Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Selasa, 23 Februari 2010

Saiful...

Tadi boring2 kat wad aku entah macam mana aku termasuk ke blog Saiful Bukhari.. Aku ni bukanlah minat sgt dgn politik.. tapi sikit2 tu adalah mengikuti perkembangan. Bila baca blog Saiful dia ada cakap.. kes dia bukanlah kes politik tetapi kes jenayah.. tapi for me myself walau apa pun yg ditafsirkan oleh Saiful.. i think terpulanglah pada individu utk menafsirkannya.

Bagi aku sendiri.. aku bukanlah fan DSAI. Since aku mengenali DSAI sbg ahli politik, aku tak pernah menyebelahi beliau. Pemikiran politik aku agak berlainan dan frankly speaking personally aku adalah rasa kurang respek sikit kat DSAI.

Anyway.. dlm kes DSAI-Saiful.. bg diri aku aku terpaksala memihak kepada DSAI. Aku rasa banyak mende yg tak logik dlm kes ni. Aku seorang researcher dan aku melihat kepada reliability dan validity terhadap fakta2 kes (ewah!). Aku rasa dari cerita2 Saiful & apa yg aku baca dari akhbar, cerita tu mcm tak logik.. Banyak kemusykilan yg membuatkan aku rasa there's something wrong somewhere.. Contohnya, faktor usia, faktor mau atau tidak, faktor 'virginity' Saiful... haha.. kalau he was still a 'virgin' kan.. mestila ke 'virginan' tu terserlah..

Bila baca blog Saiful tadi aku ada rasa sedikit simpati pada Saiful.. bukan simpati apa.. tapi simpati kepada kehidupan dia sekarang.. Siapa betul @ salah tu hanya Allah, Saiful & DSAI yg benar2 tahu.. DSAI masih boleh hidup sempurna walaupun dia adalah tertuduh, tapi Saiful hidup dlm ke'tensen'an walaupun dia yg menuduh.. Tapi tu la kan.. aku rasa kita sebagai audience boleh menilai yg mana betul mana yg tak betul.. aku rasa terlalu banyak keraguan yg tidak memihak kepada Saiful. Bagi aku sbg seorg pendidik, bila aku tengok latar belakang pendidikan dan aktiviti luar semasa universiti Saiful.. aku merasakan kurangnya sikap tanggungjawab Saiful itu sendiri.. terhadap dirinya sendiri dan terhadap kawan2 dia semasa dia belajar (Dia bekas MPP kan). Dia sepatutnya contoh kepada pelajar lain di uni tapi malangnya dia yg kantoi tak habis belajar.. So.. macam mana tu.. LAgi satu aku kesian pulak kat Saiful coz komen kat blog sia tu semua komen menyokong dia.. agak2 dia moderate blog dia kot.. yg mana komen mengutuk sure tak lepas.. aku rasa dia dah tak mampu nak menahan kutukan walaupun dia cakap dia tak marah atau terasa hati.. kan pelik bila komen dlm blog tu semua komen memuji...


Banyak fakta2 lain yg membuat aku terpaksa tak menyokong Saiful... walaupun aku bukan pro-DSAI. Apa2 lah kan.. moga kebenaran dapat dibuktikan..



~mel
tgh frust dgn result ptg ni... :|

Tiada ulasan:

Catat Ulasan