Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Khamis, 11 September 2008

Puasa..

Hari dah hari kesebelas puasa... dan dah sepuluh hari aku berbuka puasa sendirian, except for the first day..  Puasa kali ini.. alhamdulillah masih dapat aku bertahan walaupun untuk berpuasa aku terpaksa skip ubat yang aku terpaksa ambil setiap hari. Kenapa? kalau aku ambil ubat tu aku tak akan mampu berpuasa kerana ubat itu akan menyebabkan aku jadi tidak sihat lansung tanpa makanan dan minuman. Aku boleh pengsan/pitam tanpa aku sedari. Jadi, setakat ni dah sepuluh hari ubat wajib aku terpaksa tinggalkan.. kerana aku ingin berpuasa. Untuk mengambil ubat tersebut di waktu malam.. akan menimbulkan akibat lain yg akan menyebabkan keesokan hari nya aku pun tak boleh berpuasa. Ahh... lupakan saja utk sementara waktu.. dah lama aku tak berpeluang berpuasa...

Walau aku berpuasa tp seleraku pd makanan tetap rendah. Kadang2 rasa geram.. Dan tiap kali ke pasar ramadhan aku mmg akan fikir panjang kalau nak beli apa2.. aku takut tak habis.. membazir nanti..  Tapi yg wajib aku beli.. 2 pack air.. bukan satu.. 2, utk aku seorg.. Bila time berbuka.. aku aka minum air.. abis satu pack.. buka lg satu pack.. lepas tu aku stop.. food yang aku beli kdg2 tak terusik pun. Last2 aku simpan dlm fridge utk mkn sahur. 

Lepas maghrib + aktiviti minum air.. sejak akhir2 ini aku terus collapse.. aku mmg tak larat nak bangun.. kdg2 dgn baju kurung kerja aku terlelap sampai ke pagi. Sbnrnya sebelum buka puasa pun dah collapse tp sebab nak buka puasa ditahan2 juga. Mujurlah alarm ku setakat ni berbunyi dgn baiknya, jadi sebelum sahur aku isyak dulu. 

Sahur.. walaupun makanan ada.. tp apa sgtlah yg mampu aku mkn.. selalunya nestum & milo lebih berkesan dari mknan... Ada satu pg aku ter rajin.. masak nasi goreng bgn sahur.. tp aku cuma makan dua sudu.. skrg aku don't bother nak masak ape2.. kalau rajin pun setakat megi je la kot..  May be that's why aku kurang tenaga waktu siang utk berpuasa.. tp aku pun xtau mcm mana nak tmbah selera makan dah..  sampai disaran amik tongkat ali.. eh..boleh ke pompuan minum tongkat ali..konpius aku.. 

Ptg td aku ke klinik..mcm biasa.. sbnrnya aku dah fed-up gi klinik ni.. tp pergi jugak.. dlm aku yg dah menggigil tahan letih.. receptionist India yg lebih kurang 7-8 kali aku jumpa mengajukan soalan yg sama setiap kali jumpa.. "u tak beritau ke org admin usm psl ubat yg u ambil ni.. mahal tau"..  tadi aku naik geram + marah.. dan hari ni minah tu tau aku benar2 marah.. aku ckp kat minah tu..  i dah ckp kat derang banyak kali dan derang dah komfem masukkan dlm database. If u cannot find it in the database, call them, don't ask me anymore.. kalau tak i akan tukar klinik panel. i dah fedup tiap2 kali i dtg u tanya i benda yg sama!"

Dan aku jugak naik fedup dgn doktor tu sbb this was my 2nd time gi klinik bulan puasa (last week aku dah pergi utk check-ups gak).. he kept insisting... "I don't think u should fast.. u r not up to it!" Ahh..  kalau ikut kesihatan aku.. sampai sudahlah aku tak puasa.. Al east skrg aku puasa walau aku collapse by the end of the day... tapi AKU PUASA... itu yg penting..

Kalau aku mati esok pun... aku dalam keadaan berpuasa... 

3 ulasan:

  1. semua org akan mati tapi ingat lah insan insan yg masih menaruh harapan terhadap u -bersabar kebahgian akan datang dalam hidup u sentiasa ingat all

    BalasPadam
  2. yup..its ok mel...u juz do take care...

    BalasPadam