Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Ahad, 17 Ogos 2008

Konvokesyen ke 38 usm.. (part 2)

Di part 2 ni aku sebnrnya nak berkata ttg kemusykilan dan kesedihan aku semasa menyaksikan konvokesyen usm tadi...

Masa aku di bilik serbaguna menunggu taklimat utk masuk dlm dewan, aku membelek2 buku aturcara konvo yg diberikan pada kami di pintu bilik tu.. Bila aku tgk senarai graduan.. aku sebenarnya terkejut.. dlm hatiku berkata.. hmm... ramainya cha ya nun alif...Aku sbnrnya mmg tak biasa dgn situasi IPTA tempatan.. Namun sebabkan semasa aku belajar biasanya melayu adalah golongan minoriti, contohnya semasa aku 1st degree akulah satu2nya pelajar melayu@asia dlm course aku, so aku mcm dah tunekan kepala aku dia IPTA pelajar melayu akan jauh lebih ramai dari pelajar bukan melayu. Tapi bila aku tgk bilangan pelajar bukan melayu.. aku jadi kaget!

Ya.. aku terkejut sgt.. aku tak sangka.. dan aku rasa keluh kesah.. Aku bukanlah racist, tp aku juga tidak suka melayu tenggelam di Tanah Melayu. Bila aku tengok anugerah2 yg diberikan, 80% digondoli oleh pelajar bukan melayu. Di manakah anak bangsa kita? Ini di IPTA, bukan IPTS. Kalau di Universiti Kolej Tun Abdul Rahman (sori kalau silap namanya).. okla.. sbb itu tempat mereka. Tapi di IPTA?? Aku benar2 kaget.. Ish aku sekeh jugak budak2 melayu ni kang!!


Teringat di group ada2aje yg mana ada pertikaian mengenai setuju @ tak saranan MB Selangor ttg berikan kuota 10% kpd bukan bumiputra di UiTM. Nope.. aku tak setuju! Kita tak perlu masukkan kaum lain di UiTM, tp kita perlu sedarkan org melayu terutama yg muda remaja.. terasa tak skrg disgokkan dgn pelbagai kaedah hiburan yg mengasyikkkan?? Siapa yg terjebak? Anak muda melayu kan? Tak kira yg sekolah tinggi ke tak tinggi... sama je.. Yg perlu skrg ada kesedaran anak melau kita.. walaupun kita perlu bersaing dgn kaum lain.. tp persaingan itu haruslah ke arah yg positif... Kiranya kita ingin lihat pelajar melayu UiTM bersaing ke arah positif perlu ada agenda utk memperbetulkan apa yg ada sekarang..


Aku sbnrnya takut kalau suatu hari nanti hak istimewa org melayu akan lupus.. tgkla sekarang, susah betul anak melayu nak dpt biasiswa.. balik2 harap ptpn. Even biasiswa KPM pun dikuasai oleh bukan melayu.. sedih rasanya.. bukankah dulu2 biasiswa itu utk anak2 melayu kampung yg berkelulusan baik supaya dpt melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi?? Skrg? Sape dapat biasiswa tu? Intai2 la background mereka... anak pengarah.. anak somebody... hmm... melayu..melayu..


Ish... aku sedihla.. bila yg berucap di hadapan sbg wakil siswazah tadi (menggondol 3 award) adalah bukan melayu... mana anak melayu di usm?? Sebak hatiku.. Mana kita nak letak diri kita di malaysia ni dlm masa 20thn lagi... mana anak2 kita nak meletakkan diri mereka nanti... jgn jadi... Bumi dipijak milik org... renung2 kan la...


Sedih... Kaget.. dan Geram! tak suka tgk konvo tu sbb rasa mcm bukan di IPTA!



p/s sedih betul xdpt nak amik gmbr aku pakai robe and suasana dlm dewan... pda aku lom amik kat low yatt.. dig. cam kat klang plak... grrrr... rugi... rugi...


mel~~
where are we??

Tiada ulasan:

Catat Ulasan