Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Ahad, 28 Julai 2013

Pasar Ikan KK

Salah satu keunikan Kota Kinabalu adalah pasarnya yg tidak tidur.. yaa.. dari mlm hingga ke pagi pasarnya sentiasa dipenuhi oleh pengunjung.. Pasar ni letaknya tepi jeti nelayan.. so ikan dr bot terus dijual kat situ.. terkejut aku bila tgk ikan ada dijual semurah RM2 sekilo..

Walaupun selalu ke KK, baru 2 kali aku pergi ke pasar ikan pagi di sini.. sebelum ni tak taupun ianya buka pagi2 buta.. Tujuan pergi adalah utk cari udang besar.. ya udang besar saiz XXL.. dengan harga sgt murah.. Masa aku di KK 2-3 minggu lepas.. aku dah beli 2kg.. pagi2 lepas subuh pkl 5.30 kak norlida (roomate hotel) dah ajak ke pasar.. bila tgk udang dia mmg mnggiurkan.. so aku belilah jugak.. mula2 takut juga busuk.. tp bila tingat kaedah bungkus terubuk masin di kuching, aku try wat cam tu.. sampai penang still elok udang tu.. lebih elok dr udang beli kt pasar penang.. hehe..

So pagi2 tadi selepas sahur aku dlm pukul 5pagi aku pun menapak ke pasar KK yg lebih kurang 5 minit perjalanan dari Imperial Boutec Hotel tempat biasa aku menginap.. Before this aku ke sana dgn kak Norlida.. okla.. tp pagi tadi aku sorang2.. semangat tu.. tapi disebabkan suasana pkl 5 pagi tu pun memang sibuk.. pasar penuh dgn orang so tak dela rasa takut pun.. pkl 5 pagi tu macam pasar kita pukul 7-8 pagi sebuknya.. malah lebih sibuk dan berlanggar2 orang membeli belah di pasar tu.. Sampai kat situ aku terus cari udang yang dikehendaki.. beli 2kg dgn harga RM50.. udang yang aku beli ni lebih besar dari udang yang jual di pasar seberang jaya dengan harga RM45/kg...

Balik2 belum sampai rumah dalam kereta lagi encik hubby dah request nak sahur nasi lemak dengan sambal udang besar esok pagi.. hahaha... maklumla dah 2 malam bersahur dimasak oleh abang mamak jer sepanjang isterinya berjuang diperbatasan... hehe...





~mel Lega dah sampai rumah... :)

6 ulasan:

  1. Mel
    Sabah mmg murah makanan laut fresh ni, nk lg murah gi Tawau heheh

    Trunasuci

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jauh no la pulak nak ke tawau tu AAA... kalau takde hal mmg tak pergilah.. dapat beli kat KK ni pun dah ok...

      Padam