Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Rabu, 24 Ogos 2011

Kafe Saujana..

One of the job as Felo kat Saujana ni adalah mengendalikan 'pakcik2 dan makcik2' Pengusaha Kafe Saujana ni (kerja yg paling aku tak suka). Derang ni banyak betul songeh2 yg menyebabkan aku selalu tension.. Org dah bagi peluang berniaga banyak lak songehnya.. Time cuti Ramadhan ni aku bg semua tutup.. before that masing2 dah banyak cuti dah pun atas alasan student tak de.. walaupun sebenarnya ramai penginap luar yg tinggal kat sini.

Anyway.. oleh sebab 'lemak' mereka dah bnyk sgt.. so hari Jumaat lepas, aku panggil meeting.. actually aku dah lama suruh derang buat apron seragam.. kemas kafeteria tu elok2 sbb nampak sgt serabut.. dllg.. tapi haram sorang pun tak buat.. So, time meeting hari tu aku sound derang.. aku cakap.. mereka berniaga di sini bukan 'tetap dan berpencen'.. kontrak di renew every two years.. dan kontrak bg sessi ni dah tak lama dah akan berakhir... so kalau derang nak terus berniaga kat sini, derang kena ikut arahan aku sebab dah terlalu banyak yg aku mintak derang tak buat.. sedangkan apa yg derang request semua aku tunaikan. Tak adilkan? So aku cakap aku mau this week derang kemas kafeteria, cat semuanya baru (cat pun aku supply).. cuci semua.. coz student baru akan masuk 6 Sept nanti. By hari Jumaat ni aku nak semua settle.. semua cantik.. semua segaram.. eh seragam. kalau tak, aku takkan teragak2 utk tidak renew contract derang... So semalam bila aku gi melawat time tengahari (bukan lunch tau!).. tengok derang tgh dok mengemas & mengecat. Haa.. barula nak ikut.. sebab kena gertak.. huhu


proses mengecat sedang dijalankan

tiang warna kuning gelap.. pintu pun kena cat..

Kerusi meja akan di arrange semula after dah siap cat..
Gerai burger ni memang selalu buat semak kat kafe ni...

Sekarang kafeteria akan di cat kuning... harap2 after proses minggu ni kafeteria akan jadi berseri2.. Tapinye kan.. masa aku dtg lepak tengok derang mengemas... muka masing2 bila nampak muka aku masam jer.. haha.. maklumla bulan2 puasa kena dtg buat kerja.. entah2 tak dapat nak masak utk bisnes kat Pasar Ramadhan... :)

Apa2 pun.. kalau kafeteria ni cantik derang mungkin dapat lebih ramai pelanggan.. First impression pelanggan tentunya nak beli makanan di Kafeteria yg bersih dan ceria kan. Dapatlah derang bersaing dgn Kafeteria sebelah, iaitu Kafeteria Restu. Kalau gerai derang ramai pelanggan, aku ke yg untung?? Idak ler gitu... gaji aku sama jer.. huhu... xde naik 1 sen pun.. yg untung derang laa.. Itu pun xmau ke?? Kan...

~mel

2 ulasan:

  1. Sape nyer cadangan buat warna tema #bersih nie ??

    BalasPadam
  2. tentulah Pengarah Projek.. iaitu saya.. haha

    BalasPadam