Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Rabu, 24 Februari 2010

Pagi Rabu...

Breakfast hari ni yg meloyakan tekak
Aku agak muram pagi ni... result darah malam tadi tak ok.. so harapan utk balik hari ni macam musnah dah sama sekali.. Biasanya pagi2 macam ni ada dua org doktor yg akan melawat.. mula doktor biasa lepas tu doktor pakar.. Skrg ni doktor biasa je yg baru melawat.. dia siap cakap kat aku yang aku nyer level lom sampai aim doktor... so cam xe peluang la aku nak tidur katil sendiri malam ni.. bengang.. bengang..

Pagi2 hubby dah call.. after hubby call my sister pulak call.. My sister tanya lom discharge lagi ke, aku cakap belum..my sister cakap tak pelah doktor nak suh rehatla tu.. ataupun nak suh aku tukar department dari doktor komputer kepada doktor perubatan kot.. huhu.. tengah dok cerita2 dgn my sister tetiba dia cakap kakak aku yg sorang lagi sms dia mlm tadi mintak dia buat something. Kakak aku yg sorang ni business woman, mcm2 business yg dia buat dan tengok gaya cam business dia agak berjaya la.. tapi kitorg xde la join atau ambik tahu pasal business dia coz bg aku sendiri aku mmg kurang minat bab business ni kecuali kalau berkaitan dgn kerjaya aku skrg atau yg berkaitan dgn minat aku (menjahit.. hehe). Yang lain2 out of aku punya minat laa...

Berbalik kepada sms kakak aku tadi.. my sister ckp sms tu pelik.. dia suh hntr 1M REG my sister> ke 36553. My sister tanya aku apekebendanya tu. Dia mls nak call kakak aku lagi sorang tu. Aku cakap aku pun tak tau. Aku cakap kat dia.. xpe jab aku check kat internet.. bila check2 laaa... MLM thru SMS pulak... haiiii.. kakak aku pun dah join MLM ke.. tp dia tu mmg semua jenis business dia join.. tapi tulah kan.. bila ajak my sister lagi sorang ni suh join.. mcm xberapa ok la bg aku.. maklumlan dia xcakap ape2 just suh join jer.. mujurlah my sister tanya aku dulu.. Aku call my sister balik cakap kat dia tak yah lah buat ape kakak aku mintak tu.. MLM tu.. aku ckp gak kat my sister..hmm.. kakak aku tu dah berjaya dgn business dia.. kereta berbijik2.. kereta mewah semua tp nak gak wat MLM SMS yg aku rasa keuntungannya xdelah bnyk sgt.. pastu my sister cakap.. ehh.. ko ingat dia pakai kereta besar dia ada banyak duit ke.. tah2 banyak lagi duit kita yg keje kerajaan ni.. huhu..

Anyway aku cakap kat my sister tak yah buat SMS tu.. ignore je la.. bukan ape.. silap2 bil kita yg melambung nnt tp org lain yg dpt untung.. kan.. kita ni pengguna.. dia wat business.. So my sister ckp ok.. dia takkan wat..

Entahlah kan kdg2 aku terfikir.. sampai bila kita nak kejar duit.. Duit ni makin banyak makin rasa tak cukup.. So biarlah berpada2.. Mmg duit tu perlu.. tapi jgn sampai duit jadi pegangan kita.. kalau kita sentiasa rasa tak cukup.. mmg ia takkan cukup.. so bersyukurlah dgn apa yg kita ada.. ada org yg lebih susah dari kita kan.. Terkenangkan aku masa mula2 masuk hospital last week.. dok kat kelas 2/3 yang bersesak2.. derang tak de choice macam aku ada choice skrg.. aku dok sekejab kat sana tu pun rasa nak baring pun tak terbaring sbb crowded.. tapi bagaiman dgn derang yg tak de choice.. tak mampu nak ke wad kelas 1? Nak tak nak terpaksa hadapi walau berminggu2 kena dok kat sana.. Aku ni.. siap boleh tukar2 dari satu wad ke satu wad utk lebih selesa.. entah2 kalau wad yg aku entitle kosong jab lagi..boleh masuk pulak yg tu.. Orang2 yg dok kelas 2/3 tu mcm mana?? Still kena dok situ gak... kesiann..

