Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Khamis, 23 Jun 2011

Pengalaman...

This few days aku tak de la berapa sibuk sgt.. tapi bnyk meeting gak la.. One of the meeting was actually an unexpected meeting called early in the morning at 8.30am yesterday. Ketika aku dipanggil ke meeting tu pukul 8.20pg, aku sedang menyuapkan mee goreng ke dlm mulut di Kafe Fajar Harapan. Bila dah dipanggil urgently, cepat2 aku & hubby makan.. then aku hantar hubby ke ofis dia.. terus aku ke Bilik Mesyuarat Dekan untuk bermeeting.

Actually sepatutnya pukul 9pg ada pembentangan semula usul PhD seorg pelajar Nigeria. Sebulan lepas dia dah bentang usul PhD dia, dan kami dapati (3 org panel) dapati proposal dia sgt teruk dari awal hingga ke akhir. Research Matrix langsung tak tally. So kami buat keputusan supaya dia buat re-proposal semula dlm masa 3 bulan. Tup tup xsampai sebulan kami dpt notis dia nak present semula. Memula kami xsetuju sebab kami rasa dia belum sampai tahap utk present. He needs to do lots of reading, dan buat kajian ttg methodology dllg. Aku jumpa Timb Dekan Akademik utk halang, tp dia ckp xleh buat apa2 sbb Supervisor dia buat rayuan utk siapkan cepat. Last week bila aku dapat proposal dia semula utk dibca.. aku ngeleng kepala. Banyak yg salah.. even yg paling basic hipothesis pun salah.

Hari Selasa tiba2 dpt satu email dari Prof Fong (salah seorg panel) meminta pihak admin emailkan kpd kami report yg dibuat oleh sv student tu untuk kami bandingkan apa yg perlu dibuat dgn apa yg dah dibuat oleh pelajar tu. Sampai ptg email tu xdpt balasan. Kebetulan ptg selasa aku ada meeting di admin, tgk2 Prof Fong call aku..aku angkat je la terus keluar dari bilik meeting. Prof Fong minta aku check kat admin report tu sebab dia ada di KL dan dia minta aku email kat dia supaya dia boleh tgk mlm tu. Aku pun terus gi mintak kat kerani.. photostat. Abis mtg aku balik ofis scan & email kat dia.

Pas aku photostat tu, bila aku tgk report sv dak tu..aku sgt terkejut. Report tu mcm tulis student tu lngsg xde problem. Masalah2 yg kami nyatakan masa pembentangn usul dulu lngsg tak de. So bila aku email kat Prof, aku cakap kat dia yg aku tak puas hati sbb report tu betul2 salah dan akan membuatkan org lain misleading kalau baca. Prof Fong msge aku ckp pkl 10 mlm nk call aku, bila dia smpi Penang. Masa dia call aku pkl 10 mlm tu.. suara dia sgt lain. Prof Fong ni mmg sgt lembut orgnya. Bila bercakap sgt berhemah. Tapi mlm tu suara dia cam dia tgh marah. Dia cakap, dia sgt tak puas hati dgn report tu. Report tu betul2 menghina dia sbb macam menipu! Dia ckp kat aku.. kejab lg dia nak call Timb Dekan Akademik utk arrange meeting b4 pembentangan usul. Patutnya pkl 9pg. Tapi tetiba diawalkan 8.30pg.

Bila aku sampai di bilik mesyuarat dekan, yg ada dua org sv budak nigeria tu (main & co sv) dan timb dekan (PM. Dr. H) . Prof Fong belum sampai. Dr. H minta aku cakap first apa yg misleadingnya ttg report tu. Aku cakap.. semuanya salah. Aku bagi contoh.. Methodology, awal2 dalam presentation dulu tu, aku org pertama cakap methodology budak ni totaly salah.. dan aku dah nyatakan dgn jelas sebabnya, dan aku disokong oleh semua panel lain. Tapi dalam report tu tulis "No Issues were highlighted". Aku cakap kat main sv budak tu (yg tulis report tu) yg aku dah terang2 cakap ada masalah, kenapa dia tulis tak de issue? Then dia ngaku yg dia silap tulis. Tapi yg tu je.. yg lain semua betul.. aku cakap..no.. semua salah. Then tetiba PRof Fong masuk.. then aku cakap, aku nak bg peluang Prof Fong cakap. Memula slow dia cakap, bila dia baca report tu dia sgt disapointed, sangat terkejut dan tiba2 dia menengking "I am really humiliated" !!! Pitching suara dia tu membuat semua org terkejut.. aku masa tu (tau tau je la aku ni sensitif) rasa nak nangis! haha.. terukkan. Tapi aku kaverla.. slow2 tenangkan hati. Lagipun aku kan sebelah Prof Fong... haha..

