Khamis, 24 Disember 2015

Subuh Terakhir (Catatan Tanah Haram..)

Perjalanan pagi ini terasa sukar. Kaki merasa berat untuk melangkah. Langkah demi langkah diiringi kesayuan. Ya Allah, akan ku tinggalkan Tanah Haram ini hari ini, tidak ku tahu bila kah kaki ini akan dijejakkan lagi ke sini.

Di Tanah Haram hati terpaut. Walaupun kesukaran setiap hari ditempuhi. Berebut-rebut mencari tempat solat, perjalanan yg jauh, ditolak, dihimpit... namun di situ letaknya kemanisan iman.. Hanya keimanan mampu mngatasi segala halangan. Kesenangan yg biasa dilalui menjadi satu nikmat di sini. Nikmat utk mensyukuri kehidupan yg sempurna.

Bagiku Tanah Haram juga menyaksikan wujudnya dua kasta manusia. Kasta manusia atasan, dan kasta manusia biasa-biasa. Pertama kali kaki dijejak ke kawasan kasta biasa-biasa, sukarnya terasa. Tempat penginapan sekangkang kera.. meruntun jiwa. Tiba2 Allah berikan kurnia... Penginapan manusia atasan. Allah.. Allah.. nikmatnya tidak tergambar dgn kata-kata. Masjidil Haram di depan mata, makanan mewah menggila. Lambat sedikit tidak mengapa, hamparan masjidil haram telah tersedia. 

Subhanallah, walhamdulillah walailahaillah wallahiakbar.. Allah allah allah.. Syukur mengiring nikmatmu.. Tak kusangka rezeki mu melimpah ruah buat kami.. Nikmat apa lagi yg ingin ku dustakan...

Allah.. Allah.. Allah.. Nikmat dariMu berterusan.. Pintu Kaabah jadi idaman.. Syukur peluang berdoa di Multazam, walau sukar.. idaman akhirnya dalam genggam..

Pagi terakhir di Tanah Haram..

Hatiku sayu..
Aku pasti rindu..
Hidup yg ingin diteruskan terasa kaku..
Ya Allah, berikan pdku petunjukMu..

Ya Rahman, Ya Rahim..
Jemputlah kami semula ke tanahMu.. 

Amin.. Ya Rab..Catatan 5.17am, hampir waktu Subuh di bawah bumbung Masjidil Haram...

~mel

Tiada ulasan:

Catat Ulasan