So.. bersyukurlah..

Walaupun aku hari ni masih lagi frust.. hoping for a better tomorrow...


~mel
hari ni rasa nak meleleh jer...


4 ulasan:

  1. Assalamualaikum...WBT

    Terlebih dahulu saya minta maaflah sebab mgkin komen sy nie x berkaitan pun dgn post ck melati buat. Apapun sy ucapkan tahniahla sebab dapat baby @ atau mgkin akan dapat baby. Saya ada beberapa persoalan yang nak dikemukakan berkaitan DPLI. Difahamkan akan ada intake DPLI bagi sesi Julai 2010 wpun KPT dah bekukan sementara untuk seketika. Saya merupakan kakitangan UPSI tetapi di bahagian yang lain. Sekadar ingin bertanya dan berkongsi pandangan berkaitan program DPLI. Terdahulu isteri saya ada menerima tawaran DPLI di UPSI bagi intake Julai 2009. tetapi nasib x menyebelahinya kerana mendapat 'tawaran' yang lain iaitu mengandung. walaupun saya sendiri berkhidmat di UPSI, tetapi saya tidak menggunakan kabel atau jalan pintas untuk memasuki UPSI kerana masih berpegang pada prinsip REZEKI. Dan alhamdulilah setelah sekian lama menunggu, akhirnya isteri saya bersalin pada 20.01.2010 yang lalu. Serentak dengan itu juga saya mendapat perkhabaran gembira bahawa program DPLI kini telah dibuka kembali bagi intake Julai 2010. Mungkin juga rezeki anak. Sy ingin la bertanya pada ck Mel (mgin juga somebody di KPT@KPM):-
    1. Adakah wife saya boleh mendapatkan semula tawaran DPLI tanpa perlu memohon?
    2. Sekiranya perlu memohon adalah perlu menjalani Ujian MEdsi dan Temuduga?
    3. Bagaimana peluang untuk mendapatkan tawaran DPLI kali ini, cerah atau sebaliknya?

    Sy ucapkan terima kasih banyak2. Mungkin juga wife saya terlalu berharap dapat menyambung kembali pengajiannya. Salam

    BalasPadam
  2. hmm.. saya tak pasti sebenarnya sebab setahu saya sememangnya DPLI dah dibekukan dan kami mmg dah diberitahu tidak akan pengambilan DPLI buat masa ini. Mmg tak ada preparation utk MEdsi @ Interview setakat yg sy tahu.

    Jadi tak dapatlah sy nak menjwb soalan encik yer.. sbb tak taula dr aman encik dr khabar tu.. setakat ni mmg kami langsung tak diberitahu apa2 ttg ada intake Julai 2010. Mungkin encik perlu tanya sendiri ke KPT ttg perkara ini.

    BalasPadam
  3. Actually mmg ada pun through laman web KPT. Intake akan dibuka mulai 1 Mac 2010. Dah call KPT dia minta mohon semula. Tanya UPSI pulak x perlu sebab sorting name UPSI yg akan buat. Pemilihan pelajar UPSI yg pilih. So, nama2 yang student yg mengandung tu akan diselitkan sekali masa submission senarai pelajar yg berjaya. Apapun thanks la. Ada REZEKI ada la kan. Sedey gak sbb masa sy handle Minggu Suaikenal Julai 2009 ari tu mmg ramai yg pregnant. Ada yg menangis2 dan ada yg saya terpaksa hantara balik Sabah menggunakan perbelanjaan UPSI. Dahla pregnant 6bln pastu fly sorang2 dtg semenanjung. Aleh2 x dpt plak masuk. Tp yg bagusnye budak tu walaupn non muslim dia tetap redha dgn ketentuan. Rilex je...x membantah pun apa yg sy ckpkan.

    BalasPadam
  4. may be intake hanya untuk upsi je kot, universiti lain tak terlibat agaknya..

    BalasPadam