After that terjadilah perbincangan yg sgt serious.. Prof Fong mmg sgt marah dan mintak report ditulis semua dgn betul dan dia tak nak nilai proposal budak tu selagi tiada detail pembetulan dinyataka. Aku pun banyak gakla bercakap masa tu.. aku siap terangkan kenapa report tu tak betul walaupun sv tu cakap hanya satu jer dia silap tulis! Bila aku terangkan dan tunjuk bukti..semua dalam bilik mesyuarat tu seramai7 org setuju dgn penerangan aku. Alhamdulillah. So last2 kami tangguhkan proposal tu sampai 5 Julai giving the student chance to ammend things. Actually kesian budak tu.. dia sebenarnya jadi mangsa supervisor dia si KAF tu yg semmgnya sentiasa berlagak pandai tapinya sgt bodo.. haha.. so KAF mmg sgt dibenci oleh ramai org di school aku. Tapi sbb dia pandai bodek Dekan.. mmg dia jadi org feveret dekan walaupun kerjanya hampess.. Dia ngaku pandai teknologi tapi nak tukar words to pdf pun telefon aku tanya camne nak buat! Boleh tak? haha...

Settle pasal si KAF tu.. tadi ada meeting ttg 6 subjek Doktor of Education(EdD) yg kembali diambil alih oleh my school sebab Pusat Teknologi Pendidikan dah xmo ajar subjek2 tu coz tak cukup kakitangan. So biasalah.. aku org teknologi... nama paling atas. Setakat ni dlm rekod aku ada ngajar 3 subjek..kira banyak dah tu..huhu.. Bila dah bincang2 ada kesulitan sebab 2-3 org lecturer yg ada background technology tak konfiden nak ajar. Bila subjek2 tu dibahagikan..nampak sgtla aku paling teruk.. bnyk subjek kena ajar. Tetiba, Prof Fong yg ada sama dlm meeting tu (dia org teknologi gak) bersuara.. Dia cakap lebih kurang cam ni.. "Let me say a few words, thorugh my personal experience. I've been team teaching with Dr. A (aku ler tu).. since she first came here. I think she should lead the school in educational technology and she has proved to be the most valuable technology lecturer the school has. I haven't seen anyone in the school show the compentancy she has in technology... bla bla bla". Masa tu aku dah kembang semangkuk.. rasa kembang di mana2 jua.. Frankly speaking aku rasa honoured bila seorg professor berbangsa cina really pandang tinggi kat aku. Bukan senang nak dapat pengiktirafan macam tu.

Actually before that timb dekan ada proposed nama sorang lecturer ni (KAF jugak) utk ngajar satu subjek Master. Aku terus cakap.. No! Saya tak setuju!. Sebabnya mmg lecturer KAF tu ada pengetahuan ttg ICT, macam2 teknologi baru, tapi dia tak de foundation ttg teori pembelajaran ICT ke teknologi ke. Aku cakap, bagi aku walaupun seorg tu pandai teknologi, esp yg baru tp tanpa cukup pengetahuan dalam teori pembelajaran, dia tak boleh mengajar. Then Prof Fong terus cakap.. I agree with Dr. A! Mmg betul apa yg aku cakap.. bla bla bla.. kiranya apa yg aku cakap dia sokong 200% la..hihi..

Mmg agaknya nampak di dalam meeting tu dia menyokong dan rekemen aku cam bagus jer.. Aku sgt teruja.. dan rasa sgt best.. Susahkan nak cari org percayakan kita terutama dalam kerja & especially dalam teaching & learning environment. Dan meeting semuanya.. tetiba jumpa Prof Fong individually.. nak tau dia tanya aku ape? Eh.. you tak apply utk Professor Madya ke? Aku rasa nak gelak pun ada.. nak nangis pun ade.. haha.. soalan tu aku rasa cam tak relevan utk aku. Aku cakap.. xde la prof, aku mmg tak apply.. aku rasa tak layak!! Dia cakap! No! You dah layak ! You should have applied!. Aku cakap tak pela Prof.. sy mmg belum ready. Dia cakap, next iklan naik pangkat u should apply for PM, definitely. Jgn tangguh lagi.

Err... dalam hidup aku sebenarnya, aku tak de niat nak pergi jauh dari apa yg ada sekarang. Aku just inginkan hidup yg aman damai.. relaks.. keluarga yg bahagia.. aku rasa aku dah tak kejar apa2 dah kecuali kebahagian hidup. Alhamdulillah gaji sekarang ni rasanya ok dah.. jauh 2-3 kali ganda org lain.. tu sebab aku tak pernah mimpi nak apply Prof Madya.

Tapi... agak2nya tahun depan aku kena apply la ekk?? haha.. Actually nila pengalaman aku 2 hari ni.. bnyk yg aku belajar 2 hari ni... walaupun nampak remeh tapi membuatkan aku rasa semangat utk terus hidup.. terus mengajar.. alhamdulillah..aku mmg suka mengajar.. it is my passion.. i love it.. Dan kat bawah ni gambar beg dari Iran.. diberi oleh sorang student Iran... nnt aku citer pulak pasal pengalaman aku dgn 2 org student Iran yg berlainan ideologi..


Iran beg..


~mel
pjg betul entri aku mlm ni.. hubby tgh layan bola Lubnan vs Malaysia.. skg ni Malaysia 2 - Lubnan 0..hehe..

2 ulasan:

  1. wah...congrats Dr. A....tumpang kembang semangkuk gak ni..hehe

    dah lama ikut cerita pasal KAF tu...kali ni mmg rasa geram nak tumbuk-tumbuk muka dia..huhu

    BalasPadam
  2. hihi.. tq kin..kin kembang xpe.. kembang lawa..:D

    BalasPadam