atau plajar uni) aku rasa.. habislaa.. dengan singkatan yg terlalu2 singkatan.. campuran slanga kelantan ke.. trengganu ke.. utara ke.. aku pun xtau... pastu di campur lagi dgn ejaan huruf besar + huruf kecik.. sampai kan org2 mcm aku ni xfaham daaa.. sikit2 boleh gak aku faham.. tp frankly speaking sms kedua tu mmg aku agak blur.. Sampaikan perkataan Allahuakbar (@ll@hu@kB@r) pun ditulis sebegitu rupa.. ish ish... itupun jenuh aku nak faham.. huhu...

Entahlah.. makin teruk aku rasa Bahasa Melayu kita diperlakukan.. dan aku ni salah seorg penyumbang kepada keterukan tu... aku rasa.. ishh... pas ni tulis blog pakai bahasa baku la yer.. huhu..


~mel
lambatnyer malam....

3 ulasan:

  1. Hahaha ... Tak paham weihhh ...

    BalasPadam
  2. keh3.. k.hani.. nak kita tlg translate kan ke..?

    @kin klate atau tganu rasanya tp ada la pulak perkataan 'mai' tu.. huhu.. tp keseluruhannya mcm dialek pantai timur tu kan..

    BalasPadam