Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Ahad, 17 Ogos 2008

Konvokesyen ke 38 usm.. (part 3)

Hahaha..oleh kerana aku takut esok aku akan lupa even2 hari ni.. aku nak tulis part 3 malam ni jugak.. As aku dah ulang2 kali ckp bahawasanya ini first time aku join konvo uni tempatan.. mmg pelbagai perkara pelik di pandangan mata ku...

Dan yg paling aku insaf sgt... bila tengok mak ayah yg menghantar anak2 ke konvokesyen.. setelah aku renung2 kan, aku rasa situasi ni tentunya sama di mana2 universiti tempatan.. Utk menghantar seorg anak ke graduation day.. ada yg dtg sampai 2-3 kereta.. Bangga ibu bapa atas kejayaan anak2.. tak kisah apa jua halangan.. masing2 susah payah dtg nak tengok anak2 naik pentas.. walaupun kalau tak silap aku naik pentas tu lebih kurang 1 minit jer seorang.. tp kerana bangga dan suka di atas kejayaan anak2.. ibu bapa tu sanggup buat ape saja..

Actually setelah habis upacara td.. ada makan2 bersama org2 besar dlm dewan makan yg besar.. dgn makanan yg best dll... dlm pkl 6 aku pun keluar dr dewan makan tu.. dan pergi ke tapak pesta konvo.. hajat hati nak beli tudung sebab kawan aku ckp hari last sure ada lelong.. mmg betul.. so akupun mmg memborong tudung, baju kurung.. sbb harga hari ni jauh lebih murah.. Sbnr bukan nak cerita psl shopping tp.. pasal org2 yg hadir meraikan graduan2 ni... aku tgk mcm2 derang shopping.. bungala.. teddy bearla..ish ish..kaya penjual tu selama 4 hari kat konvo usm ni..

Lepas dah abis duit aku memborong tudung.. hahaha.. aku gi kat kereta dan balik rumah. pas tu tingat nak beli something kat kafe depan rumah aku.. so aku park kereta depan kafe tu kejab.. Tetiba aku nampak satu family ni.. (masa tu dh nak maghrib) tgh lepak tepi jln dekat dgn aku park kereta tu.. mak & ayah nyer tgh baring tepi kereta tu beralaskan surat khabar... pastu ada anak kecik dua org.. si graduan.. ada anak perempuan remaja.. yg semuanya nampak agak letih.. Kesian sgt aku tengok..

Bila aku lalu kat derang lepas beli brg tu, aku senyum kat derang dan bertanya "dari mana ni makcik?" .. dgn slang makcik tu terus aku tau.. walaupun dia ckp.."dari kelate". pas tu dia terus ckp.. letih, smpi pkl 4 pg td.. mlm nnt nak terus balik kelatan.. ni nak rehat kejab tunggu maghrib.. bla.. blaa... (akhirnya dia ckp kereta sewa nak kena pulang esok). Dlm hati ku terdetik.. kesiannya... nak tengok konvo anak punya pasal.. sanggup bersengkang mata.. rehat kat mana yg boleh aje.. hmm..

Oleh kerana aku kesian sgt... aku ckp la.. makcik, pakcik jomlah pergi rumah saya.. rehat kat sana dulu.. bolehlah nak mandi2 ke ape... makcik tu ckp eh.. tak pela.. nak rehat kejab je ni.. yg minah yg graduate ni pun ckp xpe la.. aku pun ckp xpe.. rumah sy depan tu je.. xde sape2.. sy sorang jer.. rumah sy xde ape2 tpnye.. tp bolehla setakat nak rehat2 kejab.. (taula..rumah aku ada satu je bilik.. perabot pun hrp perabot usm.. hahaha). Actually aku tau mcik & pcik tu mmg dah letih sgt..anak2nyer pun letih.. so at least dia setuju..

So sampai rumah aku derang mandi2.. maghrib.. dan pakcik tu pun bila aku bg bantal terus zzz di ruang tamu rumah aku. Anak2 yg perempuan tergolek atas katil aku... tak kisahla.. kesian aku tgk.. bila semua tgh dok rehat2, baring + tido.. aku lari ke cafe dekat umah aku ni.. order mee goreng.. bila derang bangun dah ada makanan. Mujurlah kakak kafe tu bg aku pinjam mangkuk besar isi mee goreng tu.. dan mujur jugak budak2 dah start cuti sem break.. so tak dela ramai kat kafe tu... huhu... dptla kakak kafe tu sediakan mee goreng tu secepat mungkin..

Bila derang nak gerak balik td.. mcik tu dok ulang syukur sgt sebab dpt berehat kejab kat umah aku. Aku ckp xpelah.. takkan aku nak biar derang lepak mcm tu.. yelah aku rasa ramai lg family yg buat cara mcm tu.. nak save duit utk accomodation.. tp sbb derang ada depan mata aku.. at least aku kena offer setakat yg aku mampu. Last2 aku ckp kat mcik tu... tak pela makcik nnt kalo aku nak gi kb adalah tmpt aku nak port nnt... hehehe...

Anyway.. apa yg aku nak highlight kat sini.. tak dpt aku bayangkan macam mana susahnya org2 mcm pcik & mcik tu datang dari jauh semata2 nak tgk anak mereka menerima segulung ijazah.. Siap sewa kereta lg.. aku cuma hrp.. anak mcik & pcik tu tgk kesusahan mak ayah dia.. nnt dah kerja..dah bergaji tak lupa akan mereka... pengorbanan utk datang konvo tu sikit jer.. pengorbanan spjg hayat tu.. tak terkira..

Terus terang... aku tak pernah merasakan saat2 macam tu... sbb itu aku terkaget sebentar bila melihatkan situasi ibubapa yg amat2 bersungguh.. & amat bangga dgn kejayaan anak2 mereka.. This is a whole new episode of life for me... dan malam ini aku rasa semua ini akan berlegar2 di benak fikiranku.. Sedikit sbnyk aku cemburu... tp tak pelah.. life is not always the way we want to..

Just aku harap.. kepada graduan2 yg aku lihat td.. bersyukurlah di atas susah payah ibu bapa u all semua.. berbaktilah pada mereka.. jgn hampakan harapan mereka...

Lagipun tak semua org merasakan apa yg u all rasakan...


p/s.. aku doakan mcik & pcik serta keluarga yg dlm perjalanan ke kb skrg ni selamat smpi ke destinasi mereka & dilindungi Allah di spjg perjalanan... Amin...


mel~~
sebak...

4 ulasan:

  1. sangat terkesan..

    BalasPadam
  2. ter laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    BalasPadam